Slijtage voorkomen dankzij de juiste behandeling

Graniet behandelen

Hoewel graniet een hard gesteente is, is ook graniet niet onaantastbaar. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die slijtage en sporen van schade kunnen voorkomen of verhelpen.

Neem contact op

Hoewel graniet een hard gesteente is en veel wordt toegepast in huizen, is het ook bij deze steensoort belangrijk dat je aandacht besteedt aan het onderhoud. Graniet behandelen met de juiste producten zorgt ervoor dat je veel langer van een granieten oppervlak kan genieten. 

Er zijn verschillende manieren waarop je graniet kunt behandelen. Wanneer je graniet laat behandelen, is het oppervlak beter bestand tegen externe factoren waardoor er minder snel slijtage of schade zal ontstaan.  

 

Graniet behandelen

De meeste soorten graniet zijn eenvoudig schoon te maken én houden. We raden wel altijd aan om graniet te laten impregneren. Dat maakt het product veel duurzamer omdat vocht en vuil daardoor minder snel het oppervlak kan binnendringen.

Graniet impregneren

Een impregnatie laag wordt aangebracht met specialistisch apparatuur. Deze extra beschermlaag zorgt ervoor dat vuil zich niet kan hechten aan het oppervlak en vloeistoffen het gesteente niet zomaar binnendringen. Het schoonhouden van de graniet gaat daarna ook een stuk makkelijker. Zo ben je verzekerd van graniet dat jaren meegaat. 

Een impregnatielaag blijft zo’n 5 tot 10 jaar zitten, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de vloer, trap, keuken of badkamer. Zo wordt de vloer in de keuken veel vaker blootgesteld aan vuil en vetvlekken dan de vloer in de gang. Een granieten vloer in de badkamer zal juist vaker worden blootgesteld aan vocht. Deze factoren wegen mee in hoe vaak je het graniet opnieuw laat impregneren. 

Graniet polijsten en mineraliseren

In de meeste gevallen adviseren wij om te mineraliseren en te polijsten. Door het granieten oppervlak dagelijks te gebruiken, verliest het helaas haar glans en wordt het wat doffer. Daarom is het nodig om het graniet te laten polijsten, zodat alle schade aan de oppervlakte wordt weggepoetst. Daarna kan je graniet mineraliseren: hierbij zorg je ervoor dat de toplaag van de steen middels een chemisch proces harder en glanzender wordt.

Schoonmaken op verschillende manieren

Het is heel belangrijk dat je graniet regelmatig schoonmaakt met de juiste reinigingsmiddelen. Hoe je dat het beste kunt doen en waar je goed op moet letten, lees je in de stappen hieronder.

Stap 1. Droog schoonmaken

Hiermee bedoelen we dat je het gesteente regelmatig moet ontdoen van los vuil. Dat is bijvoorbeeld zand of stof wat op de grond ligt. Droog schoonmaken doe je met een stofzuiger of een bezem die geschikt is voor binnen. Vuil verwijderen op deze manier doe je minstens zo’n 2 à 3 keer per week en indien nodig vaker.

Heb je een zandbak in de tuin of woon je aan zee? Dan is het logisch dat je dit wat vaker zal moeten doen omdat je veel zand mee naar binnen loopt. Tip: leg een deurmaat neer, hier blijft al een deel van het vuil liggen.

Stap 2. Nat schoonmaken

Naast dat je regelmatig dient te stofzuigen of vegen in huis, is het ook belangrijk dat je graniet grondig schoonmaakt. Er zijn speciale reinigingsproducten te koop voor dit specifieke gesteente. Onthoud wel dat eigenlijk alle steensoorten niet goed tegen agressieve schoonmaakmiddelen met een hoge pH-waarde kunnen. Maak tenminste één keer per week schoon met een sopje. Voeg er eventueel wat groene zeep aan toe, maar doet dit altijd met mate. Maak na het dweilen de vloer weer goed droog om strepen op de vloer te voorkomen.

Let op: laat graniet nooit extreem vochtig opdrogen, maar maak het droog met een zachte doek of zeem. Zo krijgt vocht echt geen kans om de steen binnen te dringen en voorkom je schimmel en andere vormen van schade van binnenuit.