• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Marmer repareren

Zelfs bij preventief marmer onderhoud is het mogelijk dat je na verloop van tijd schade aantreft aan een marmeren oppervlak. Bij intensief gebruik van je vloer zal dit voornamelijk een doffe look en andere oneffenheden betekenen, maar er kan ook beschadiging optreden na bijvoorbeeld vochtschade. Marmer repareren bestaat dus uit werkzaamheden die gericht jouw marmeren oppervlak weer terug brengen in optimale conditie. 

Marmer repareren vraagt andere technieken afhankelijk van het type schade. We gaan dan ook anders te werk wanneer we slijtage herstellen dan wanneer we bijvoorbeeld gebroken marmer repareren. Elke schade is uniek en reparatie vereist kennis van het gesteente, de chemie en verschillende reparatie- en herstelmethoden. Repareer marmer dan ook alleen zelf als je over voldoende kennis en de juiste apparatuur beschikt.

Marmer repareren bij verschillende soorten schade

Omdat natuursteen poreus is, is het gevoelig voor schade. Wanneer je schade voor het eerst waarneemt, is het belangrijk dit zo snel mogelijk te laten repareren. Floorcare heeft 30 jaar ervaring met marmer repareren. Hoewel elke beschadiging uniek is, komen de experts van Floorcare deze soorten beschadigd marmer het meest tegen: 

  • Gaten en butsen
  • Scheuren en breuken
  • Doffe looppaden
  • Krassen
  • Ingetrokken vlekken
  • Vochtschade
  • Efflorescentie

Middels reparatie worden de kapotte delen van het gesteente zoveel mogelijk teruggebracht in de opleveringsconditie. Dit betekent soms dat we delen van het marmer moeten vervangen, oppervlakteafwerking gebruiken om het oppervlak weer in opleveringsstaat te brengen of chemische versteviging toepassen.

 

Gebroken marmer repareren

Stap voor stap: hoe wij gebroken marmer repareren

Wanneer er schade optreedt aan marmer, kan dit op verschillende manieren worden hersteld. De werkmethoden van Floorcare zijn zo gespecialiseerd dat in vrijwel alle gevallen de schade zodanig wordt hersteld dat je er vrijwel niks meer van ziet.

Allereerst zal een schade-expert van Floorcare de schade bekijken. In veel gevallen ontvangt onze expert daarom eerst enkele foto’s van jou waarna een eerste inschatting wordt gemaakt van de ernst van de schade en eventuele reparatiekosten. Deze foto’s zijn niet alleen belangrijk voor onze expert maar ook voor de verzekering. Wanneer je bent verzekerd tegen bijvoorbeeld brand- en waterschade, is het mogelijk het bedrag (of een deel ervan) terug te claimen via je verzekering.

Wanneer de schade eenmaal is opgenomen door de experts, zal er een reparatieplan worden opgesteld en met je worden doorgenomen. Enkele reparaties die vaak door Floorcare worden uitgevoerd, zijn: spotrepair reparaties, vervanging van kunst- en natuursteen en schuurbehandelingen. 

Marmer reparatie middels de spotrepair techniek

Wanneer schade aan marmer enkel lokaal en op kleine schaal optreedt, kan dit in de meeste gevallen worden gerepareerd middels de spotrepair techniek. Hierbij wordt de schade enkel hersteld op de plek waar deze is ontstaan. De experts van Floorcare maken gebruik van de nieuwste tools en hoogwaardige producten. 

Lokale schade wordt opgevuld met materialen die dezelfde samenstelling en uiterlijke kenmerken hebben als marmer. Hierbij wordt een 1-op-1 match gemaakt met het origineel geplaatste marmer. Omdat de kleuren zeer nauwkeurig worden gematcht, wordt er een prachtig eindresultaat opgeleverd. Nadat de beschadiging is opgevuld met dit materiaal, wordt het materiaal uitgehard met UV-licht. Na deze fase wordt de plek verder afgewerkt naar wens. 

Marmer vervangen daar waar grote schade is opgetreden

Schade kan natuurlijk ook een groot oppervlak betreffen. Dit gebeurt vaak wanneer lokale schade niet tijdig wordt gedetecteerd en gerepareerd. Ook kan bijvoorbeeld waterschade een groot deel van jouw marmeren oppervlak treffen. In dit geval zal een meer omvangrijke reparatie nodig zijn om het marmer te herstellen. In uitzonderlijke gevallen is marmer repareren niet voldoende en dus het vervangen van een deel op het volledige oppervlak nodig. 

