• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
De do's en don'ts op een rij

Hardsteen schoonmaken

Om zo lang mogelijk van een hardstenen vloer te genieten in en rondom het huis, dien je het regelmatig schoon te maken.

Neem contact op

Het jij hardsteen in of rondom het huis liggen? Prachtig! Daar wil je uiteraard zo lang mogelijk plezier van hebben. Hardsteen onderhoud is daarom essentieel. Wij helpen je een handje hierbij. Hardsteen schoonmaken doe je zo.

Een hardstenen vloer bestaat altijd uit tegels die in verschillende patronen kunnen worden gelegd, vaak van Belgisch hardsteen. Een hardstenen oppervlak kun je gemakkelijk schoonmaken met water en eventueel wat schoonmaakmiddel. Er zijn enkele factoren waar rekening mee gehouden dient te worden, zodat je niet per ongeluk schade aanricht aan natuursteen. Alle do’s en don’ts over hardsteen schoonmaken vind je hier.

 

Hardsteen schoonmaken: do’s

Zo zorg je ervoor dat je hardstenen vloer er altijd stralend bij ligt in huis.

1. Verwijder stof en ander losliggend vuil

Maak de vloer goed schoon met een bezem of stofzuiger, om al het stof en het zand te verwijderen. 

2. Maak een sopje en doseer goed

Hierna kan je een sopje maken met lauwwarm water en een schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor hardsteen zodat de steen niet beschadigd raakt. Een schoonmaakmiddel dat gemaakt is op zeepbasis is niet geschikt voor hardsteen. Pak dus niet het afwasmiddel uit de kast, want hier kan zuur in zitten dat je vloer kan beschadigen. Hierover vertellen we meer bij de don’ts. 

3. Het dweilen van de vloer

Gebruik een dweil of mop waar microvezel in is verwerkt. Hier kun je kun je vuil veel effectiever mee verwijderen. Het is ook nog eens een duurzame optie want een microvezeldoek gaat lang mee. Je kunt de doek namelijk gewoon wassen in de wasmachine. Microvezel zorgt er daarnaast voor dat je minder strepen trekt op de vloer. 

4. Herhaal het dweilen eventueel met enkel water

Heb je de vloertegels gedweild met een sopje? Herhaal hetzelfde nog een keer met enkel lauwwarm water. Zo weet je zeker dat er geen zeepresten achterblijven waar vuil zich aan kan hechten. Zorg ervoor dat het oppervlak niet te nat achterblijft, dan ontstaan er strepen op de vloer en duurt het erg lang voordat het droogt.

Hardsteen schoonmaken: don’ts

Voorkom slijtage en schade aan hardsteen, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

1. Vermijd middelen op zeepbasis

Gebruik geen schoonmaakmiddelen op zeepbasis. Deze producten laten een vettige laag achter op de vloer. Hierdoor kan vuil zich juist makkelijker hechten aan het oppervlak. Er kunnen zelfs vlekken en strepen ontstaan wanneer de vloer opdroogt. Laat je altijd goed adviseren over producten die passen bij jouw vloer en type natuursteen.

2. Gebruik niet te veel van het schoonmaakproduct

Heb je het juiste product gevonden? Dan is het van belang dat je goed weet te doseren. Als je te veel van het schoonmaakproduct aan het water toevoegt, kan dat de vloer aantasten of een vetlaag achterlaten. 

3. Schakel een specialist in

Kom je er niet uit? Laat dan onze experts je vloer behandelen. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen en reinigen van vloeren van allerlei soorten natuursteen. Zo ook hardsteen. Door onze behandeling zal de dofheid van de vloer verdwijnen en glimt hij weer als nooit tevoren. Wij gebruiken alleen specialistische producten die de vloer niet zullen beschadigen. 

4. Zo voorkom je vuil en vlekken op de vloer

Om een hardstenen vloer langdurig zo schoon mogelijk te houden, is het noodzakelijk de vloer te laten impregneren. Middels hardsteen impregneren brengen we een beschermende laag aan op het oppervlak waardoor vuil en vocht minder makkelijk het oppervlak kunnen binnendringen. Impregneren kan zowel bij nieuw aangelegde oppervlakken worden uitgevoerd als bij vloeren die lange tijd geleden zijn aangelegd. 

Natuursteen schoonmaken: dat verschilt per steensoort

Alle soorten natuursteen worden gekenmerkt door unieke technische en fysieke eigenschappen. Dit betekent dat elke natuursteen soort een unieke benadering nodig heeft. Dit is dan ook de reden dat er reinigingsproducten worden ontwikkeld per natuursteen soort. De ene soort kan helemaal niet tegen pH-rijke producten terwijl de andere soort daar juist wel mee behandeld kan worden. Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen.

Alles weten over het schoonmaken van de natuursteen soort in uw woning? Lees meer over marmer schoonmaken, graniet schoonmakenleisteen schoonmakentravertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.