• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Zo houd je travertin schoon

Travertin schoonmaken

Het is belangrijk dat je travertin grondig schoonmaakt zodat je vloer, de wand en meubels in huis mooi blijven. 

Neem contact op

Travertin is terug van weggeweest en dé eyecatcher van je huis. Zowel als vloer, wand of toepassing in de vorm van meubels. Travertin heeft vaak een beige kleur maar is verkrijgbaar in zowel lichte als donkere tinten beige. Deze prachtige natuursteen, is vrij poreus en daardoor gevoelig voor vocht en vuil. Schoonmaken maakt daarom een essentieel onderdeel uit van het travertin onderhoud.

Travertin schoonmaken is geen hogere wiskunde. Zolang je ervoor zorgt dat je de juiste reinigingsmiddelen gebruikt én regelmatig schoonmaakt, geniet jij jarenlang van deze mooie steen in huis.

 

Travertin schoonmaken

Waneer je zelf aan de slag gaat met travertin schoonmaken, is het allereerst van belang dat je hier de juiste producten voor gebruikt. Elk type natuursteen heeft net een andere manier van reiniging nodig, zo ook travertin.

Travertin bevat een hoge kalkwaarde, wat deze natuursteen gevoelig maakt voor pH-rijke producten. Zorg er daarom voor dat je gebruik maakt van pH-neutrale producten die deze natuursteen niet kunnen aantasten.

Wat heb je nodig?

  • Lauwwarm water
  • Zachte doek of spons
  • Speciaal reinigingsmiddel voor travertin
  • Droogdoek (wederom zacht)

Maak een sopje van lauwwarm water en reinigingsmiddel dat speciaal geschikt is voor travertin. Lees op de verpakking wat de juiste dosering is, te veel zeep zorgt voor een glad oppervlak waar ook vuil zich makkelijker aan kan hechten.

Met een zachte doek of spons maak je het travertin schoon in wrijvende ronde bewegingen. Nadat je hebt schoongemaakt met sop, herhaal je dit nogmaals met alleen water. Zo weet je zeker dat je geen zeepresten achterlaat op het oppervlak. Droog hierna af met een droge doek of zeem en klaar is de poetsbeurt.

Voorkomen viezigheid

Voorkomen is beter dan genezen en omdat travertin een poreuze steensoort heeft is dat des te belangrijker. Leg daarom bij de ingang van de ruimte een matje neer. Je loopt meer vuil mee naar binnen dan je denkt en dat blijft zo bij de deur liggen. Veeg daarnaast regelmatig met een zachte bezem voor binnen of gebruik een stofzuiger. Hiermee verwijder je losliggend vuil.

Geknoeid met vloeistof? Dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk schoonmaakt. Vloeistoffen (met name pH-rijke vloeistoffen) kunnen het oppervlak namelijk aantasten. Wanneer je een vloer laat impregneren zal deze veel beter beschermd zijn tegen vocht en vuil.

Andere natuursteen soorten schoonmaken

Met elke natuursteen soort dient zeer delicaat om te worden gegaan. Dit betekent ook dat je enkel reinigingsmiddelen moet gebruiken voor het type natuursteen dat in of rondom uw woning ligt. Gebruik dus nooit marmer reiniger voor hardsteen en andersom. Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen, marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmakenleisteen schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.