Waarom impregneren zo belangrijk is

Graniet impregneren

Hoewel graniet vrijwel ontastbaar lijkt, kunnen stof en vloeistoffen het oppervlak aantasten. Het toevoegen van een impregnatie laag zorgt voor directe bescherming tegen invloeden en houdt het oppervlakte in topconditie.

Neem contact op

Graniet impregneren is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van dit type natuursteen. Of het nou om je vloer, het aanrecht, de trap of wat anders in huis gaat, impregneren is zeker geen overbodige luxe. Het scheelt je op de lange termijn aanzienlijk in de portemonnee wanneer je natuursteen voorziet van een laagje bescherming.

Zowel nieuw graniet als al eerder geplaatst graniet kan geïmpregneerd worden. Bij het impregneren van een nieuw granieten oppervlak is het wel belangrijk om eerst 4 weken te wachten. Anders kan het zijn dat de lijm of het voegmiddel niet voldoende opgedroogd en uitgehard zijn en dan kan het vocht niet meer onder de tegel uitkomen. Graniet is van nature een harde steensoort waardoor het een geliefde steensoort is in huis. De krachtige eigenschappen van graniet maken het ook tot een duurzaam product,  omdat het erg lang meegaat.

Ook de uitstraling van deze steensoort is tijdloos en het gesteente is erg onderhoudsvriendelijk. Je kan graniet zowel binnen als buiten voor verschillende toepassingen gebruiken. De steen is minder kalkhoudend dan bijvoorbeeld marmer, waardoor het beter bestand is tegen externe factoren die schade kunnen aanrichten. 

 

Graniet impregneren

Hoewel graniet een sterke steensoort is, is het nog steeds van belang het oppervlak te impregneren. Hierbij wordt er een beschermlaag aangebracht in de bovenste laag (toplaag) van de steen. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat vuil, vocht, vet en olie zich maar moeilijk kunnen hechten aan het oppervlak en de steen niet kunnen binnendringen. 

Door de impregnatie laag duurt het veel langer voordat vocht binnendringt in de steen. Wanneer je knoeit met vloeistof, geeft dit je wat langer de tijd het schoon te maken en zullen er minder vlekken ontstaan. Daardoor kun je grotere schade aan het graniet voorkomen.

Bepaalde plekken in huis zal je beter moeten beschermen tegen externe factoren dan andere plekken in huis. Zo wordt de vloer in de keuken veel vaker blootgesteld aan vuil dan de vloer in de gang. Een granieten vloer in de badkamer zal juist vaker worden blootgesteld aan vocht. 

Het is belangrijk dat je die ruimtes laat impregneren om onder andere vlekken te voorkomen. Deze impregneer laag gaat wel 5 tot 10 jaar mee in het gemiddelde huishouden. Een koopje als je kijkt naar de schade die je anders eventueel zou moeten laten repareren.

Hoe weet je wanneer je een vloer weer moet laten impregneren?

Heeft u een granieten vloer die er al even ligt, of gaat u bijvoorbeeld in een nieuw huis wonen waar een granieten vloer te vinden is? Dan is het misschien verstandig om de vloer opnieuw te laten impregneren. 

Je kunt zelf testen of het tijd is voor een nieuwe laag bescherming, omdat de oude niet meer aanwezig is. Wat moet je doen? Sprenkel wat water op de granieten vloer en kijk na maximaal tien minuten of er nog steeds water op het oppervlak ligt. Ligt het er nog? Dan is de beschermende laag nog aanwezig. Zie je geen water meer? Dan is het tijd voor om de vloer opnieuw te laten impregneren.

Uw graniet impregneren heeft dus verschillende voordelen:

De steen krijgt een beschermlaag en trekt minder vuil aan, het graniet is makkelijker schoon te houden en er zal geen schimmel groeien op de steen. Al met al blijft de graniet dus mooier, glanzender en vooral een stuk schoner.