• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Travertin schoonmaken

Travertin is een poreuze kalksteensoort die gevoelig is voor aantasting door vocht en vuil. Het is daarom belangrijk voldoende aandacht te besteden aan het travertin onderhoud en het gesteente goed te beschermen en regelmatig te reinigen. Travertin schoonmaken is belangrijk want vocht en vuil kunnen het oppervlak aantasten en hiermee afdoen aan de mooie uitstraling van het gesteente. 

 

Travertin schoonmaken

Travertin schoonmaken is een belangrijk aspect van het onderhouden van travertin. Travertin schoonmaken zorgt dat het vuil wordt verwijderd van het oppervlak zodat dit geen schadelijke invloed kan hebben op de uitstraling van travertin. Zo kunnen bijvoorbeeld zandkorrels onder schoenzolen een afgesleten looppad veroorzaken. Travertin schoonmaken omvat twee aspecten, namelijk:

  • het verwijderen van losliggend en droog vuil,
  • het oppervlak nat reinigen.

Travertin is een poreuze kalksteensoort en heeft hierdoor een lage zuurbestendigheid. Het is daarom belangrijk dat je gebruik maakt van reinigingsmiddelen met een neutrale pH-waarde bij travertin schoonmaken. De pH-waarde kan variëren van 0 tot 14. Middelen met een neutrale pH-waarde worden aangeduid met een 7. Als je bij travertin reinigen middelen gebruikt met een te hoge of te lage pH-waarde kan dit ernstige schade aanrichten. Om te weten welke reinigingsmiddelen je kan gebruiken voor de stenen oppervlakken in jouw woning of exterieur is het belangrijk dat je weet welk type natuursteen er is geplaatst. Zo is er naast travertin schoonmaken voor elk type gesteente een andere aanpak en/of middel nodig.

Wat heb je nodig bij travertin schoonmaken?

Een oppervlak van travertin schoonmaken begint bij het verwijderen van losliggend en droog vuil. In sommige gevallen, vaak bij intensief gebruik, is het zelfs noodzakelijk dit dagelijks te doen. Het verwijderen van losliggend vuil kan je doen met een bezem, stoffer of stofzuiger. Als je al het losliggende vuil hebt verwijderd, kan je het oppervlak nat reinigen. Bij travertin schoonmaken heb je het volgende nodig:

  • Lauwwarm water
  • Een zachte doek, dweil, mop of spons
  • Reinigingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor travertin
  • Eventueel een zachte droogdoek of zeem

Het is belangrijk dat je schoonmaakmiddelen altijd doseert zoals aangegeven op de verpakking. Dit kan worden gemengd met lauwwarm water tenzij anders aangegeven in de instructies. Gebruik voor het reinigen enkel producten met een zachte structuur. Schuursponsjes bijvoorbeeld zijn uit den boze omdat deze kleine krasjes kunnen achterlaten op het steenoppervlak. Producten met een zachte structuur zullen het oppervlak niet beschadigen. Reinig het oppervlak met sop en maak het in goed schoon. Als er te veel water op het oppervlak blijft liggen, neem je het oppervlak nog eens af met een droge doek of zeem. 

Laat travertin impregneren

Een goede beschermlaag maakt het reinigen van oppervlakken beter. Bovendien is het oppervlak hierdoor beter beschermd tegen externe factoren die schade kunnen aanrichten in de vorm van vlekken. Het is daarom raadzaam travertin oppervlakken te laten impregneren. Hierbij worden impregneermiddelen aangebracht in het steenoppervlak die op deze manier het gesteente verzadigen. Hierdoor ontstaat een olie-, vuil- en waterafstotende laag. 

Naar wens kunnen impregneermiddelen worden gebruikt die een kleurverdiepend effect hebben. Zo wordt de kleur en structuur van travertin meer benadrukt. Ook kunnen er glans verhogende of glans verlagende middelen worden gebruikt. 

Voorkomen viezigheid in huis

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Travertin is een poreuze steensoort die over het algemeen wat meer risico loopt op beschadigingen dan minder kalkhoudende steensoorten. Probeer losliggend vuil in ieder geval zo vaak als nodig is te verwijderen. Hiermee voorkom je beschadigingen op de lange termijn. Leg in ieder geval bij alle entrees in huis een deurmat neer om het binnenlopen van vuil te minimaliseren. 

Wees ook extra alert met het knoeien van vloeistoffen. Met name zure vloeistoffen kunnen het steenoppervlak ernstig beschadigen. Gebruik daarom altijd viltjes onder drinkglazen en neem oppervlakken zoals het aanrechtblad dagelijks af. 

Heb je vlekken, afgesleten looppaden of andere vormen van schade gedetecteerd aan een travertin oppervlak. Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.

Andere natuursteen soorten schoonmaken

Elke steensoort heeft een unieke samenstelling en kenmerkende uitstraling. Om dit te waarborgen, dien je gebruik te maken van de juiste reinigingsmiddelen. Elk gesteente kan namelijk anders reageren op een bepaald middel. 

Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen of over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.