• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Graniet schoonmaken

Hoewel graniet relatief goed bestand is tegen externe factoren die schade kunnen veroorzaken, is graniet schoonmaken erg belangrijk. Vocht en vuil dien je tijdig en grondig te verwijderen. Correct graniet onderhoud en op de juiste manier graniet schoonmaken zorgen er namelijk voor dat granieten oppervlakken hun mooie uitstraling behouden. 

Graniet schoonmaken vormt een belangrijk aspect van het onderhoud. Middels het reinigen verwijder je vuil van het oppervlak zodat dit geen schadelijke invloed kan uitoefenen op de uitstraling van graniet. Losse zandkorrels onder schoenzolen zorgen bijvoorbeeld voor een doffe look en het knoeien van zure vloeistoffen kan ingetrokken vlekken veroorzaken.

 

Graniet schoonmaken

Met regelmaat graniet schoonmaken in je interieur of exterieur is essentieel om van de lange levensduur van het gesteente te genieten. Het is belangrijk dat je hiervoor enkel producten gebruikt die geschikt zijn voor graniet schoonmaken. Voor elke steensoort worden unieke producten ontworpen die de steensoort niet kunnen beschadigen.  

Graniet schoonmaken bestaat uit twee stappen: droog vuil verwijderen en nat reinigen.

Stap 1. Droog graniet schoonmaken

Middels droog schoonmaken verwijder je losliggend vuil door te vegen, stoffen of stofzuigen. Losliggend vuil is voornamelijk zand en stof. Als je in het interieur veegt, is het belangrijk dat je een bezem met zachte haren gebruikt. Idealiter ontdoe je granieten vloeren in je woning minstens 2 keer per week van losliggend vuil. Indien nodig kan dit natuurlijk vaker worden gedaan. 

Tip: leg een deurmat bij de ingang, zo blijft veel vuil buiten de deur liggen. 

Stap 2. Het nat schoonmaken van graniet

Nadat je een granieten oppervlak hebt ontdaan van losliggend vuil, kan het oppervlak nat worden gereinigd. Haal hiervoor producten in huis die geschikt zijn voor het type graniet dat bij jou is geplaatst. Laat je indien nodig goed adviseren. 

Het is belangrijk dat je altijd doseert volgens de aanwijzingen op de verpakking en het reinigingsmiddel mengt met lauwwarm water. Maak het oppervlak niet te nat. Mocht dat toch gebeuren, neem het oppervlak dan nogmaals af met een droogdoek. Als dit onderhoud niet tijdig en correct wordt uitgevoerd, wordt het steeds moeilijker de uitstraling van graniet te behouden. 

Granieten oppervlakken laten impregneren

Hoewel graniet een hoge zuurbestendigheid heeft, amper vocht absorbeert en slijtvast is, is het aan te raden de steensoort van een goede beschermlaag te voorzien. Zeker op plekken in huis waar je met zure vloeistoffen werkt, zoals de keuken. Graniet impregneren zorgt voor een goede beschermlaag met een vuil- en vochtafstotende functie. Dit voorkomt niet alleen indringing van vlekken, maar vergemakkelijkt ook het onderhoud aan graniet. 

Naar wens kan impregneermiddel met kleurverdiepend effect worden gebruikt tijdens de behandeling. Zo wordt de kleur van het granieten oppervlak extra benadrukt. Daarnaast kan de glansgraad naar wens worden verlaagd of verhoogd. 

Vlekken verwijderen uit granieten oppervlakken

Het kan toch voorkomen dat er vlekken ontstaan op een granieten oppervlak. Als je deze niet meer verwijderd krijgt, vraagt dit om een intensievere behandeling. In de meeste gevallen biedt microschuren, zoeten en polijsten een oplossing. Het granieten oppervlak wordt hierbij opgeschuurd met zeer fijne diamantschijven waardoor vlekken en andere kleine beschadigingen verdwijnen. 

Periodiek onderhoud van graniet

Het is verstandig granieten oppervlakken zoals vloeren periodiek te behandelen. Zo detecteert je tijdig schade, wat altijd snel herstel behoeft. De experts van Floorcare hebben specifieke kennis van chemie, natuursteen soorten, werkmethoden en onderhouds- en reinigingsmiddelen. Zij weten precies wat jouw granieten oppervlak nodig heeft. Op zoek naar advies? Neem dan contact met ons op. 

Verschillende natuursteen oppervlakken schoonmaken

Elk type natuursteen vraagt om een eigen schoonmaakroutine omdat de samenstelling van elke steensoort uniek is. Het is daarnaast essentieel dat je altijd de juiste reinigingsmiddelen gebruikt voor het type natuursteen in jouw interieur of exterieur. 

Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen of over marmer schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.