• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Graniet schoonmaken

Hoewel graniet relatief goed bestand is tegen externe factoren die schade kunnen veroorzaken, is graniet schoonmaken erg belangrijk. Vocht en vuil dien je tijdig en grondig te verwijderen. Correct graniet onderhoud en op de juiste manier graniet reinigen zorgen er namelijk voor dat granieten oppervlakken hun mooie uitstraling behouden. 

Graniet schoonmaken vormt een belangrijk aspect van het onderhoud. Middels het reinigen verwijder je vuil van het oppervlak zodat dit geen schadelijke invloed kan uitoefenen op de uitstraling van graniet. Losse zandkorrels onder schoenzolen zorgen bijvoorbeeld voor een doffe look en het knoeien van zure vloeistoffen kan ingetrokken vlekken veroorzaken.

Granieten vloer schoonmaken

Met regelmaat graniet schoonmaken (zoals je vloer of aanrechtblad) is essentieel om van de lange levensduur van het gesteente te genieten. Het is belangrijk dat je hiervoor enkel producten en zeep gebruikt die geschikt zijn voor graniet schoonmaken. Voor elke steensoort worden unieke producten ontworpen die de steensoort niet kunnen beschadigen.  

Graniet schoonmaken bestaat uit twee stappen: droog vuil verwijderen en nat reinigen.

Stap 1. Droog graniet reinigen

De schoonmaak begint met het verwijderen van losliggend vuil door te stofzuigen (of gebruik een kruimeldief of doek om een graniet aanrechtblad schoon te maken). Losliggend vuil is voornamelijk zand en stof. Als je in het interieur stofzuigt, is het belangrijk dat je een voet met zachte haren gebruikt. Idealiter ontdoe je granieten vloeren in je woning minstens 2 keer per week van losliggend vuil. Indien nodig kan dit natuurlijk vaker worden gedaan. Een graniet aanrechtblad schoonmaken van losliggend vuil doe je het liefst dagelijks. 

Tip: leg een deurmat bij de ingang, zo blijft veel vuil buiten de deur liggen!

Stap 2. Het nat schoonmaken van graniet

Nadat je een granieten vloer of keukenblad hebt ontdaan van losliggend vuil, kan het oppervlak met water en schoonmaakmiddel worden gereinigd. Gebruik hiervoor enkel producten die geschikt zijn voor het type graniet dat bij jou is geplaatst. Laat je indien nodig goed adviseren. 

Het is belangrijk dat je altijd doseert volgens de aanwijzingen op de verpakking en het reinigingsmiddel mengt met lauwwarm water. Gebruik echter niet te veel water. Mocht dat toch gebeuren, neem het oppervlak dan nogmaals af met een droogdoek. Als dit onderhoud niet tijdig en correct wordt uitgevoerd, wordt het steeds moeilijker de uitstraling van graniet te behouden. Maak dus regelmatig schoon.

Komt je er zelf niet uit? Neem dat contact met ons op. Of het nou gaat om een granieten aanrechtblad schoonmaken of het reinigen van een complete vloer.

 

Granieten aanrechtblad schoonmaken

Granieten vloer of aanrechtblad laten impregneren

Hoewel graniet een hoge zuurbestendigheid heeft, amper vocht absorbeert en slijtvast is, is het aan te raden om je vloer of aanrecht van een goede beschermlaag te voorzien. Zeker op plekken in huis waar je met zure vloeistoffen werkt, zoals de keuken. Graniet impregneren zorgt voor een goede beschermlaag met een vuil- en vochtafstotende functie. Dit voorkomt niet alleen indringing van vlekken, maar vergemakkelijkt ook het onderhoud aan graniet. 

Naar wens kan impregneermiddel met kleurverdiepend effect worden gebruikt tijdens de behandeling. Zo wordt de kleur van het granieten oppervlak extra benadrukt. Daarnaast kan de glansgraad naar wens worden verlaagd of verhoogd. 

 

Granieten vloer schoonmaken

Vlekken verwijderen uit granieten oppervlakken

Het kan toch voorkomen dat er vlekken ontstaan op een granieten oppervlak. Met name aanrechtbladen krijgen veel te maken met vuil, maar ook in de badkamer kunnen vlekken ontstaan op het graniet. Als je dit niet schoon krijgt, vraagt dit om een intensievere behandeling. In de meeste gevallen biedt microschuren, zoeten en het graniet polijsten een oplossing. Het granieten oppervlak wordt hierbij opgeschuurd met zeer fijne diamantschijven waardoor vlekken en andere kleine beschadigingen verdwijnen. 

Periodiek onderhoud van graniet

Het is verstandig granieten oppervlakken zoals vloeren periodiek te behandelen. Zo detecteert je tijdig schade, wat altijd snel herstel behoeft. De experts van Floorcare hebben specifieke kennis van chemie, natuursteen soorten, werkmethoden en onderhouds- en reinigingsmiddelen. Zij weten precies wat jouw granieten oppervlak nodig heeft. Op zoek naar advies? Neem dan contact met ons op.

Overige Natuursteen schoonmaken

Elk type natuurstenen vloer of werkblad vraagt om een eigen schoonmaakroutine omdat de samenstelling van elke steensoort uniek is. Het is daarnaast essentieel dat je altijd de juiste reinigingsmiddelen gebruikt voor het type natuursteen in jouw interieur of exterieur. 

Lees meer informatie over natuursteen schoonmaken in het algemeen of over marmer schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.

Bron: Kenniscentrumsteen.nl — Graniet