• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
3 simpele tips om marmer schoon te houden

Marmer schoonmaken

Het is belangrijk dat je marmer regelmatig schoonmaakt zodat je vloer, het aanrecht in de keuken of de wastafel in de badkamer mooi blijft. 

Neem contact op

Marmer is er in allerlei soorten en maten en kan worden geïmporteerd uit verschillende landen. Hoewel elke marmersoort unieke kenmerken heeft, is marmer over het algemeen een poreuze natuursteen. Marmer is een kalksteen en daarmee zachter en poreuzer dan bijvoorbeeld hardsteen of graniet. Dat betekent dat het materiaal gevoelig is voor onder andere vlekken. Marmer schoonmaken en correct marmer onderhoud zijn daarom essentieel om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. 

Het is belangrijk dat je marmer regelmatig schoonmaakt zodat je vloer, het aanrecht in de keuken of de wastafel in de badkamer mooi blijft. Hoe je dat zelf doet, leggen we je uit in dit artikel.

Marmer schoonmaken: do it yourself

Als je zelf aan de slag gaat met marmer schoonmaken, is het belangrijk dat je de juiste producten in huis haalt. Weet wat voor type marmer je hebt en weet wat voor type producten daarbij horen. Producten met een te lage of te hoge pH-waarde (<4 en 10>) kunnen zeer onwenselijke schade aanrichten aan marmer. 

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

De winkels liggen vol met reinigingsproducten, en niet alles is geschikt voor het type natuursteen dat jij wilt behandelen. Agressieve en pH-rijke schoonmaakmiddelen zijn uit den boze. Ook schuursponsjes kun je in de schappen laten liggen. 

Wat heb je dan wél nodig?

  • Lauwwarm water
  • Zachte doek of spons
  • Groene zeep, of 
  • soda, of
  • speciaal reinigingsmiddel
  • Droogdoek (wederom zacht)

Met de groene zeep, soda of het speciale reinigingsmiddel voor marmer maak je een sopje. Gebruik altijd lauwwarm water en maak het sopje niet te sterk aan. Te weinig is in dit geval altijd beter. Maak met een zachte spons of doek het marmer schoon en wrijf zachtjes over het oppervlak. Dit doe je in een ronde beweging. Nadat je hebt schoongemaakt met sop, herhaal je de stap met enkel lauwwarm water. Hierna droog je het goed af met een droge doek of zeem. Et voilà!

Laat marmer impregneren

Als je marmer op de lange termijn wil beschermen tegen vuil en schade, is het verstandig om het oppervlak te behandelen middels  marmer impregneren. Dit zorgt ervoor dat je vloer veel beter bestand is tegen vuil en andere schadelijke factoren. Voordat je dit laat doen, is het wel belangrijk dat je je hierover goed laat adviseren. Geïmpregneerd marmer heeft namelijk een andere look dan onbehandeld marmer. 

Voorkomen is beter dan genezen

Marmer is een poreuze natuursteen die je voorzichtig moet behandelen. Voorkomen is in die zin altijd beter dan genezen dus let vooral bij onbehandeld marmer goed op. Als je zure vloeistoffen knoeit zoals citroensap, jus d’orange of azijn is het belangrijk dat je dit meteen schoonmaakt. Het zuur kan de kalk (waaruit marmer bestaat) namelijk aantasten. Simpele trucs? Zet je glas drinken altijd op een onderzetter en maak het marmer meteen schoon als je hebt geknoeid.

Vlekken laten verwijderen

Heb je ernstige vlekken die je er zelf niet meer uit krijgt? Dan is microschuren waarschijnlijk een passende oplossing. Deze behandeling wordt afgerond met micro-zoeten en micro-polijsten. Het microschuren, micro-zoeten en micro-polijsten is een lichtere versie van het schuren, zoeten en polijsten. Hiermee verwijderen we de slijtsporen en fijne krasjes uit een vloer met gebruik van eenschijfsmachines met flexibele diamantpads.

Afhankelijk van de steensoort en de glans wens kunnen verschillende dichtheid- en glans gradaties bereikt worden, zoals zijdeglans of semi hoogglans. Diepe krassen en oneffenheden worden met deze methodiek niet verwijderd. Dit vraagt een intensievere behandeling. 

Andere natuursteen soorten schoonmaken

Niet elke natuursteen soort dient op dezelfde manier schoongemaakt te worden als marmer. Omdat elke natuursteen soort uniek is en andere technische eigenschappen heeft, vraagt elk type gesteente om een eigen aanpak. Het is voornamelijk belangrijk dat de juiste reinigingsmiddelen worden gebruikt voor het type natuursteen dat u in uw interieur of exterieur heeft liggen. Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen, graniet schoonmakenhardsteen schoonmakenleisteen schoonmakentravertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.