• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
De do’s en don’ts bij vlekken door kalkaanslag

Natuursteen vlekken verwijderen

Om ingedrongen vlekken te voorkomen is het aan te raden om natuursteen vlekken snel te verwijderen.

Neem contact op

Natuursteen is een product dat delicaat behandeld moet worden om haar lange levensduur te garanderen. Natuursteen onderhoud is daarom van groot belang. Reiniging van oppervlakken is een belangrijk onderdeel van dit onderhoud. Het reinigen is extra belangrijk wanneer er reeds vlekken zijn ontstaan. Natuursteen vlekken verwijderen kan op verschillende manieren worden gedaan.

Wanneer de schade beperkt is gebleven, kan het reinigen in de meeste gevallen door jou zelf worden uitgevoerd. Als dat niet voldoende werkt, zijn er gelukkig nog tal van andere behandelingen waarmee het team van Floorcare de schade kan herstellen. Op deze pagina lees je meer informatie over hoe je zelf aan de slag kan gaan met natuursteen vlekken verwijderen en wat je moet doen als het niet lukt.

 

Natuursteen reinigen


Een vlek uit natuursteen verwijderen doe je zo

Kalkaanslag, schimmel, roest of olie: stuk voor stuk factoren die lelijke vlekken kunnen veroorzaken aan jouw prachtige natuurstenen oppervlakken. Als je zelf aan de slag gaat met vlekken verwijderen uit jouw vloer of aanrechtblad, zijn een aantal dingen van belang:

  • Allereerst moet je weten wat de vlek heeft veroorzaakt. Dit is belangrijk omdat je geen willekeurige vlekkenreinigingsmiddelen kan gebruiken als je onvoldoende of niks weet over de herkomst van de vlek. Je loopt dan het risico dat de vlek groter wordt of dat het dieper de steen indringt. Vetvlekken verwijderen gaat weer anders in zijn werk dan bijvoorbeeld azijnvlekken.
  • Gebruik bij natuursteen vlekken verwijderen altijd een schone doek of absorberend papier om te deppen. Wrijven kan de vlek namelijk veel groter maken en kan er daarnaast ook voor zorgen dat de vlek in het natuursteen nog dieper in het gesteente indringt.
  • Er dient zo snel mogelijk te worden gehandeld om grote schade te voorkomen. Weet je niet wat je moet doen? Neem dan direct contact op met onze experts. 

Met het bovenstaande in je achterhoofd, kan je al dan niet verder met het behandelen van de vlek. We delen een aantal tips en feiten om het natuursteen vlekken verwijderen makkelijker te maken.

1. Zuur is de grootste vijand van natuursteen

Zure vloeistoffen richten grote schade aan aan natuursteen. Wees daarom alert dat natuursteen in jouw woning hier niet mee in aanraking komt. Huis-tuin-en-keuken producten als azijn, chloor en citroen dien je daarom nooit te gebruiken om natuursteen schoon te maken. Ook producten met een te lage pH waarde (onder de 7) zijn schadelijk voor vrijwel alle soorten natuursteen. Vlekken verwijderen doe je daarom enkel met pH neutrale onderhouds- en reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het toegepaste natuursteen in jouw woning. 

2. Poets een natuurstenen vloer of aanrechtblad met zachte producten

Niet alleen het verkeerd toepassen van schoonmaakmiddelen kan het gesteente aantasten, ook het schoonmaken met ruwe producten kan natuursteen beschadigen. We adviseren daarom om altijd een microvezeldoek of zachte spons te gebruiken bij het schoonmaken. Schuursponsjes zijn niet geschikt voor het verwijderen van vlekken uit natuursteen.

3. Kalkaanslag op natuursteen voorkomen

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door de kalk die van nature in water aanwezig is. Wanneer kalkhoudend water op een natuurstenen oppervlak terecht komt en opdroogt, blijft er een kenmerkende witte waas achter: dit wordt ook wel kalkaanslag genoemd. Wanneer dit zich ophoopt, ontstaat er aanslag die niet makkelijk te verwijderen is. Bij het uitblijven van onderhoud wordt het steeds moeilijker kalkaanslag te verwijderen van het gesteente en uit de voegen. Voorkomen is beter dan genezen, schaf daarom een waterontharder aan. Dit is een systeem wat ervoor zorgt dat kalk moleculen van het leidingwater worden gescheiden. Daarnaast blijft het noodzakelijk regelmatig én grondig te poetsen in huis.

Krijg jij kalkaanslag of andere vlekken niet meer verwijderd van natuurstenen oppervlakken? Dat is niet gek, want er is bij natuursteen vlekken verwijderen kennis van vlekken, chemie en natuursteen nodig om doelgericht te kunnen handelen. De specialisten van Floorcare helpen je graag verder, wij zijn expert in natuursteen vlekken verwijderen. Neem gerust contact met ons op.

4. Doffe plekken aanpakken

Doffe plekken zijn een veel voorkomend probleem in natuurstenen vloeren. De plekken ontstaan doorgaans niet door viezigheid, maar door slijtage. Als een vloer veel belopen wordt is de kans groot dat vuil onder schoenen kleine krassen achterlaat. Na verloop van tijd kan dit resulteren in doffe looppaden. Een natuursteen vloer polijsten kan in dat geval uitkomst bieden om de tegels weer te laten stralen.

 

Natuursteen schoonmaken

Vlekken verwijderen uit andere steensoorten zoals marmer en travertin

Omdat alle steensoorten in meer of mindere mate poreus zijn, is gesteente gevoelig voor het ontstaan van vlekken. Een correcte schoonmaakroutine is essentieel om ervoor te zorgen dat vlekken niet verder kunnen indringen in het gesteente.

Lees hier meer over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.