• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Hardsteen schoonmaken

Het reinigen van hardsteen is belangrijk om het gesteente goed te kunnen onderhouden. Grondig hardsteen onderhoud en een correcte reinigingsroutine zorgen ervoor dat het oppervlak zijn mooie uitstraling behoudt. Ook blijft het oppervlak hierdoor langer in goede conditie. 

Als je hardstenen oppervlakken goed reinigt, kan vuil minder snel schade aanrichten en daarmee mogelijk afdoen aan de mooie uitstraling van het gesteente. Het is belangrijk dat losliggend vuil goed wordt verwijderd omdat dit in de loop der jaren beschadigingen kan veroorzaken.

Belgisch hardsteen schoonmaken

Omdat reiniging een belangrijk aspect vormt van het hardsteen onderhoud is het belangrijk hier voldoende aandacht aan te besteden. Gelukkig hoeft Belgisch hardsteen schoonmaken niet moeilijk te zijn. Onderstaande tips helpen je om jouw hardstenen oppervlakken te ontdoen van vuil en blijvend te laten stralen! 

1. Verwijder stof en ander losliggend vuil van het hardsteen

Hardsteen schoonmaken bestaat altijd uit twee essentiële stappen: droog vuil verwijderen en het nat reinigen van het Belgisch hardsteen. Met droog vuil verwijderen bedoelen we het vegen, stoffen en stofzuigen van het oppervlak. Als je stofzuigt, is het belangrijk dat je een mondstuk met zachte haren gebruikt die geschikt is voor gebruik binnenshuis. 

Omdat losliggend vuil schade kan veroorzaken, is het belangrijk om met regelmaat te stofzuigen. Losse zandkorrels onder je schoenzool hebben een schurend effect en veroorzaken op termijn een afgesleten looppad in het Belgisch hardsteen. Zonde natuurlijk en eenvoudig te voorkomen!

2. Maak een sopje en doseer goed

Gebruik altijd reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het type (Belgisch) hardsteen in jouw interieur of exterieur. Elke steensoort behoeft producten die speciaal daarvoor zijn ontwikkeld omdat het gesteente anders beschadigd kan raken. Doseer het middel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng het product altijd met lauwwarm water voordat je gaat reinigen.

3. Het dweilen van de vloer

Omdat natuursteen een kwetsbaar product is, dien je gebruik te maken van zachte materialen. Het advies is om bij hardsteen reinigen een dweil of mop te gebruiken waarin microvezel is verwerkt. Vuil wordt hier veel effectiever mee verwijderd. Tevens kan je hiermee geen schade aanrichten aan hardsteen. Door met een beetje lauwwarm water te dweilen kun je doorgaans de meeste vlekken eenvoudig verwijderen.

Let op: Schuursponsjes kunnen vanwege het harde materiaal lichte krassen veroorzaken. Die dien je dus nooit te gebruiken.

4. Herhaal het dweilen eventueel met enkel water

Reinigingsproducten kunnen een vettige laag achterlaten op natuurstenen oppervlakken, zeker in het geval je niet de juiste dosering hanteert. Om er zeker van te zijn dat er na het reinigen geen restlaagjes achterblijven, kan het dweilen of moppen nog eens worden herhaald met enkel water. Probeer er ook voor te zorgen dat je bij het hardsteen schoonmaken het oppervlak niet te nat maakt.

Hardsteen onderhoud middels impregneren

Het is verstandig om hardsteen van een goede beschermlaag te voorzien. Zo dringen vocht en vuil minder makkelijk door in het steenoppervlak. Hardsteen impregneren is niet alleen belangrijk voor het beschermen van het steen, het vergemakkelijkt daarnaast ook het onderhoud. Vocht en vuil hechten zich namelijk minder makkelijk aan het oppervlak waardoor je met een goede reinigingsroutine vuil efficiënter verwijdert. 

Hardsteen schoonmaken: onmisbare tips

Het reinigen van vieze plekken is niet voor niks een belangrijk aspect van het onderhoud van hardsteen. Belgisch hardsteen reinigen dient op correcte wijze te worden gedaan. Wees daarom extra alert op de volgende dingen:

Vermijd middelen op zeepbasis en producten met een hoge of lage pH waarde

Maak geen gebruik van reinigingsmiddelen op basis van zeep. De zeep veroorzaakt een vettige laag op de vloer waar vuil zich juist makkelijker aan hecht. Dit resulteert in vieze vlekken. Ook producten met een te hoge of te lage pH waarde kunnen schade aanrichten aan het gesteente. Omdat Belgisch hardsteen veel calciumcarbonaat bevat kan je alleen gebruik maken van pH neutrale middelen. Voor elke steensoort worden unieke reinigingsproducten ontwikkeld die het gesteente niet aantasten.

Gebruik niet te veel van het schoonmaakproduct

Als je het juiste Belgisch hardsteen reinigingsmiddel gebruikt, is het minstens zo belangrijk dit te doseren volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je te veel van het product gebruikt, kan dit op het oppervlak blijven liggen. Als je te weinig van het product gebruikt, kan het middel minder goed zijn werk doen. Ga bij het reinigen dus nauwkeurig te werk.

Schakel een specialist in Belgisch hardsteen in

We zien helaas vaak dat mensen zelf aan de slag gaan met behandelingen en producten met alle gevolgen van dien. Omdat elke steensoort uniek is van samenstelling is specifieke kennis van gesteenten, chemie en reinigingsmiddelen noodzakelijk. Floorcare is gecertificeerd specialist in het onderhouden, beschermen, reinigen en herstellen van natuursteen en dus ook in hardsteen schoonmaken. Zo weet je zeker dat het oppervlak op de juiste manier wordt behandeld.

Kun je onze hulp goed gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Natuursteen schoonmaken: het onderhoud verschilt per steensoort

Elke steensoort wordt gekenmerkt door een unieke samenstelling. Omdat gesteenten anders reageren op bepaalde middelen, behoeft elke steensoort een unieke manier van reinigen. Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen of bekijk onze pagina’s over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.