• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Behoud de oorspronkelijke look & feel van granito

Granito onderhoud

Net als bij andere soorten natuursteen is het onderhoud van granito erg belangrijk. Het onderhouden van granito is van belang voor het behouden van de oorspronkelijke staat van de natuursteen.

Neem contact op

Een granito vloer, aanrechtblad of andere toepassing van deze steensoort gaat tientallen jaren mee. Geen wonder dat veel huishoudens voor een granito vloer kiezen, vaak in de hal. Maar hoe onderhoud je granito op de juiste manier zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt?

Terug naar de basis, want wat is nou eigenlijk het verschil tussen granito en terrazzo? Fact: er is geen verschil. In Nederland noemen we granito in de volksmond gewoon wat vaker terrazzo, maar we bedoelen er precies hetzelfde mee.

 

Wat is granito?

Een granito vloer bestaat uit gebroken natuursteen en korrels zandsteen. Deze stukjes worden vermengd met cement en water wat voor de kenmerkende granito look zorgt. Het gebroken natuursteen in granito is in de meeste gevallen marmer. Omdat marmer een poreuze steensoort is, is het belangrijk dat je dit type vloer goed onderhoudt.

Breng een beschermlaag aan

Om een granito vloer goed te kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf, raden we aan je vloer te impregneren. Tijdens dit proces wordt er een beschermlaag aangebracht in de toplaag van de vloer. Hierdoor blijft je vloer veel beter beschermd tegen externe factoren die schade kunnen aanrichten zoals vuil en vocht.

Let op met het reinigen van granito

Omdat granito deels bestaat uit poreus natuursteen, is het belangrijk dat je de juiste reinigingsproducten gebruikt tijdens granito schoonmaken. Wie granito goed wilt onderhouden, maakt geen gebruik van agressieve (zuurhoudende) schoonmaakmiddelen. Dit kan de vloer aantasten omdat marmer veel kalk bevat. Gebruik altijd producten die speciaal zijn ontworpen voor het type natuursteen dat bij jou in huis ligt.

Schade aan granito

Oppervlakkige schade zoals een doffe uitstraling van de vloer, kan het best worden aangepakt middels granito polijsten. Hierbij wordt de bovenste laag van de vloer voorzichtig opgeschuurd met diamantpads die passen bij het type natuursteen, waarna de vloer zal worden gepolijst en gezoet. De ongewenste doffe look zal hierna verdwenen zijn. We raden je aan dit eens per jaar zelf te doen of door ons te laten uitvoeren als je zelf niet genoeg ervaring hebt met polijsten. Dit moet namelijk op professionele wijze gebeuren wil je geen schade aanrichten.

Met polijsten worden enkel oppervlakkige krasjes en oneffenheden verwijderd. Als je grotere schade aan granito hebt, raden we andere behandelingen aan om over te gaan tot een granito vloer repareren. Een van de meest voorkomende soorten schade aan granito zijn butsen en breuken in het gesteente. Bij breuken zal dit met lijm worden hersteld waarbij de kleur volledig zal worden aangepast aan het geplaatste granito. De breuk zal daarna niet meer zichtbaar zijn. Een granito vloer herstellen kan in de meeste gevallen middels spotrepair worden bereikt. We hebben de kennis en materialen in huis om dit uit te voeren zonder dat de schade daarna nog zichtbaar is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Onderhoud per natuursteen soort

Omdat elke natuursteen soort uniek is wat betreft technische eigenschappen maar ook wat betreft de uitstraling en afwerking, verschilt de manier waarop je natuurstenen oppervlakken moet onderhouden. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees meer over marmer onderhoudhardsteen onderhoud, graniet onderhoud, leisteen onderhoudtravertin onderhoud of terrazzo onderhoud.

Ons team heeft ervaring met het uitvoeren van allerlei soorten behandelingen en kent alle soorten natuursteen en diens eigenschappen. Zo zorgen we ervoor dat welk type natuursteen u ook in huis heeft liggen, dit er altijd in topconditie bij ligt.