• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Leisteen behandelen

Om de goede conditie en mooie uitstraling van leistenen oppervlakken in huis te behouden, is het belangrijk het gesteente goed te onderhouden. Leisteen onderhoud omvat vijf aspecten: het reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen van het gesteente. 

Er kunnen tal van behandelingen worden uitgevoerd om de goede conditie van leisteen te waarborgen. Het uitvoeren van deze behandelingen vereist echter wel specifieke kennis van gesteenten, chemie, onderhoudsmiddelen en desbetreffende behandelingen. 

 

Leisteen behandelen

Vaak zijn meerdere behandelingen nodig om de lange levensduur van leisteen te waarborgen. Een aantal van deze behandelingen zijn noodzakelijk, namelijk:

  • Het aanbrengen van een beschermlaag in de vorm van een coating, verzegeling of impregneerlaag.
  • Het reinigen van leistenen oppervlakken.
  • Het herstellen van beschadigingen. 

Leisteen impregneren

Middels leisteen impregneren wordt er een beschermende laag aangebracht in het steenoppervlak. Deze behandeling zorgt ervoor dat impregneermiddelen in het steenoppervlak trekken. Deze middelen verankeren zich in de binnenzijde van de poriën van leisteen. Dit creëert een vocht- en vuilafstotende laag. Deze beschermlaag blijft in het gemiddelde huishouden circa 5 tot 10 jaar zitten. 

Naast het aanbrengen van impregneermiddelen, kan er ook voor worden gekozen om het oppervlak te coaten of te verzegelen. Deze beschermlagen kunnen zowel een kort- als langdurige bescherming bieden. 

Leisteen schoonmaken

Leistenen oppervlakken dien je goed te reinigen. Omdat het oppervlak vaak een ruwe afwerking heeft, kan vuil zich over het algemeen wat makkelijker hechten aan het gesteente. Het reinigen van leisteen bestaat uit twee stappen: het verwijderen van losliggend vuil en het nat reinigen van het oppervlak. 

Voordat je het oppervlak nat reinigt, verwijder je altijd eerst losliggend vuil. Dit kan je doen met een bezem, stoffer of met een stofzuiger. Gebruik binnen in huis altijd zachte materialen zoals een binnenbezem. Deze hebben zachtere haren en kunnen het oppervlak niet beschadigen.  

Als je losliggend vuil hebt verwijderd, kan het oppervlak nat worden gereinigd. Gebruik enkel reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor het type leisteen in jouw interieur of exterieur. Doseer het middel precies volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng dit met lauwwarm water. Ook als je nat reinigt, is het belangrijk producten te gebruiken die een zachte structuur hebben. Schuursponsjes zijn bijvoorbeeld veel te hard van structuur en kunnen kleine krasjes veroorzaken aan het oppervlak. 

Leisteen repareren

Als je beschadigingen aantreft aan natuursteen, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te laten herstellen. Dat geldt voor zowel leistenen oppervlakken in het interieur als in het exterieur. Een kleine beschadiging kan namelijk binnen zeer korte tijd uitmonden in schade van veel grotere omvang. Als je er snel bij bent en de schade enkel lokaal is opgetreden, kan dat in de meeste gevallen worden gerepareerd middels spot repair. Hierbij is het niet nodig om het hele oppervlak of een deel ervan te vervangen en herstellen we enkel de spot zelf.

Andere soorten natuursteen behandelen

Het uitvoeren van behandelingen verschilt per steensoort omdat de samenstelling van gesteenten zo uniek is. Om verschillende behandeling correct uit te kunnen voeren is kennis van gesteenten en middelen waarmee wordt gewerkt noodzakelijk. Lees meer over natuursteen behandelen in het algemeen of over marmer behandelen, graniet behandelen en hardsteen behandelen.