• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Makkelijk in onderhoud

Graniet onderhoud

Graniet onderhoud is essentieel voor het behoud van een lange levensduur en een mooie uitstraling van het gesteente.

Neem contact op

Graniet onderhoud is net als het onderhouden van andere materiaalsoorten essentieel. Correct graniet onderhoud zorgt er namelijk voor dat granieten oppervlakken in goede conditie blijven. Onderhoud graniet altijd tijdig en op de juiste manier. Door Door een granieten aanrechtblad of vloer regelmatig te onderhouden verleng je de levensduur en blijft het lang mooi.

Graniet onderhoud je anders dan andere steensoorten omdat het materiaal een unieke samenstelling heeft. Granieten oppervlakken zoals een keukenblad, werkblad of tegel kun je gelukkig goed zelf onderhouden. Deze steensoort kan namelijk behoorlijk wat verdragen. 

 

Wat is graniet?

Granieten zijn stollingsgesteenten die ontstaan door afkoeling en stolling van vloeibaar gesteente. Graniet is geleidelijk aan afgekoeld onder grote constante druk. Hierdoor heeft het magma rustig kunnen uitkristalliseren waardoor het gesteente grote kristallen bevat. Granieten hebben een homogeen en regelmatig uiterlijk. Het gesteente komt in vele kleuren voor, daarvan is zwart de meest bekende. Ook antraciet, grijs, wit, rood en roze tinten worden veelvuldig toegepast in het interieur en exterieur.

 

Onderhoud granieten aanrechtblad

De toepassing van graniet

Natuursteen wordt door velen voornamelijk op het uiterlijk gekozen. Niet zo gek natuurlijk als je je bedenkt dat het gesteente je interieur of exterieur moet verrijken. Toch is het minstens zo belangrijk om te kijken of een materiaalsoort wel aan de eisen van een specifieke toepassing voldoet. Factoren die je daarbij in acht zou moeten nemen zijn onder andere de vorstbestendigheid, slijtvastheid en zuurgevoeligheid. 

Graniet is een steensoort die zich gelukkig voor veel toepassing in huis en daarbuiten leent. De steensoort is niet poreus en kan ook goed tegen grote temperatuurverschillen. Ook absorbeert graniet niet goed waardoor vloeistoffen maar moeilijk het gesteente kunnen binnendringen. Dit maakt dat graniet zich uitermate goed leent voor toepassingen in de keuken, zoals het blad of de wand. Granieten aanrechtbladen raken niet snel beschadigd. Uiteraard zijn er veel meer toepassingen mogelijk. Om ervoor te zorgen dat je gedurende de hele levensduur van granieten oppervlakken kan genieten, is het belangrijk de steen goed te onderhouden. Het onderhoud omvat vijf aspecten: reinigen, beschermen, verbeteren, onderhouden en herstellen van graniet.

Graniet onderhoud en graniet behandelen

Elke steensoort is uniek van samenstelling, structuur, kleur en tekening. Dat houdt in dat elke steensoort anders reageert op een gelijke behandeling. Graniet behandelen vraagt daarom om een andere aanpak dan bijvoorbeeld marmeren oppervlakken. De experts van Floorcare hebben meer dan 30 jaar ervaring met het uitvoeren van graniet onderhoud en behandelingen aan natuursteen. Zij maken gebruik van onderhoudsmiddelen en werktechnieken die geschikt zijn voor het type natuursteen in jouw woning of tuin. 

 

Granieten aanrechtblad schoonmaken

Aanrechtblad of vloer van graniet schoonmaken

Graniet schoonmaken is een belangrijk aspect van het graniet onderhoud. Een vloer of granieten aanrechtblad schoonmaken hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. We onderscheiden het schoonmaken in twee categorieën:

  • Droog vuil verwijderen
  • Nat reinigen

Droog vuil kun je het beste iedere dag even verwijderen. Voor de vloer gebruik je een stofzuiger en voor een blad een doekje of kruimeldief. Als je binnen stofzuigt, is het belangrijk dat je een voet met zachte haren gebruikt. Losliggend vuil zoals zandkorrels zorgen onder schoenzolen voor slijtage van de vloer. Hierdoor verliest graniet na verloop van tijd zijn glans. 

