• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Een vloer van topconditie in huis

Leisteen behandelen

Om leisteen in topconditie te houden, is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan het onderhoud van deze natuursteen. Verschillende behandelingen zorgen ervoor dat de vloer zo lang mogelijk haar pracht en praal behoudt.

Neem contact op

Leisteen behandelen kan op verschillende manieren. Een aantal van deze manieren kun je makkelijk zelf uitvoeren. Om zo lang mogelijk plezier te beleven aan een leistenen vloer in huis, is het van belang dat je grondig reinigt en een beschermlaag aanbrengt om de kans op schade te beperken. 

Een leistenen vloer kun je op verschillende manieren behandelen zodat het leisteen onderhoud op correcte wijze wordt uitgevoerd. Wanneer je dat op de juiste manier doet, kun je jarenlang genieten van een mooie vloer in huis.

 

Leisteen behandelen

Leisteen is erg onderhoudsvriendelijk materiaal, en is daarom een geliefde natuursteen in huis. Om ervoor te zorgen dat je vloer zo lang mogelijk in topconditie blijft, is het belangrijk dat je goed reinigt en een beschermlaag laat aanbrengen op de vloer.

Leisteen impregneren

Leisteen impregneren betekent het aanbrengen van een beschermende laag. Deze beschermende laag heeft een vocht- en vuilafstotende functie waardoor het oppervlak veel langer en beter beschermd is tegen externe factoren die schade kunnen aanrichten. Leisteen is een materiaalsoort die erg gevoelig is voor kalkaanslag. Omdat de steensoort grotendeels uit kalk bestaat, kan een te veel aan vocht uitmonden in kalkaanslag. Vaak gekenmerkt door een wittige waas over het oppervlak. Het impregneren van leisteen zorgt er mede voor dat het oppervlak veel beter beschermd is tegen kalkaanslag. 

Tijdens een impregneerbehandeling kan er tevens worden gekozen voor een kleurverdiepende werking. We gebruiken hiervoor speciale middelen die de kleur van uw natuurstenen oppervlak extra benadrukken. 

Leisteen schoonmaken

Bij intensief gebruik van de vloer, raden we aan dagelijks schoon te maken. Bij minder intensief gebruik, voldoet een wekelijkse schoonmaakbeurt. Het schoonmaken van leisteen doe je altijd met zuurvrije producten, die kunnen deze natuursteen namelijk ernstig beschadigen. Gebruik altijd producten die speciaal ontwikkeld zijn voor leisteen en check op de verpakking hoe je moet doseren. Voordat je begint met dweilen, is het belangrijk dat je het vuil eerst ‘droog’ verwijdert met een stofzuiger of zachte bezem.

Hierna kun je beginnen aan het dweilen of moppen zelf. Gebruik daarbij altijd lauwwarm water. Wanneer je te veel schoonmaakmiddel toevoegt aan het water, kan er een vettig laagje achterblijven op de vloer waar vuil zich makkelijker aan hecht. Om dat te voorkomen raden we aan na het dweilen met sop nogmaals te dweilen met alleen water. Dweil bij voorkeur met een microvezeldoek.

Vlekken gemaakt op de vloer? Maak deze altijd zo snel mogelijk schoon. Met name zure producten als azijn en jus d’orange dienen zo snel mogelijk te worden behandeld.

Vlekken gemaakt op de vloer? Maak deze altijd zo snel mogelijk schoon. Met name zure producten als azijn en jus d’orange dienen zo snel mogelijk te worden behandeld.

Andere soorten natuursteen behandelen

Omdat elke natuursteen soort uniek is, zal de manier van behandelen er soms ook heel anders uitzien. Onze experts kennen elke natuursteen soort en weten precies hoe ze al deze soorten individueel kunnen behandelen. Lees meer over natuursteen behandelen in het algemeen.

Op zoek naar specifieke informatie? Lees meer over marmer behandelen, graniet behandelen en hardsteen behandelen.