• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Terrazzo

Terrazzo onderhoud

Om de lange levensduur en mooie uitstraling van terrazzo te waarborgen, is terrazzo onderhoud noodzakelijk.

Neem contact op

Terrazzo onderhoud is een belangrijk onderdeel van de verzorging, net zoals dat geldt voor andere soorten natuursteen. Door terrazzo oppervlakken in het interieur of exterieur goed te onderhouden, waarborg je een goede conditie. Dit blijft essentieel gedurende de hele levensduur van terrazzo. Voor natuursteen onderhoud tijdig uit om beschadigingen aan terrazzo te voorkomen. 

Elke steensoort varieert van samenstelling, daarom valt er geen eenduidig advies te geven voor het onderhoud ervan. Terrazzo onderhoud vereist dus specifieke kennis om het gesteente in optimale conditie te houden en daar waar nodig te herstellen. 

 

Wat is terrazzo?

Terrazzo is exact hetzelfde als granito. In Nederland wordt de term granito echter wat vaker gebruikt. Terrazzo is een mix van gebroken natuursteen en korrels zandsteen. De gebroken stukjes natuursteen en korrels zandsteen worden vermengd met cement en water waardoor een typische mozaïek-look ontstaat. Deze mix kan uit allerlei verschillende kleuren en gesteenten bestaan, echter is de meest voorkomend steensoort die hiervoor wordt gebruikt marmer. Terrazzo wordt vervaardigd uit poreuze steensoorten, wat maakt dat het onderhouden van terrazzo erg belangrijk is. 

Terrazzo werd met name in de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 veelvuldig toegepast in de vorm van vloeren in het interieur. Nieuwe huiseigenaren kiezen er in de meeste gevallen voor deze karakteristieke vloeren te laten liggen. Omdat de vloeren tientallen jaren oud zijn, zijn ze over het algemeen ook wat kwetsbaarder voor schade. De kans is zelfs groot dat je bestaande beschadigingen aantreft aan dit type vloer. Laat dit altijd zo snel mogelijk repareren om uitbreiding van de schade te voorkomen.

Terrazzo onderhoud

Alle steensoorten worden gekenmerkt door een unieke uitstraling en samenstelling. Dat betekent ook dat het onderhoud per steensoort verschilt. Terrazzo onderhoud vraagt dus wel een specifieke aanpak. Het uitvoeren van behandelingen en het gebruik van onderhouds- en reinigingsmiddelen geeft namelijk bij elke steensoort een ander resultaat. 

Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met het terrazzo onderhoud en ook met het reinigen, beschermen, herstellen en verbeteren van het natuursteen. De experts beschikken over specifieke kennis van gesteenten, chemie, behandelingen en middelen waarmee wordt gewerkt. Voor terrazzo onderhoud zit je bij ons dus aan het juiste adres!

Zelf reinigen

Een terrazzo vloer schoonmaken vormt een belangrijk aspect van het terrazzo onderhoud. Als reiniging niet een onderdeel maakt van het terrazzo onderhoud, wordt het na verloop van tijd steeds moeilijker om deze oppervlakken schoon te krijgen, met als gevolg het verliezen van de mooie uitstraling van terrazzo. 

Het schoonmaken omvat twee belangrijke onderdelen:

  • droog en losliggend vuil verwijderen van het oppervlak
  • het oppervlak nat reinigen

Het is belangrijk dat je droog en losliggend vuil zeer regelmatig van het oppervlak verwijderd. Dat kan met een bezem, stoffer of stofzuiger. Als je een bezem gebruikt binnenshuis is het van belang dat je een bezem met zachte haren gebruikt. Deze kan het oppervlak niet beschadigen. 

Nadat al het losliggende vuil van het oppervlak is verwijderd, kan het oppervlak nat worden gereinigd. Gebruik hiervoor enkel reinigingsmiddelen die speciaal voor terrazzo zijn ontwikkeld. Houd altijd de dosering aan zoals op de verpakking omschreven.  

Terrazzo impregneren

Terrazzo kun je op verschillende manieren beschermen tegen het indringen van vloeistoffen en vuil. Je kan een beschermlaag aanbrengen in het oppervlak in de vorm van een coating, verzegeling of met impregneermiddelen. Omdat terrazzo wordt vervaardigd uit poreuze steensoorten is een goede bescherming van essentieel belang. 

Terrazzo polijsten

Terrazzo is net als vele andere steensoorten gevoelig voor het oplopen van beschadigingen. Zo hebben zandkorrels onder schoenzolen een schurend effect waardoor er na verloop van tijd afgesleten looppaden ontstaan. Externe factoren kunnen helaas zelfs bij goed onderhoud de mooie uitstraling van terrazzo aantasten. Gelukkig biedt een terrazzo vloer polijsten, schuren en zoeten in de meeste gevallen een uitkomst. Middels dit terrazzo onderhoud wordt het oppervlak weer teruggebracht in optimale conditie. 

De behandeling wordt opgedeeld in drie fasen: het schuren, zoeten en polijsten. Het schuren wordt uitgevoerd met industriële diamantschijven met een grove korrel. Het oppervlak wordt geschuurd zodat krassen, hoogteverschillen en andere beschadigingen verdwijnen. In elke schuurronde wordt gebruik gemaakt van een meer fijnkorrelige schijf zodat krassen uit de vorige ronde verdwijnen. Na deze fase is het oppervlak open en poreus. In de tweede fase wordt middels het zoeten het oppervlak weer verdicht. Dat gebeurt met diamantschijven met een zeer fijne korrel. In de laatste fase wordt hoogglans aangebracht in het oppervlak. Dit noem je polijsten. 

Terrazzo vloer herstellen

Met het schuren, zoeten en polijsten worden echter alleen oppervlakkige beschadigingen verwijderd. Als je grotere beschadigingen detecteert moeten we een terrazzo vloer herstellen middels andere behandelingen. In veel gevallen kan dat met de spotrepair techniek, ook wel spotfixing genoemd. Schade hoeven we dan enkel te herstellen op de plek waar het is ontstaan. 

Een terrazzo vloer herstellen kan in sommige gevallen ook betekenen dat we een deel van het oppervlak of het gehele oppervlak moeten vervangen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een grote breuk in het oppervlak. 

Terrazzo vloer repareren

Beschadigingen aan terrazzo kunnen gelukkig goed worden hersteld middels diverse reparatiemethoden. Dit zorgt ervoor dat het gesteente wordt teruggebracht in optimale conditie. Echter vraagt het terrazzo vloer repareren om specifieke kennis van terrazzo, chemie, de behandelingen en apparatuur. Heb jij schade gedetecteerd aan een terrazzo oppervlak of vragen over terrazzo onderhoud? Neem dan contact op met onze schade experts om alle mogelijkheden door te nemen.

Het onderhouden van andere natuursteen soorten

Omdat elke steensoort uniek is, kan geen eenduidig advies worden gegeven over het onderhoud ervan. Lees hier meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of over marmer onderhoud, graniet onderhoud, hardsteen onderhoud, leisteen onderhoud, travertin onderhoud en granito onderhoud.