Behoud de oorspronkelijke look & feel van terrazzo

Terrazzo onderhoud

Net als bij andere soorten natuursteen is het onderhoud van terrazzo erg belangrijk. Het onderhouden van terrazzo is van belang voor het behouden van de oorspronkelijke staat van de natuursteen.

Neem contact op

Een vloer, aanrechtblad of wasbak van terrazzo gaat tientalen jaren mee. We zien het in vele soorten toepassingen. Niet zo gek dus dat in veel huizen wordt gekozen voor het gebruik van terrazzo, meestal in de hal of toepassing in de tuin. Terrazzo onderhoud is erg belangrijk om zo lang mogelijk te genieten van deze natuursteen.

Terrazzo of granito? Beide benamingen zie je veel voorbijkomen, maar wat is nou eigenlijk het verschil? Dat is er niet. Van oorsprong gebruiken we de term terrazzo welke komt uit Italiƫ, echter zijn we door de jaren heen steeds vaker de term granito gaan gebruiken.

 

Wat is terrazo?

Terrazzo is een mix van gebroken natuursteen en korrels zandsteen. Deze kan uit allerlei verschillende kleuren of gesteenten bestaan, maar het meest voorkomend is marmer. De gebroken stukjes natuursteen en korrels zandsteen worden met cement en water vermengd wat voor de typische ’terrazzo’ look zorgt. De gebroken stukken natuursteen die worden gebruikt zijn vaak vrij poreus, dit maakt het onderhoud van terrazzo erg belangrijk.

Terrazzo onderhoud

Het is belangrijk dat je een terrazzo vloer goed weet te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarom raden we je aan een terrazzo vloer te voorzien van een beschermlaag middels impregneren. Hierbij wordt een beschermlaag aangebracht in de bovenste laag van de vloer. Invloeden van buitenaf zoals vocht en vuil dringen hierdoor minder makkelijk de vloer in en schade blijft uit.

Zelf reinigen

Naast het aanbrengen van een beschermlaag op de vloer, is het belangrijk dat je de vloer zelf ook goed onderhoudt. Het is daarom noodzakelijk regelmatig grondig schoon te maken. Bij intensief gebruik kan dat dagelijks nodig zijn, bij minder intensief gebruik voldoet een wekelijkse poetsbeurt. Het is belangrijk dat je de juiste schoonmaakproducten gebruikt omdat deze poreuze steensoort zich makkelijk laat aantasten door pH-rijke producten. Gebruik daarom altijd producten die speciaal zijn ontworpen voor terrazzo toepassingen. Advies nodig? Neem dan contact op met een van onze experts.

Schade aan terrazzo herstellen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om schade aan uw terrazzo vloer te herstellen. Vaak kan dit middels spotrepair omdat schade aan terrazzo in de meeste gevallen plaatselijk optreedt door val- en stootschade. Omdat terrazzo bestaat uit kleine stukjes natuursteen kunnen we dit hartstikke netjes repareren. Zo zal de spot waar de schade is ontstaan na reparatie onherkenbaar zijn hersteld.

Wanneer je enkel last hebt van oppervlakkige schade zoals krasjes op de vloer, kan terrazzo het best worden behandeld middels polijsten. Met diamantpads wordt het oppervlak eerst opgeschuurd waarna het kan worden gepolijst en gezoet. Nadat alle stappen zijn uitgevoerd is oppervlakkige schade verdwenen en straalt terrazzo weer als nooit tevoren.