• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring

Leisteen repareren

Zelfs wanneer je delicaat met natuursteen omgaat en oppervlakken voorziet van goed leisteen onderhoud, kan het voorkomen dat er schade ontstaat aan het gesteente. Beschadigingen dien je zo snel mogelijk te laten herstellen om te voorkomen dat de schade zich verder uitbreidt. 

Er zijn tal van reparaties en behandelingen die ervoor zorgen dat leistenen oppervlakken in jouw interieur of exterieur worden teruggebracht in goede conditie. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden is echter wel specifieke kennis van het gesteente, chemie en de behandelingen nodig. 

 

Het repareren van leistenen oppervlakken

Als je beschadigingen aan leisteen ontdekt, dien je deze zo snel mogelijk te laten herstellen. Zo voorkom je dat de beschadigingen zich uitbreiden. De specialisten van Floorcare hebben ervaring met allerlei soorten schade. Onderstaande beschadigingen zijn het meest gebruikelijk en kunnen gelukkig goed worden hersteld:

 • Krassen
 • Scheuren en breuken
 • Gaten en butsen
 • Afgesleten looppaden
 • Efflorescentie
 • Ingetrokken vlekken

Als je een schade expert van Floorcare inschakelt, is het belangrijk dat je duidelijke foto’s maakt van de beschadigingen. Zo kunnen zij een nauwkeurige inschatting maken van de ernst van de schade en bepalen welke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Deze foto’s zijn overigens niet alleen belangrijk voor de schade expert, je kunt ze ook gebruiken voor de verzekering. Als je goed bent verzekerd, kan je (een deel van) het bedrag terugvragen van je verzekering.

Voorkom schade aan leisteen

Hoewel de meeste beschadigingen goed kunnen worden hersteld, is het belangrijk om reparatie zoveel mogelijk te voorkomen. Na reparatie is het gesteente namelijk nooit volledig identiek aan het origineel geplaatste gesteente. 

Tips om schade aan leisteen te voorkomen:

 • Breng altijd een beschermlaag aan op natuursteen in de vorm van een coating, verzegeling of een impregneerlaag. Dit zorgt ervoor dat het gesteente beter bestand is tegen vocht en vuil. 
 • Besteed voldoende aandacht aan het reinigen van leisteen. Leisteen schoonmaken bestaat uit twee essentiële stappen: losliggend vuil verwijderen en het oppervlak nat reinigen. 
 • Als je toch knoeit op een leistenen oppervlak is het belangrijk deze vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Een beschermlaag geeft je wat langer de tijd omdat vocht dan minder makkelijk wordt geabsorbeerd.

Lokaal schade herstellen middels spotfixing

Omdat leisteen bestaat uit samengeperste lagen, is het oppervlak vaak ruw afgewerkt. Dit maakt ook dat leisteen gevoelig is voor allerlei beschadigingen, waaronder krassen, butsen en afgebrokkelde stukjes gesteente. Vaak komt dit type schade enkel plaatselijk voor en dat is gunstig. Als schade enkel lokaal hoeft te worden hersteld, scheelt dat aanzienlijk in de kosten. Vervanging van een deel of zelfs het hele oppervlak is dan niet nodig. 

De behandeling waarbij schade lokaal wordt hersteld, wordt spotrepair of spotfixing genoemd. De beschadigde spot wordt opgevuld met materialen van hoogwaardige kwaliteit die eenzelfde uitstraling en samenstelling hebben als leisteen. De lijnen, vormen, kleuren en structuren van leisteen kunnen hiermee op natuurlijke wijze worden nagebootst. Als de spot is gevuld, wordt het materiaal uitgehard onder een UV-lamp. Indien nodig wordt het oppervlak hierna nog verder afgewerkt. Zo kan het nodig zijn het oppervlak opnieuw te voorzien van een impregneerlaag of coating.

Verschillende soorten natuursteen laten repareren

Elke steensoort wordt gekenmerkt door een unieke samenstelling. Het herstellen van beschadigingen kan daarom per steensoort enorm variëren. Lees meer over natuursteen repareren in het algemeen of over marmer repareren, graniet repareren, hardsteen repareren, travertin repareren, een granito vloer repareren en een terrazzo vloer repareren.