• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Voegen

Voegen kleuren

Voegen kunnen net als natuurstenen oppervlakken beschadigd raken. Gelukkig kunnen voegen goed worden behandeld en teruggebracht in hun originele kleur en staat.

Neem contact op

Voegen vormen de naden tussen verschillende tegels van natuursteen of andere materialen. Op deze manier worden tegels in een bepaald patroon geplaatst en met elkaar verbonden. 

Je dient net als natuursteen de voegen goed te onderhouden. Na verloop van tijd kunnen er namelijk diverse beschadigingen optreden aan voegen. Het uitvoeren van onderhoud minimaliseert de kans op schade aan voegen.

 

Beschadigingen aan voegen

Voegen kunnen verbrokkelen, losraken, afslijten, verkleuren of uitspringen. In sommige gevallen gebeurt dit relatief snel na het plaatsen, in andere gevallen gaan de voegen jarenlang mee zonder beschadigd te raken. Dat heeft voornamelijk te maken met de kwaliteit van het voegmiddel of de voegkit die is gebruikt voor de voegen. Gelukkig kunnen voegen goed worden hersteld en tevens worden teruggebracht in hun originele kleur. 

Als je voegen goed onderhoudt, waarborg je de levensduur en oorspronkelijke kleur van de voegen. Met name het reinigen van voegen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de voegen er verzorgd uitzien. Goed gereinigde voegen zijn daarnaast een stuk hygiënischer dan voegen die niet worden onderhouden. Dat is juist op plekken als de badkamer en keuken erg belangrijk. 

Voegen reinigen

Voegen kunnen in allerlei kleuren worden aangebracht. De meest populaire kleuren in het interieur zijn nog altijd wit en grijs. Het nadeel met witte voegen is dat je er sneller vuil op ziet, dat kan een reden zijn om voor grijze voegen te kiezen. Het is niet gek dat er na verloop van tijd een gele verkleuring ontstaat op voegen. Met grijze voegen komt dat gelukkig wat minder vaak voor. 

Om te voorkomen dat voegen vies worden en beschadigd raken, is het erg belangrijk om voegen goed te reinigen. Gebruik hiervoor enkel reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor de voegen in jouw woning. Verkeerd gebruik van middelen kan ernstige schade veroorzaken. Dat geldt niet alleen voor de voegen zelf, ook het geplaatste natuursteen kan worden aangetast door verkeerd gebruik van deze middelen. 

Voegen beschermen tegen aantasting

Net als natuurstenen oppervlakken dien je voegen goed te beschermen. Dat is belangrijk omdat vocht en vuil de voegen ernstig kunnen aantasten. Het is daarom raadzaam om, net als het natuurstenen oppervlak, de voegen te voorzien van een impregneerlaag. Deze behandeling zorgt ervoor dat vocht en vuil minder makkelijk in de voegen kan trekken. 

Met name vocht is een grote boosdoener voor voegen. Vocht maakt voegen veel poreuzer en voegen kunnen vocht daarnaast vasthouden, met als resultaat dat randen van natuursteentegels donkerder kleuren. Omdat het vocht in de voegen trekt, worden de randen van de tegel voorzien van teveel vochtaanvoer. Dit veroorzaakt lelijke verkleuringen. Niet alleen de voegen verkleuren in dat geval, ook het gesteente zelf verkleurt.

Als er veel vocht in je voegen zit, is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk verdwijnt, de verkleuring neemt dan in de meeste gevallen vanzelf weer af. Als vocht lange tijd aanwezig blijft, is het mogelijk dat de verkleuring niet meer vanzelf wegtrekt. In dat geval kunnen we opnieuw de voegen kleuren. De voegen worden met zo’n behandeling weer voorzien van hun oorspronkelijke kleur en worden daarnaast teruggebracht in goede conditie. 

Meer diensten die wij uitvoeren bij onze klanten

Naast het kleuren van voegen biedt Floorcare nog veel meer diensten aan. Lees meer over een natuurstenen vloer polijsten, een vloer reinigen, natuursteen kristalliseren en cementsluier verwijderen.