Spot je lokale schade aan marmer? Laat dit dan zo snel mogelijk herstellen om een omvangrijke reparatie (en hoge kosten) te voorkomen. Neem contact op met de experts van Floorcare voor een offerte. Zij nemen samen met jou de schade door en bepalen wat voor behandeling nodig is en wat de kosten daarvan zijn.

Marmeren vloer repareren waar schade is opgetreden

Wanneer je ervoor kiest om marmer te herstellen middels schuren, zoeten en polijsten, ziet de behandeling er als volgt uit. Eerst wordt de vloer behandeld met schuurmachines die zijn voorzien van diamantschijven. Hiermee wordt de bovenste laag van de vloer geschuurd, eerst met een grove schijf, naderhand met minder grove schijven. Zo worden hoogteverschillen, oneffenheden en krassen verwijderd. Als het beoogde resultaat is behaald, wordt de vloer gezoet. Dit lijkt op schuren, maar er wordt gebruik gemaakt van zeer fijne diamantschijven. Het oppervlak wordt dichter gemaakt en het marmer krijgt zijn glans terug. Na het zoeten volgt het polijsten. De hoogst haalbare glans die marmer hiermee bereikt is hoogglans. 

Niet in alle gevallen is het nodig om het hele oppervlak te behandelen. Soms hoeft dit enkel te worden toegepast op de plek waar de schade of dofheid zich bevindt. Het hangt er wel vanaf waar de schade zich bevindt, op een lichte of donkere plek in huis bijvoorbeeld. Dit om te voorkomen dat het gehele marmeren oppervlak er niet meer identiek uitziet.

 

Marmer vloer polijsten

Marmer polijsten om ingedrongen vlekken te verwijderen

Als marmer niet is voorzien van een coating of impregneerlaag, is het oppervlak gevoelig voor vlekken. Rode wijn, olie, jus d’orange en roest zijn maar een greep uit de producten die lelijke ingetrokken vlekken veroorzaken. Ingetrokken vlekken kunnen niet altijd worden weggepoetst. Hardnekkige vlekken worden daarom verwijderd middels een reparatie. Herstel behandelingen die de experts vaak uitvoeren zijn het diepreinigen van marmeren oppervlakken en het microschuren, -zoeten en marmer polijsten

Het repareren van andere natuursteen soorten

Elke natuursteen soort is uniek en heeft kenmerkende fysieke en technische eigenschappen. De technieken kunnen dus verschillen van marmer reparatie. Allen behoeven een unieke aanpak als het aankomt op reparatie. 

Lees meer over natuursteen repareren in het algemeen, graniet repareren, hardsteen repareren, leisteen repareren, travertin repareren, een granito vloer repareren en een terrazzo vloer repareren.

Bron: Wikipedia.nl — Marmer

Vragen over marmer repareren

Kan je marmer repareren?

Het repareren van marmer is mogelijk. Elke schade is uniek en dus zal de methode die gebruikt wordt om het marmer te repareren verschillen. De reparatie vereist kennis van het gesteente, de chemie en van verschillende herstelmethoden. Onze experts staan voor je klaar met advies

Hoe repareer je marmer?

Om de beschadigde delen van het marmer zoveel mogelijk terug te brengen in de opleveringsconditie worden verschillende herstelmethoden gebruikt. Zo wordt oppervlakteafwerking gebruikt om het oppervlak weer in opleveringsstaat te brengen. Ook kan er chemische versteviging toegepast worden. In enkele gevallen is het nodig delen van het marmer te vervangen.

Hoe krijg je marmer weer mooi?

Wat er nodig is om je marmer weer mooi te krijgen ligt aan de situatie. Soms is een schoonmaakbeurt voldoende. Bij schade is er reparatie nodig. Ook kan het zijn dat polijsten of zoeten vereist is om het marmer weer mooi te maken. Neem voor specifiek advies contact met ons op.

Kan je marmer lijmen

Bij breuken in het marmer is het in sommige gevallen mogelijk het marmer te lijmen. Er bestaan speciale natuursteenlijm producten die hier specifiek voor zijn ontwikkeld. Dit is echter niet in elke situatie te gebruiken.

Hoe krijg je doffe vlekken uit marmer?

Wanneer je doffe vlekken uit het marmer wil verwijderen kan je het beste zachte producten zoals een dweil, doek of spons gebruiken. Zorg dat je nooit ruwe producten gebruikt. Een schuurspons of schuurborstel zullen het marmer alleen maar beschadigen.