• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Leisteen behandelen

Om de goede conditie en mooie uitstraling van leistenen oppervlakken in huis te behouden, is het belangrijk het gesteente goed te onderhouden. Leisteen onderhoud middels leisteen behandelen omvat vijf aspecten: het reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen van het gesteente. 

Er kunnen tal van behandelingen worden uitgevoerd om de goede conditie van leisteen te waarborgen. Het leisteen behandelen vereist echter wel specifieke kennis van gesteenten, chemie, onderhoudsmiddelen en desbetreffende behandelingen.

Leistenen vloer behandelen

Een leisteen vloer behandelen vereist vaak meerdere behandelingen om de lange levensduur te waarborgen.

Een aantal manieren van leisteen behandelen zijn noodzakelijk, namelijk:

  • Het aanbrengen van een beschermlaag in de vorm van een coating, verzegeling of impregneerlaag.
  • Het reinigen van leistenen oppervlakken.
  • Het herstellen van beschadigingen. 

Leisteen behandelen middels impregneren

Impregneren is een belangrijk onderdeel van leisteen behandelen. Een leisteen vloer impregneren houdt namelijk in dat er een beschermende laag wordt aangebracht in het steenoppervlak. Deze speciale impregneermiddelen trekken in het steenoppervlak en verankeren zich in de binnenzijde van de poriën van het leisteen. Dit creëert een vocht- en vuilafstotende laag. Deze beschermlaag blijft in het gemiddelde huishouden circa 5 tot 10 jaar zitten. 

Naast het aanbrengen van impregneermiddelen, kan er ook voor worden gekozen om het oppervlak te coaten of te verzegelen. Deze beschermlagen kunnen zowel een kort- als langdurige bescherming bieden.

Leisteen vloer schoonmaken

Leisteen behandelen begint vaak met een grondige reiniging. Omdat leisteen vloeren vaak een ruwe afwerking hebben, kan vuil zich over het algemeen makkelijk hechten aan het gesteente.

Een leisteen vloer reinigen bestaat uit drie stappen:

  1. Verwijderen van losliggend vuil
  2. Nat reinigen van het oppervlak. 
  3. Drogen van de vloer

Voordat je een leisteen vloer goed nat reinigt, verwijder je altijd eerst losliggend vuil. Dit kan je doen met een bezem, stoffer of met een stofzuiger. Gebruik binnen in huis altijd zachte materialen zoals een binnenbezem. Deze hebben zachtere haren en kunnen de tegels niet beschadigen.  

Als je losliggend vuil hebt verwijderd, kan het oppervlak nat worden gereinigd. Gebruik enkel de juiste reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor het type leisteen in jouw interieur of exterieur. Doseer het middel precies volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng dit met lauwwarm water. Ook als je een leisteen vloer nat reinigt, is het belangrijk producten te gebruiken die een zachte structuur hebben. Schuursponsjes zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Deze zijn veel te hard van structuur en kunnen kleine krasjes veroorzaken aan het oppervlak. Bij twijfel kun je altijd je vloer laten reinigen door onze experts.

Breukruwe leisteen repareren

Het kan natuurlijk gebeuren dat je aanrechtblad of leistenen vloer beschadigt raakt, bijvoorbeeld doordat een hart voorwerp valt op een vloertegel. Gelukkig kun je in de meeste gevallen een leisteen vloer repareren, zodanig dat je er niets meer van ziet. Als je beschadigingen aantreft aan natuursteen, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te laten herstellen. Dat geldt zowel voor een leistenen vloer in het interieur als in het exterieur. Een kleine beschadiging kan namelijk binnen zeer korte tijd uitmonden in schade van veel grotere omvang. Als je er snel bij bent en de schade enkel lokaal is opgetreden, kan dat in de meeste gevallen worden gerepareerd middels spot repair. Hierbij is het niet nodig om het hele oppervlak of een deel ervan te vervangen en herstellen we enkel de spot zelf.

Andere soorten natuursteen behandelen

Een leisteen vloer behandelen gaat doorgaans niet iets anders in zijn werk, dan de behandeling van andere natuursteen soorten. Om verschillende behandeling correct uit te kunnen voeren is kennis van gesteenten en middelen waarmee wordt gewerkt noodzakelijk. Lees meer over natuursteen behandelen in het algemeen of over marmer behandelen, graniet behandelen en hardsteen behandelen.

Bron: Kenniscentrumsteen.nl — Leisteen

Vragen over leisteen behandelen

Hoe behandel je leisteen?

Gebruik bij het schoonmaken nooit zuurhoudende schoonmaakproducten, zoals schoonmaakazijn of chloor. Het leisteen kan door deze producten beschadigd raken. Om het leisteen te beschermen kan het behandeld worden met impregneermiddel.

Hoe moet je leisteen impregneren?

Bij leisteen impregneren wordt een beschermlaag aangebracht die het gesteente beter beschermd maakt tegen schade. Dit middel zorgt ervoor dat water en vuil de steen niet kunnen schaden. Het laagje impregneermiddel trekt in de tegel en beschermt deze van binnenuit tegen invloeden van buitenaf.

Kan je leisteen polijsten?

Door de gelaagde opbouw van leisteen is traditioneel polijsten uitdagend. Het kwetsbare leisteen kan relatief snel splijten. Dit gespleten oppervlak kan worden behandeld middels micro-schuren, -zoeten en -polijsten. Het leisteen polijsten wordt uitgevoerd met flexibele schuurschijven.

Waarmee leisteen schoonmaken?

Gebruik enkel reinigingsmiddelen die voor leisteen zijn gemaakt. Elke steensoort reageert namelijk anders op bepaalde middelen. Bij incorrect gebruik van reinigingsmiddelen kan het oppervlak beschadigd raken. Gebruik het middel met lauwwarm water en doseer het middel altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Hoe bescherm je leisteen?

Middels een impregneermiddel, coating of verzegeling kan een oppervlak van leisteen worden beschermd. Impregneermiddelen hebben altijd een langdurige werking en bieden vijf tot tien jaar bescherming aan het oppervlak.