• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Slijtage voorkomen dankzij de juiste behandeling

Graniet behandelen

Hoewel graniet een hard gesteente is, is ook graniet niet onaantastbaar. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die slijtage en sporen van schade kunnen voorkomen of verhelpen.

Neem contact op

Hoewel graniet een hard gesteente is en veel wordt toegepast in huizen, is het ook bij deze steensoort belangrijk dat je aandacht besteedt aan het graniet onderhoud. Graniet behandelen met de juiste producten zorgt ervoor dat je veel langer van een granieten oppervlak kan genieten. 

Er zijn verschillende manieren waarop je graniet kunt behandelen. Wanneer je graniet laat behandelen, is het oppervlak bijvoorbeeld beter bestand tegen externe factoren waardoor er minder snel slijtage of schade zal ontstaan. Ook kunnen we middels diverse behandelingen sporen van slijtage en kleine en grote schade wegwerken aan het oppervlak.

 

Graniet behandelen

De meeste soorten graniet zijn eenvoudig schoon te maken én te houden. We raden wel altijd aan om graniet te laten impregneren. Dat maakt het product veel duurzamer omdat vocht en vuil daardoor minder snel het oppervlak kan binnendringen.

Graniet impregneren

Een impregnatielaag wordt aangebracht met specialistisch apparatuur. Deze extra beschermlaag zorgt ervoor dat vuil zich niet kan hechten aan het oppervlak en vloeistoffen het gesteente niet zomaar binnendringen. Het schoonhouden van de graniet gaat daarna ook een stuk makkelijker. Zo ben je verzekerd van graniet dat jaren meegaat. 

Een impregnatielaag blijft gemiddeld zo’n 5 tot 10 jaar zitten, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de vloer, trap, keuken of badkamer. Vloeren in keukens worden over het algemeen veel vaker blootgesteld aan vuil- en vetvlekken dan de vloer in de woonkamer. Een granieten vloer in de badkamer daarentegen heeft juist te maken met omstandigheden in een vochtige ruimte. Dit soort factoren bepalen grotendeels hoe vaak een granieten oppervlak geïmpregneerd dient te worden.

Graniet polijsten of mineraliseren

Graniet leent zich uitstekend voor het laten polijsten van het materiaal, maar is ook een goede natuursteen soort om te mineraliseren. Granieten oppervlakken glanzen na aanleg enorm en helaas zal de vloer of een ander oppervlak deze glans na verloop van tijd verliezen. Het oppervlak krijgt hierdoor een doffere look. Om de glans terug te halen, kan worden gekozen voor een polijstbehandeling. Hierbij wordt de oppervlakkige schade aan graniet, zoals krassen en lichte oneffenheden, weggepoetst.

Graniet kan daarnaast ook worden gemineraliseerd. Middels een behandeling die een chemisch proces teweegbrengt aan de toplaag van het gesteente, wordt graniet weer harder en glanzender.

Het schoonmaken van granieten oppervlakken

Graniet dient regelmatig te worden schoongemaakt, en dat met reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor dit specifieke type gesteente. Hoe dat het best kan gedaan en waar op gelet moet worden, lees je in de stappen hieronder.

Stap 1. Het droog schoonmaken van graniet

Met het droog schoonmaken van graniet bedoelen we het verwijderen van losliggend vuil. Dat kan zowel zand zijn als stof of ander vuil wat op de vloer of een ander oppervlak ligt. Dit kan worden gedaan met een stofzuiger maar ook met een bezem die geschikt is voor binnen en dus ook wat zachtere haren heeft. Ruwe haren van een bezem kunnen het oppervlak na verloop van tijd beschadigen. Probeer losliggend vuil minstens 2 keer in de week te verwijderen en indien nodig, vaker.

Verschillende factoren kunnen de kans op losliggend vuil in huis vergroten. Als je aan zee woont bijvoorbeeld, is het niet zo gek te bedenken dat je over het algemeen meer zand mee naar binnen loopt. Houd hier dan ook rekening mee. Een deurmaat voor de deur, scheelt een boel werk.

Stap 2. Het nat schoonmaken van graniet

Nadat losliggend vuil is verwijderd zoals hierboven omschreven, is het belangrijk dat het oppervlak ook regelmatig nat wordt gereinigd. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen te koop die geschikt zijn voor graniet. Het is belangrijk gebruik te maken van middelen die gemaakt zijn voor graniet, omdat natuursteen niet tegen agressieve schoonmaakmiddelen met een te lage of te hoge pH-waarde kan. Dat kan het oppervlak lelijk aantasten.

Probeer natuurstenen vloeren minstens één keer per week schoon te maken met een sopje. Als je geen speciaal reinigingsmiddel in huis hebt, kun je een oppervlak eventueel schoonmaken met wat groene zeep. Doe dit altijd met mate en laat je van te voren altijd informeren of uw natuurstenen oppervlak hiermee behandeld mag worden.

Laat niet te veel vocht achter op granieten oppervlakken. Tijdens het opdrogen kunnen lelijke vegen ontstaan op de vloer. Loop de vloer daarom eventueel na met een zeem of andere droogdoek om natte plekken te verwijderen.

Verschillende soorten natuursteen behandelen

Verschillende behandelingen kunnen per natuursteen soort verschillen omdat je altijd te maken hebt met unieke technische eigenschappen en een eigen uitstraling. Lees meer over natuursteen behandelen in het algemeen, marmer behandelen, hardsteen behandelen en leisteen behandelen. Onze experts weten dat elk type natuursteen een andere aanpak vereist en hebben jarenlang ervaring met het behandelen van al deze verschillende soorten gesteenten.