• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Hardsteen polijsten

Hardstenen oppervlakken verliezen net als andere steensoorten na verloop van tijd hun mooie uitstraling omdat bij intensief gebruik beschadigingen en fijne krassen ontstaan. Middels hardsteen polijsten, schuren en zoeten wordt het oppervlak teruggebracht in goede conditie. Hardsteen onderhoud zorgt ervoor dat je optimaal kan genieten van de lange levensduur van deze mooie steensoort.

Het polijsten van hardsteen is een vak apart. Voordat je zelf aan de slag gaat met een Huis-tuin-en-keuken schuurapparaat en schuurpapiertje met grove korrel, leggen we graag aan je uit hoe het polijsten van hardsteen precies in zijn werk gaat. Heb je hulp nodig bij het polijsten van je vloer, wand, aanrecht of terras? Neem dan contact op met onze experts en bespreek de mogelijkheden.

Een hardstenen vloer of wand

Als je een steensoort toepast in je woning of in de tuin, is het belangrijk dat je niet enkel let op de kleur en glans van het gesteente. Het is namelijk minstens zo belangrijk om na te gaan of de samenstelling van het gesteente goed past bij de vereisten van de toepassing.

Verschillende eigenschappen spelen een voorname rol, bijvoorbeeld:

  • De slijtvastheid van het gesteente
  • De chemische weerbaarheid van het gesteente
  • De porositeit van het gesteente

Daarnaast dien je rekening te houden met de gebruiksintensiteit van de locatie, de vuilbelasting, lichtinval en onderhoudsfrequentie. Als je met al deze belangrijke factoren rekening houdt, ben je er zekerder van dat je lange tijd van mooi natuursteen geniet.

Hardsteen leent zich goed voor zowel toepassingen in het interieur als in het exterieur. In het interieur zien we voornamelijk vloeren en wanden van Belgisch hardsteen. In het exterieur zijn dit voornamelijk terrastegels in tuinen. Daarnaast behoren ook hardstenen aanrechtbladen, traptreden en wanden tot de mogelijkheden. 

Belgisch hardsteen polijsten

Een vloer is om op te lopen! Het is dan ook niet zo gek dat er na verloop van tijd beschadigingen kunnen ontstaan aan je hardstenen vloer. Zeker bij intensief gebruik in huishoudens met kinderen en huisdieren, of in winkels of kantoorpanden. Gelukkig kunnen we een oppervlak van Belgisch hardsteen weer in goede conditie terugbrengen middels polijsten, schuren en zoeten.

De beschadigingen die we voornamelijk tegenkomen en middels polijsten kunnen herstellen zijn:

  • Beschadigingen en onregelmatigheden
  • Aantasting van het oppervlak
  • Krassen
  • Afgesleten loopvlakken
  • Hoogteverschillen en oneffenheden

Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met Belgisch hardsteen polijsten. Onze experts zijn zeer kundig in het onderhouden en herstellen van allerlei steen- en materiaalsoorten. Zij beschikken over specifieke kennis van chemie, gesteenten en verschillende onderhouds- en herstelmethoden waaronder hardsteen polijsten, schuren en zoeten.

Polijsten: de behandeling in 3 stappen

Vaak wordt enkel over ‘polijsten’ gesproken, maar feitelijk bestaat de behandeling die wordt uitgevoerd om kleine beschadigingen, oneffenheden en krassen te herstellen, uit drie verschillende fases: schuren, zoeten en het polijsten van hardsteen. 

Stap 1. Het oppervlak schuren

De eerste fase van de behandeling betreft het schuren van het hardstenen oppervlak. Dit wordt uitgevoerd met industriële diamantschijven met uiteenlopende grofheid gradaties. Het oppervlak wordt eerst bewerkt met de meest grofkorrelige diamantschijf. Hiermee worden de grootste oneffenheden verwijderd. Hierna volgen meerdere schuurrondes waarbij in elke ronde gebruik wordt gemaakt van een fijnere diamantschijf. In elke schuurronde worden de krasjes van de vorige ronde verwijderd. Na de eerste fase is het oppervlak poreus en open. Dit dient altijd verder behandeld te worden. Daarom volgt na het schuren het zoeten. 

