• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Leisteen repareren

Zelfs wanneer je delicaat met natuursteen omgaat en oppervlakken voorziet van goed leisteen onderhoud, kan het voorkomen dat er schade ontstaat aan het gesteente. Beschadigingen dien je zo snel mogelijk te laten herstellen middels leisteen repareren om te voorkomen dat de schade zich verder uitbreidt. 

Leisteen repareren kan op meerdere manieren worden gedaan om jouw interieur of exterieur terug te brengen in goede conditie. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden is echter wel specifieke kennis van het gesteente, chemie en de leisteen repareren behandelingen nodig. 

leistenen oppervlakken repareren

Als je beschadigingen aan leisteen ontdekt, dien je deze zo snel mogelijk te laten herstellen middels leisteen repareren. Zo voorkom je dat de beschadigingen zich uitbreiden. De specialisten van Floorcare hebben veel ervaring met leisteen repareren, veroorzaakt door allerlei soorten schade. Onderstaande beschadigingen zijn het meest gebruikelijk en kunnen gelukkig goed worden hersteld bij het leisteen repareren:

  • Krassen
  • Scheuren en breuken
  • Gaten en butsen
  • Afgesleten looppaden
  • Efflorescentie
  • Ingetrokken vlekken

Als je een schade expert van Floorcare inschakelt, is het belangrijk dat je duidelijke foto’s maakt van de beschadigingen. Zo kunnen zij een nauwkeurige inschatting maken van de ernst van de schade en bepalen welke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Deze foto’s zijn overigens niet alleen belangrijk voor de schade expert, je kunt ze ook gebruiken voor de verzekering. Als je goed bent verzekerd, kan je (een deel van) het bedrag terugvragen van je verzekering.

Voorkom schade aan leisteen

Hoewel de meeste beschadigingen goed kunnen worden hersteld, is het belangrijk om reparatie zoveel mogelijk te voorkomen. Na reparatie is het gesteente namelijk nooit volledig identiek aan het origineel geplaatste gesteente. 

Tips om schade aan leisteen te voorkomen:

  • Breng altijd een beschermlaag aan op natuursteen in de vorm van een coating, verzegeling of een impregneerlaag. Dit zorgt ervoor dat het gesteente beter bestand is tegen vocht en vuil. 
  • Besteed voldoende aandacht aan het reinigen van leisteen. Leisteen schoonmaken bestaat uit twee essentiële stappen: losliggend vuil verwijderen en het oppervlak nat reinigen. 
  • Als je toch knoeit op een leistenen oppervlak is het belangrijk deze vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Een beschermlaag geeft je wat langer de tijd omdat vocht dan minder makkelijk wordt geabsorbeerd.

Lokaal schade herstellen middels spotfixing

Omdat leisteen bestaat uit samengeperste lagen, is het oppervlak vaak ruw afgewerkt. Dit maakt ook dat leisteen gevoelig is voor allerlei beschadigingen, waaronder krassen, butsen en afgebrokkelde stukjes gesteente. Vaak komt dit type schade enkel plaatselijk voor en dat is gunstig. Als schade enkel lokaal hoeft te worden hersteld, scheelt dat aanzienlijk in de kosten. Vervanging van een deel of zelfs het hele oppervlak is dan niet nodig. 

De behandeling waarbij leisteen repareren lokaal wordt uitgevoerd, wordt spotrepair of spotfixing genoemd. De beschadigde spot wordt opgevuld met materialen van hoogwaardige kwaliteit die eenzelfde uitstraling en samenstelling hebben als leisteen. De lijnen, vormen, kleuren en structuren van leisteen kunnen hiermee op natuurlijke wijze worden nagebootst. Als de spot is gevuld, wordt het materiaal uitgehard onder een UV-lamp. Indien nodig wordt het oppervlak hierna nog verder afgewerkt. Zo kan het nodig zijn het oppervlak opnieuw te voorzien van een impregneerlaag of coating.

Verschillende soorten natuursteen laten repareren

Elke steensoort wordt gekenmerkt door een unieke samenstelling. Het herstellen van beschadigingen kan daarom per steensoort enorm variëren. Lees meer over natuursteen repareren in het algemeen of over leisteen repareren, marmer repareren, graniet repareren, hardsteen repareren, travertin repareren, een granito vloer repareren en een terrazzo vloer repareren.

Vragen over leisteen repareren

Hoe repareer je leisteen?

De delen van het leisteen die zijn beschadigd moeten eerst worden gereinigd. Ingetrokken vuil en vetten moeten helemaal verwijderd zijn, voor een optimale hechting. Reparatiekit wordt ter plekke op kleur aangemaakt, om zo goed mogelijk de kleur van de steen na te bootsen.

Wanneer moet je leisteen repareren?

Als je beschadigingen aan leisteen ontdekt, dien je deze zo snel mogelijk te laten herstellen middels leisteen repareren. Zo voorkom je dat de beschadigingen zich uitbreiden. De specialisten van Floorcare hebben veel ervaring met leisteen repareren, veroorzaakt door allerlei soorten schade.

Hoe onderhoud je Leisteen?

Leisteen onderhoud bestaat uit schoonmaken en beschermende behandelingen uitvoeren. Gebruik bij het schoonmaken nooit zuurhoudende schoonmaakproducten, zoals schoonmaakazijn of chloor. Het leisteen kan door deze producten beschadigd raken. Om het leisteen te beschermen kan het behandeld worden met impregneermiddel.

Hoe voorkom je schade aan leisteen?

Om te zorgen dat het leisteen beter bestand is tegen vocht en vuil kan je het beste een beschermlaag aanbrengen op natuursteen in de vorm van een coating, verzegeling of een impregneerlaag. Dit helpt schade voorkomen.

Hoe bescherm je leisteen?

Het leisteen wordt beschermd door het te behandelen middels een impregneermiddel, coating of verzegeling. Impregneermiddelen hebben altijd een langdurige werking en bieden vijf tot tien jaar bescherming aan het oppervlak.