• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Marmer impregneren

Om de  levendige uitstraling van marmeren oppervlakken te behouden is preventief onderhoud noodzakelijk. Een belangrijk aspect van dit onderhoud is het marmer impregneren. Dit betekent dat er een beschermlaag wordt aangebracht middels impregneren of het aanbrengen van een coating. Deze middelen verminderen vuil indringing en de kans op vlekken. Daarnaast vergemakkelijken deze behandelingen het marmer onderhoud en blijft de levendige uitstraling gehandhaafd. 

 

Hoe wij marmer impregneren inzetten

De impregneermiddelen die worden gebruikt bij marmer impregneren, trekken deze in het steenoppervlak waardoor de steen verzadigd raakt. Het impregneermiddel hecht zich aan de binnenzijde van de poriën waardoor een vet, olie en waterafstotende laag ontstaat. Na marmer impregneren is het gesteente veel beter beschermd tegen factoren die anders ernstige schade kunnen aanrichten. Omdat elke steensoort een unieke technische samenstelling heeft, dien je altijd impregneermiddelen te gebruiken die ontwikkeld zijn voor het gesteente. Marmer impregneren doe je namelijk met andere impregneermiddelen dan bijvoorbeeld graniet, omdat het gesteente er anders op reageert. Om een behandeling goed uit te kunnen voeren, is kennis van chemie, natuursteen, de behandeling en impregneermiddelen noodzakelijk. 

Impregneermiddelen worden niet alleen aangebracht op vloeren. Ook wanden en aanrechtbladen zijn toepassingen in je woning die deze beschermlaag goed kunnen gebruiken. Overigens beschermen niet alle impregneermiddelen tegen zowel water, vet of olie. Middelen met enkel een waterafstotende werking worden hydrofobische impregneermiddelen genoemd. Middelen met een vet en olie afstotende werking worden oleofobische impregneermiddelen genoemd. Uiteraard is bij marmer impregneren de combinatie van deze twee het meest wenselijk. Zo geniet je van een optimale en langdurige bescherming. 

De voordelen van marmer impregneren

Marmer impregneren gaat niet alleen penetratie van vloeistoffen en vuil tegen, maar biedt ook preventie tegen vorstschade en efflorescentie. Efflorescentie is de oplossing van steen door ontbinding van de kristalstructuur, dit ontstaat meestal na vochtschade en uit zich in de vorm van witte uitslag op het stenen oppervlak. 

Het impregneren van marmer kan naar wens worden uitgevoerd met producten die een kleurverdiepend effect hebben. Ook kan er een verhogende of verlagende glansgraad worden gebruikt. Omdat elke natuursteensteen soort uniek is, reageert elke steensoort ook anders op bepaalde impregneermiddelen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw marmeren oppervlakken? Neem dan contact op met onze experts. Zij voorzien je graag van passend advies.

Wanneer moet je marmer impregneren?

Impregneermiddelen kunnen niet direct na het plaatsen van natuurstenen oppervlakken worden toegepast. Na het plaatsen van een nieuwe oppervlak vindt nog korte tijd verdamping van vocht plaats, een beschermlaag houdt dit tegen. Daarom wordt een droogtijd van zeker 6 tot 8 weken geadviseerd. Naast het aanhouden van deze droogtijd is het ook belangrijk dat je de vloerverwarming twee dagen voor het aanbrengen van het impregneermiddel uitzet. 

Het impregneren van andere natuursteen soorten

Elke steensoort is uniek en wordt gekenmerkt door een unieke technische samenstelling en een eigen uitstraling. Om deze uitstraling te behouden en te verbeteren, is het belangrijk dat je impregneermiddel gebruikt wat geschikt is voor het type natuursteen in jouw woning. 

Lees meer over natuursteen impregneren in het algemeen en over leisteen impregneren, hardsteen impregneren, travertin impregneren en graniet impregneren