• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring

Leisteen impregneren

Leisteen onderhoud omvat het beschermen, reinigen, onderhouden, verbeteren en herstellen van het gesteente, maar ook leisteen impregneren. Dat is noodzakelijk om een lange levensduur te garanderen en de mooie uitstraling van leisteen te behouden. Middels verschillende behandelingen kan een goede beschermlaag worden aangebracht op leistenen oppervlakken. Het is daarom raadzaam om leisteen impregneren toe te passen. 

Impregneer leisteen voor een beschermlaag

Omdat leisteen uit samengeperste lagen bestaat, heeft het gesteente een ruw oppervlak. Hierdoor zijn breukruwe leisteen vloeren behoorlijk gevoelig voor aantasting door vocht en vuil. Zeker in het geval van tegels of plavuizen waar veel op gelopen wordt. Door een beschermlaag aan te brengen aan het oppervlak middels leisteen impregneren, is het gesteente na behandeling beter bestand tegen schadelijke factoren. Er kunnen verschillende behandelmethoden worden gebruikt bij leisteen impregneren, namelijk:

 • het aanbrengen van een coating of verzegeling; deze hebben een kort- of langdurende werking
 • het aanbrengen van impregneermiddelen; deze hebben altijd een langdurige werking

 

Leisteen impregneren

Foutief leisteen onderhoud kan schade veroorzaken

Met een impregneerbehandeling worden impregneermiddelen aangebracht in het steenoppervlak. Deze middelen trekken in het oppervlak en verankeringen zich aan de binnenzijde van de poriën van leisteen. Dit creëert een olie-, vet- en waterafstotende laag. Het oppervlak is na leisteen impregneren op deze manier langdurig beschermd tegen externe factoren die mogelijk schade kunnen veroorzaken aan het gesteente.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen impregneermiddelen met een waterafstotende werking (hydrofobisch) en impregneermiddelen met een olie- en vetafstotende werking (oleofobisch). Het is raadzaam een combinatie van deze middelen te gebruiken om te kunnen genieten van een optimale bescherming bij een leisteen vloer impregneren.

Elke steensoort heeft een unieke samenstelling waardoor er enkel gebruik kan worden gemaakt van producten impregneermiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor het type leisteen in jouw interieur of exterieur. Foutief gebruik van middelen kan ernstige schade veroorzaken.

We kunnen je onder andere helpen bij het impregneren van de volgende type vloeren:

 • Peacock leisteen
 • Braziliaanse leisteen
 • Portugese leisteen
 • Noors leisteen
 • Indische leisteen
 • Indiase leisteen
 • Belgische leisteen
 • Chinese leisteen

Leisteen vloer kleurverdiepend geïmpregneerd

De voordelen van een vloer impregneren

Het aanbrengen van een beschermlaag op vloeren middels leisteen impregneren brengt verschillende voordelen met zich mee.

1. Vuil kan zich minder makkelijk hechten

Vocht en vuil kunnen minder snel in het gesteente trekken als een leistenen vloer is voorzien van een goede beschermlaag. De vocht- en vuilafstotende werking na leisteen impregneren zorgt er namelijk voor dat vuil zich minder makkelijk aan het oppervlak hecht.

2. Een leisteen vloer reinigen wordt makkelijker

Het aanbrengen van een goede beschermlaag vergemakkelijkt het schoonmaken van leisteen. Als vuil zich minder makkelijk hecht aan het oppervlak, kan dit namelijk efficiënter worden verwijderd. Ook de kans op ingedrongen vlekken wordt geminimaliseerd omdat dit minder snel door het oppervlak wordt geabsorbeerd. Dit geeft je de tijd om de vlekken tijdig te verwijderen voordat ze schade kunnen aanrichten. Een leisteen vloer reinigen wordt dus een stuk eenvoudiger.

3. Er kunnen impregneermiddelen met kleurverdiepend effect worden gebruikt

Naast dat impregneermiddelen het gesteente beschermen, kan de behandeling naar wens worden uitgevoerd met kleurverdiepende middelen. Deze benadrukken de kleur en structuur van het leistenen oppervlak. Daarnaast kan ook de glansgraad worden verhoogd of verlaagd. Zo oogt je vloer na een behandeling weer als nieuw!

 

Leisteen vloer impregneren

Wanneer moet je leisteen impregneren?

Leistenen vloeren die net nieuw zijn geplaatst, kunnen niet direct worden behandeld met impregneermiddelen. Er dient 6 tot 8 weken te worden gewacht met het aanbrengen van impregneermiddelen. Zo voorkom je dat bij een leisteen vloer impregneren het verdampingsproces wordt geremd. Ook moet de vloerverwarming twee dagen voor de behandeling worden uitgeschakeld.

Een impregneerlaag biedt langdurige bescherming voor vloeren, in het gemiddelde huishouden gaat het om zo’n 5 tot 10 jaar. Dat is grotendeels afhankelijk van de intensiteit waarmee het oppervlak wordt gebruikt.

Floorcare is gespecialiseerd in het onderhouden, beschermen en herstellen van natuursteen. Heb je vragen over de mogelijkheden voor over een leisteen vloer impregneren? Neem dan contact op met ons.

Verschillende soorten natuursteen vloeren impregneren

Leisteen heeft een andere samenstelling dan bijvoorbeeld marmer of graniet. Door deze unieke samenstelling, reageert het gesteente heel anders op bepaalde impregneermiddelen. Kennis van gesteenten en impregneermiddelen is noodzakelijk om de behandeling op correcte wijze uit te kunnen voeren. Lees meer over natuursteen impregneren in het algemeen of over graniet impregneren, marmer impregneren, hardsteen impregneren en travertin impregneren.

Bron: Cultureelerfgoed.nl — Leisteen

Vragen over leisteen impregneren

Waarom leisteen impregneren?

Omdat leisteen uit samengeperste lagen bestaat, heeft het gesteente een ruw oppervlak. Dit ruwe oppervlak is behoorlijk gevoelig voor aantasting door vocht en vuil. Door een beschermlaag aan te brengen aan het oppervlak middels leisteen impregneren, is het gesteente na behandeling beter bestand tegen schadelijke factoren.

Wat is leisteen impregneren

Leisteen impregneren is het aanbrengen van een beschermlaag die het gesteente beter beschermd maakt tegen schade. Impregneren is noodzakelijk om een lange levensduur te garanderen en de mooie uitstraling van leisteen te behouden. Het oppervlak is na leisteen impregneren op deze manier langdurig beschermd tegen externe factoren die mogelijk schade kunnen veroorzaken aan het gesteente.

Kan ik zelf leisteen impregneren?

Het is mogelijk om zelf leisteen te impregneren. Echter is leisteen een erg uitdagend natuursteen. Foutief gebruik van impregneermiddelen kan ernstige schade veroorzaken. Daarom raden wij aan om contact met ons op te nemen. Wij geven advies of kunnen je helpen met de juiste manier van leisteen impregneren.

Hoe vaak moet je leisteen impregneren?

Wanneer het leistenen oppervlak zich binnen bevindt zou eens in de vijf jaar voldoende moeten zijn. In een natte ruimte is het eens per jaar nodig. Datzelfde geldt voor tegels buiten het huis.

Hoe moet je leisteen impregneren?

Bij leisteen impregneren wordt een beschermlaag aangebracht die het gesteente beter beschermd maakt tegen schade. Dit middel zorgt ervoor dat water en vuil de steen niet kunnen schaden. Het laagje impregneermiddel trekt in de tegel en beschermt deze van binnenuit tegen invloeden van buitenaf.