• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Behoud de pracht van natuursteen

Natuursteen onderhoud

Onderhoud aan natuurstenen oppervlakken is essentieel om het materiaal in goede conditie te houden.

Neem contact op

Daar waar je woont en leeft, is het niet ondenkbaar dat er na verloop van tijd schade ontstaat aan natuursteen. Zeker in ruimtes in huis waar je intensief gebruik van maakt kunnen vloeren en werkbladen hun originele uiterlijk verliezen. Om dit te voorkomen en om schade op tijd te signaleren is natuursteen onderhoud essentieel.

Omdat steen in meer of mindere mate poreus materiaal is, kan er helaas schade aan ontstaan. Variërend van kleine lokale beschadigingen tot grote schade als scheuren of breuken in het oppervlak. Natuurstenen vloeren periodiek onderhouden kan schade voorkomen en zorgt ervoor dat een eventuele beschadiging veel sneller wordt gesignaleerd. Daarvoor geldt: hoe eerder je schade laat herstellen, hoe beter het kan worden gecorrigeerd door onderhoud aan het natuursteen.

 

Verschillende soorten natuursteen onderhoud

Periodiek onderhoud aan een vloer of aanrechtblad zorgt ervoor dat de natuursteen in goede conditie blijft en zijn belangrijkste kenmerken behoud. Soms is het nodig herstelwerkzaamheden te laten uitvoeren, maar ook het aanbrengen van goede beschermingsmiddelen valt onder essentieel onderhoud.

Omdat steensoorten en de toepassingen ervan enorm uiteen lopen, is het belangrijk onderhoud te plegen dat past bij de situatie. Er kan geen eenduidig advies worden gegeven over natuursteen onderhoud. Sterker nog, wanneer je gesteente niet op correcte wijze en met de juiste producten onderhoudt, kan er ernstige schade optreden. Laat dit daarom door experts uitvoeren. Zo garandeer je een lange levensduur en stralend natuursteen in je woning. 

Onderhoudswerkzaamheden verdelen we onder in drie verschillende stadia: preventief, correctief en perfectief.  

  • Preventief onderhoud richt zich op het voorkomen van beschadigingen aan het gesteente. Hierbij worden verschillende behandelingen aan natuursteen uitgevoerd om schade te voorkomen en het oppervlak te beschermen. Een goed voorbeeld hiervan is het impregneren van een natuurstenen vloer; daar komen we later in dit artikel op terug. 
  • Correctief onderhoud wordt uitgevoerd om gebreken aan steensoorten te herstellen. De schade is hierbij reeds vastgesteld en zal worden gecorrigeerd door middel van renovatie of restauratie aan de vloer. 
  • Perfectief onderhoud is het uitvoeren van behandelingen die ervoor zorgen dat de conditie van het materiaal wordt verbeterd. Een goed voorbeeld hiervan is het kristalliseren van een natuurstenen vloer. 

Natuursteen vloer of blad behandelen

Natuursteen onderhouden blijft essentieel tijdens de gehele levensduur. Natuursteen behandelen is in te delen in vijf categorieën:

  1. Reiniging
  2. Bescherming
  3. Onderhoud
  4. Verbetering
  5. Herstel

Binnen elke categorie vallen tal van verschillende behandelingen. Enkele behandelingen die veel worden uitgevoerd bij de klanten van Floorcare, lichten we hieronder verder toe.

 

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken

Geleidelijk zal natuursteen vuil en ander overtollig en ongewenst materiaal verzamelen. Dit ongewenste materiaal kan de uitstraling van de vloer aantasten en zelfs beschadigingen veroorzaken. Vuil kan onder andere ook verkleuring en slijtage aanrichten. Als het vuil hardnekkig is lukt het niet meer om het te reinigen met een eenvoudig sopje en water. Het natuursteen schoonmaken door het grondig te reinigen zorgt ervoor dat de vloer weer zijn uitstraling terugkrijgt en dat de levensduur verlengt wordt.

Voordat natuursteen wordt behandeld middels diepreiniging, is het belangrijk om te weten om welk type gesteente en wat voor soort vuil het gaat. Middels intensieve reinigers worden opgehoopte lagen vuil die zijn doorgedrongen in het steenoppervlak verwijderd. Er is kennis nodig van gesteenten en chemie omdat er diverse (chemische) reacties kunnen optreden voor, tijdens en na de behandeling. Soms is het nodig de vloer na het reinigen opnieuw te schuren.

