• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Graniet impregneren

Het aanbrengen van een beschermlaag is een belangrijk aspect van het onderhoud van graniet. Een beschermlaag kan worden aangebracht in de vorm van een coating of verzegeling, maar we kunnen ook graniet impregneren. Een impregneer laag op een blad of tegel verkleint de kans op vocht- en vuilindringing en voorkomt vlekken. De beschermlaag vergemakkelijkt daarnaast het onderhoud van een granieten aanrechtblad of vloer waarmee de levendige uitstraling wordt behouden.

Graniet is van nature een niet poreuze natuursteensoort die zowel in het interieur als exterieur voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt. We zien het dan ook veel terug in badkamers en keukens, in de vorm van een wastafel of keukenblad. Middels graniet onderhoud, waar graniet impregneren een onderdeel van is, zorg je voor een lange levensduur van deze steensoort.

 

Granieten aanrechtblad impregneren

Vloer of granieten aanrechtblad impregneren

Graniet impregneren zorgt ervoor dat de kans op vuilindringing en vlekken in de steen aanzienlijk kleiner wordt. Dit kan bijvoorbeeld waardevol zijn voor het aanrechtblad in de keuken. Hoewel een dichte steen met een hoge mate van zuurbestendigheid van nature al goed beschermd zijn, is het raadzaam om het granieten blad toch te behandelen. Impregneer vooral op plekken waar je veel gebruik maakt van het steen. Naast dat de kans op vuil en vlekken afneemt, vergemakkelijkt een goede beschermlaag tevens het schoonmaken van graniet.

We onderscheiden twee soorten van graniet impregneren, namelijk:

  • Coatings en verzegelingen
  • Impregneermiddelen

Coatings en verzegelingen worden aangebracht op het oppervlak en kunnen kortdurend of langdurend werkzaam zijn. Een impregneermiddel wordt aangebracht in het gesteente en heeft een langdurige werking.

Op twee manieren graniet impregneren

Als een impregneermiddel wordt aangebracht op een granieten oppervlak, trekt het middel in het oppervlak om het gesteente te verzadigen. Impregneermiddelen hechten zich aan de binnenzijde van de poriën. Hierdoor ontstaat een vet, olie en waterafstotende laag. Graniet is hierdoor beter beschermd tegen vuil en vloeistoffen die mogelijk ernstige schade kunnen aanrichten.

Graniet impregneren kan op twee verschillende manieren:

  1. met een waterafstotend middel (hydrofobie)
  2. met een vet en olie afstotend middel (oleofobie)

Het is raadzaam een combinatie van deze twee te gebruiken om van een optimale bescherming te genieten.

Elke steensoort heeft een unieke samenstelling. Daarom dien je altijd gebruik te maken van een impregneermiddel dat speciaal voor het type natuursteen in jouw woning, tuin of pand is ontwikkeld. Dat is noodzakelijk omdat graniet heel anders reageert op bepaalde impregneermiddelen dan bijvoorbeeld marmer. Raadpleeg dus de juiste informatie voor het beste resultaat.

Er kan naar wens gebruik worden gemaakt van een impregneermiddel dat zichtbare effecten heeft op de kleur en de glans van het graniet. Kleurverdiepende middelen zorgen ervoor dat de kleur en structuur van de vloer meer worden benadrukt. De glansgraad kan zowel worden verhoogd als verlaagd. Zo bescherm je niet alleen je vloer of blad, maar verbeter je ook de looks.

 

Wanneer impregneer je granieten oppervlakken (opnieuw)?

Wanneer een vloer of blad net geplaatst is, dien je enige tijd te wachten met het impregneren van het oppervlak. Omdat een beschermlaag verdamping tegenhoudt, is het belangrijk 6 tot 8 weken te wachten met impregneren. Ook moet de vloerverwarming twee dagen voor het aanbrengen van impregneermiddelen worden uitgezet. Wanneer het graniet impregneren is voltooid, gaat deze in een gemiddeld huishouden wel 5 tot 10 jaar mee!

Het impregneren van verschillende soorten natuursteen

Omdat alle steensoorten unieke samenstellingen hebben, reageren ze op andere wijze op impregneer middelen. Laat je dus goed informeren voordat je in de keuken of badkamer aan de slag gaat. Lees hier meer over natuursteen impregneren in het algemeen of over hardsteen impregneren, leisteen impregneren, marmer impregneren en travertin impregneren.

Bron: Kenniscentrumsteen.nl — Graniet