• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Terrazzo vloer herstellen

Het uitvoeren van terrazzo onderhoud is essentieel om de mooie uitstraling en lange levensduur van het gesteente te behouden. Echter kan zelfs correct onderhoud de kans op schade aan een terrazzo vloer niet helemaal wegnemen. 

Als je schade detecteert aan het steenoppervlak is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk laat herstellen. Als schade niet tijdig wordt hersteld, loop je het risico op verdere uitbreiding van de schade met alle gevolgen van dien. 

Terrazzo vloer herstellen

In de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 werden veel woningen in Nederland voorzien van terrazzo vloeren. Deze vloeren zijn nog altijd erg geliefd en door nieuwe huiseigenaren wordt er vrijwel altijd voor gekozen deze vloeren te laten liggen. Omdat deze vloeren enkele tientallen jaren oud zijn, is het niet gek dat je schade aan het steenoppervlak detecteert. Eem terrazzo vloer herstellen is dan aan de orde.

Als de schade lokaal is opgetreden kan je de terrazzo vloer herstellen middels de spotrepair techniek. Vervangen van het hele of een deel van het oppervlak is dan niet nodig, dit bespaard uiteraard de hoge kosten van een hele terrazzo vloer herstellen of vervangen. 

Terrazzo is vervaardigd uit diverse poreuze steensoorten, cement en water. Schade die regelmatig voorkomt bij terrazzo vloeren zijn onder andere breuken en scheuren. Dit ontstaat vaak in het cement. En hoewel onderhoud van het gesteente de kans op schade verkleint, kan het risico niet volledig worden weggenomen. Detecteer je schade? Laat dan zo snel mogelijk jouw terrazzo vloer herstellen. 

Hoe werkt de spotrepair techniek?

Een omvangrijke reparatie is in veel gevallen gelukkig niet nodig. Als schade enkel lokaal optreedt, hoef je voor terrazzo herstellen alleen deze spot te repareren. De gehele terrazzo vloer herstellen is dan niet nodig, gelukkig. Bij de spotrepair techniek wordt gebruik gemaakt van een omvangrijk kleurenpallet. De spot wordt gevuld met materiaal dat dezelfde samenstelling heeft als terrazzo. Kleuren, lijnen, structuren en vormen kunnen worden nagebootst. Als de spot is gevuld, wordt het materiaal uitgehard onder een UV-lamp. De plek kan hierna verder worden afgewerkt als dat nodig is. Denk daarbij aan het opnieuw polijsten of impregneren van het oppervlak. Dit zijn allemaal belangrijke stappen bij het terrazzo vloer herstellen.

Krassen en oneffenheden op de vloer

Krassen en oneffenheden komen geregeld voor, zeker bij intensief gebruik. Een terrazzo vloer herstellen van dit type schade kan in de meeste gevallen middels schuren, zoeten en polijsten. Deze behandeling bestaat uit drie fasen waarna het terrazzo oppervlak weer in optimale conditie wordt opgeleverd. 

Tips om reparatie te voorkomen

Het is uiteraard belangrijk dat je schade aan terrazzo zoveel mogelijk probeert te voorkomen. De terrazzo vloer herstellen is dan niet nodig. Enkele concrete tips kunnen daarbij helpen.

  • Onderhoud terrazzo oppervlakken goed. Het onderhoud omvat vijf aspecten: bescherming, reiniging, onderhoud, verbetering en herstel. Zorg ervoor dat al deze aspecten de nodige aandacht krijgen.
  • Verwijder droog en losliggend vuil zo vaak als nodig is. Dit vuil kan namelijk schade aanrichten. Bij intensief gebruik is het zelfs aan te raden dit dagelijks te doen om terrazzo herstellen te voorkomen.
  • Breng een beschermlaag aan op terrazzo oppervlakken. Er kan worden gekozen voor een coating, verzegeling of beschermlaag van impregneermiddelen. Vloeistoffen en vuil krijgen zo minder de kans het steenoppervlak binnen te dringen.
  • Maak enkel gebruik van reinigingsmiddelen die zijn ontwikkeld voor terrazzo herstellen. Gebruik van de verkeerde middelen kan ernstige schade veroorzaken. Houd daarnaast altijd de dosering aan zoals in de gebruiksaanwijzing omschreven. 

Vloeren herstellen gemaakt van een ander type natuursteen

Elke steensoort wordt gekenmerkt door een unieke uitstraling en samenstelling. Het herstellen van beschadigingen aan natuursteen vereist specifieke kennis van gesteenten, chemie, behandelingen en onderhouds- en reinigingsmiddelen. Lees meer over natuursteen repareren of over een granito vloer herstellen of travertin gaten opvullen.