• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Makkelijk in onderhoud

Graniet onderhoud

Graniet onderhouden is essentieel voor het behoud van een lange levensduur en een mooie uitstraling van het gesteente.

Neem contact op

Het onderhouden van graniet is net als het onderhoud van andere materiaalsoorten essentieel. Correct onderhoud zorgt er namelijk voor dat granieten oppervlakken in goede conditie blijven. Graniet onderhoud dient altijd tijdig en op de juiste manier te worden uitgevoerd en dit blijft tijdens de hele levensduur noodzakelijk. 

Graniet onderhoud je anders dan andere steensoorten omdat het materiaal een unieke samenstelling heeft. Granieten oppervlakken kun je gelukkig goed zelf onderhouden. Deze steensoort kan namelijk behoorlijk wat verdragen. 

 

Wat is graniet?

Granieten zijn stollingsgesteenten die ontstaan door afkoeling en stolling van vloeibaar gesteente. Graniet is geleidelijk aan afgekoeld onder grote constante druk. Hierdoor heeft het magma rustig kunnen uitkristalliseren waardoor het gesteente grote kristallen bevat. Granieten hebben een homogeen en regelmatig uiterlijk. Het gesteente komt in vele kleuren voor, daarvan is zwart de meest bekende. Ook antraciet, grijs-, wit-, rood- en roze tinten worden veelvuldig toegepast in het interieur en exterieur.

De toepassing van graniet

Natuursteen wordt door velen voornamelijk op het uiterlijk gekozen. Niet zo gek natuurlijk als je je bedenkt dat het gesteente je interieur of exterieur moet verrijken. Toch is het minstens zo belangrijk om te kijken of een materiaalsoort wel aan de eisen van een specifieke toepassing voldoet. Factoren die je daarbij in acht zou moeten nemen zijn onder andere de vorstbestendigheid, slijtvastheid en zuurgevoeligheid. 

Graniet is een steensoort die zich gelukkig voor veel toepassing in het interieur en exterieur leent. De steensoort is niet poreus en kan ook goed tegen grote temperatuurverschillen. Ook absorbeert graniet niet goed waardoor vloeistoffen maar moeilijk het gesteente kunnen binnendringen. Dit maakt dat graniet zich uitermate goed leent voor toepassingen in de keuken. Granieten aanrechtbladen raken niet snel beschadigd. Uiteraard zijn er veel meer toepassingen mogelijk. Om ervoor te zorgen dat je gedurende de hele levensduur van granieten oppervlakken kan genieten, is het belangrijk deze goed te onderhouden. Het onderhoud omvat vijf aspecten: reiniging, bescherming, verbetering en het onderhouden en herstellen van graniet.

Graniet behandelen

Elke steensoort is uniek van samenstelling, structuur, kleur en tekening. Dat houdt in dat elke steensoort anders reageert op een gelijke behandeling. Graniet behandelen vraagt daarom om een andere aanpak dan bijvoorbeeld marmeren oppervlakken. De experts van Floorcare hebben meer dan 30 jaar ervaring met het uitvoeren van onderhoud en behandelingen aan natuursteen. Zij maken gebruik van onderhoudsmiddelen en werktechnieken die geschikt zijn voor het type natuursteen in jouw interieur of exterieur. 

Graniet impregneren

Het aanbrengen van een goede beschermlaag is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Hoewel graniet een niet poreuze steensoort is en vloeistoffen niet goed absorbeert, raden we aan graniet te impregneren. Al helemaal op plekken waar je veel met zuurhoudende stoffen en vloeistoffen werkt, zoals de keuken. Een beschermlaag kan worden aangebracht middels een coating of met impregneermiddelen. 

Graniet impregneren zorgt voor een extra beschermlaag op het oppervlak om het indringen van vloeistoffen en vuil tegen te gaan. Omdat graniet een andere samenstelling heeft dan bijvoorbeeld marmer, reageert het gesteente anders op bepaalde impregneermiddelen. Voor het correct aanbrengen van een goede beschermlaag is daarom kennis van het gesteente, chemie, impregneermiddelen en de techniek nodig. 

Graniet schoonmaken

Graniet schoonmaken is een belangrijk aspect van het onderhouden van het gesteente. Het schoonmaken van graniet onderscheiden we in twee categorieën: 

  • Droog vuil verwijderen
  • Nat reinigen

Vuil dien je regelmatig te verwijderen door te vegen, stoffen of stofzuigen. Als je binnen veegt, is het belangrijk dat je een bezem met zachte haren gebruikt. Losliggend vuil zoals zandkorrels zorgen onder schoenzolen voor slijtage van de vloer. Hierdoor verliest graniet na verloop van tijd zijn glans. 

Na het droog schoonmaken van het oppervlak kan deze nat worden gereinigd. Het is belangrijk dat je altijd gebruik maakt van reinigingsproducten die geschikt zijn voor het type graniet in jouw woning. Laat je indien nodig goed adviseren. Als je het juiste reinigingsmiddel hebt gevonden, is het belangrijk dat je deze doseert volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer dit onderhoud niet goed wordt uitgevoerd, kost het steeds meer moeite om de uitstraling van graniet te behouden. 

Diep ingedrongen vlekken dien je anders te behandelen. Deze zullen zeer waarschijnlijk niet meer verdwijnen met een reguliere schoonmaakbeurt. Een diepreinigingsbehandeling kan uitkomst bieden. Advies nodig van Floorcare? Neem dan contact op met onze experts. Zij kijken graag mee naar het probleem en vinden altijd een passende oplossing.

Graniet polijsten

Graniet is net als andere materiaalsoorten gevoelig voor externe factoren die schade kunnen aanrichten. Een granieten vloer zal bij intensief gebruik na verloop van tijd zijn glans verliezen. Gelukkig kunnen verschillende behandeling dit herstellen. Schuren, zoeten en polijsten zorgt ervoor dat jouw vloer weer in goede conditie wordt gebracht. 

Het oppervlak wordt tijdens deze behandeling eerst opgeschuurd met grove diamantschijven. Onder andere hoogteverschillen, oneffenheden en fijne krassen worden hiermee verwijderd. Na deze fase wordt de vloer gezoet. Dit lijkt op schuren, maar dit wordt uitgevoerd met fijnere diamantschijven. Tevens wordt hiermee het oppervlak verdicht. Het graniet polijsten zorgt er uiteindelijk voor dat de vloer met een mooie glans wordt afgewerkt. Er kunnen met deze behandeling diverse glans gradaties worden bereikt. 

Graniet repareren

Helaas kan het voorkomen dat granieten oppervlakken in je interieur of exterieur beschadigd raken. Als je schade ontdekt, is het belangrijk dit zo snel mogelijk te laten herstellen. Floorcare is gespecialiseerd in graniet repareren en behandelen. Met onze kennis van gesteenten, chemie en werkmethoden brengen we jouw granieten oppervlakken terug in goede conditie. 

Verschillende soorten natuursteen onderhouden

Er kan geen eenduidig advies worden gegeven over het onderhoud van natuursteen omdat elk gesteente een unieke samenstelling heeft. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees direct meer informatie over marmer onderhoud, hardsteen onderhoud, leisteen onderhoud, travertin onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.