Na het droog schoonmaken van het oppervlak kan deze nat worden gereinigd. Het is belangrijk dat je altijd gebruik maakt van reinigingsproducten die geschikt zijn voor het type graniet in jouw woning. Laat je indien nodig goed adviseren. Als je het juiste reinigingsmiddel hebt gevonden, is het belangrijk dat je deze doseert volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer dit onderhoud niet goed wordt uitgevoerd, kost het steeds meer moeite om de uitstraling van graniet te behouden. 

Diep ingedrongen vlekken dien je anders te behandelen. Deze zullen zeer waarschijnlijk niet meer verdwijnen met een reguliere schoonmaakbeurt. Een diepreinigingsbehandeling kan uitkomst bieden. Advies over graniet onderhoud nodig van Floorcare? Neem dan contact op met onze experts en maak eventueel een afspraak. Zij kijken graag mee naar het probleem en vinden altijd een passende oplossing.

 

Granieten aanrechtblad impregneren

Graniet impregneren

Het aanbrengen van een goede beschermlaag is een belangrijk onderdeel van het graniet onderhoud. Hoewel graniet een niet poreuze steensoort is en vloeistoffen niet goed absorbeert, raden we aan graniet te impregneren. Al helemaal op plekken waar je veel met zuurhoudende stoffen en vloeistoffen werkt, zoals het blad in de keuken. Een beschermlaag kan worden aangebracht middels een coating of met impregneermiddelen. 

Graniet impregneren zorgt voor een extra beschermlaag op het oppervlak om het indringen van vloeistoffen en vuil tegen te gaan. Omdat graniet een andere samenstelling heeft dan bijvoorbeeld marmer, reageert het gesteente anders op bepaalde impregneermiddelen. Voor het correct aanbrengen van een goede beschermlaag is daarom kennis van het gesteente, chemie, impregneermiddelen en de techniek nodig. 

 

Graniet vloer polijsten

Blad of tegels van graniet polijsten

Graniet is net als andere materiaalsoorten gevoelig voor externe factoren die schade kunnen aanrichten. Een granieten vloer of blad zal bij intensief gebruik na verloop van tijd zijn glans verliezen. Gelukkig kunnen verschillende behandeling dit herstellen. Schuren, zoeten en polijsten zorgt ervoor dat jouw vloer weer in goede conditie wordt gebracht. 

Het oppervlak wordt tijdens deze behandeling eerst opgeschuurd met grove diamantschijven. Onder andere hoogteverschillen, oneffenheden en fijne krassen worden hiermee verwijderd. Na deze fase wordt de vloer gezoet. Dit lijkt op schuren, maar dit wordt uitgevoerd met fijnere diamantschijven. Tevens wordt hiermee het oppervlak verdicht. Het graniet polijsten zorgt er uiteindelijk voor dat de vloer met een mooie glans wordt afgewerkt. Er kunnen met deze behandeling diverse glans gradaties worden bereikt. 

 

Graniet repareren

Helaas kan het voorkomen dat een granieten blad of tegel beschadigt raakt. Als je schade ontdekt, is het belangrijk dit zo snel mogelijk te laten herstellen. Floorcare is gespecialiseerd in graniet onderhoud, graniet repareren en behandelen. Met onze kennis van steen, chemie en werkmethoden brengen we jouw granieten oppervlakken terug in goede conditie. 

Onderhoud graniet en andere soorten natuursteen

Er kan geen eenduidig advies worden gegeven over het onderhoud van natuursteen omdat elk gesteente een unieke samenstelling heeft. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of bekijk onze informatie over marmer onderhoud, hardsteen onderhoud, leisteen onderhoud, travertin onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.

Bron: Kenniscentrumsteen.nl — Graniet