3 simpele tips om marmer schoon te houden

Marmer schoonmaken

Het is belangrijk dat je marmer regelmatig schoonmaakt zodat je vloer, het aanrecht in de keuken of de wastafel in de badkamer mooi blijft. 

Neem contact op

Marmer is er in allerlei soorten en maten en kan worden geïmporteerd uit verschillende landen. Hoewel elke marmersoort unieke kenmerken heeft, is marmer over het algemeen een poreuze natuursteen. Marmer is een kalksteen en daarmee zachter en poreuzer dan bijvoorbeeld hardsteen of graniet. Marmer bevat zowel vet als kalk. Dat betekent dat het gevoelig is voor onder andere vlekken. Marmer schoonmaken is daarom essentieel om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. 

Het is belangrijk dat je marmer regelmatig schoonmaakt zodat je vloer, het aanrecht in de keuken of de wastafel in de badkamer mooi blijft. Hoe je dat zelf doet, leggen we je uit in dit artikel.

Marmer schoonmaken: do it yourself

Als je zelf aan de slag gaat met marmer schoonmaken, is het belangrijk dat je de juiste producten in huis haalt. Weet wat voor type marmer je hebt en weet wat voor type producten daarbij horen. Gebruikt u een allesreiniger? Zorg dan dat die niet te zuur is. Gebruik een natuurzeep of een ecologische allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen. Overigens is het ook niet nodig om elke dag marmer schoon te maken met een allesreiniger.

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

De winkels liggen vol met reinigingsproducten, en niet alles is geschikt voor het type natuursteen dat jij wilt behandelen. Agressieve en pH-rijke schoonmaakmiddelen zijn uit den boze. Ook schuursponsjes kun je in de schappen laten liggen. 

Wat heb je dan wél nodig?

  • Lauwwarm water
  • Zachte doek of spons
  • Groene zeep, of 
  • soda, of
  • speciaal reinigingsmiddel
  • Droogdoek (wederom zacht)

Met de groene zeep, soda of het speciale reinigingsmiddel voor marmer maak je een sopje. Gebruik altijd lauwwarm water en maak het sopje niet te sterk aan. Te weinig is in dit geval altijd beter. Maak met een zachte spons of doek het marmer schoon en wrijf zachtjes over het oppervlak. Dit doe je in een ronde beweging. Nadat je hebt schoongemaakt met sop, herhaal je de stap met enkel lauwwarm water. Hierna droog je het goed af met een droge doek of zeem. Et voilà!

Een hardnekkige vlek weghalen

Hardnekkige vlekken in marmer zijn vervelend, maar gelukkig kan je er wel wat tegen doen. Neem een lauwwarm kompres zoals een in water gedrenkte doek en doop die in witkalk of gips. Is het een vetvlek? Voeg dan wat ammoniak toe. Gaat het om een kleurvlek? Kies dan voor wat druppels bleekwater. Wacht tot de vlek is opgezogen en voilà, niks meer te zien!

Laat marmer impregneren

Als je marmer op de lange termijn wil beschermen tegen vuil en schade, is het verstandig om het marmer te laten impregneren. Dit zorgt ervoor dat je vloer veel beter bestand is tegen vuil en andere schadelijke factoren. Voordat je dit laat doen, is het wel belangrijk dat je je hierover goed laat adviseren. Geïmpregneerd marmer heeft namelijk een andere look dan onbehandeld marmer. 

Voorkomen is beter dan genezen

Marmer is een poreuze natuursteen die je voorzichtig moet behandelen. Voorkomen is in die zin altijd beter dan genezen dus let vooral bij onbehandeld marmer goed op. Als je zure vloeistoffen knoeit zoals citroensap, jus d’orange of azijn is het belangrijk dat je dit meteen schoonmaakt. Het zuur kan de kalk (waaruit marmer bestaat) namelijk aantasten. Simpele trucs? Zet je glas drinken altijd op een onderzetter en maak het marmer meteen schoon als je hebt geknoeid.

Vlekken laten verwijderen

Heb je ernstige vlekken die je er zelf niet meer uit krijgt? Dan is microschuren waarschijnlijk een passende oplossing. Deze behandeling wordt afgerond met micro-zoeten en micro-polijsten. Het microschuren, micro-zoeten en micro-polijsten is een lichtere versie van het schuren, zoeten en polijsten. Hiermee verwijderen we de slijtsporen en fijne krasjes uit een vloer met gebruik van eenschijfsmachines met flexibele diamantpads.

Afhankelijk van de steensoort en de glans wens kunnen verschillende dichtheid- en glans gradaties bereikt worden, zoals zijdeglans of semi hoogglans. Diepe krassen en oneffenheden worden met deze methodiek niet verwijderd. Dit vraagt een intensievere behandeling.