De do’s en don’ts bij vlekken door kalkaanslag

Natuursteen vlekken verwijderen

Zo behoudt natuursteen haar pracht.

Neem contact op

Veel schoonmaakmiddelen kunnen natuursteen beschadigen. De meeste middelen bevatten namelijk een hoge pH-waarde en dat is schadelijk voor vrijwel alle soorten natuursteen. Maar wat als je kalk wilt verwijderen van de vloer of in je badkamer en keuken? Natuursteen vlekken verwijderen doe je zo. 

Bijna ieder huishouden heeft natuursteen op de vloer, in de badkamer of in de keuken. Dit kunnen allerlei soorten natuursteen zijn, met een hoge of juist lage kalkwaarde. Als je kalkaanslag en vlekken wilt verwijderen van natuursteen met een hoge kalkwaarde, kan dit de steen beschadigen. Hierdoor wordt het oppervlak ruw en dof. 

Natuursteen vlekken verwijderen doe je zo

Wil jij weten wat je zelf kunt doen tegen kalkaanslag? We delen een aantal tips voor het verwijderen van vlekken en kalk op natuursteen en in de voegen.

1. Pas op voor zuur

Zuur kan de grootste vijand zijn van jouw natuurstenen vloer. Daarom moet je bij het verwijderen van kalk goed opletten, want bijna alle antikalk producten zijn gebaseerd op zuur. Denk ook aan de huis-tuin-en-keuken-middelen als azijn of citroen. Zuur maakt kalk week en dat kan je daarom makkelijk wegpoetsen, maar bij een natuurstenen vloer kan je dan ook de kalk aanwezig in de steen eruit halen. 

2. Gebruik pH-neutrale schoonmaakmiddelen

Wat gebruik je dan wel? Enkel schoonmaakmiddelen die pH-neutraal zijn. Zo voorkom je dat natuursteen met een hoge kalkwaarde wordt aantast. Middelen die pH-neutraal zijn bevatten geen zuren die de vloer, het aanrecht of de wastafel in de badkamer kunnen aantasten. 

3. Poets met zachte producten

Niet alleen schoonmaakmiddelen zullen het oppervlak beschadigen, ook harde of ruwe schoonmaakspullen kunnen dat. Poets daarom altijd met een microvezeldoek of zachte spons. Schuursponsjes zijn een echte ‘no go’. 

4. Kalkaanslag voorkomen

Je voelde hem wellicht al aankomen: voorkomen is beter dan genezen. Probeer in eerste instantie te voorkomen dat er kalkaanslag ontstaat op natuursteen of tussen de tegels. Poets met regelmaat, poets grondig en sla geen spots over. En, gouden tip: schaf een waterontharder aan. Dit systeem zorgt ervoor dat er in het leidingwater geen kalkmoleculen meer zitten. Hierdoor krijgt kalkaanslag geen kans bij jou in huis.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door calciumcarbonaat, oftewel kalk, wat van nature in het water aanwezig is. Als een oppervlak nat wordt, verdampt het water en blijven de mineralen achter. Dit zorgt voor de bekende witte waas die we kalkaanslag noemen. Kalkaanslag begint als een witte waas die zich geleidelijk ophoopt. Deze ophoping kan uiteindelijk zelfs zo hard als steen worden. Dit betekent dus: hoe langer u wacht, hoe moeilijker het te verwijderen is.

Te laat? Weet dat wanneer je kalkaanslag krijgt, dat in de poriën van natuursteen kan trekken. Dit kan grote schade aanrichten op de lange termijn. Benieuwd naar onze oplossingen? We helpen je graag verder, neem daarvoor contact met ons op.