• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Leisteen impregneren

Leisteen onderhoud omvat het beschermen, reinigen, onderhouden, verbeteren en herstellen van het gesteente. Dat is noodzakelijk om een lange levensduur te garanderen en de mooie uitstraling van leisteen te behouden. Middels verschillende behandelingen kan een goede beschermlaag worden aangebracht op leistenen oppervlakken. Het is daarom raadzaam om leisteen impregneren toe te passen. 

 

Leistenen oppervlakken voorzien van een beschermlaag

Omdat leisteen uit samengeperste lagen bestaat, heeft het gesteente een ruw oppervlak. Dit ruwe oppervlak is behoorlijk gevoelig voor aantasting door vocht en vuil. Door een beschermlaag aan te brengen aan het oppervlak, is het gesteente na behandeling beter bestand tegen schadelijke factoren. Er kunnen verschillende behandelmethoden worden gebruikt om een beschermlaag aan te brengen, namelijk:

  • het aanbrengen van een coating of verzegeling; deze hebben een kort- of langdurende werking
  • het aanbrengen van impregneermiddelen; deze hebben altijd een langdurige werking

Leisteen impregneren

Met een impregneerbehandeling worden impregneermiddelen aangebracht in het steenoppervlak. Deze middelen trekken in het oppervlak en verankeringen zich aan de binnenzijde van de poriën van leisteen. Dit creëert een olie-, vet- en waterafstotende laag. Het oppervlak is na deze behandeling langdurig beschermd tegen externe factoren die mogelijk schade kunnen veroorzaken aan het gesteente. 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen impregneermiddelen met een waterafstotende werking (hydrofobisch) en impregneermiddelen met een olie- en vetafstotende werking (oleofobisch). Het is raadzaam een combinatie van deze middelen te gebruiken om te kunnen genieten van een optimale bescherming. 

Elke steensoort heeft een unieke samenstelling waardoor er enkel gebruik kan worden gemaakt van impregneermiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor het type leisteen in jouw interieur of exterieur. Foutief gebruik van middelen kan ernstige schade veroorzaken.

De voordelen van leisteen impregneren

Het aanbrengen van een beschermlaag middels leisteen impregneren brengt verschillende voordelen met zich mee. 

1. Vuil kan zich minder makkelijk hechten

Vocht en vuil kunnen minder snel in het gesteente trekken als het oppervlak is voorzien van een goede beschermlaag. Deze vocht- en vuilafstotende werking zorgt er namelijk voor dat vuil zich minder makkelijk aan het oppervlak hecht. 

2. Het reinigen van leisteen wordt makkelijker

Het aanbrengen van een goede beschermlaag vergemakkelijkt het onderhoud aan leisteen. Als vuil zich minder makkelijk hecht aan het oppervlak, kan dit namelijk efficiënter worden verwijderd. Ook de kans op ingedrongen vlekken wordt geminimaliseerd omdat dit minder snel door het oppervlak wordt geabsorbeerd. Dit geeft je de tijd om de vlekken tijdig te verwijderen voordat ze schade kunnen aanrichten. 

3. Er kunnen impregneermiddelen met kleurverdiepend effect worden gebruikt

Naast dat impregneermiddelen het gesteente beschermen, kan de behandeling naar wens worden uitgevoerd met kleurverdiepende middelen. Deze benadrukken de kleur en structuur van het leistenen oppervlak. Daarnaast kan ook de glansgraad worden verhoogd of verlaagd. 

Wanneer moet je leisteen impregneren?

Leistenen oppervlakken die net nieuw zijn geplaatst, kunnen niet direct worden behandeld met impregneermiddelen. Er dient 6 tot 8 weken te worden gewacht met het aanbrengen van impregneermiddelen. Zo voorkom je dat door het leisteen impregneren het verdampingsproces wordt geremd. Ook moet de vloerverwarming twee dagen voor de behandeling worden uitgeschakeld.  

Een impregneerlaag biedt langdurige bescherming, in het gemiddelde huishouden gaat het om zo’n 5 tot 10 jaar. Dat is grotendeels afhankelijk van de intensiteit waarmee het oppervlak wordt gebruikt. Floorcare is gespecialiseerd in het onderhouden, beschermen en herstellen van natuursteen. Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw leistenen oppervlak? Neem dan contact op met ons.

Verschillende natuursteen soorten impregneren

Leisteen heeft een andere samenstelling dan bijvoorbeeld marmer of graniet. Door deze unieke samenstelling, reageert het gesteente heel anders op bepaalde impregneermiddelen. Kennis van gesteenten en impregneermiddelen is noodzakelijk om de behandeling op correcte wijze uit te kunnen voeren. Lees meer over natuursteen impregneren in het algemeen of over graniet impregneren, marmer impregneren, hardsteen impregneren en travertin impregneren.