• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring

Marmer behandelen

Marmer onderhoud is essentieel voor jouw marmeren vloer of aanrechtblad. Marmer behandelen zorgt ervoor dat marmer in goede conditie blijft. Wanneer het onderhoud correct wordt uitgevoerd, blijft marmer zijn originele uitstraling behouden. Marmer behandelen of onderhouden omvat vijf aspecten: 

 • Reiniging
 • Bescherming
 • Onderhoud
 • Verbetering
 • Herstel. 

Binnen deze aspecten bestaan tal van behandelingen die er mede voor zorgen dat het marmer in jouw woning in goede conditie blijft. Voor het uitvoeren van deze behandelingen is kennis van natuursteen, chemie en verschillende werkmethoden nodig. 

Marmer behandelen op verschillende manieren

Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met het onderhouden en behandelen van natuursteen, zo ook met marmer behandelen. Enkele behandelingen die veelvuldig door de experts van Floorcare worden uitgevoerd, zijn:

 • Diepreiniging
 • Vlekverwijdering
 • Een beschermlaag aanbrengen middels impregneren of een coating
 • Schuren, zoeten en polijsten
 • Steenversteviging
 • Oppervlakteverbetering zoals een antislipafwerking aanbrengen of kristalliseren

Marmer behandelen door te kristalliseren

Kristalliseren is een vorm van marmer behandelen die ervoor zorgt dat het oppervlak wordt verdicht. Hierdoor treedt slijtage minder snel op en kan vuil moeilijker in de poriën van het gesteente dringen. Marmer behandelen door te kristalliseren wordt uitgevoerd bij natuursteen soorten opgebouwd uit kalk en marmer is hiervoor dus zeer geschikt. 

Omdat je een marmeren vloer graag in topconditie houdt, is marmer behandelen door te kristalliseren raadzaam. Een verdicht marmeren oppervlak blijft namelijk langer mooi en laat zich daarnaast makkelijker reinigen. Kristalliseren zorgt er ook voor dat fijne krasjes onzichtbaar of minder zichtbaar worden. 

Voordat het kristalliseren wordt uitgevoerd, worden eerst oude beschermlagen (bijvoorbeeld een coating of impregneerlaag) verwijderd middels chemische diepreiniging. Hierna wordt de vloer bewerkt met een boenmachine met staalwollen schijf welke een chemische reactie bewerkstelligd in de toplaag van de vloer. Door deze reactie wordt het steenoppervlak gedicht en wordt het marmer bestendiger tegen slijtage. Kristalliseren zorgt er daarnaast ook voor dat je marmeren vloer zijn glans weer terug krijgt. Je vloer is na deze behandeling harder en heeft meer glans.

Het goed onderhouden van marmer is na een kristallisatie behandeling van groot belang. Het verwaarlozen van de vloer na kristallisatie zal wederom een doffe of beschadigde vloer opleveren. Het is belangrijk de vloer zeer regelmatig schoon te maken. 

De behandeling is relatief eenvoudig en het is raadzaam deze bij intensief gebruik vaak te herhalen. Benieuwd of dit ook is weggelegd voor jouw marmeren vloer? Neem dan contact op met de experts van Floorcare. 

Verglazen van marmer: een uniek proces

Floorcare kiest vaak voor het verglazen van natuursteen. Marmer behandelen op deze manier is wat intensiever dan kristalliseren. De wijze waarop wij verglazing wordt toegepast, verschilt van kristalliseren. Door te verglazen wordt het schoonmaakonderhoud van de vloer efficiënter en effectiever. 

De voordelen van verglazen zijn

Enkele voordelen van marmer behandelen met verglazing zijn:

 • Verhoging van de glansgraad
 • Verbeteren van de weerstand en de slijtvastheid van het marmer
 • Het oppervlak wordt minder gevoelig voor vlekken
 • Door het kristalliseren/verglazen wordt de vloer harder en gaat hij langer mee

 

Je marmeren vloer laten reinigen

Marmeren vloeren (of aanrechtbladen) kunnen bij intensief gebruik vies en dof worden. Op zich hoeft een marmeren vloer schoonmaken niet lastig te zijn, maar soms zijn de vlekken te hardnekkig voor een eenvoudige schoonmaak. In dat geval kun je ons als specialist inschakelen. We reinigen marmer professioneel met geschikte schoonmaakmiddelen en apparatuur. Wil je jouw marmer vloer laten reinigen of algemeen onderhoud laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

Marmer polijsten tegen doffe plekken

Op een natuursteen vloer kunnen na verloop van tijd doffe plekken ontstaan. Zonde natuurlijk! Gelukkig kunnen we vloeren met doffe vlekken doorgaans goed behandelen. Een marmeren vloer polijsten kan helpen om de doffe plek te verwijderen. Met een dergelijke behandeling brengen we de glans weer terug in jouw natuursteen vloer. Uiteraard is dit ook mogelijk bij andere objecten van marmer, zoals een marmeren tafel of keukenblad.

Andere natuursteen soorten behandelen

Elke behandeling dient net anders te worden toegepast op diverse natuursteen soorten. Dat heeft er mee te maken dat elke steensoort anders is van samenstelling en deze niet identiek kunnen worden behandeld.

Lees meer over natuursteen behandelen in het algemeen of lees meer over graniet behandelen, hardsteen behandelen en leisteen behandelen.

Bron: Wikipedia.nl — Marmer

Vragen over marmer behandelen

Hoe onderhoud je marmer?

Marmer onderhoud omvat vijf aspecten. Reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen. Elke aspect bevat meerdere behandelingen die er voor zorgen dat het marmer in topconditie blijft. Floorcare staat voor je klaar om je te adviseren over elke behandeling.

Hoe bescherm je marmer?

Een effectieve manier om marmer te beschermen is door het te impregneren. Wanneer marmer wordt geïmpregneerd krijgt het natuursteen een beschermlaag die in het marmer trekt. Deze beschermlaag beschermt tegen vervuiling, schade door vorst en steen oplossing.

Hoe krijg je marmer weer glanzend?

Bij vlekken in het marmer zal het reinigen met een geschikt reinigingsmiddel in veel situaties voldoende zijn om het marmer weer zijn glans te geven. Is de beschadiging ernstiger dan zal het steen gepolijst moeten worden. Dit zal het marmer weer glanzend maken.

Wat is marmer kristalliseren?

Bij het kristalliseren van marmer wordt het oppervlak van het natuursteen verdicht. Dit verminderd de kans op slijtage en beschermd het marmer tegen vuil. Het vuil kan namelijk niet makkelijk in de poriën van het gesteente terecht komen. Natuursteen soorten die uit kalk bestaan zoals marmer zijn hiervoor zeer geschikt.

Hoe maak je marmer het beste schoon?

Het is belangrijk dat marmer wordt schoongemaakt met pH-neutrale producten. Wanneer een reinigingsmiddel wordt gebruikt dat te zuur of basisch is, kan het jouw marmer beschadigen. Volg altijd de aanwijzingen van de verpakking en gebruik lauwwarm water voor het sop. Vervolgens gebruik je zachte producten zoals een spons, dweil of doek om het marmer schoon te maken. Overgebleven vocht kan afgenomen worden met een zachte droge doek.