• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Het nat en droog schoonmaken van graniet

Graniet schoonmaken

Zoals bij elke natuursteen, is ook het onderhoud van graniet erg belangrijk. Regelmatig en grondig schoonmaken zorgt ervoor dat jij zo lang mogelijk kunt genieten van granieten toepassingen in huis.

Neem contact op

Graniet onderhoud is gelukkig niet moeilijk en wanneer dit op een correcte manier wordt gedaan is het materiaal uitermate geschikt voor verschillende toepassingen in huis. Zo komen we vaak vloeren van graniet tegen, maar ook aanrechtbladen, trappen en tegelwanden. Het gesteente is erg hard en goed bestand tegen factoren die schade kunnen aanrichten. Graniet schoonmaken is wel zo belangrijk als je deze eigenschappen van de steensoort wilt behouden. 

Net zoals andere soorten natuursteen, is het onderhouden van graniet erg belangrijk. Graniet schoonmaken is daarom een must voor iedereen met deze steensoort in huis. Tijdens een grondige schoonmaakbeurt verwijder je vuil en krijgt het geen kans zich te hechten aan het oppervlak – waardoor je veel langer kan genieten van een mooie vloer, keuken of badkamer.

 

Graniet schoonmaken

Heb jij graniet in huis? Dan is het regelmatig schoonmaken van deze oppervlakken een must. Dit proces bestaat uit twee verschillende stappen. 

Stap 1. Het droog schoonmaken van graniet

Hiermee bedoelen we dat je het gesteente regelmatig moet ontdoen van los vuil. Dat is bijvoorbeeld zand of stof wat op de grond ligt. Droog schoonmaken doe je met een stofzuiger of een bezem die geschikt is voor binnen. Vuil verwijderen op deze manier doe je minstens zo’n 2 à 3 keer per week en indien nodig vaker.

Heb je een zandbak in de tuin of woon je aan zee? Dan is het logisch dat je dit wat vaker zal moeten doen omdat je veel zand mee naar binnen loopt. Tip: leg een deurmaat neer, hier blijft al een deel van het vuil liggen.

Stap 2. Het nat schoonmaken van graniet

Naast dat je regelmatig dient te stofzuigen of vegen in huis, is het ook belangrijk dat je graniet grondig schoonmaakt. Er zijn speciale reinigingsproducten te koop voor dit specifieke gesteente. Onthoud wel dat eigenlijk alle steensoorten niet goed tegen agressieve schoonmaakmiddelen met een hoge pH-waarde kunnen. Maak tenminste één keer per week schoon met een sopje. Voeg er eventueel wat groene zeep aan toe, maar doet dit altijd met mate. Maak na het dweilen de vloer weer goed droog om strepen op de vloer te voorkomen.

Granieten oppervlakken laten impregneren

Hoewel graniet een harde steensoort is en veel minder poreus is dan bijvoorbeeld marmer, is het nog altijd van belang dat je een goede beschermlaag laat aanbrengen op graniet. Middels impregneren wordt een beschermlaag aangebracht in de toplaag van de vloer, het aanrechtblad of een andere plek in huis, wat zorgt voor een vuil- en vochtafstotende functie. Vocht en vuil hecht zich hierdoor minder makkelijk aan het oppervlak waardoor ook het onderhouden van graniet – in de vorm van schoonmaken – wat makkelijker wordt. Zo geeft het je bij vlekken wat langer de tijd het oppervlak te reinigen zodat dit niet direct in het gesteente trekt.

Periodiek onderhoud van graniet

Daarnaast is het ook verstandig om je vloer periodiek te behandelen. Onze experts weten precies wat een granieten vloer nodig heeft. Benieuwd naar ons advies? Neem dan contact met ons op. Wij sluiten ook periodieke contracten af, zo geniet jij zo lang mogelijk van een mooi granieten oppervlak in huis.

Verschillende natuursteen oppervlakken schoonmaken

Elk type natuursteen vraagt om een andere schoonmaakroutine omdat de samenstelling van elke natuursteen soort uniek is. Dit betekent dat het belangrijk is per natuursteen soort andere reinigingsmiddelen te gebruiken zodat het oppervlak niet aangetast raakt. Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen, marmer schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.

Gebruik nooit reguliere schoonmaakmiddelen of reinigingsmiddel voor hardsteen voor marmer. Dit kan het oppervlak van uw natuurstenen vloer lelijk aantasten.