• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Een stralende vloer als nooit tevoren

Natuursteen polijsten

Natuursteen polijsten zorgt ervoor dat de vloer in jouw woning haar glans weer terugkrijgt.

Neem contact op

Natuursteen polijsten is een veelvoorkomende behandeling die wordt uitgevoerd om een vloer of aanrechtblad weer in topconditie te brengen. Bij intensief en langdurig gebruik van je vloer kan er na verloop van tijd namelijk een doffe look ontstaan of zelfs beschadigingen aan het oppervlak. Natuurstenen vloeren kunnen gelukkig worden gepolijst zodat het oppervlak wordt ontdaan van krasjes en weer straalt als voorheen. We leggen je hier graag uit hoe een natuursteen vloer polijsten in zijn werk gaat. Wil je jouw natuurstenen oppervlak laten polijsten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Voorbehandeling van de vloer voor het polijsten

Voordat het oppervlak van natuursteen gepolijst wordt om de glans terug te brengen, dient er een stappenplan te worden gevolgd. Natuursteen reinigen is de eerste stap. Het overtollige vuil wordt van de natuursteen vloer verwijderd zodat er geen extra krasjes ontstaan bij het polijsten.. Na het reinigen van de vloer volgen er nog twee belangrijke natuursteen voorbehandelingen. 

Voor we gaan polijsten, moet de natuurstenen vloer eerst goed worden geschuurd. Dit wordt ook wel slijpen genoemd. Het natuursteen schuren is bedoeld om hoogteverschillen, krassen, beschadigingen en onregelmatigheden in de vloer te herstellen. Hoogteverschillen ontstaan bijvoorbeeld wanneer natuurstenen tegels in je woning ongelijk worden geplaatst. Deze kunnen dankzij het schuren weer op gelijke hoogte worden gebracht. Overige oneffenheden die in de loop van de tijd zijn ontstaan, worden tijdens deze stap ook verwijderd. Denk hierbij aan krassen en doffe looppaden. Het schuren gebeurt met verschillende diamantpads.

De behandeling start met grove polijstpads om de grootste beschadigingen en hoogteverschillen te herstellen. Vervolgens wordt het schuren diverse keren herhaald met een steeds fijnere korrel. Hiermee worden de krassen van voorgaande schuurschijven verwijderd. Per steensoort verschilt het welke grofheid van de korrel er wordt gebruikt. Een vloer kan grof geschuurd of fijn geschuurd worden opgeleverd.

De tweede stap in dit proces is het zoeten van de natuursteen vloer. Hierbij wordt het oppervlak nogmaals met pads van zeer fijn diamant bewerkt. Fijne krassen en kleine oneffenheden worden verwijderd zodat de vloer een zijdeglans bereikt. Na deze bewerking is het gesteente minder poreus dan enkel een geschuurd oppervlak. Vervolgens kunnen we de vloer gaan polijsten!

 

Natuursteen vloer polijsten

Natuursteen vloer polijsten

Als het zoeten is afgerond, kan de natuursteen vloer worden behandeld met polijstschijven. Door natuursteen te polijsten zorg je ervoor dat er een laag glans wordt aangebracht. Je kan zelf aangeven hoe glanzend je het natuursteen gepolijst wil hebben, variërend van een matte finish tot een hoogglans look.

Wanneer je natuurstenen vloer nét gepolijst is, zijn nieuwe beschadigingen die in de loop der tijd weer ontstaan, veel zichtbaarder. Toch slijt de vloer na het polijsten minder snel dan vloeren die niet zijn gepolijst. Ondanks het polijsten van het natuursteen neemt de glans na verloop van tijd weer enigszins af, zeker bij intensief gebruik. Hierdoor zullen ook beschadigingen en kleine krassen weer minder zichtbaar zijn. Om dit slijtageproces te vertragen, kunnen we het natuursteen kristalliseren of mineraliseren. 

Grote schade aan natuursteen

Schuren, zoeten en polijsten van natuursteen is geschikt om lichte hoogteverschillen, krassen, beschadigingen en oneffenheden te verwijderen. Echter kunnen grote beschadigingen aan vloeren hiermee niet worden verwijderd. Natuursteen reparatie kan dan noodzakelijk zijn. Benieuwd naar hoe we de glans in jou vloer laten terugkomen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe vaak moet je een natuurstenen vloer polijsten?

Hoe vaak een natuursteen vloer of aanrechtblad behandeld moet worden door middel van polijsten, hangt af van verschillende factoren. De intensiteit waarmee de vloer wordt gebruikt en de frequentie van het reinigen speelt hierin een grote rol. Daarnaast is het ook een kwestie van smaak: dient de vloer continu in topconditie te zijn en een mooie glans te bevatten, of mag het natuursteen er best een beetje geleefd uitzien? Over het algemeen worden natuursteen vloeren 1 à 2 keer per jaar gepolijst. 

 

Gepolijst aanrechtblad

Zelf natuursteen polijsten of uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf

Experts op het gebied van natuursteen onderhoud en reparatie komen regelmatig bij klanten over de vloer die zelf aan de slag zijn gegaan met natuursteen polijsten. Daarbij worden helaas fouten gemaakt en verkeerde materialen gebruikt welke grote beschadigingen kunnen aanrichten aan het natuursteen. Het herstellen van de beschadigingen aan deze vloeren kan een hoop geld kosten. Het is daarom raadzaam om het polijsten en overige werkzaamheden als reinigen en repareren over te laten aan een gecertificeerd bedrijf. Ons team heeft meer dan 30 jaar ervaring met het uitvoeren van behandelingen aan verschillende steensoorten, waaronder natuursteen polijsten. 

Andere soorten natuursteen laten polijsten

De ene natuursteen vloer is de andere niet, en je kunt verschillende vloeren dan ook niet één op één met elkaar vergelijken. Omdat steensoorten verschillende technische samenstellingen hebben, is kennis van soorten, producten en technieken vereist. Dit komt erop neer dat een behandeling in de basis vaak dezelfde opbouw kent, maar anders wordt uitgevoerd.

Meer lezen over de natuursteen in jouw woning? Lees dan verder op deze pagina’s over marmer polijsten, graniet polijsten, hardsteen polijsten, travertin vloer polijsten, een granito vloer polijsten of terrazzo polijsten. Leisteen polijsten is helaas niet mogelijk, gelukkig kan jouw leistenen vloer met andere soorten behandelingen worden hersteld.