• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Graniet behandelen

Graniet onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat oppervlakken zoals een granieten aanrechtblad of vloer in goede conditie blijven. Het correct uitvoeren van dit onderhoud zorgt ervoor dat graniet zijn originele uitstraling behoudt. Graniet behandelen voor onderhoud bestaat uit vijf verschillende aspecten waarbinnen tal van behandelingen vallen. 

De vijf aspecten van het onderhoud zijn:

  1. Reinigen
  2. Beschermen
  3. Onderhouden
  4. Verbeteren
  5. Herstellen

Graniet behandelen volgens deze vijf aspecten vereist kennis van steensoorten, chemie, werktechnieken en onderhouds- en reinigingsmiddelen. Je kunt een hoop zelf doen, maar bij Floorcare zijn we gespecialiseerd in complexe behandelingen. Neen gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Granieten aanrechtblad of vloer behandelen

Je kan op meerdere manieren graniet behandelen. Graniet dat is behandeld middels impregneren of het aanbrengen van een coating of verzegeling is beter bestand tegen indringing van vocht en vuil. Het reinigen van graniet zorgt er op zijn beurt weer voor dat losliggend vuil wordt verwijderd en hiermee de kans op slijtsporen afneemt. Wanneer slijtage en beschadigingen reeds aanwezig zijn, kunnen deze middels verschillende behandelingen worden hersteld. 

We lichten enkele manieren van graniet behandelen nader toe die belangrijk zijn voor het behouden van graniet in goede conditie. 

Graniet behandelen middels impregneren

Het aanbrengen van een goede beschermingslaag is een behandeling die altijd wordt aangeraden. Graniet is een harde steensoort die niet goed absorbeert, maar graniet impregneren is evengoed raadzaam om vlekken te voorkomen. Dat is extra belangrijk op plekken in huis waar het oppervlak sneller in aanraking komt met water, vuil en zuur, zoals het aanrechtblad in de keuken. Impregneermiddelen trekken in het oppervlak en verzadigen het gesteente. Er ontstaat hierdoor een vocht- en vuilafstotende laag. Tevens vergemakkelijkt dit het onderhoud van graniet.

Een impregneerlaag biedt gemiddeld 5 tot 10 jaar bescherming. Diverse factoren zoals de intensiteit waarmee het oppervlak gebruik wordt, zijn hierop van invloed. 

Graniet behandelen door te polijsten of mineraliseren

Schuren, zoeten en graniet polijsten zorgt ervoor dat de tegels of het blad wordt teruggebracht in goede conditie. Bij deze manier van graniet behandelen wordt het proces uitgevoerd in drie verschillende fases. Eerst wordt het oppervlak geschuurd met grove diamantschijven. Elke schuurronde wordt een fijnere schijf gebruikt om de krassen van de voorgaande schijf te verwijderen. Hoogteverschillen, oneffenheden en krassen worden hiermee verwijderd. Na de eerste fase wordt het oppervlak gezoet. Dit gebeurt met fijnere diamantschijven. Graniet is na het zoeten dichter, minder poreus en verkrijgt meer glans. De laatste fase bestaat uit het polijsten van de vloer of het keukenblad. Daarmee wordt hoogglans aangebracht. De hoogste haalbare glansgraad van graniet is ‘goede glans’. Naast deze behandeling leent graniet zich ook uitstekend voor mineraliseren. 

Bij mineraliseren komen chemicaliën door middel van een boenmachine in aanraking met het steenoppervlak. Dit veroorzaakt een chemische reactie. