• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Makkelijk in onderhoud

Graniet onderhoud

In gebruik zal graniet helaas deels haar pracht en praal verliezen. Door een granieten vloer goed te onderhouden, geniet je zo lang mogelijk van een stralende vloer.

Neem contact op

Veel huishoudens hebben in de keuken een aanrechtblad van graniet of wonen in een huis waar een granieten vloer in ligt. Graniet onderhoud stelt misschien wel het minst voor van alle soorten natuursteen omdat graniet behoorlijk wat kan verdragen. Ideaal dus.

Allereerst, wat is graniet? Graniet is een stollingsgesteente wat wordt gevormd door kristallisatie van magma onder het aardoppervlak. Magma dat onder het aardoppervlak afkoelt, vormt zich tot gesteente. Het is misschien wel het bekendste stollingsgesteente en daarom zien we het terug in veel huizen.

 

De toepassing van graniet

Vooral in keukens wordt vaak gekozen voor graniet in de vorm van het aanrechtblad. Handig, want deze steensoort kan goed tegen hitte en is niet erg poreus. Een niet poreuze steen is beter beschermd tegen externe factoren die eventuele schade kunnen aanrichten. Het is een steen die niet goed absorbeert waardoor bijvoorbeeld water de kans niet krijgt om de steen binnen te dringen en schimmels geen kans krijgen zich hier te nestelen. Ideaal in de keuken waar je op het aanrecht regelmatig met vloeistoffen zal knoeien. Omdat vocht niet wordt geabsorbeerd door graniet, ontstaan er minder snel vlekken.

Ook de vloer, vaak in de vorm van granieten tegels, is relatief makkelijk in onderhoud. Meer dan andere steensoorten die wel erg poreus zijn. Deze harde steen kan wel een stootje hebben, wat fijn is bij intensief gebruik van de vloer. Er ontstaan niet zo gauw butsen of scheuren in een granieten vloer.

Graniet onderhoud

Hoewel de steen hard en niet poreus is, is het van belang dat je ook graniet laat impregneren. Graniet impregneren zorgt voor een extra beschermlaag op het oppervlak waardoor olie, vocht en ander vuil geen kans maakt zich te hechten aan het oppervlak.

Graniet schoonmaken

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze steensoort is het graniet schoonmaken op de juiste manier. Het is belangrijk dat zand, vocht en vuil van de vloer of andere granieten oppervlakken wordt verwijderd. Als dit niet zorgvuldig wordt gedaan, kunnen deze externe factoren op termijn schade veroorzaken. Zo slijten schurende zandkorrels het oppervlak af waardoor graniet zijn glans verliest. Vocht kan het gesteente zelfs onder het oppervlak aantasten. Hanteer daarom een schoonmaakroutine waarbij zeer regelmatig (minstens één keer per week) wordt schoongemaakt.

Vlek gemaakt in het oppervlak? Verwijder deze dan zo snel mogelijk van het oppervlak met lauwwarm water en eventueel wat groene zeep. Maak daar altijd gedoseerd gebruik van, wanneer je het oppervlak vet achterlaat, krijgt vuil juist de kans zich daaraan te hechten.

Graniet polijsten

Het is niet gek dat daar waar wordt geleefd in de loop der jaren toch slijtage zichtbaar wordt. Natuursteen is gevoelig voor allerlei factoren, en zal na verloop van tijd het glanzende oppervlak verliezen. Gelukkig kan dit met een polijst behandeling makkelijk worden hersteld. Middels  graniet polijsten wordt het oppervlak eerst opgeschuurd met diamantschijven waarna het oppervlak wordt gezoet en naar wens met glans wordt afgewerkt. Zo is graniet na deze behandeling weer als nieuw. Let wel dat met polijsten alleen oppervlakkige krassen en oneffenheden worden verwijderd.

Schade aan graniet

Wanneer je diepe krassen, butsen of zelfs breuken in een granieten oppervlak spot, is het belangrijk dit zo snel mogelijk te repareren of laten repareren. Floorcare is gespecialiseerd in graniet behandelen en graniet repareren zodat we het oppervlak weer in oorspronkelijke staat kunnen opleveren.

Verschillende soorten natuursteen onderhouden

Elke natuursteen soort behoeft een eigen aanpak als het gaat om het onderhouden van het gesteente. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees direct alle informatie over marmer onderhoud, hardsteen onderhoud, leisteen onderhoud, travertin onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.