Het nat en droog schoonmaken van graniet

Graniet schoonmaken

Zoals bij elke natuursteen, is ook het onderhoud van graniet erg belangrijk. Regelmatig en grondig schoonmaken zorgt ervoor dat jij zo lang mogelijk kunt genieten van granieten toepassingen in huis.

Neem contact op

Graniet is erg makkelijk in onderhoud waardoor het uiterst geschikt is voor verschillende toepassingen in huis. Zo komen we vaak vloeren van graniet tegen, maar ook aanrechtbladen, trappen en tegelwanden. Het gesteente is erg hard en goed bestand tegen factoren die schade kunnen aanrichten. Graniet schoonmaken is wel zo belangrijk als je deze eigenschappen van de steensoort wilt behouden. 

Net zoals andere soorten natuursteen, is het onderhouden van graniet erg belangrijk. Graniet schoonmaken is daarom een must voor iedereen met deze steensoort in huis. Tijdens een grondige schoonmaakbeurt verwijder je vuil en krijgt het geen kans zich te hechten aan het oppervlak – waardoor je veel langer kan genieten van een mooie vloer, keuken of badkamer.

 

Graniet schoonmaken

Heb jij graniet in huis? Dan is het regelmatig schoonmaken van deze oppervlakken een must. Dit proces bestaat uit twee verschillende stappen. 

Stap 1. Droog schoonmaken

Hiermee bedoelen we dat je het gesteente regelmatig moet ontdoen van los vuil. Dat is bijvoorbeeld zand of stof wat op de grond ligt. Droog schoonmaken doe je met een stofzuiger of een bezem die geschikt is voor binnen. Vuil verwijderen op deze manier doe je minstens zo’n 2 à 3 keer per week en indien nodig vaker.

Heb je een zandbak in de tuin of woon je aan zee? Dan is het logisch dat je dit wat vaker zal moeten doen omdat je veel zand mee naar binnen loopt. Tip: leg een deurmaat neer, hier blijft al een deel van het vuil liggen.

Stap 2. Nat schoonmaken

Naast dat je regelmatig dient te stofzuigen of vegen in huis, is het ook belangrijk dat je graniet grondig schoonmaakt. Er zijn speciale reinigingsproducten te koop voor dit specifieke gesteente. Onthoud wel dat eigenlijk alle steensoorten niet goed tegen agressieve schoonmaakmiddelen met een hoge pH-waarde kunnen. Maak tenminste één keer per week schoon met een sopje. Voeg er eventueel wat groene zeep aan toe, maar doet dit altijd met mate. Maak na het dweilen de vloer weer goed droog om strepen op de vloer te voorkomen.

Graniet impregneren

Graniet is een harde steen niet erg poreus, maar toch is het van groot belang dat je het el laat impregneren. Dit zorgt voor een extra beschermlaag op het oppervlak, waardoor olie, vuil en vocht zich minder makkelijk hecht aan het oppervlak. Dit zorgt ervoor dat het schoonmaken van de natuursteen een stuk makkelijker gaat. 

Graniet polijsten

Hoewel graniet een hardere steensoort is dan bijvoorbeeld marmer, loopt ook graniet oppervlakkige schade op door gebruik. Er ontstaat dofheid en de glans verliest zijn kracht. Om graniet makkelijker schoon te kunnen houden, raden wij aan om de steen te laten polijsten. 

Periodiek onderhoud van graniet

Daarnaast is het ook verstandig om je vloer periodiek te behandelen. Onze experts weten precies wat een granieten vloer nodig heeft. Benieuwd naar ons advies? Neem dan contact met ons op. Wij sluiten ook periodieke contracten af, zo geniet jij zo lang mogelijk van een mooi granieten oppervlak in huis.