• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Behoud de oorspronkelijke look & feel van terrazzo

Terrazzo onderhoud

Net als bij andere soorten natuursteen is het onderhoud van terrazzo erg belangrijk. Het onderhouden van terrazzo is van belang voor het behouden van de oorspronkelijke staat van de natuursteen.

Neem contact op

Een vloer, aanrechtblad of wasbak van terrazzo gaat tientalen jaren mee. We zien het in vele soorten toepassingen. Niet zo gek dus dat in veel huizen wordt gekozen voor het gebruik van terrazzo, meestal in de hal of toepassing in de tuin. Terrazzo onderhoud is erg belangrijk om zo lang mogelijk te genieten van deze natuursteen.

Terrazzo of granito? Beide benamingen zie je veel voorbijkomen, maar wat is nou eigenlijk het verschil? Dat is er niet. Van oorsprong gebruiken we de term terrazzo welke komt uit Italië, echter zijn we door de jaren heen steeds vaker de term granito gaan gebruiken.

 

Wat is terrazo?

Terrazzo is een mix van gebroken natuursteen en korrels zandsteen. Deze kan uit allerlei verschillende kleuren of gesteenten bestaan, maar het meest voorkomend is marmer. De gebroken stukjes natuursteen en korrels zandsteen worden met cement en water vermengd wat voor de typische ’terrazzo’ look zorgt. De gebroken stukken natuursteen die worden gebruikt zijn vaak vrij poreus, dit maakt het onderhoud van terrazzo erg belangrijk.

Terrazzo onderhoud

Het is belangrijk dat je een terrazzo vloer goed weet te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarom raden we je aan een terrazzo vloer te voorzien van een beschermlaag middels impregneren. Hierbij wordt een beschermlaag aangebracht in de bovenste laag van de vloer. Invloeden van buitenaf zoals vocht en vuil dringen hierdoor minder makkelijk de vloer in en schade blijft uit.

Zelf reinigen

Naast het aanbrengen van een beschermlaag op de vloer, is het belangrijk dat je de vloer zelf ook goed onderhoudt. Een terrazzo vloer schoonmaken dient daarom regelmatig te worden gedaan. Bij intensief gebruik kan dat dagelijks nodig zijn, bij minder intensief gebruik voldoet een wekelijkse poetsbeurt. Het is belangrijk dat je de juiste schoonmaakproducten gebruikt omdat deze poreuze steensoort zich makkelijk laat aantasten door pH-rijke producten. Gebruik daarom altijd producten die speciaal zijn ontworpen voor terrazzo toepassingen. Advies nodig? Neem dan contact op met een van onze experts.

Schade aan terrazzo herstellen

Een terrazzo vloer herstellen kan middels verschillende behandelingen worden gedaan. Vaak kan dit met de spotrepair techniek worden uitgevoerd omdat schade aan terrazzo in de meeste gevallen plaatselijk optreedt door val- en stootschade. Omdat terrazzo bestaat uit kleine stukjes natuursteen kunnen we een terrazzo vloer repareren met uiterste precisie. Zo zal de spot waar de schade is ontstaan na reparatie onherkenbaar zijn hersteld.

Wanneer je enkel last hebt van oppervlakkige schade zoals krasjes op de vloer, kan dit type vloer het best worden behandeld middels terrazzo polijsten. Met diamantpads wordt het oppervlak eerst opgeschuurd waarna het kan worden gepolijst en gezoet. Nadat alle stappen zijn uitgevoerd is oppervlakkige schade verdwenen en straalt terrazzo weer als nooit tevoren.

Het onderhouden van andere natuursteen soorten

Niet elke steensoort dient op dezelfde manier onderhouden te worden als terrazzo. Dit omdat de technische en fysieke eigenschappen van natuursteen enorm uiteen kunnen lopen. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees direct alle informatie over marmer onderhoud, graniet onderhoud, hardsteen onderhoudleisteen onderhoudtravertin onderhoud en granito onderhoud.