• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Travertin polijsten

Het juiste travertin onderhoud zorgt ervoor dat de lange levensduur van dit unieke gesteente gewaarborgd blijft. Na verloop van tijd kunnen travertin oppervlakken beschadigd raken. Bij intensief gebruik uit zich dat bijvoorbeeld in de vorm van afgesleten looppaden maar ook oppervlakkige krassen en onregelmatigheden tasten de uitstraling van travertin aan. 

De poreuze kalksteensoort travertin kan tussen de poriën worden geschuurd, gezoet of gepolijst. Zo wordt het oppervlak teruggebracht in goede conditie. 

 

Waarom travertin polijsten belangrijk is

Bij intensief gebruik zal een travertin oppervlak er door de jaren heen minder mooi uit gaan zien. Gelukkig kan oppervlakkige schade middels diverse behandelingen worden verwijderd zodat het oppervlak weer in goede conditie wordt teruggebracht. Travertin polijsten, schuren en zoeten is altijd een goede optie. Daarmee worden verschillende beschadigingen verwijderd van het steenoppervlak, waaronder:

  • oneffenheden
  • hoogteverschillen en onvlak gelegde tegels
  • afgesleten looppaden en een doffe look
  • krassen

Travertin polijsten, schuren en zoeten is niet iets dat je zonder voorkennis kan uitvoeren. Omdat het een zeer poreuze kalksteensoort betreft dient dit door een professional te worden uitgevoerd. Travertin wordt namelijk gekenmerkt door kleine karakteristieke gaatjes, ook wel poriën genoemd. Enkel de schotjes tussen deze poriën kunnen op deze manier worden behandeld. 

De behandeling bestaat uit drie verschillende fasen: het travertin schuren, het travertin zoeten en het travertin polijsten. Dit kan eveneens met micro-diamantschijven worden uitgevoerd. In de eerste fase wordt het steenoppervlak geschuurd met industriële diamantschijven in verschillende grofheid gradaties. In de eerste schuurronde wordt gebruik gemaakt van de meest grofkorrelige schuurschijf. Daarna zal in elke schuurronde gebruik worden gemaakt van een fijnere schuurschijf. Deze fijnere schijven verwijderen de krassen van de voorgaande schuurrondes. Na deze fase heeft het gesteente een open en poreus oppervlak welke verder behandeld dient te worden. 

In de tweede fase volgt het zoeten. Het oppervlak wordt nogmaals verhandeld met schuurschijven, ditmaal met zeer fijne diamantschijven. Hiermee worden ook zeer fijne krassen en kleine oneffenheden verwijderd. Het gesteente verkrijgt meer glans en het oppervlak wordt tevens gedicht. 

In de derde en laatste fase wordt het oppervlak van travertin gepolijst. Het travertin polijsten geeft met een polijstschijf of met polijstpoeder- of pasta weer glans aan het oppervlak. Het oppervlak is na behandeling glad, glanzend en slijtvast.

Travertin resineren

Travertin wordt tevens geresineerd op de fabriek. Middels deze behandeling wordt het oppervlak egaler. Dat is noodzakelijk omdat deze steensoort open holtes bevat. Hoewel dat het gesteente karakteriseert, maakt dit het gesteente ook kwetsbaar. De grootste holtes worden bij plaatsing altijd gedicht. Zodoende kunnen vocht en vuil zich niet ophopen in deze holtes. 

Hoe vaak laat je een vloer van travertin polijsten?

Een travertin vloer dien je minstens een keer per jaar te laten polijsten. Bij intensief gebruik kan het zelfs nodig zijn dit tweemaal per jaar uit te laten voeren. We zien regelmatig dat mensen zelf aan de slag gaan met het travertin polijsten, schuren en zoeten. Echter is specifieke kennis van deze materialen en het gesteente nodig om de behandeling uit te kunnen voeren. 

De experts van Floorcare hebben veel ervaring met travertin polijsten en voorzien je graag van advies. Benieuwd wat we voor jouw travertin oppervlak kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 

Polijsten van andere soorten natuursteen

Omdat elke steensoort een unieke samenstelling heeft, kan het toepassen van een polijstbehandeling enorm variëren. Lees meer over natuursteen polijsten in het algemeen of over marmer polijsten, graniet polijsten, hardsteen polijsten, een granito vloer polijsten en terrazzo polijsten. Leisteen polijsten behoort niet tot de mogelijkheden, dit gesteente kan middels andere behandelingen in goede conditie worden teruggebracht.