• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Natuursteen kristalliseren

Marmer behandelen

Hoewel natuursteen van nature hard en ontastbaar lijkt, zijn veel oppervlakken erg poreus. Dit betekent in de praktijk dat het steen vloeistoffen opneemt dat vervolgens in vlekvorming kan resulteren.

Neem contact op

Het onderhouden van marmer is erg belangrijk wil het haar huidige look en feel behouden. Daarom is het van belang dat je weet hoe je marmer goed kunt behandelen. Er zijn verschillende technieken waardoor marmer weer haar originele look terugkrijgt en één van die behandelingen is het kristalliseren van marmer. 

Hoewel kristalliseren niet is weggelegd voor alle soorten natuursteen, is marmer (net als travertin en hardsteen) hier uitermate geschikt voor. Kristalliseren kun je toepassen wanneer je een nieuwe vloer wilt afwerken of wanneer je een oude vloer opknapt.

 

Marmer behandelen door te kristalliseren

Bij de behandeling die we kristalliseren noemen, wordt het oppervlak van het marmer gedicht. Hierdoor is je vloer veel minder gevoelig voor vuil en vlekken. Het kan zelfs toekomstige slijtage remmen of helemaal voorkomen.

Ook haal je met het kristallisatieproces weer de glans in je vloer naar boven. Meer dan bij het impregneren van marmer omdat de kristallen zich van binnenuit hechten aan de steen. Hierdoor slijt de toplaag veel minder snel. 

 

marmer behandelen met kristallisatieproces

Verglazen: ons unieke kristallisatieproces

Bij Floorcare kiezen we vaak voor verglazen in plaats van kristalliseren. Verglazen is een intensievere behandeling en zorg daarmee ook voor een duurzamer effect. Bij Floorcare hebben we ons eigen unieke proces. De wijze waarop wij verglazing toepassen, verschilt nogal van de normale kristallisatie methode.

Door te verglazen wordt het schoonmaakonderhoud van de vloer efficiënter en effectiever. Dit geldt zowel voor het dagelijks, als voor het periodiek onderhoud. Strippen is niet meer nodig, plaatselijk bijwerken is zeer eenvoudig. Onze producten drogen vrijwel onmiddellijk, zodat de vloer direct weer betreden kan worden.

De voordelen van verglazen zijn

  • Verhoging van de glans
  • Verbeteren van de weerstand en de slijtvastheid
  • Minder gevoelig voor vlekken
  • Door het kristalliseren/verglazen wordt de vloer harder en gaat hij langer mee

 

marmer behandelen met kristalliseren

Apparatuur voor het behandelen van marmer

Wij hebben gespecialiseerde apparatuur voor dit proces.

  • Eenschijfsmachine (weegt minimaal 50 kg met een rotatiesnelheid van 165 tpm)
  • Kristalliserende chemische stof
  • Slijpschijven
  • Vloerpads

Verder heb je een nat & droog stofzuiger, microvezel vlakmop, een natte vloer bord en andere accessoires nodig voor dit proces.

Dagelijks onderhoud van kristallisatie

Omdat kristallisatie van marmeren vloeren een dure aangelegenheid is, is marmer onderhoud na de kristallisatie van groot belang. Het verwaarlozen van de vloer na kristallisatie zal wederom een doffe of beschadigde vloer opleveren. Vochtig dweilen van de vloer met een neutrale reiniger en microvezel mop is een goede manier om de vloer te onderhouden. Bij intensief gebruik, adviseren wij om dit dagelijks te doen.

Neem gerust contact met ons op voor het verglazen of kristalliseren van uw stenen oppervlakken, zoals marmer, kalksteen, hardsteen, travertin en terrazzo. Wij maken een vrijblijvende offerte en geven daarmee altijd een advies op maat.

Andere natuursteen soorten behandelen

Elke behandeling dient in principe net een beetje anders te worden toegepast op diverse natuursteen soorten. Dat heeft er alles mee te maken dat elke steensoort anders is van samenstelling en dus ook unieke eigenschappen heeft.

De basis van de behandeling zal vaak overeenkomen maar het type product dat bijvoorbeeld impregneren gebruikt wordt, zal per natuursteen soort verschillen. Lees meer over natuursteen behandelen in het algemeen, graniet behandelenhardsteen behandelen en leisteen behandelen.