• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Hardsteen polijsten

Hardsteen onderhoud zorgt ervoor dat je optimaal kan genieten van de lange levensduur van deze mooie steensoort. Hardstenen oppervlakken verliezen net als andere steensoorten na verloop van tijd hun mooie uitstraling omdat bij intensief gebruik beschadigingen en fijne krassen ontstaan. Middels hardsteen polijsten, schuren en zoeten wordt het oppervlak teruggebracht in goede conditie. 

 

Hardsteen toepassingen

Als je een steensoort toepast in het interieur of exterieur is het belangrijk dat je niet enkel let op de uitstraling van het gesteente. Het is namelijk minstens zo belangrijk om na te gaan of de samenstelling van het gesteente goed past bij de vereisten van de toepassing. Verschillende eigenschappen spelen een voorname rol, bijvoorbeeld:

  • De slijtvastheid van het gesteente
  • De chemische weerbaarheid van het gesteente
  • De porositeit van het gesteente

Daarnaast dien je rekening te houden met de gebruiksintensiteit van de locatie, de vuilbelasting, lichtinval en onderhoudsfrequentie. Als je met al deze belangrijke factoren rekening houdt, ben je er zekerder van dat je lange tijd van mooi hardsteen geniet.

Hardsteen leent zich goed voor zowel toepassingen in het interieur als in het exterieur. In het interieur zien we voornamelijk vloeren en wanden van hardsteen. In het exterieur zijn dit voornamelijk terrastegels in tuinen. 

Hardsteen polijsten

Middels hardsteen polijsten, schuren en zoeten breng je een hardstenen oppervlak dat beschadigd is geraakt terug in goede conditie. Gaandeweg je gebruik maakt van hardstenen oppervlakken kan er schade ontstaan. Zeker bij intensief gebruik. De beschadigingen die we voornamelijk tegenkomen en kunnen herstellen middels hardsteen polijsten zijn:

  • Beschadigingen en onregelmatigheden
  • Aantasting van het oppervlak
  • Krassen
  • Afgesleten loopvlakken
  • Hoogteverschillen en oneffenheden

Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met hardsteen polijsten. Onze experts zijn zeer kundig in het onderhouden en herstellen van allerlei steen- en materiaalsoorten. Zij beschikken over specifieke kennis van chemie, gesteenten en verschillende onderhouds- en herstelmethoden waaronder hardsteen polijsten, schuren en zoeten.

De behandeling in stappen

De behandeling die wordt uitgevoerd om kleine beschadigingen, oneffenheden en krassen te herstellen, bestaat uit drie verschillende fases: schuren, zoeten en het hardsteen polijsten. 

Stap 1. Het oppervlak schuren

De eerste fase van de behandeling betreft het schuren van het hardstenen oppervlak. Dit wordt uitgevoerd met industriële diamantschijven met uiteenlopende grofheid gradaties. Het oppervlak wordt eerst bewerkt met de meest grofkorrelige diamantschijf. Hiermee worden de grootste oneffenheden verwijderd. Hierna volgen meerdere schuurrondes waarbij in elke ronde gebruik wordt gemaakt van een fijnere diamantschijf. In elke schuurronde worden de krassen van de vorige ronde verwijderd. Na de eerste fase is het oppervlak poreus en open. Dit dient altijd verder behandeld te worden. Daarom volgt na het schuren het zoeten. 

Stap 2. Het oppervlak zoeten en het hardsteen polijsten

Middels zoeten wordt het oppervlak weer gedicht. De behandeling wordt uitgevoerd met diamantschijven die zeer fijn zijn. Ook kleine oneffenheden en krassen worden in deze fase van het oppervlak verwijderd. Het resultaat is een glanzend oppervlak wat minder poreus is. Na het zoeten hou je een gering glanzend (licht gezoet) of hoogglanzend (donker gezoet) oppervlak over. 

Na het zoeten wordt met een polijstschijf of met polijstpoeder- of pasta het oppervlak hoogglanzend gepolijst. Na het hardsteen polijsten is het oppervlak volledig gedicht en weer voorzien van een mooie glanslaag. Hoewel beschadigingen op een oppervlak beter zichtbaar zijn na hardsteen polijsten, is het essentieel deze behandeling uit te voeren. Het oppervlak is hierna verdicht en veel slijtvaster. Zo kunnen nieuwe beschadigingen minder snel ontstaan.

Zelf hardsteen polijsten of laten doen?

Vaak gaan mensen zelf aan de slag met schuren, zoeten en hardsteen polijsten om hoge kosten te besparen. In de praktijk zien we helaas dat dit vaak blijvende schade creëert waardoor de kosten juist hoger worden. Ook die schade zal namelijk moeten worden hersteld. Het is daarom raadzaam deze behandeling altijd te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Kennis van de behandeling, producten waarmee wordt gewerkt en specifieke kennis van het gesteente zijn namelijk noodzakelijk. Het team van Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met het uitvoeren van onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan natuursteen waaronder hardsteen polijsten. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw hardstenen oppervlak? Neem dan contact met ons op.

Wat kost het om hardsteen te laten polijsten?

De kosten voor het schuren, zoeten en polijsten van een hardstenen oppervlak kunnen enorm uiteenlopen. Dit heeft te maken met onder andere de afwerkingswensen, de grootte van het oppervlak, de ligging ervan en de huidige staat. Ons team staat altijd voor je klaar om de mogelijkheden door te nemen en een offerte op te stellen. Het is prettig als je van tevoren duidelijke foto’s maakt van de huidige staat en informatie deelt over de ligging en je wensen. Er kan dan een nauwkeurige inschatting worden gemaakt van de kosten die de behandeling met zich meebrengt. 

Het polijsten van natuursteen

Vrijwel alle steensoorten lenen zich voor schuren, zoeten en polijsten. Toch vereist elke steensoort een unieke aanpak omdat deze enorm uiteenlopen van samenstelling. Lees meer over natuursteen polijsten in het algemeen.

Ben je op zoek naar specifieke informatie over de steensoort in jouw interieur of exterieur? Lees dan meer over marmer polijsten, graniet polijsten, travertin polijsten, een granito vloer polijsten of terrazzo polijsten. Leisteen polijsten behoort niet tot de mogelijkheden maar er zijn voldoende andere behandelingen mogelijk die het oppervlak weer laten stralen.