Stap 2. Het natuursteen zoeten

Middels zoeten wordt het oppervlak weer gedicht. De behandeling wordt uitgevoerd met diamantschijven die zeer fijn zijn. Ook kleine oneffenheden en krassen worden in deze fase van het oppervlak verwijderd. Het resultaat is een glanzend oppervlak wat minder poreus is. Na het zoeten hou je een gering glanzend (licht gezoet) of hoogglanzend (donker gezoet) oppervlak over. 

Stap 3. het polijsten van hardsteen

Na het zoeten wordt met polijstschijven of met polijstpoeder- of pasta het oppervlak hoogglanzend gepolijst. Na het hardsteen polijsten is het oppervlak volledig gedicht en weer voorzien van een mooie glanslaag. Hoewel beschadigingen op een oppervlak beter zichtbaar zijn na hardsteen polijsten, is het essentieel deze behandeling uit te voeren. Het oppervlak is hierna verdicht en veel slijtvaster. Zo kunnen nieuwe beschadigingen minder snel ontstaan.

Zelf hardsteen polijsten of laten doen?

Vaak gaan mensen zelf aan de slag met schuren, zoeten en hardsteen polijsten om kosten te besparen. In de praktijk zien we helaas dat dit vaak blijvende schade creëert waardoor de kosten juist hoger worden. Ook die schade zal namelijk moeten worden hersteld. Polijst natuursteen dus liever niet zelf, maar laat het uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Kennis van de behandeling, producten waarmee wordt gewerkt en specifieke kennis van het gesteente zijn noodzakelijk. Het team van Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met het uitvoeren van onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan natuursteen waaronder hardsteen polijsten. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw hardstenen oppervlak? Neem dan contact met ons op.

Wat kost het om hardsteen te laten polijsten?

De kosten voor het schuren, zoeten en polijsten van een hardstenen oppervlak kunnen enorm uiteenlopen. Dit heeft te maken met onder andere de afwerkingswensen, de grootte van het oppervlak, de ligging ervan en de huidige staat. Ons team staat altijd voor je klaar om de mogelijkheden door te nemen en een offerte op te stellen. Het is prettig als je van tevoren duidelijke foto’s maakt van de huidige staat en informatie deelt over de ligging en je wensen. Er kan dan een nauwkeurige inschatting worden gemaakt van de kosten die het polijsten met zich meebrengt. 

Voorkom dat je regelmatig moet polijsten door goed schoon te maken

Het voornaamste doel van polijsten is het verwijderen van krasjes en beschadigingen. Deze beschadigingen ontstaan doordat vuil over het oppervlak heen schuurt. Denk bijvoorbeeld aan zand dat onder schoenen naar binnen wordt gelopen, en vervolgens over de vloer heen wordt verplaatst.

De beste manier om dit te voorkomen: het hardsteen regelmatig schoonmaken. Dit doe je door eerst droog schoon te maken met een stofzuiger zodat al het ‘scherpe’ vuil wordt verwijderd. Vervolgens maak je nat schoon met een dweil om de laatste restjes stof weg te halen (meer over het droog en nat schoonmaken van hardsteen lees je hier). Zo houd je de vloer schoon en hoef je minder vaak te polijsten!

Het polijsten van natuursteen

Vrijwel alle steensoorten lenen zich voor schuren, zoeten en polijsten. Toch vereist elke soort natuursteen een unieke aanpak omdat deze enorm uiteenlopen van samenstelling. Het is dus belangrijk om de juiste polijstschijf met de juiste diamant korrel voor de specifieke natuursteen soort te gebruiken. Interesse? Bekijk dan onze pagina over natuursteen polijsten in het algemeen.

Ben je op zoek naar specifieke informatie omtrent polijsten over de steensoort in jouw huis of tuin? Lees dan meer over marmer polijsten, graniet polijsten, travertin polijsten, een granito vloer polijsten of terrazzo polijsten. Leisteen polijsten behoort niet tot de mogelijkheden maar er zijn voldoende andere behandelingen mogelijk die het oppervlak weer laten stralen.