• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Graniet impregneren

Het aanbrengen van een beschermlaag is een belangrijk aspect van het onderhoud van graniet. Een beschermlaag kan worden aangebracht in de vorm van een coating, verzegeling of met impregneermiddelen. Deze middelen verkleinen de kans op vocht- en vuilindringing en voorkomen vlekken. De beschermlaag vergemakkelijkt daarnaast het onderhoud van granieten oppervlakken waarmee de levendige uitstraling wordt behouden.

Graniet is van nature een niet poreuze natuursteensoort die zowel in het interieur als exterieur voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Middels graniet onderhoud zorg je ervoor dat je geniet van een lange levensduur van deze steensoort.

 

Graniet voorzien van een goede beschermlaag

Het aanbrengen van een beschermlaag zorgt ervoor dat de kans op vuilindringing en vlekken aanzienlijk kleiner wordt. Hoewel dichte natuursteensoorten met een hoge mate van zuurbestendigheid van nature al goed beschermd zijn, is het raadzaam deze oppervlakken toch te behandelen. Dat is extra belangrijk op plekken waar je veel gebruik maakt van het oppervlak, bijvoorbeeld de vloer. Naast dat de kans op vuilindringing afneemt, vergemakkelijkt een goede beschermlaag tevens het onderhoud van graniet. We onderscheiden twee soorten beschermingsmiddelen, namelijk:

  • Coatings of verzegelingen
  • Impregneermiddelen

Coatings en verzegelingen worden aangebracht op het oppervlak en kunnen kortdurend of langdurend werkzaam zijn. Impregneermiddelen worden aangebracht in het gesteente en hebben een langdurige werking.

Graniet impregneren

Als impregneermiddelen worden aangebracht op een granieten oppervlak, trekken de middelen in het oppervlak om het gesteente te verzadigen. Impregneermiddelen hechten zich aan de binnenzijde van de poriën. Hierdoor ontstaat een vet, olie en waterafstotende laag. Graniet is hierdoor beter beschermd tegen vuil en vloeistoffen die mogelijk ernstige schade kunnen aanrichten. 

Impregneermiddel kan een waterafstotende werking (hydrofobie) hebben of een vet en olie afstotende werking (oleofobie). Het is raadzaam een combinatie van deze twee te gebruiken om van een optimale bescherming te genieten.

Elke steensoort heeft een unieke samenstelling. Daarom dien je altijd gebruik te maken van impregneermiddelen die speciaal voor het type natuursteen in jouw interieur of exterieur zijn ontwikkeld. Dat is noodzakelijk omdat graniet heel anders reageert op bepaalde impregneermiddelen dan bijvoorbeeld marmer. 

Er kan naar wens gebruik worden gemaakt van impregneermiddelen die zichtbare effecten hebben op de kleur en de glansgraad van graniet. Kleurverdiepende middelen zorgen ervoor dat de kleur en structuur van de vloer meer worden benadrukt. De glansgraad kan zowel worden verhoogd als verlaagd.

Wanneer laat je een granieten oppervlak (opnieuw) impregneren?

Wanneer een granieten oppervlak net geplaatst is, dien je enige tijd te wachten met het impregneren van het oppervlak. Omdat een beschermlaag verdamping tegenhoudt, is het belangrijk 6 tot 8 weken te wachten met impregneren. Ook moet de vloerverwarming twee dagen voor het aanbrengen van impregneermiddelen worden uitgezet. Wanneer een impregneerlaag eenmaal is aangebracht, gaat deze in een gemiddeld huishouden wel 5 tot 10 jaar mee.

Het impregneren van verschillende soorten natuursteen

Omdat alle steensoorten unieke samenstellingen hebben, reageren ze op andere wijze op impregneermiddelen. Lees hier meer over natuursteen impregneren in het algemeen of over hardsteen impregneren, leisteen impregneren, marmer impregneren en travertin impregneren.