De do's en don'ts op een rij

Hardsteen schoonmaken

Om zo lang mogelijk van een hardstenen vloer te genieten in en rondom het huis, dien je het regelmatig schoon te maken.

Neem contact op

Het jij hardsteen in of rondom het huis liggen? Prachtig! Daar wil je uiteraard zo lang mogelijk plezier van hebben. Wij helpen je een handje hierbij. Hardsteen schoonmaken doe je zo.

Een hardstenen vloer bestaat altijd uit tegels die in verschillende patronen kunnen worden gelegd, vaak van Belgisch hardsteen. Een hardstenen oppervlak kun je gemakkelijk schoonmaken met water en eventueel wat schoonmaakmiddel. Er zijn wat zaken waar je goed op moet letten, om niet per ongeluk schade aan te brengen aan het steen. Alle do’s en don’ts over hardsteen schoonmaken vind je hier.

 

Hardsteen schoonmaken: do’s

Zo zorg je ervoor dat je hardstenen vloer er altijd stralend bij ligt in huis.

1. Verwijder stof

Maak de vloer goed schoon met een bezem of stofzuiger, om al het stof en het zand te verwijderen. 

2. Maak een sopje

Hierna kan je een sopje maken met lauwwarm water en een schoonmaakmiddel dat speciaal is gemaakt voor hardsteen. Een schoonmaakmiddel dat gemaakt is op zeepbasis is niet geschikt. Pak dus niet het afwasmiddel uit de kast, want hier kan zuur in zitten dat je vloer kan beschadigen. Hierover vertellen we meer bij de don’ts.

3. Het dweilen van de vloer

Gebruik een dweil of mop waar microvezel in is verwerkt. Hier kun je kun je vuil veel effectiever mee verwijderen. Het is ook nog eens een duurzame optie want een microvezeldoek gaat lang mee. Je kunt de doek namelijk gewoon wassen in de wasmachine. Microvezel zorgt er daarnaast voor dat je minder strepen trekt op de vloer. 

4. Herhaal het dweilen met enkel water

Heb je de vloertegels gedweild met een sopje? Herhaal hetzelfde nog een keer met enkel lauwwarm water. Zo weet je zeker dat er geen zeepresten achterblijven waar vuil zich aan kan hechten.

Hardsteen schoonmaken: don’ts

Voorkom slijtage en schade aan hardsteen, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

1. Vermijd middelen op zeepbasis

Gebruik geen schoonmaakmiddelen op zeepbasis. Deze producten laten een vettige laag achter op de vloer. Hierdoor kan vuil zich juist makkelijker hechten aan het oppervlak. Er kunnen zelfs vlekken en strepen ontstaan wanneer de vloer opdroogt. Laat je altijd goed adviseren over producten die passen bij jouw vloer en type natuursteen.

2. Gebruik niet te veel van het schoonmaakproduct

Heb je het juiste product gevonden? Dan is het van belang dat je goed weet te doseren. Als je te veel van het schoonmaakproduct aan het water toevoegt, kan dat de vloer aantasten. 

3. Schakel een specialist in

Kom je er niet uit? Laat dan onze experts je vloer behandelen. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen en reinigen van vloeren van allerlei soorten natuursteen. Zo ook hardsteen. Door onze behandeling zal de dofheid van de vloer verdwijnen en glimt hij weer als nooit tevoren. Wij gebruiken alleen specialistische producten die de vloer niet zullen beschadigen. 

4. Zo voorkom je vuil en vlekken op de vloer

Een van de belangrijkste tips om een hardstenen vloer zo schoon mogelijk te kunnen houden, is om de vloer te laten impregneren. Dit betekent het aanbrengen van een beschermende laag, waardoor vuil en vocht een stuk minder makkelijk het oppervlak binnendringt. Het impregneren kan gedaan worden bij een nieuwe vloer van hardsteen, of bij een vloer die er al langer ligt, maar waarvan de beschermende laag bijna is verdwenen. Wij hebben jarenlange ervaring in het impregneren van vloeren en helpen je graag met advies.