• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Behoud de pracht van natuursteen

Natuursteen onderhoud

Waar geleefd wordt ontstaat slijtage. Ook wanneer het om natuursteen gaat, is voorkomen beter dan genezen. Door periodiek natuursteen onderhoud te laten uitvoeren kun je schade voorkomen.

Neem contact op

Het is niet zo gek dat in een huis of kantoorpand waar wordt geleefd, na verloop van tijd kleine of grote schade ontstaat. Ook natuursteen in huis kan lijden onder veelvuldig gebruik. Of dat nou de vloer is, het aanrecht in de keuken of de wastafel in de badkamer. Daarom is preventief natuursteen onderhoud in al deze gevallen verstandig. Zo voorkom je torenhoge rekeningen. 

Natuursteen is poreus en dat betekent dat het oppervlak vlek- en krasgevoelig is. Deze kleine vormen van slijtage kunnen op de lange termijn zelfs grote scheuren en breuken veroorzaken, maar gelukkig kunnen we natuursteen repareren. Om schade te voorkomen, is het belangrijk dat je zorgt voor het juiste onderhoud van natuursteen. 

Floorcare is gespecialiseerd in verschillende behandelingen die je vloer preventief beschermen tegen slijtage. En mooi meegenomen is dat bewerkt natuursteen er vaak veel mooier uitziet dan onbewerkt natuursteen. 

 

Verschillende soorten natuursteen onderhoud

Er zijn tientallen verschillende soorten natuursteen. Zo zijn er vloeren van leisteen, maar ook vloeren van marmer. En als je een marmeren vloer hebt kan dat afkomstig zijn uit China maar ook uit Italië. Natuursteen behandelen is belangrijk voor het onderhoud van al deze verschillende soorten steen. Een aantal van deze behandelingen worden het vaakst gebruikt.  

1. Natuursteen dieptereiniging

Een stap in de goede richting van goed natuursteen onderhoud, is het goed laten reinigen van het materiaal. Natuursteen vlekken verwijderen kan soms een uitdaging zijn. Natuursteen schoonmaken doe je als het goed is regelmatig zelf, echter gaat dieptereiniging verder dan dweilen met een sopje. Dieptereiniging zorgt er namelijk voor dat het oppervlak veel beter bestand is tegen vuil. Dit vuil wordt vaak niet verwijderd met enkel een sponsje of dweil en een zelfgemaakt sopje. Als je natuursteen laat diepreinigen, blinkt je vloer weer als nooit te voren.

2. Natuursteen impregneren

Wil je er zeker van zijn dat je vloer goed is beschermd tegen vuil? Dan kun je een aanrechtblad of vloer van natuursteen impregneren. Dit doen we met een speciaal impregneermiddel. We brengen dit aan op het oppervlak waarna het middel doordringt tot de poriën van de steen. Water, vet en olie worden hierdoor afgestoten en krijgen geen kans zich te hechten aan het oppervlak. Daarmee vermijd je lelijke vlekken op de vloer of in de keuken en badkamer. Impregneren draagt bij aan goed onderhoud van natuursteen.

3. Natuursteen kristalliseren en mineraliseren

Ben je niet alleen bang voor vuil maar ook andere vormen van schade, zoals krassen en butsen in de vloer? Dan zijn kristalliseren en mineraliseren ook geschikte manieren van natuursteen onderhoud. De vloer wordt daarbij door middel van een chemische omzetting dichter gemaakt waardoor het veel bestendiger is tegen krassen en vlekken. Bovendien krijgt je vloer hiervan een glanzende look. Alsof hij nét gelegd is.

4. Natuursteen polijsten

Om oneffenheden en krassen weg te halen van het oppervlak van de vloer, kunnen we natuursteen polijsten. Hierbij wordt met diamantschijven de toplaag van de vloer bewerkt zodat deze na de service er weer stralend bij ligt.

Man onderhoud natuurstenen oppervlak

Waar moet ik rekening mee houden bij natuursteen onderhoud?

1. Kies het juiste natuursteen voor het oppervlakte

Voor iedere ruimte of toepassingen zijn andere natuursteen soorten geschikt. Het is goed om rekening te houden met het feit dat natuursteen door een geologisch proces is veroorzaakt door druk, hitte en chemische reacties. Elke steen heeft daardoor ook een andere samenstelling. Het is daarom belangrijk uzelf vooraf goed te informeren welke steen geschikt is voor welk oppervlak. Op deze manier voorkomt u snelle slijtage, aanslag of vlekken.

2. Voorkom slijtage en laat natuursteen preventief onderhouden

Preventief natuursteen onderhoud wordt aangeboden om defecten aan natuursteen te voorkomen. Deze manier van onderhoud is dus ook proactief. Door kennis van natuursteen als wel kennis van de invloeden van buitenaf, kunnen de vakmensen van Floorcare maatregelen treffen nog voordat een gebrek zich voordoet. Een goed voorbeeld hiervan is impregneren.

3. Gebruik speciale producten bij het schoonmaken van natuursteen

Schoonmaken of reinigen van natuursteen is het verwijderen van ongewenst materiaal op een verkeerde plek. Dit materiaal (vuil) moet worden verwijderd omdat het een schadelijke invloed kan hebben op natuursteen. Losse zandkorrels onder schoenzolen zorgen bijvoorbeeld voor slijtage aan een vloer of trap. Vuil kan worden afgenomen met een vochtige doek. Gebruik alleen reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor natuursteen. Voorkom ten alle tijden een hoge druk spuit. Kies voor een bezem of borstel, of spons bij gladde oppervlakken. Mocht u vragen hebben over het schoonmaken van natuursteen, neem dan contact met ons op.

Onderhoud aan verschillende natuursteen soorten

Elke natuursteen soort is uniek en behoeft daarom ook een unieke aanpak als het gaat om het onderhouden van het gesteente. Op zoek naar specifieke informatie over het type gesteente in uw interieur of exterieur? Lees meer over marmer onderhoud, graniet onderhoud, hardsteen onderhoudleisteen onderhoudtravertin onderhoudgranito onderhoud of terrazzo onderhoud.