• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Waarom impregneren zo belangrijk is

Graniet impregneren

Hoewel graniet vrijwel ontastbaar lijkt, kunnen stof en vloeistoffen het oppervlak aantasten. Het toevoegen van een impregnatie laag zorgt voor directe bescherming tegen invloeden en houdt het oppervlakte in topconditie.

Neem contact op

Graniet impregneren is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van dit type natuursteen. Of het nou om je vloer, het aanrecht, de trap of wat anders in huis gaat, impregneren is zeker geen overbodige luxe. Het scheelt je op de lange termijn aanzienlijk in de portemonnee wanneer je natuursteen voorziet van een laagje bescherming.

Graniet is van nature een harde steensoort waardoor het een geliefde steensoort is in huis. De krachtige eigenschappen van graniet maken het ook tot een duurzaam product,  omdat het erg lang meegaat.

Ook de uitstraling van deze steensoort is tijdloos en graniet onderhoud kan eenvoudig worden uitgevoerd. Je kan graniet zowel binnen als buiten voor verschillende toepassingen gebruiken. De steen is minder kalkhoudend dan bijvoorbeeld marmer, waardoor het beter bestand is tegen externe factoren die schade kunnen aanrichten. 

 

Graniet impregneren

Granieten oppervlakken laten zich gemakkelijk impregneren. Dit kan zowel bij nieuw geplaatst graniet worden uitgevoerd als bij granieten oppervlakken die al lang geleden zijn aangelegd. Graniet dat al een tijd geleden is geplaatst, kan in de meeste gevallen direct worden behandeld. Soms is voorbehandeling van de vloer wel nodig in de vorm van dieptereiniging.

Wanneer graniet onlangs is geplaatst, is het belangrijk dat er ongeveer een maand wordt gewacht alvorens het oppervlak wordt geïmpregneerd. Zo voorkom je dat er schade kan ontstaan aan het nieuw geplaatste graniet.

Hoewel graniet een sterke steensoort is, is het nog steeds van belang het oppervlak te impregneren. Hierbij wordt er een beschermlaag aangebracht in de bovenste laag (toplaag) van de steen. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat vuil, vocht, vet en olie zich maar moeilijk kunnen hechten aan het oppervlak en de steen niet kunnen binnendringen. 

Door de impregnatie laag duurt het veel langer voordat vocht binnendringt in de steen. Wanneer je knoeit met vloeistof, geeft dit je wat langer de tijd het schoon te maken en zullen er minder vlekken ontstaan. Daardoor kun je grotere schade aan het graniet voorkomen.

Bepaalde plekken in huis zal je beter moeten beschermen tegen externe factoren dan andere plekken in huis. Zo wordt de vloer in de keuken veel vaker blootgesteld aan vuil dan de vloer in de gang. Een granieten vloer in de badkamer zal juist vaker worden blootgesteld aan vocht. 

Het is belangrijk dat je die ruimtes laat impregneren om onder andere vlekken te voorkomen. Deze impregneer laag gaat wel 5 tot 10 jaar mee in het gemiddelde huishouden. Een koopje als je kijkt naar de schade die je anders eventueel zou moeten laten repareren.

Wanneer laat je een granieten oppervlak (opnieuw) impregneren?

Hoe weet je nou of je vloer klaar is aan een (nieuwe) impregneerbeurt? Dit kun je gemakkelijk zelf testen. Maak het granieten oppervlak daardoor nat met enkel wat water en controleer na 10 minuten of het vocht nog bovenop het oppervlak ligt (dit kan zowel op de vloer zijn als bijvoorbeeld het aanrechtblad). Als dit het geval is, betekent dat dat de impregneerlaag nog aanwezig is. Het opnieuw impregneren van het oppervlak is in dat geval geen directe noodzaak.

Als het water echter in het gesteente is getrokken, betekent dat dat de beschermlaag van het oppervlak is verdwenen. Het is belangrijk dat je het oppervlak zo snel mogelijk opnieuw laat impregneren om schade te voorkomen. Wanneer het granieten oppervlak weer is voorzien van een nieuwe impregneerlaag, ontstaat er een beschermingslaag met een vocht- en vuilafstotende werking. Graniet zal haar glans weer terugkrijgen en u heeft direct een veel mooier stuk natuursteen in huis liggen.

Het impregneren van verschillende soorten natuursteen

Omdat elke natuursteen soort uniek is, vergt elk type gesteente net een andere aanpak. Lees hier meer over natuursteen impregneren in het algemeen, hardsteen impregneren, leisteen impregneren, marmer impregneren en travertin impregneren.

Elke steensoort vereist een unieke benadering en impregneermiddel wat special ontwikkeld is voor het type natuursteen dat in uw woning (of tuin) ligt.