• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
De do’s en don’ts bij vlekken door kalkaanslag

Natuursteen vlekken verwijderen

Zo behoudt natuursteen haar pracht.

Neem contact op

Veel schoonmaakmiddelen kunnen natuursteen beschadigen. De meeste middelen bevatten namelijk een hoge pH-waarde en dat is schadelijk voor vrijwel alle soorten natuursteen. Maar wat als je kalk wilt verwijderen van de vloer of in je badkamer en keuken? Natuursteen vlekken verwijderen doe je zo. 

Bijna ieder huishouden heeft natuursteen op de vloer, in de badkamer of in de keuken. Dit kunnen allerlei soorten natuursteen zijn, met een hoge of juist lage kalkwaarde. Als je kalkaanslag en vlekken wilt verwijderen van natuursteen met een hoge kalkwaarde, kan dit de steen beschadigen. Hierdoor wordt het oppervlak ruw en dof. Lees hier meer over natuursteen onderhoud om ervoor te zorgen dat uw natuurstenen oppervlakken altijd stralen.

Natuursteen vlekken verwijderen doe je zo

Wil jij weten wat je zelf kunt doen tegen kalkaanslag? We delen een aantal tips voor het verwijderen van vlekken en kalk op natuursteen en in de voegen.

1. Zuur is de grootste vijand van natuursteen

Wees extreem voorzichtig als het gaat om natuursteen wat in aanraking komt met zuren. Zuur kan namelijk lelijke schade aanrichten aan natuurstenen oppervlakken. Het is daarom belangrijk pH-neutrale producten te gebruiken om middelen met zuren uit te sluiten van gebruik. Ook huis-tuin-en-keuken producten zoals azijn, chloor en citroen moet je niet gebruiken voor het schoonmaken van natuursteen.

2. Gebruik pH-neutrale schoonmaakmiddelen

Wat gebruik je dan wel? Enkel schoonmaakmiddelen die pH-neutraal zijn. Zo voorkom je dat natuursteen met een hoge kalkwaarde wordt aantast. Middelen die pH-neutraal zijn bevatten geen zuren die de vloer, het aanrecht of de wastafel in de badkamer kunnen aantasten. 

3. Poets met zachte producten

Niet alleen schoonmaakmiddelen zullen het oppervlak beschadigen, ook harde of ruwe schoonmaakspullen kunnen dat. Poets daarom altijd met een microvezeldoek of zachte spons. Schuursponsjes zijn een echte ‘no go’. 

4. Kalkaanslag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Probeer in eerste instantie te voorkomen dat er kalkaanslag ontstaat op natuursteen of tussen de tegels. Poets met regelmaat, poets grondig en sla geen spots over. En, gouden tip: schaf een waterontharder aan. Dit systeem zorgt ervoor dat er in het leidingwater geen kalkmoleculen meer zitten. Hierdoor krijgt kalkaanslag geen kans bij jou in huis.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door kalk wat van nature in water aanwezig is. Wanneer kalkhoudend water (en dat is vrijwel al het water) op een natuurstenen oppervlak terecht komt en opdroogt, blijft er een kenmerkende witte waas achter: dit noemen we kalkaanslag. Wanneer dit zich blijft ophopen kan er zelfs aanslag ontstaan die nog maar heel moeilijk te verwijderen is. Hoe langer je wacht met het verwijderen van kalkaanslag, hoe moeilijker dat wordt. Kalkaanslag dient daarom zo snel mogelijk verwijderd te worden, maar uiteraard wél met producten die natuursteen niet kunnen aantasten.

Benieuwd naar onze oplossingen? We helpen je graag verder, neem daarvoor contact met ons op.

Het schoonmaken van andere natuursteen soorten

Veel soorten natuursteen zijn erg gevoelig voor het ontstaan van vlekken, zeker wanneer er producten met een te hoge pH-waarde worden gebruikt. Een goede schoonmaakroutine is essentieel om ervoor te zorgen dat vlekken niet kunnen intrekken in het oppervlak. Lees meer over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmakenleisteen schoonmakentravertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.