Een vloer van topconditie in huis

Leisteen behandelen

Om leisteen in topconditie te houden, is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan het onderhoud van deze natuursteen. Verschillende behandelingen zorgen ervoor dat de vloer zo lang mogelijk haar pracht en praal behoudt.

Neem contact op

Leisteen behandelen kan op verschillende manieren. Een aantal van deze manieren kun je makkelijk zelf uitvoeren. Om zo lang mogelijk plezier te beleven aan een leistenen vloer in huis, is het van belang dat je grondig reinigt en een beschermlaag aanbrengt om de kans op schade te beperken. 

Een leistenen vloer kun je op verschillende manieren behandelen. Wanneer je dat op de juiste manier doet, kun je jarenlang genieten van een mooie vloer in huis.

 

Leisteen behandelen

Leisteen is erg onderhoudsvriendelijk materiaal, en is daarom een geliefde natuursteen in huis. Om ervoor te zorgen dat je vloer zo lang mogelijk in topconditie blijft, is het belangrijk dat je goed reinigt en een beschermlaag laat aanbrengen op de vloer.

Leisteen impregneren

Het impregneren van leisteen, betekent het aanbrengen van een beschermende laag. De beschermlaag die in de toplaag van de vloer wordt aangebracht, zorgt er ook nog eens voor dat de kleur van leisteen wordt verdiept. Zo krijgt de vloer meteen een heel andere uitstraling.

Leisteen is erg gevoelig voor kalkaanslag. De steen bestaat grotendeels uit kalk, waardoor bij een te veel aan vocht, kalkaanslag ontstaat. Dit kan je vloer een grauwe en witte waas geven. Wanneer je leisteen laat impregneren, blijft het oppervlak hier veel beter tegen beschermd. Wij hebben jarenlange ervaring met het impregneren van natuursteen en kunnen je goed adviseren en helpen hierbij. 

Leisteen schoonmaken

Bij intensief gebruik van de vloer, raden we aan dagelijks schoon te maken. Bij minder intensief gebruik, voldoet een wekelijkse schoonmaakbeurt. Het schoonmaken van leisteen doe je altijd met zuurvrije producten, die kunnen deze natuursteen namelijk ernstig beschadigen. Gebruik altijd producten die speciaal ontwikkeld zijn voor leisteen en check op de verpakking hoe je moet doseren. Voordat je begint met dweilen, is het belangrijk dat je het vuil eerst ‘droog’ verwijdert met een stofzuiger of zachte bezem.

Hierna kun je beginnen aan het dweilen of moppen zelf. Gebruik daarbij altijd lauwwarm water. Wanneer je te veel schoonmaakmiddel toevoegt aan het water, kan er een vettig laagje achterblijven op de vloer waar vuil zich makkelijker aan hecht. Om dat te voorkomen raden we aan na het dweilen met sop nogmaals te dweilen met alleen water. Dweil bij voorkeur met een microvezeldoek.

Vlekken gemaakt op de vloer? Maak deze altijd zo snel mogelijk schoon. Met name zure producten als azijn en jus d’orange dienen zo snel mogelijk te worden behandeld.

Vlekken gemaakt op de vloer? Maak deze altijd zo snel mogelijk schoon. Met name zure producten als azijn en jus d’orange dienen zo snel mogelijk te worden behandeld.