• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring
Natuursteen weer als nieuw

Natuursteen repareren

Wil je jouw natuursteen repareren? Floorcare is gecertificeerd specialist in het herstellen van natuursteen. Laat ons het natuursteen repareren voor het beste resultaat voor een betaalbare prijs.

Neem contact op

Natuursteen is een belangrijk onderdeel van de prachtige uitstraling van je woning. Het is een sterk materiaal, maar toch is het mogelijk dat er schade aan het oppervlak ontstaat. Gelukkig weten we bij Floorcare precies hoe we natuursteen repareren en de schade herstellen. Wij zijn al meer dan 30 jaar dé expert in natuursteen en helpen bedrijven en huiseigenaren bij natuursteen onderhoud en natuursteen reparatie. We herstellen schade van elke soort en op elke schaal. Of het nou gaat om een scheur in je aanrechtblad of een kapotte tegel van je natuurstenen vloer. Als Nederlands oudste natuursteen renovatiebedrijf bieden wij voor elke soort schade aan natuursteen een professionele en betaalbare oplossing.

Schade kan op allerlei manieren ontstaan. Wanneer een ruimte veel gebruikt wordt, kan het natuurstenen oppervlak sneller schade oplopen. Dat is helaas niet altijd te voorkomen. Daarom hebben wij een pagina met informatie opgesteld over het repareren van natuursteen. Je vindt er een overzicht van de meest voorkomende soorten schade en we delen concrete tips om dit te voorkomen, want voorkomen is nog altijd beter dan behandelen.

 

De manieren waarop we natuursteen herstellen

Natuursteen is een natuurlijk gevormd gesteente. Dit betekent dat het poreus is, en dat maakt het gevoelig voor schade. Het is belangrijk schade snel te repareren wanneer je het voor het eerst waarneemt. Natuursteen reparatie zal ervoor zorgen dat het gesteente zoveel mogelijk terug wordt gebracht naar de originele staat.

Natuursteen repareren kan onder andere bestaan uit:

 • het verlijmen van breuken
 • het corrigeren van gaten en butsen
 • het repareren van hoekjes 
 • het vervangen van gebroken tegels

De experts van Floorcare werken met alle verschillende natuursteensoorten en hebben voor elke soort een gerichte werkmethode en techniek. Elke steensoort is uniek. Het heeft een eigen uitstraling maar ook andere eigenschappen. Het is dus belangrijk dat de behandeling op maat wordt aangepast op het type natuursteen dat in jouw woning aanwezig is. We hanteren altijd hetzelfde uitgangspunt, we proberen bij het repareren van natuursteen het oppervlak te herstellen naar haar oorspronkelijke conditie. 

Floorcare is al meer dan 30 jaar dé expert in Nederland op het gebied van natuursteen. Natuursteen repareren en herstellen is onze specialisatie. We repareren natuurstenen vloeren, tegels, dorpels, vensterbanken, aanrechtbladen, trappen en gevels.

Een aantal van de meest voorkomende typen schade die Floorcare behandelt, zijn: 

 • breuken en/of scheuren
 • gaten 
 • butsen
 • krassen
 • ingetrokken vlekken

 

Natuursteen reparatie van krassen en scheuren

Natuursteen reparatie: krassen & scheuren

Veelvoudig gebruik van een oppervlak kan ook zorgen voor krassen in het oppervlak. Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Het natuursteen herstellen doen we door middel van schuren, zoeten en polijsten. Er wordt een machine met diamantschijven gebruikt om fijne krassen en een doffe look te verwijderen. Op deze manier kunnen we de hele woning weer voorzien van stralend natuursteen. Het is echter niet altijd nodig het hele oppervlak te behandelen. Als de schade plaatselijk is, kunnen we op die locatie de krassen en scheuren in het natuursteen repareren en de rest in zijn goede staat laten. 

Ook voor scheuren hebben we een speciale aanpak. Om scheuren in natuursteen te repareren gebruiken we een techniek die ‘resineren’ wordt genoemd. De scheur wordt opgevuld met hars en uitgehard. Na het uithardingsproces wordt de vloer naar wens verder behandeld. 

Natuursteen reparatie: butsen & gaten

Omdat natuursteen poreus is, kan het materiaal onder het oppervlak onzichtbare holtes bevatten. Wanneer er door stoten, botsen, slijtage of andere aanrakingen schade ontstaat aan de toplaag kunnen deze butsen en gaten ontstaan. Butsen en gaten zijn vaak kegelvormig, waarbij de punt van de kegel naar beneden wijst. Deze vorm is niet makkelijk te repareren omdat lijm of mortel dan moeilijk hecht en relatief makkelijk loslaat. Daarom hakken of boren we de holte verder uit zodat de lijm of mortel makkelijk hecht en stevig blijft zitten. Soms is het nodig een stuk steen te vervangen met kunststeen of een stuk van het originele gesteente.

