• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Travertin impregneren

Preventief onderhoud van travertin oppervlakken is noodzakelijk om de levendige uitstraling en een lange levensduur van het gesteente te behouden. Het aanbrengen van een beschermlaag is daarom essentieel. Dat kan middels een coating, verzegeling of met impregneermiddelen. Dit verkleint de kans op vocht- en vuilindringing. Ook vergemakkelijkt een goede beschermlaag het travertin onderhoud

 

Travertin impregneren

Om travertin oppervlakken optimaal te beschermen tegen externe factoren die het gesteente kunnen aantasten, is het nodig het oppervlak te voorzien van een goede beschermlaag. Er kan worden gekozen voor een coating, verzegeling of je kan het travertin impregneren. Een coating of verzegeling kan een korte of langdurige werking hebben. Travertin impregneren heeft daarentegen altijd een langdurige werking. 

Travertin impregneren zorgt ervoor dat het impregneermiddel in het steenoppervlak trekt. Het middel hecht zich aan de binnenzijde van de poriën van het gesteente waardoor de steen verzadigd raakt. Hierdoor ontstaat een vuil-, olie- en waterafstotende laag. Na travertin impregneren is het veel beter beschermd tegen factoren die ernstige schade kunnen aanrichten. 

Er is specifieke kennis van het gesteente en het middel noodzakelijk bij travertin impregneren. Omdat elk gesteente een unieke samenstelling heeft, reageert het ook verschillend op bepaalde middelen. Als het verkeerde impregneermiddel wordt gebruikt, kan dit helaas schade aanrichten aan het gesteente. 

Impregneermiddelen kunnen daarnaast een unieke werking hebben. Zo zijn er producten met enkel een waterafstotende werking, dit wordt hydrofobische impregneermiddelen genoemd. Impregneermiddelen die enkel vet en olie afstoten, worden oleofobische impregneermiddelen genoemd. Een combinatie van beiden is wenselijk voor een optimaal resultaat bij het travertin impregneren. 

Waarom is impregneren zo belangrijk?

Om travertin te beschermen tegen externe factoren die schade kunnen veroorzaken, is het belangrijk het oppervlak te behandelen met impregneermiddelen. Dat zorgt niet alleen voor langdurige bescherming tegen penetratie van vloeistoffen en vuil, maar biedt daarnaast ook preventie tegen efflorescentie. Efflorescentie ontstaat wanneer steen oplost door ontbinding van de kristalstructuur. Dat ontstaat vaak na vochtschade en uit zich in de vorm van een witte waas op het steenoppervlak. 

Travertin impregneren zal niet alleen bescherming bieden, het kan ook de uitstraling van het steenoppervlak zichtbaar verbeteren. Naar wens kunnen namelijk middelen worden gebruikt met een kleur verdiepend effect. Dit benadrukt de kleur en structuur van travertin. Daarnaast kan ook de glansgraad worden verhoogd of verlaagd middels impregneren. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw travertin oppervlak? Neem dan contact met ons op.

Wanneer laat je travertin impregneren?

Wanneer een steenoppervlak onlangs is geplaatst, dient er enige tijd worden gewacht met het aanbrengen van impregneermiddelen. Dat heeft te maken met de droogtijd die een nieuw gelegd steenoppervlak nodig heeft. De wachttijd die je dient aan te houden is zo’n 6 tot 8 weken. Ook is het belangrijk dat je twee dagen voor het aanbrengen van impregneermiddelen de vloerverwarming uit zet. 

We zien regelmatig dat mensen zelf aan de slag gaan met het impregneren van natuursteen oppervlakken, met alle gevolgen van dien. Kennis en kunde is noodzakelijk om deze behandeling correct uit te kunnen voeren. De experts van Floorcare hebben meer dan 30 jaar ervaring in dit vakgebied en zorgen ervoor dat travertin in jouw interieur of exterieur in topconditie blijft. 

Andere natuursteen soorten laten impregneren

Omdat elke steensoort wordt gekenmerkt door een unieke samenstelling, reageert elke steensoort anders op bepaalde impregneermiddelen. Om de uitstraling en technische samenstelling van het gesteente niet te beschadigen, is specifieke kennis van chemie, impregneermiddelen en steensoorten nodig. Lees meer over natuursteen impregneren in het algemeen of over marmer impregneren, graniet impregneren, hardsteen impregneren en leisteen impregneren.