• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring

Hardsteen impregneren

Hardsteen onderhoud bestaat uit vijf aspecten: 

 • Reiniging
 • Bescherming
 • Onderhoud
 • Verbetering
 • Herstel

Dit zorgt er gezamenlijk voor dat hardstenen oppervlakken hun mooie uitstraling behouden en je kan genieten van een lange levensduur. Een belangrijke behandeling die valt onder het beschermen van het gesteente is het hardsteen impregneren. 

Omdat hardsteen een poreuze natuursteensoort is met een hoge mate van zuurgevoeligheid dien je het gesteente goed te beschermen. Het is daarom raadzaam om middels hardsteen impregneren een beschermlaag aan te brengen in het steenoppervlak. Vocht en vuil kan hierdoor minder goed binnendringen waardoor vlekken worden voorkomen. Ook wordt dankzij een goede beschermlaag het onderhoud makkelijker. 

Een beschermlaag aanbrengen

Vanwege de samenstelling van hardsteen is het belangrijk dat je het oppervlak voorziet van een goede beschermlaag. Hierdoor wordt de kans op vocht- en vuilindringing stukken kleiner. Een beschermlaag kan op verschillende manieren worden aangebracht:

 • Middels een coating of verzegeling
 • Middels het aanbrengen van impregneermiddelen

Coatings (zoals een waslaag) en verzegelingen hebben een kort- of langdurende werking. Impregneermiddelen hebben altijd een langdurige werking. 

Hardsteen impregneren

Een impregneerbehandeling ziet er als volgt uit. Wanneer bij hardsteen impregneren impregneermiddelen worden aangebracht aan het oppervlak, trekken deze in het oppervlak en verzadigen het gesteente. Het impregneermiddel hecht zich aan de binnenzijde van de poriën van hardsteen. Als gevolg hiervan ontstaat een olie, vet en waterafstotende laag. Hierna is het oppervlak beschermd tegen externe factoren die mogelijk schade kunnen aanrichten. 

Sommige impregneermiddelen hebben enkel een waterafstotende werking, deze producten noemen we hydrofobisch. Andere impregneermiddelen hebben daarentegen enkel een vet en olie afstotende werking, deze producten noemen we oleofobisch. Floorcare raadt aan om bij het hardsteen impregneren altijd een combinatie van deze twee te gebruiken om van een optimale bescherming te genieten. 

Naar wens kunnen impregneermiddelen worden gebruikt die onzichtbare of zichtbare effecten hebben op de glansgraad en kleur van het oppervlak. De glansgraad kan worden verhoogd of verlaagd. Kleurverdiepende middelen gebruiken bij het hardsteen impregneren benadrukt de kleur en structuur van hardsteen. 

Omdat elke steensoort een unieke samenstelling heeft, is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van impregneermiddelen die geschikt zijn voor het type hardsteen in jouw interieur of exterieur. Dat is belangrijk omdat hardsteen heel anders op bepaalde impregneermiddelen reageert dan bijvoorbeeld graniet. 

De voordelen van hardsteen impregneren

Het aanbrengen van een impregneerlaag zorgt ervoor dat vocht en vuil niet in het gesteente kunnen dringen. Het hardsteen impregneren heeft meerdere voordelen, namelijk:

 • Vocht en vuil trekken minder snel in het gesteente. Dit geeft je bij knoeien langer de tijd om het oppervlak te reinigen.
 • De kans op ingedrongen vlekken wordt geminimaliseerd omdat vocht en vuil minder snel door het steenoppervlak worden geabsorbeerd. 

Wanneer laat je hardsteen impregneren?

Als een hardstenen oppervlak onlangs is geplaatst, kan dit niet direct worden behandeld met impregneermiddelen. Dit omdat de beschermlaag die ontstaat het verdampingsproces tegenhoudt, iets wat van groot belang is bij onlangs geplaatst natuursteen. Het is daarom noodzakelijk in dit geval circa 6 tot 8 weken te wachten met hardsteen impregneren. Daarnaast zal de vloerverwarming twee dagen voor het plaatsvinden van eventuele behandelingen moeten worden uitgeschakeld. 

Als de impregneerlaag eenmaal is aangebracht, geniet je lange tijd van een goede bescherming. In een gemiddeld huishouden gaan we er vanuit dat deze beschermlaag zo’n 5 tot 10 jaar meegaat. Uiteraard is dit afhankelijk van verschillende factoren zoals de ligging en gebruiksintensiteit van het oppervlak.  

Verschillende natuursteen soorten impregneren

Elke steensoort wordt gekenmerkt door een unieke samenstelling. Dat betekent ook dat steensoorten anders reageren op bepaalde impregneermiddelen. Lees hier meer over natuursteen impregneren in het algemeen.

Als je op zoek bent naar een specifieke steensoort vind je hier meer informatie over graniet impregneren, marmer impregneren, leisteen impregneren en travertin impregneren.