• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Een stralende vloer als nooit tevoren

Natuursteen polijsten

Natuursteen polijsten zorgt ervoor dat de vloer in jouw woning haar glans weer terugkrijgt.

Neem contact op

Bij intensief en langdurig gebruik van je vloer kan er na verloop van tijd een doffe look ontstaan met zelfs beschadigingen aan het oppervlak. Natuurstenen vloeren kunnen gelukkig op verschillende manieren worden behandeld zodat het oppervlak weer straalt als voorheen en deze wordt ontdaan van lichte beschadigingen. Natuursteen polijsten is een zeer geschikte behandeling die vaak wordt uitgevoerd om vloeren weer in topconditie te brengen.

 

Voorbehandeling van de vloer

Voordat het oppervlak van natuursteen gepolijst wordt, dient er een stappenplan te worden gevolgd. Zo wordt eerst het overtollige vuil van de vloer verwijderd, dit vergemakkelijkt de behandeling. Na het reinigen van de vloer volgen er nog twee belangrijke voorbehandelingen. 

Allereerst het schuren van de natuurstenen vloer. Dit wordt ook wel slijpen genoemd. Het natuursteen schuren is bedoeld om hoogteverschillen, krassen, beschadigingen en onregelmatigheden in de vloer te herstellen. Hoogteverschillen ontstaan bijvoorbeeld wanneer natuurstenen tegels in je woning ongelijk worden geplaatst. Deze kunnen dankzij het schuren weer op gelijke hoogte worden gebracht. Overige oneffenheden die in de loop van de tijd zijn ontstaan, worden tijdens deze stap ook verwijderd. Denk hierbij aan krassen en doffe looppaden. Het schuren gebeurt met verschillende diamantpads.

De behandeling start met een grove pad om de grootste beschadigingen en hoogteverschillen te herstellen. Vervolgens wordt het schuren diverse keren herhaald met een steeds fijnere pad. Hiermee worden de krassen van voorgaande schuurschijven verwijderd. Per steensoort verschilt het welke grofheid van pads er wordt gebruikt. Een vloer kan grof geschuurd of fijn geschuurd worden opgeleverd.

De tweede stap in dit proces is het zoeten van de vloer. Hierbij wordt het oppervlak nogmaals met zeer fijne diamantpads bewerkt. Fijne krassen en kleine oneffenheden worden verwijderd zodat de vloer een zijdeglans bereikt. Na deze bewerking is het gesteente minder poreus dan enkel een geschuurd oppervlak.

Natuursteen polijsten

Als het zoeten is afgerond, kan de vloer eindelijk worden behandeld met polijstschijven. Door natuursteen te polijsten zorg je ervoor dat er een laag hoogglans wordt aangebracht. Je kan zelf aangeven hoe glanzend je het natuursteen gepolijst wil hebben, variërend van een matte finish tot een hoogglans look.

Wanneer je natuurstenen vloer nét gepolijst is, zijn nieuwe beschadigingen die in de loop der tijd weer ontstaan, veel zichtbaarder. Toch slijt de vloer na een polijstbehandeling minder snel dan een vloer die niet is behandeld. Ondanks het polijsten van het natuursteen neemt de glans na verloop van tijd weer enigszins af, zeker bij intensief gebruik. Hierdoor zullen ook beschadigingen en kleine krassen weer minder zichtbaar zijn. Om dit slijtageproces te vertragen, kan de vloer worden gekristalliseerd of gemineraliseerd. 

Grote schade aan de vloer

Schuren, zoeten en polijsten van natuursteen is geschikt om lichte hoogteverschillen, krassen, beschadigingen en oneffenheden te verwijderen. Echter kunnen grote beschadigingen hiermee niet worden verwijderd. Daarvoor zijn andere behandelingen die het team van Floorcare uitvoert veel geschikter. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe vaak moet je een vloer van natuursteen polijsten?

Hoe vaak een polijstbehandeling aan een vloer uitgevoerd dient te worden, hangt af van verschillende factoren. De intensiteit waarmee de vloer wordt gebruikt speelt hierin een grote rol. Over het algemeen worden natuursteen vloeren 1 à 2 keer per jaar gepolijst. 

Zelf doen of uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf

Experts op het gebied van natuursteen onderhoud en reparatie komen regelmatig bij klanten over de vloer die zelf aan de slag zijn gegaan met natuursteen polijsten. Daarbij worden grote fouten gemaakt en verkeerde materialen gebruikt welke grote beschadigingen aanrichten aan natuurstenen vloeren. Het herstellen van deze beschadigingen kost geld. Het is daarom raadzaam dit werk uit te besteden aan een gecertificeerd bedrijf. Ons team heeft meer dan 30 jaar ervaring met het uitvoeren van behandelingen aan verschillende steensoorten, waaronder natuursteen polijsten. 

Andere natuursteen soorten laten polijsten

Omdat steensoorten verschillende technische samenstellingen hebben, is kennis van steensoorten, producten en technieken vereist. Dit komt erop neer dat een behandeling in de basis vaak dezelfde opbouw kent, maar anders wordt uitgevoerd.

Meer lezen over de steensoort in jouw woning? Lees dan verder op deze pagina’s over marmer polijsten, graniet polijsten, hardsteen polijsten, travertin polijsten, een granito vloer polijsten of terrazzo polijsten. Leisteen polijsten is helaas niet mogelijk, gelukkig kan jouw vloer wel op andere manieren worden behandeld.