• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Je vloer in topconditie

Hardsteen onderhoud

Het goed onderhouden van hardsteen is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk schade aan je hardsteen krijgt. Zo geniet je optimaal van een stralende vloer in huis.

Neem contact op

Hardsteen zien we niet alleen als toepassing in de tuin, maar ook binnen in woningen. Het geeft je woning een robuuste en landelijke look. We zien dit gesteente vooral terug in keukens vanwaar de vloer vaak wordt doorgetrokken naar de woonkamer en de hal. Maar hardsteen onderhoud, hoe ziet dat eruit?

Om zo lang mogelijk van een vloer van hardsteen te genieten, is het belangrijk de vloer van goed onderhoud te voorzien. Net zoals andere soorten natuursteen, heeft ook hardsteen een eigen gebruiksaanwijzing. Daarvoor is het allereerst belangrijk om te weten waar hardsteen precies uit bestaat.

 

Hardsteen onderhoud

Het is een kalksteen die is opgebouwd uit overblijfselen van planten en zeedieren die in een kalklaag zijn verhard. Een proces wat miljoenen jaren heeft geduurd. Belgisch hardsteen is de meest gebruikte steensoort onder de hardsteen soorten en heeft een typerende blauwgrijze waas.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om hardsteen goed te onderhouden. Zo geniet je van een langere levensduur en stralende stenen oppervlakken in huis. Hardsteen behandelen op de juiste manier zorgt ervoor dat het gesteente snel weer in topconditie is.

Het droog en nat reinigen van hardsteen

Zowel droog als nat reinigen zijn essentiële onderdelen van het onderhouden van hardsteen die je secuur moet uitvoeren. Vooral als je hebt gekozen voor hardsteen tegels die niet strak zijn gevoegd zodat er wat ruimte tussen de tegels zit, is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan het onderhoud. Wanneer er niet voldoende en professioneel wordt schoongemaakt, krijgt vuil de kans om de steen aan te tasten. Hardsteen schoonmaken bestaat uit grofweg twee stappen. 

Met droog reinigen bedoelen we dat je de steen – op droge wijze – ontdoet van vuil, zoals zand en stof. Dit kun je doen met een stofzuiger of bezem voor binnen. 

Met nat reinigen bedoelen we dat je het vuil ook daadwerkelijk weg poetst en spoelt met lauwwarm water en eventueel wat sop.

Hoog kalkgehalte

Omdat dit gesteente een hoog kalkgehalte bevat, moet je goed opletten met het onderhoud en schoonmaken van oppervlakken. Gebruik geen zure, chemische of ontkalkingsproducten. Die zullen de steen aantasten wat voor schade kan zorgen.

Hardsteen polijsten

Elk type natuursteen zal na gebruik doffer worden, ook hardsteen. En hoewel de naam doet vermoeden dat dit een harde steensoort is, is deze kalksteen vrij poreus. Dit betekent dat het zeer gevoelig is voor externe factoren die het oppervlak kunnen aantasten. Ondanks goed onderhoud, zal na verloop van tijd een doffe look optreden. Gelukkig kan dit met een simpele behandeling worden hersteld. Middels hardsteen polijsten wordt de toplaag van het oppervlak opgeschuurd met diamantschijven waarna het polijsten en zoeten kan beginnen. De steen zal zijn glanzende uitstraling na behandeling direct weer terug krijgen. Er kan na wens worden gekozen voor een wat matter of hoogglans oppervlak.

Hardsteen impregneren

Om er zeker van te zijn dat je van een zo lang mogelijke levensduur van hardsteen te genieten, raden we altijd aan om een impregneerlaag aan te brengen. Dit kan zowel op vloeren als wanden en andere hardsteen toepassingen. Middels hardsteen impregneren wordt er een beschermende laag aangebracht waardoor het gesteente veel beter bestand is tegen vocht en vuil. Dit krijgt veel minder kans in het gesteente te trekken waardoor het slijtageproces wordt afgeremd.

Hardsteen repareren

Helaas is het ondanks goed onderhoud mogelijk dat schade en slijtage het oppervlak van hardsteen lelijk beschadigen. Floorcare is gespecialiseerd in het herstellen van natuursteen in oorspronkelijke staat. Of het nou om val- en stootschade gaat of brand- en waterschade, overal is een oplossing voor. Zo treedt bij stootschade vaak enkel plaatselijk schade op welke wij middels onze spotrepair techniek snel en kostenbesparend kunnen repareren. Benieuwd naar alle mogelijkheden omtrent hardsteen repareren? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Het onderhouden van diverse natuursteen soorten

Per natuursteen soort zal je te maken hebben met verschillende manieren van onderhoud. Dit omdat elke steensoort op een andere manier is gevormd en/of samengesteld en dus ook een unieke aanpak behoeft om het oppervlak niet te beschadigen. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen.

Op zoek naar specifieke informatie? Lees meer over marmer onderhoud, graniet onderhoudleisteen onderhoudtravertin onderhoudgranito onderhoud of terrazzo onderhoud.