• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Hardsteen

Hardsteen onderhoud

Om de mooie uitstraling van hardsteen te behouden en een lange levensduur te garanderen is het belangrijk om het gesteente goed te onderhouden.

Neem contact op

Hardsteen dien je net als andere steensoorten goed te onderhouden. Natuursteen onderhoud is namelijk essentieel voor het behoud van stenen oppervlakken in goede conditie. Het onderhouden van hardstenen oppervlakken dien je tijdig en op correcte wijze uit te voeren. 

Hardsteen onderhoud kun je deels zelf uitvoeren. Voor meer complexe behandelingen is kennis van de samenstelling van het gesteente, chemie en diverse behandelmethoden nodig. Hier helpen de experts van Floorcare je graag mee. Het onderhouden van hardsteen blijft belangrijk tijdens de gehele levensduur van de steensoort.  

 

Wat is hardsteen?

Hardsteen is een sedimentgesteente dat is gevormd in met kalk verzadigd water uit verwerings- en erosieproducten. Dit proces heeft miljoenen jaren geduurd. Hardsteen bestaat voor ongeveer 96% uit calciet en is dus een kalksteensoort. De sedimenten zijn bij deze steensoort meestal zichtbaar aan het oppervlak maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak is hardsteen meer waard als je meer van deze sedimenten aan het oppervlak ziet.

De bekendste hardsteensoort die veel in interieurs en exterieurs wordt toegepast is Belgisch hardsteen. De steensoort heeft een typerende blauwgrijze waas aan het oppervlak en leent zich voor verschillende toepassingen.

Hardsteen onderhoud en hardsteen behandelen

Om een lange levensduur van hardsteen te garanderen en het oppervlak stralend te houden, is hardsteen onderhoud belangrijk. Hardsteen behandelen draagt bij aan een mooie uitstraling en een goede conditie van het gesteente. We lichten enkele veelvoorkomende behandelingen nader toe.

Het droog en nat reinigen van hardsteen

Reiniging vormt een belangrijk onderdeel van het onderhouden van natuursteen. Hardsteen schoonmaken bestaat uit twee essentiële stappen: 

  • droog vuil verwijderen
  • nat reinigen

Losliggend vuil kan helaas het steenoppervlak beschadigen. Zo zorgt bijvoorbeeld zand onder je schoenzool voor afgesleten looppaden. Om dit te voorkomen dien je regelmatig droog vuil te verwijderen middels vegen, stoffen of stofzuigen. Gebruik je binnen een bezem? Zorg dan wel voor een bezem met zachte haren.

Nadat je losliggend vuil hebt verwijderd, kan het oppervlak nat worden gereinigd. Gebruik hiervoor alleen producten die zijn ontwikkeld voor het type natuursteen in jouw interieur of exterieur. Hardsteen bevat een zeer hoog kalkgehalte. Bij hardsteen onderhoud met producten met een te hoge of te lage pH waarde kan het steenoppervlak aangetast raken. Doseer het reinigingsmiddel altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Lukt het je niet om diep ingedrongen vlekken te verwijderen? Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om een steenoppervlak te reinigen. Zo kan een diepreinigingsbehandeling vaak wél deze ingetrokken vlekken verwijderen. Benieuwd of dit voor jou ook een uitkomst biedt? Neem dan contact op met onze experts. Zij kijken graag mee met het probleem en zoeken naar een passende oplossing.

Hardsteen polijsten

Schuren, zoeten en hardsteen polijsten biedt de perfecte uitkomst om lichte oneffenheden en fijne krassen te verwijderen van het steenoppervlak. De hardsteen onderhoud behandeling bestaat uit drie verschillende fases die direct achter elkaar worden uitgevoerd. De eerste fase, het schuren, wordt uitgevoerd met zeer grove diamantschijven. Dit wordt een paar keer herhaald waarbij in elke schuurronde gebruik wordt gemaakt van een fijnere diamantschijf. Na deze fase is het hardstenen oppervlak echter open en poreus. Daarom volgt hierna de tweede fase van dit type hardsteen onderhoud, het zoeten. 

Tijdens het zoeten wordt gebruik gemaakt van zeer fijne diamantschijven. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak wordt verdicht en na dit hardsteen onderhoud beter bestand is tegen slijtage. Ook verkrijgt het oppervlak weer enige mate van glans. Echter zal het steenoppervlak pas meer glans verkrijgen middels polijsten. Afhankelijk van de steensoort wordt een andere mate van glans bereikt waarbij de hoogst haalbare glansgraad ‘hoogglans’ is.

Hardsteen impregneren

Een behandeling die altijd wordt aangeraden is het aanbrengen van een goede beschermlaag. Zeker op plekken waar het gesteente eerder in aanraking komt met vocht, vuil en zure vloeistoffen, zoals de keuken. Een beschermlaag kan worden aangebracht in de vorm van een coating, verzegeling of impregneerlaag. Hardsteen impregneren heeft altijd een langdurig effect en biedt wel 5 tot 10 jaar bescherming in het gemiddelde huishouden. 

Wanneer impregneermiddelen worden aangebracht dringen deze door in het steenoppervlak en hechten zich aan de binnenzijde van de poriën waar ze zich verankeren. Dit creëert een vocht- en vuilafstotende laag. Ook hardsteen onderhoud wordt hierdoor vergemakkelijkt.

Hardsteen repareren

Helaas kan het ook bij correct hardsteen onderhoud voorkomen dat je schade detecteert aan een hardstenen oppervlak. Schade dien je altijd zo snel mogelijk te herstellen om uitbreiding van de beschadiging te voorkomen. Hardsteen repareren kan middels tal van behandelingen. In veel gevallen is vervanging van het hele oppervlak gelukkig niet nodig. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw probleem? Onze hardsteen onderhoud experts kijken graag mee naar de schade en komen met een passende oplossing. Neem vandaag nog contact met ons op.

Het onderhouden van diverse natuursteen soorten

Omdat elke steensoort uniek is, reageren steensoorten anders op gelijke behandelingen. Zo ziet het onderhoud van bijvoorbeeld graniet er anders uit dan onderhoud aan hardsteen. Lees meer over natuursteen onderhoud of over marmer onderhoud, graniet onderhoud, leisteen onderhoud, travertin onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.