• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Marmer schoonmaken

Marmer is een kalksteensoort en daarmee zachter en poreuzer dan veel andere steensoorten. Deze unieke samenstelling en eigenschappen zorgen ervoor dat marmer gevoelig is voor verschillende externe factoren, waaronder vocht en vuil. Marmer heeft een lage zuurbestendigheid. Als je knoeit met vloeistoffen, is het belangrijk snel en correct te handelen. Correct marmer onderhoud en op de juiste manier marmer schoonmaken zorgen ervoor dat het marmer blijft stralen.

 

Marmeren vloer schoonmaken: zelf doen

Een marmeren vloer schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Het marmer reinigen zorgt ervoor dat vuil wordt verwijderd van het oppervlak. Dat is belangrijk omdat vuil een schadelijke invloed kan hebben op de uitstraling van marmer. Zo zorgen losse zandkorrels onder schoenzolen voor slijtage en kan rode wijn lelijke ingetrokken vlekken aanrichten. 

Wil je zelf marmer schoonmaken? Dan is het allereerst belangrijk om de juiste reinigingsmiddelen in huis te halen. Daarvoor is het noodzakelijk te weten van welk type marmer jouw vloer, aanrechtblad of tafel is gemaakt. Voor elk type natuursteen worden namelijk unieke producten ontworpen die de steensoort niet kunnen beschadigen. Onze specialisten adviseren je graag over de middelen die het best geschikt zijn voor het marmer schoonmaken.

Uiteraard helpen we graag met jouw marmeren vloer reinigen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Omdat marmer een kalkhoudend gesteente met een lage zuurbestendigheid is, kunnen producten met een te lage of te hoge pH-waarde enorme schade aanrichten. We reinigen marmer daarom vrijwel altijd met schoonmaakproducten met een pH-waarde rond de 7. Dit noem je ook wel een pH-neutrale waarde. De waarde varieert van 0 tot 14. Het gebruik van de verkeerde reinigingsmiddelen kan ernstige schade veroorzaken. 

Naast het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen, is het minstens zo belangrijk dat je producten met een zachte structuur gebruikt. Marmer is een poreuze natuursteen soort die je kan beschadigen met bijvoorbeeld het gebruik van schuursponsjes. Marmer schoonmaken moet tenslotte leiden tot mooier natuursteen en niet tot schade!

Wat heb je dan wél nodig?

Gebruik de volgende middelen bij het marmer schoonmaken:

  • Lauwwarm water
  • Een zachte doek, spons of dweil
  • Reinigingsmiddel voor het type marmer in jouw woning
  • Een zachte droogdoek

Wanneer je een sopje maakt om het marmer in je woning te reinigen is het belangrijk om altijd lauwwarm water te gebruiken. Het reinigingsmiddel doseer je volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je het oppervlak reinigt met het middel gebruik je altijd zachte producten. Maak het oppervlak niet te nat. Indien er een laagje sop of water op het oppervlak blijft liggen, neem je dit af met een droogdoek.

Laat je aanrechtblad of marmer vloer impregneren

Naast een goede routine bij marmer schoonmaken, is het belangrijk een goede beschermlaag aan te brengen op jouw marmeren vloer of blad. Middels marmer impregneren worden impregneermiddelen aangebracht in het steenoppervlak die zich hechten zich aan de binnenzijde van de poriën. Dit creëert een vuil, olie en waterafstotende laag. Het marmer is hierna veel beter bestand tegen deze factoren omdat ze minder makkelijk aan het oppervlak hechten en worden afgestoten. Hierdoor geniet je langer van stralend marmer.

Naar wens kan impregneermiddel worden gebruikt met een kleurverdiepend effect. Ook kan de glansgraad worden verhoogd of verlaagd. Elke marmersoort reageert anders op bepaalde impregneermiddelen. Kennis van deze middelen en de steensoort is noodzakelijk om de behandeling goed uit te voeren.

Voorkomen is beter dan genezen

Het gevaar van een onbehandeld marmer is dat wanneer er (zure) vloeistoffen worden geknoeid, deze het marmeren oppervlak kunnen aantasten. Zeker wanneer je deze vloeistoffen en vuil niet direct en correct verwijdert. Als de vlekken of het vuil eenmaal intrekken in het oppervlak, is een intensievere behandeling vaak nodig. Dit kan worden voorkomen door een impregneerlaag of coating aan te brengen.

 

Marmer vlekken verwijderen

Vlekken op marmer verwijderen

Hardnekkige of doffe vlekken op marmer verwijderen kan soms een hele uitdaging zijn. Als de vlekken niet verdwijnen bij het marmer schoonmaken dient er een andere behandeling te worden toegepast. Microschuren biedt in de meeste gevallen een passende oplossing. Het marmer wordt bij deze behandeling licht opgeschuurd met zeer fijne diamantschijven en na het proces gezoet en gepolijst. Hiermee worden vlekken, kleine slijtsporen en fijne krassen verwijderd. Diepe krassen en oneffenheden worden met deze methodiek niet verwijderd. Dit vraagt om een intensievere behandeling, zoals marmer polijsten of marmer repareren.

Benieuwd wat Floorcare voor jou kan betekenen? Onze experts kijken graag mee naar je vraag en zoeken naar een passende behandeling.

Andere natuursteen soorten schoonmaken

Niet elke natuursteen soort dient op dezelfde manier schoongemaakt te worden als marmer. Omdat elke natuursteen soort uniek is en andere technische eigenschappen heeft, vraagt elk type gesteente om een eigen aanpak. Het is essentieel dat de juiste schoonmaakmiddelen worden gebruikt bij het natuursteen reinigen in jouw huis of tuin.

Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.

Bron: Wikipedia.nl — Marmer

Vragen over marmer schoonmaken

Hoe maak ik gemakkelijk marmer schoon?

Gebruik bij het schoonmaken van marmer producten die pH-neutraal zijn. Zorg dat het reinigingsmiddel geschikt is voor jouw type marmer. Volg de aanwijzingen van de verpakking en maak een sop met lauwwarm water. Gebruik zachte producten zoals een doek, spons of dweil en neem het vocht af met een zachte droogdoek.

Hoe krijg je doffe vlekken uit marmer?

Gebruik bij het verwijderen van doffe vlekken geen ruwe producten zoals een schuurspons of schuurborstel. Doffe vlekken zijn het beste te behandelen met zachte producten zoals een doek, spons of dweil.

Hoe krijg je marmer weer glanzend?

In de meeste gevallen is een schoonmaakbeurt met een reinigingsmiddel geschikt voor jouw type marmer en een zachte doek, spons of dweil voldoende. Maar wanneer het marmer dusdanig beschadigd is dat de matte vlekken niet meer weg te poetsen zijn, zal het marmer gepolijst moeten worden om het zijn glans terug te geven.

Kun je marmer schoonmaken met schoonmaakazijn?

Marmer heeft een lage zuurbestendigheid. Daarom kun je geen producten met een te lage of te hoge pH-waarde gebruiken. Dit kan onherstelbare schade aanrichten. Schoonmaakazijn heeft een te hoge pH-waarde en is dus niet geschikt om marmer mee schoon te maken.

Kun je marmer met chloor reinigen?

Bij het schoonmaken van marmer raden we agressieve producten als chloor af. Marmer bevat van nature veel kalk. Producten zoals chloor trekken in het gesteente en tasten de kalk aan. Dit zorgt voor vlekken en maakt het marmer bros. Ook zal het marmer zo de glans verliezen.