Vlekken verwijderen uit gesteente

Wanneer er genoeg vuil in de vloer is getrokken voordat je het schoonmaakt, kunnen er vlekken ontstaan. Natuursteen vlekken verwijderen vraagt om een speciale aanpak. Zo mogen er nooit ruwe producten gebruikt worden, deze zullen de vloer alleen maar verder beschadigen. Doffe vlekken zijn het beste te behandelen met zachte producten zoals een doek, spons of dweil.

 

Natuursteen reparatie van krassen en scheuren

Breuken en scheuren in natuursteen repareren

Soms is schoonmaken met water en zeep niet genoeg om een natuursteen vloer in goede staat te houden. Wanneer er schade is opgetreden zal dit natuurlijk verholpen moeten worden. Natuursteen repareren kan op meerdere manieren. Zo is het mogelijk breuken te verlijmen, gaten te corrigeren, hoekjes te repareren en in sommige gevallen zal zelfs een hele tegel vervangen moeten worden.

Het impregneren van een vloer of aanrechtblad

Ook bescherming is een belangrijk aspect van natuursteen onderhoud. Een goed voorbeeld hiervan is het impregneren van stenen oppervlakken. Hierbij wordt een impregneermiddel aangebracht in de bovenste laag van het gesteente die doordringen tot de poriën van de steen en deze verzadigd. Hierdoor ontstaat een olie-, vet- en waterafstotende beschermlaag wat het reinigen eenvoudiger maakt. Natuursteen impregneren is mogelijk op verschillende oppervlakken, zoals vloeren, tegels, wanden, gevels, wasbakken en aanrechtbladen.

Kristalliseren en mineraliseren

Het verbeteren van een natuurstenen vloer brengt doorgaans het gesteente in een betere staat dan de nieuwstaat. Behandelingen die zich hier goed voor lenen zijn kristalliseren en mineraliseren. Middels chemische omzetting wordt het gesteente dichter en harder gemaakt waardoor het beter bestand is tegen slijtage.

 

Natuursteen polijsten

Natuursteen polijsten

Nog een behandeling die veelvuldig wordt uitgevoerd om natuursteen te onderhouden is het polijsten ervan. Natuursteen polijsten is een vorm van herstel waarbij versleten en/of verouderde oppervlakken zoveel mogelijk worden teruggebracht in hun opleveringsstaat. Middels polijsten kunnen kleine oppervlakkige beschadigingen aan een vloer worden verwijderd. De toplaag van de vloer of wand wordt bewerkt met diamantpads zodat deze na de behandeling in betere staat is en de glans weer is hersteld.

Waar moet ik rekening mee houden bij natuursteen onderhoud?

Natuursteen onderhoud kan per steensoort en toepassing enorm verschillen. De drie belangrijkste factoren waar je rekening mee dient te houden lichten we hieronder toe: 

1. Kies de juiste steensoort voor het oppervlak

Hoewel veel mensen geneigd zijn natuursteen vooral te kiezen op basis van uitstraling, is het essentieel om goed na te gaan of het gesteente wel voldoet aan de vereisten van de toepassing. Een natuursteen terras in de buitenlucht krijgt bijvoorbeeld met andere invloeden te maken dan een vloer in de badkamer. Gelukkig zijn de meeste natuursteensoorten voor meerdere toepassingen geschikt. Als je rekening houdt met de vereisten voor een toepassing, zal het onderhouden van natuursteen makkelijker zijn. 

2. Voorkom slijtage en laat de gesteente preventief onderhouden

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Het is daarom van belang dat je een vloer preventief laat onderhouden. Zo voorkom je slijtage en detecteer je schade tijdig. 

3. Gebruik speciale onderhoudsproducten bij het schoonmaken

Het is belangrijk dat je bij het reinigen van een natuurstenen vloer gebruik maakt van de juiste reinigings- en onderhoudsproducten. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het type natuursteen in en rondom jouw woning. Als een verkeerd product wordt gebruikt, kan dit schade aanrichten. Kun je onze hulp goed gebruiken? Ons team staat altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden; neem gerust contact met ons op.

 

Natuursteen reinigen

Onderhoud aan verschillende natuursteen soorten

Omdat alle steensoorten en toepassingen ervan uniek zijn, is er geen eenduidig advies te geven over het onderhoud ervan. Elke steensoort heeft weer zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Marmeren tegels in de tuin hebben immers een andere behandeling nodig dan een nieuwe vloer van hardsteen in de keuken. Ben je op zoek naar specifieke informatie over het type gesteente in jouw interieur of exterieur? Lees dan meer over marmer onderhoud, graniet onderhoud, hardsteen onderhoud, leisteen onderhoud, travertin onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.