• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Terrazzo polijsten

Het onderhoud van terrazzo omvat vijf aspecten, het reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen van het gesteente. Aan al deze aspecten dient voldoende aandacht te worden besteed. Toch kan correct terrazzo onderhoud niet volledig uitsluiten dat er beschadigingen ontstaan aan het steenoppervlak. 

Beschadigingen zorgen er helaas voor dat de mooie uitstraling van terrazzo verloren gaat. Gelukkig biedt terrazzo polijsten, schuren en zoeten een goede uitkomst. Middels terrazzo vloer polijsten wordt het oppervlak teruggebracht in optimale staat. 

De toepassing van terrazzo

Vaak wordt de keuze van een steensoort voornamelijk gebaseerd op de uitstraling van het gesteente. Echter is het minstens zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de samenstelling van het gesteente goed past bij de toepassing in je interieur of exterieur. De samenstelling van het gesteente zegt wat over onder andere de zuurgevoeligheid, slijtvastheid en vorstbestendigheid van het gesteente. 

Terrazzo is een poreuze steensoort welke voornamelijk wordt toegepast in het interieur, vaak in de vorm van een vloer. Omdat terrazzo poreus is, is het gesteente vrij kwetsbaar voor externe factoren die schade kunnen aanrichten. 

Terrazzo polijsten

Na verloop van tijd zullen terrazzo oppervlakken helaas beschadigd raken. Het gaat hierbij vaak om oppervlakkige lichte schade, maar dit doet helaas wel af aan de mooie uitstraling van terrazzo. Middels terrazzo polijsten, schuren en zoeten wordt het steenoppervlak weer teruggebracht in goede staat. Een terrazzo vloer polijsten kan helpen bij de volgende soorten schade:

  • krassen
  • hoogteverschillen en onvlak gelegde tegels
  • afgesleten looppaden en een doffe uitstraling
  • oneffenheden
  • aantasting van het steenoppervlak

We zien regelmatig dat mensen zelf hun terrazzo polijsten, met alle gevolgen van dien. Voor terrazzo polijsten is namelijk specialistische kennis nodig van het gesteente, de behandeling en apparatuur om dit correct uit te kunnen voeren. Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring als het gaat om een terrazzo vloer polijsten. 

Zo gaat Floorcare te werk

De behandeling wordt opgesplitst in drie fasen: het terrazzo polijsten, het schuren en het zoeten van het oppervlak. In de eerste fase wordt het steenoppervlak geschuurd met industriële diamantschijven met een grove korrel. Dit zorgt ervoor dat de grootste oneffenheden worden verwijderd. In elke schuurronde wordt er gebruik gemaakt van een minder grove korrel. Na het schuren is het oppervlak echter open en zeer poreus. Dit dient uiteraard verder behandeld te worden. Daarom volgt hierna het zoeten. Het oppervlak wordt wederom geschuurd met industriële diamantschijven, ditmaal met een veel fijnere korrel. Ook lichte onregelmatigheden worden hiermee verwijderd en het oppervlak verkrijgt weer enigszins glans. De echte hoogglans wordt pas aangebracht in de laatste fase, middels het terrazzo polijsten. Met een polijstschijf, polijstpoeder of polijstpasta wordt hoogglans aangebracht in het steenoppervlak. Zo zorgt terrazzo polijsten voor een goede bescherming.

Het is belangrijk om te weten dat na terrazzo polijsten (nieuwe) beschadigingen beter zichtbaar zijn. Echter is het oppervlak veel minder poreus en meer slijtvast, wat essentieel is voor het behoud van goed onderhouden terrazzo oppervlakken. 

Hoe vaak moet je terrazzo polijsten?

Voor een gemiddeld huishouden kan je het beste één keer per jaar jouw terrazzo polijsten. Als er intensief gebruik wordt gemaakt van het oppervlak, vaak de vloer, kan het nodig zijn om de behandeling tweemaal per jaar uit te voeren. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw terrazzo oppervlak? Neem dan contact op met onze experts.

Andere soorten natuursteen laten polijsten

Vrijwel alle steensoorten kunnen worden geschuurd, gezoet en gepolijst. Echter kan het eindresultaat per steensoort variëren omdat geen één steensoort hetzelfde is. Lees meer over natuursteen polijsten of over marmer polijsten, graniet polijsten, hardsteen polijsten, travertin polijsten of een granito vloer polijsten. Leisteen polijsten behoort niet tot de mogelijkheden, de steensoort kan wel op andere manieren worden behandeld.