• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Granito

Granito onderhoud

Granito onderhoud is van belang om de lange levensduur en mooie uitstraling van het gesteente te waarborgen.

Neem contact op

granito onderhoud is erg belangrijk, net als bij andere type natuursteen. En dat blijft belangrijk gedurende de hele levensduur van het gesteente. Bij goed granito onderhoud, blijven deze oppervlakken langer in goede conditie. Het is belangrijk dat je natuursteen onderhoud tijdig uitvoert om schade aan het gesteente te voorkomen. 

Granito onderhoud is anders dan het onderhoud van andere soorten natuursteen. Omdat elke steensoort zo varieert van samenstelling, is specifieke kennis van granito nodig om te weten hoe je dit gesteente op de juiste manier onderhoudt. 

 

Wat is granito?

Granito wordt dikwijls verward met graniet, maar het gesteente is absoluut niet hetzelfde. Een andere benaming voor granito is terrazzo. Dit type gesteente bestaat uit gebroken stukjes natuursteen en korrels zandsteen. Deze stukjes worden vermengd met cement en water wat voor het kenmerkende uiterlijk van granito zorgt. Door velen ook wel omschreven als een mozaïek-look. 

De stukjes natuursteen die voor een granito steenoppervlak worden gebruikt zijn in de meeste gevallen poreus en worden voornamelijk vervaardigd uit marmer. 

De toepassing van granito

In de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 werd er in veel woningen in Nederland gekozen voor het aanleggen van granito vloeren. In veel van deze woningen zijn de granito vloeren blijven liggen omdat de uitstraling van het gesteente nog altijd erg geliefd is. Deze vloeren zijn inmiddels enkele tientallen jaren oud en daardoor ook kwetsbaarder voor schade. Dit maakt granito onderhoud zo belangrijk.

Als je een nieuwe woning betrekt met granito vloeren is de kans zelfs erg groot dat je bestaande beschadigingen aantreft. Het is belangrijk dat je schade zo snel mogelijk laat repareren om uitbreiding van deze beschadigingen te voorkomen. 

Granito onderhoud

Omdat elke steensoort een unieke samenstelling heeft, valt er geen eenduidig advies te geven voor het onderhoud van natuursteen. Granito onderhoud vraagt bijvoorbeeld heel anders dan leisteen onderhoud. Deze steensoorten reageren namelijk verschillend op eenzelfde behandeling of op het gebruik van bepaalde middelen. 

Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met granito onderhoud en onderhoud aan andere steensoorten. De experts die hier werkzaam zijn hebben specifieke kennis van gesteenten, chemie, behandelingen en middelen. Dat is noodzakelijk voor het uitvoeren van verschillende behandelingen aan natuursteen.

Breng een beschermlaag aan

Een belangrijk aspect van het onderhoud aan granito is het beschermen van het gesteente. Het aanbrengen van een goede beschermlaag kan middels een coating, verzegeling of met impregneermiddelen. Granito impregneren is van essentieel belang omdat deze poreuze steensoort vrij kwetsbaar is. Dat is nog eens extra belangrijk op plekken in je woning waar je sneller knoeit met (zure) vloeistoffen, de keuken bijvoorbeeld. Het aanbrengen van een beschermlaag middels impregneermiddelen zorgt ervoor dat het steenoppervlak beschermt is tegen indringing van vloeistoffen en vuil. 

Granito schoonmaken

Granito schoonmaken is een essentieel onderdeel van granito onderhoud. Het reinigen van granito bestaat uit twee onderdelen, namelijk:

  • het verwijderen van losliggend en droog vuil, en 
  • het nat reinigen van het oppervlak.

Een granito vloer schoonmaken begint met het regelmatig verwijderen van losliggend en droog vuil. Dit kan je doen met een stofzuiger, bezem of stoffer. Het is belangrijk dat je een zachte bezem gebruikt als je binnenshuis veegt. Een bezem met harde haren kan het steenoppervlak na verloop van tijd namelijk beschadigen waardoor het oppervlak haar glans verliest.

Als losliggend vuil is verwijderd, dien je het oppervlak nat te reinigen. Daarbij mag je enkel gebruik maken van producten die speciaal voor granito zijn ontwikkeld. Elke steensoort reageert namelijk anders op een bepaald middel. Houd daarnaast altijd de dosering aan zoals aangegeven op de verpakking. 

Het niet reinigen van granito oppervlakken in je interieur of exterieur zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om deze oppervlakken schoon te krijgen. Daarbij gaat de mooie uitstraling van granito verloren. 

Granito polijsten

Net als andere steensoorten, is granito gevoelig voor externe factoren die schade kunnen veroorzaken. Externe factoren zoals vuil kunnen de mooie uitstraling van het gesteente aantasten. Zelfs bij goed granito onderhoud kan het gebeuren dat het oppervlak haar glans verliest en is het oppervlak wordt aangetast door lichte beschadigingen zoals fijne krassen. Middels schuren, zoeten en granito polijsten wordt het gesteente weer teruggebracht in optimale conditie. 

Een granito vloer polijsten bestaat uit drie fasen: het schuren, zoeten en polijsten van het steenoppervlak. In de eerste fase wordt met industriële diamantschijven met een grove korrel het oppervlak geschuurd. Hiermee worden hoogteverschillen, fijne krassen en andere oneffenheden verwijderd. Als de grootste oneffenheden zijn verwijderd, is het eindresultaat een open en poreus steenoppervlak wat weer moet worden gedicht. Dit gebeurt tijdens het zoeten. Dit wordt gedaan met veel fijnere diamantschijven. Middels het polijsten in de laatste fase wordt de vloer weer voorzien van een mooie glanslaag. 

Granito vloer herstellen

Granito is een vrij poreus gesteente en dit maakt het over het algemeen kwetsbaarder dan andere soorten natuursteen. Op een granito vloer kunnen er dus geleidelijk wat beschadigingen ontstaan. Hoewel granito onderhoud deze kans minimaliseert, kan dit risico niet volledig worden weggenomen. Check het steenoppervlak dan ook regelmatig op onregelmatigheden. Zie je onregelmatigheden? Dan is de granito vloer herstellen enorm belangrijk. Zo voorkom je dat de schade erger wordt, maar het bespaard ook hogere kosten op een later moment.

Granito vloer repareren

Middels polijsten kunnen echter alleen kleine en specifieke beschadigingen zoals krassen worden verwijderd. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je grotere beschadigingen aan granito detecteert. In dat geval moeten we een granito vloer repareren. Vaak gaat het hierbij om beschadigingen zoals butsen, gaten, breuken en scheuren. Als je schade ontdekt, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk laat repareren, dit kan in veel gevallen plaatselijk. Middels spotrepair herstellen we dan enkel de plek waar de schade is ontstaan. Een omvangrijke reparatie blijft je in dat geval bespaard. Heb jij schade aan granito? Neem dan contact op met onze schade experts om de mogelijkheden te bespreken. 

Onderhoud per natuursteen soort

Elke steensoort heeft een eigen samenstelling en wordt gekenmerkt door een unieke uitstraling. De manier waarop je het gesteente in jouw interieur of exterieur onderhoudt, kan door deze verschillen enorm variëren. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees meer over marmer onderhoud, hardsteen onderhoud, graniet onderhoud, leisteen onderhoud, travertin onderhoud of terrazzo onderhoud.