• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Cementsluier

Cementsluier verwijderen

Na het plaatsen van een natuurstenen oppervlak blijven er vaak cementresten achter. Dit veroorzaakt een waas die cementsluier wordt genoemd.

Neem contact op

Als er een nieuw natuursteen oppervlak wordt geplaatst in je interieur of exterieur wordt er in veel gevallen gebruik gemaakt van voegmiddelen. Dat is onder andere nodig wanneer natuurstenen tegels worden verbonden middels voegen. Bij het voegen kan een laagje voegmiddel of voegmortel achterblijven op het steenoppervlak. Als dit opdroogt, ontstaat er vaak een waas op het steenoppervlak, dit noem je cementsluier. 

Helaas tast cementsluier de mooie uitstraling van natuursteen aan. Het is belangrijk dat je cementsluier tijdig en op correcte wijze verwijderd. Hoe langer je wacht met het verwijderen van cementsluier, hoe moeilijker het wordt om het oppervlak schoon te krijgen.

 

Het verwijderen van cementsluier

In vrijwel alle gevallen wordt een nieuw geplaatst oppervlak altijd grondig gereinigd voordat dit wordt opgeleverd. Tijdens het reinigen worden voegmaterialen van het oppervlak verwijderd om cementsluier te voorkomen. Toch kan het ook na een grondige reinigingsbehandeling voorkomen dat er enkele cementresten achterblijven op het steenoppervlak. Dit dien je zo snel mogelijk te verwijderen.

Om cementsluier te verwijderen wordt in de meeste gevallen overgegaan op het gebruik van cementsluierverwijderaar. Het is belangrijk dat dit op correcte wijze wordt toegepast. Omdat elke steensoort uniek is van samenstelling, reageert elke steensoort anders op bepaalde middelen. Met name bij steensoorten met een lage zuurbestendigheid gaat het geregeld mis. Verkeerd gebruik van cementsluierverwijderaar kan ernstige schade veroorzaken.

Steensoorten met een hoge zuurbestendigheid behoeven in de meeste gevallen enkel een behandeling met een speciale reiniger. Er kan in dit geval gebruik worden gemaakt van een zure cementsluierverwijderaar. Deze zal het gesteente en/of de voegen niet aantasten.

Steensoorten met een lage zuurbestendigheid daarentegen behoeven een combinatie van reiniging met een speciale cementsluierverwijderaar maar ook verwijdering op mechanische wijze. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van nylon borstels. Zo weet je zeker dat het oppervlak na de behandeling volledig ontdaan is van cementsluier.

Voorbehandeling

Oppervlakken van een poreuze steensoort worden voor het voegen vaak behandeld met voorimpregneermiddelen. Dit vergemakkelijkt het verwijderen van cementresten na de behandeling en minimaliseert de kans op vlekken. 

Waar je rekening mee dient te houden

We zien vaak dat mensen zelf aan de slag gaan met cementsluier verwijderen, met alle gevolgen van dien. Met enkele zaken dien je rekening te houden voordat je zelf met cementsluierverwijderaar aan de slag gaat.

  • Controleer hoeveel dagen uithardingstijd de voegmortel nodig heeft. In de meeste gevallen dien je 10 dagen te wachten na het voegen. In enkele gevallen kan de behandeling eerder worden uitgevoerd.

  • Zet de vloerverwarming 2 dagen voor het gebruik van cementverwijderaar uit en zet hem pas weer 2 dagen na de behandeling weer aan.

  • Volg altijd de gebruiksaanwijzing op van de verpakking.

  • Bescherm andere materialen die eventueel in contact kunnen komen met de cementsluierverwijderaar.

  • Voor het aanbrengen van cementsluierverwijderaar dien je de vloer en voegen nat te maken.

  • Verwijder cementsluierverwijderaar door goed na te spoelen met schoon water. Het is raadzaam dit twee keer te herhalen met schoon water en ook dit water goed te verwijderen.

Schakel bij twijfel de hulp in van een expert

Zelf aan de slag gaan met cementsluier verwijderen kan meer schade veroorzaken als je niet het de juiste cementsluierverwijderaar gebruikt. Heb je advies nodig? Neem dan contact op met de experts van Floorcare. 

Benieuwd naar onze diensten?

Naast het verwijderen van cementsluier biedt Floorcare meerdere diensten aan. Lees meer over een natuurstenen vloer polijsten, een natuurstenen vloer reinigen middels of over kristalliseren en voegen kleuren.