• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
De do’s en don’ts bij vlekken door kalkaanslag

Natuursteen vlekken verwijderen

Om ingedrongen vlekken te voorkomen is het aan te raden om natuursteen vlekken snel te verwijderen.

Neem contact op

Natuursteen is een product dat delicaat behandeld moet worden om haar lange levensduur te garanderen. Natuursteen onderhoud is daarom van groot belang. Reiniging van oppervlakken is een belangrijk onderdeel van dit onderhoud. Het reinigen is extra belangrijk wanneer er reeds vlekken zijn ontstaan. Natuursteen vlekken verwijderen kan op verschillende manieren worden gedaan.

Wanneer de schade beperkt is gebleven, kan het reinigen in de meeste gevallen door jou zelf worden uitgevoerd. Als dat niet voldoende werkt, zijn er gelukkig nog tal van andere behandelingen waarmee het team van Floorcare de schade kan herstellen. Op deze pagina lees je meer informatie over hoe je zelf aan de slag kan gaan met natuursteen vlekken verwijderen en wat je moet doen als het niet lukt. 

 

Natuursteen vlekken verwijderen doe je zo

Kalkaanslag, schimmel, roest of olie. Stuk voor stuk factoren die lelijke vlekken kunnen veroorzaken aan jouw prachtige natuurstenen oppervlakken. Als je zelf aan de slag gaat met natuursteen vlekken verwijderen, zijn een aantal dingen van belang.

  • Allereerst moet je weten wat de vlek heeft veroorzaakt. Dit is belangrijk omdat je geen willekeurige vlekkenreinigingsmiddelen kan gebruiken als je onvoldoende of niks weet over de herkomst van de vlek. Je loopt dan het risico dat de vlek groter wordt of dat het dieper de steen indringt.
  • Gebruik bij natuursteen vlekken verwijderen altijd een schone doek of absorberend papier om te deppen. Wrijven kan de vlek namelijk veel groter maken en kan er daarnaast ook voor zorgen dat de vlek in het natuursteen nog dieper in het gesteente indringt.
  • Er dient zo snel mogelijk te worden gehandeld om grote schade te voorkomen. Weet je niet wat je moet doen? Neem dan direct contact op met onze experts. 

Met het bovenstaande in je achterhoofd, kan je al dan niet verder met het behandelen van de vlek. We delen een aantal tips en feiten om het natuursteen vlekken verwijderen makkelijker te maken.

1. Zuur is de grootste vijand van natuursteen

Zure vloeistoffen richten grote schade aan aan natuursteen. Wees daarom alert dat natuursteen in jouw woning hier niet mee in aanraking komt. Huis-tuin-en-keuken producten als azijn, chloor en citroen dien je daarom nooit te gebruiken om oppervlakken schoon te maken. Ook producten met een te lage pH waarde (onder de 7) zijn schadelijk voor vrijwel alle soorten natuursteen. Maak bij natuursteen vlekken verwijderen daarom enkel gebruik van pH neutrale onderhouds- en reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het toegepaste natuursteen in jouw woning. 

2. Poets met zachte producten

Niet alleen het verkeerd toepassen van onderhouds- en reinigingsmiddelen kan het gesteente aantasten, ook het schoonmaken met ruwe producten kan natuursteen beschadigen. Het wordt daarom geadviseerd altijd schoon te maken met een microvezeldoek of zachte spons. Schuursponsjes zijn niet geschikt voor het verwijderen van vlekken uit natuursteen. 

3. Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door kalk wat van nature in water aanwezig is. Wanneer kalkhoudend water op een natuurstenen oppervlak terecht komt en opdroogt, blijft er een kenmerkende witte waas achter: dit wordt ook wel kalkaanslag genoemd. Wanneer dit zich ophoopt, ontstaat er aanslag die niet makkelijk te verwijderen is. Bij het uitblijven van onderhoud wordt het steeds moeilijker kalkaanslag te verwijderen van het gesteente en uit de voegen. Voorkomen is beter dan genezen, schaf daarom een waterontharder aan. Dit is een systeem wat ervoor zorgt dat kalk moleculen van het leidingwater worden gescheiden. Daarnaast blijft het noodzakelijk regelmatig én grondig te poetsen in huis.

Krijg jij kalkaanslag of andere vlekken niet meer verwijderd van natuurstenen oppervlakken? Dat is niet gek, want er is bij natuursteen vlekken verwijderen kennis van vlekken, chemie en natuursteen nodig om doelgericht te kunnen handelen. De specialisten van Floorcare helpen je graag verder, wij zijn expert in natuursteen vlekken verwijderen. Neem contact met ons op.

Het schoonmaken van andere natuursteen soorten

Omdat steensoorten in meer of mindere mate poreus zijn, is gesteente gevoelig voor het ontstaan van vlekken. Een correcte schoonmaakroutine is essentieel om ervoor te zorgen dat vlekken niet verder kunnen indringen in het gesteente. 

Lees hier meer over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.