Butsen en gaten betreffen in de meeste gevallen maar een klein oppervlak. Wanneer schade lokaal optreedt, hoeven we niet het hele oppervlak te behandelen. Wij kunnen dan uw natuursteen repareren door gebruik te maken van onze spot-repair techniek. Onze experts nemen een uitgebreid kleurenpalet mee om de spot te vullen. Omdat complexe vervanging van het oppervlak niet nodig is, spaar je hiermee behoorlijk wat kosten uit. 

Vlekken verwijderen uit natuursteen

Wanneer er geen impregneerlaag is aangebracht of deze is verouderd, kunnen er vlekken in het oppervlak trekken. Vloeistoffen die vaak voor vervelende vlekken zorgen zijn onder andere rode wijn, olie en roest. Het natuursteen schoonmaken met een doekje en zeep is dan vaak niet mogelijk. Hardnekkig ingetrokken vlekken verwijderen valt daarom ook onder reparatiewerkzaamheden. Het natuursteen repareren wordt vaak met behulp van specifieke reinigingsmiddelen en specialistische apparatuur gedaan. Deze intensieve reinigers dringen door tot de diepere lagen van het gesteente. Soms wordt deze behandeling enkele keren herhaald voor een optimaal eindresultaat. Zo brengen we jouw natuurstenen oppervlak weer terug in een topconditie.

 

Natuursteen herstellen van vloer of aanrecht

Tips om reparatie aan natuurstenen vloeren of het aanrecht te voorkomen

Hoewel we je graag helpen met het herstel van natuursteen is voorkomen altijd beter dan genezen.

Middels onderstaande tips zorg je ervoor dat je schade zoveel mogelijk voorkomt:

 • Omdat vuil schade kan toebrengen aan natuurstenen oppervlakken, is het belangrijk vuil regelmatig te verwijderen. Neem daarom net als andere oppervlakken, natuursteen regelmatig af met lauwwarm water en voeg daar eventueel specialistische schoonmaakmiddelen aan toe die geschikt zijn voor het gesteente in jouw woning.
 • Wanneer je per ongeluk een vlek maakt met vloeistoffen of andere middelen is het belangrijk deze plek zo snel mogelijk schoon te maken om te voorkomen dat het verder dringt in diepere lagen van het gesteente en zo schade kan aanrichten. Wanneer je een vlek maakt op een natuurstenen oppervlak dek je de plek altijd eerst af met een natte theedoek met schoon water.
 • Ook het gebruik van de verkeerde schoonmaakmiddelen kan schade aanrichten aan natuursteen. Zorg er daarom altijd voor dat je specialistische reinigingsmiddelen in huis haalt met de juiste zuurgraad zodat je het gesteente niet kan beschadigen.
 • Natuursteen wordt op verschillende manieren toegepast in en rondom woningen. Meestal wordt de steensoort uitgekozen op basis van uiterlijke kenmerken. Toch is het belangrijk ook goed te kijken of het wel geschikt is voor een bepaalde toepassing. Wanneer natuursteen wordt toegepast op plekken waar deze niet goed gedijt, verhoogt dat het risico op schade. Denk hierbij aan eigenschappen als slijtvastheid, zuurgevoeligheid, chemische weerbaarheid, porositeit en vorstbestendigheid. 

Is er ondanks diverse maatregelen toch schade ontstaan? Laat dan zo snel mogelijk het natuursteen repareren. Neem contact op met onze experts om te bespreken wat Floorcare voor jou kan betekenen.

Schade aan verschillende soorten natuursteen repareren

Omdat geen enkele natuursteensoort identiek is aan een ander, betekent dit ook dat verschillende soorten steen een net iets andere behandeling nodig hebben. De behandeling om het natuursteen te repareren kan in de basis hetzelfde zijn, maar tools en onderhoudsmiddelen lopen vaak enorm uiteen. Neem contact op met onze experts en laat je adviseren in de juiste reparatie- en onderhoudstechnieken voor jouw specifieke natuursteen.

Lees meer over marmer reparerengraniet reparerenhardsteen reparerenleisteen reparerentravertin repareren, een granito vloer repareren en een terrazzo vloer repareren.

Bron: Wikipedia.org — Natuursteen