• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring

Terrazzo vloer repareren

Vanwege de samenstelling van terrazzo is de steensoort gevoelig voor schade. Zelfs bij correct terrazzo onderhoud kan het voorkomen dat je schade detecteert. Als dat het geval is, moet je zo snel mogelijk de terrazzo vloer repareren om uitbreiding van de schade te voorkomen. 

Een terrazzo vloer repareren kan middels diverse reparatiemethoden. Deze methoden zorgen ervoor dat het gesteente wordt teruggebracht in optimale conditie. Echter vraagt het uitvoeren van deze methoden om specifieke kennis van terrazzo repareren, chemie, de behandelingen en apparatuur. Gelukkig heeft Floorcare 30 jaar ervaring en weten wij precies hoe we jouw terrazzo vloer repareren.

Schade aan terrazzo

Hoewel terrazzo net als andere steensoorten onaantastbaar lijkt, is het gesteente wel degelijk kwetsbaar. Terrazzo wordt vervaardigd uit poreuze steensoorten die door diverse externe factoren beschadigd kunnen raken waarbij je over moet gaan op terrazzo repareren. 

In veel woningen in Nederland zijn in de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 terrazzo vloeren geplaatst. Nieuwe huiseigenaren kiezen er vaak voor deze vloeren te laten liggen. Deze vloeren zijn echter tientallen jaren oud en vaak zijn aan het oppervlak diverse beschadigingen zichtbaar. Het is belangrijk dat deze beschadigingen worden verholpen om de goede conditie van het gesteente te behouden. 

Beschadigingen die we voornamelijk tegenkomen bij terrazzo oppervlakken zijn:

 • gaten en butsen
 • scheuren en breuken
 • krassen
 • afgesleten looppaden en een doffe uitstraling

Terrazzo vloer repareren

Je kan op meerdere manieren een terrazzo vloer repareren. Terrazzo repareren wordt gedaan middels verschillende reparatietechnieken. In veel gevallen kan hierbij gebruik worden gemaakt van de spot repair methode: een reparatie waarbij schade enkel lokaal hoeft te worden gerepareerd. Dit wordt ook wel spotfixing genoemd. 

Tijdens een spot repair reparatie wordt er gebruik gemaakt van vulmaterialen die dezelfde uitstraling en samenstelling hebben als terrazzo. De plek van de schade, bijvoorbeeld een gat, wordt gevuld en structuren, lijnen, kleuren en vormen worden zoveel mogelijk nagemaakt. Als de schade mooi is bijgewerkt, wordt het vulmateriaal uitgehard onder een UV-lamp. Als het nodig is, wordt het oppervlak verder afgewerkt. 

Een terrazzo vloer repareren middles spot repair is helaas niet in alle gevallen mogelijk. Als de schade groter is of zich heeft uitgebreid is vaak een meer omvangrijke reparatie nodig om jouw terrazzo vloer te repareren. Het oppervlak kan deels of volledig worden vervangen maar scheuren en breuken kunnen vaak ook worden gelijmd. Ook bij deze reparatie zal de kleur en structuur van terrazzo zo goed mogelijk worden nagebootst. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen bij een terrazzo vloer repareren? Neem dan contact op met onze schade experts. Maak duidelijke foto’s van de schade. Op basis van deze foto’s kan de expert een inschatting maken van de reparatiewerkzaamheden en bijkomende kosten. Deze foto’s zijn overigens niet alleen belangrijk voor de schade experts, je kan hiermee ook terecht bij je verzekering. Als je goed bent verzekerd, kan je een deel of het gehele bedrag terugvragen van je verzekering. Het is dan uiteraard wel noodzakelijk dat je duidelijke foto’s aanlevert van de schade. 

Terrazzo polijsten

Een andere manier van terrazzo vloer repareren is het schuren, zoeten en polijsten van het oppervlak. Hiermee worden oppervlakkige beschadigingen verwijderd. Het gaat hierbij om beschadigingen als:

 • kleine krassen
 • lichte beschadigingen
 • hoogteverschillen en onvlak gelegde vloeren
 • oneffenheden 
 • afgesleten looppaden en een doffe uitstraling van terrazzo

Deze behandeling wordt uitgevoerd in drie fasen: het schuren, zoeten en polijsten. In de eerste fase wordt het oppervlak geschuurd met industriële diamantschijven die zijn voorzien van een grove korrel. In elke schuurronde wordt er geschuurd met een fijnere schijf zodat krassen uit de voorgaande ronde verdwijnen. Na deze fase blijft een open en poreus oppervlak over wat verder behandeld dient te worden. Middels het zoeten wordt het oppervlak verdicht. Ook dit wordt uitgevoerd met industriële diamantschijven, echter wordt er nu geschuurd met een zeer fijne korrel. Het oppervlak verkrijgt hierbij grotendeels weer haar glans. De echte hoogglans afwerking wordt geleverd tijdens het polijsten. Naar wens kan de vloer in meer of mindere mate glanzend worden opgeleverd.

Tips om reparatie te voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Je hebt natuurlijk liever dat de terrazzo vloer repareren niet nodig is. Besteed daarom altijd voldoende aandacht aan het onderhouden van terrazzo oppervlakken. Daarnaast zijn er nog enkele dingen die je kan doen om de kans op schade te minimaliseren.

 • Maak enkel gebruik van onderhouds- en reinigingsmiddelen die ontwikkeld zijn voor terrazzo. Het gebruik van de verkeerde middelen kan ernstige schade veroorzaken.
 • Zandkorrels onder je schoenzool hebben een schurend effect en kunnen afgesleten looppaden veroorzaken. Verwijder droog en losliggend vuil daarom zo vaak mogelijk om beschadigingen te voorkomen.
 • Breng een beschermlaag aan op terrazzo oppervlakken. Dat kan in de vorm van een coating, verzegeling of met impregneermiddelen. Zo krijgen vocht en vuil geen kans het steenoppervlak binnen te dringen.

Andere natuursteen soorten laten repareren

Omdat elke steensoort een unieke samenstelling heeft, verschilt het per steensoort hoe je deze dient te onderhouden en herstellen. Voor het uitvoeren van reparatiemethoden is specifieke kennis van gesteenten, chemie en diverse behandelingen en apparatuur noodzakelijk. Lees meer over natuursteen repareren in het algemeen of over marmer repareren, graniet repareren, hardsteen repareren, leisteen repareren, travertin repareren en een granito vloer repareren.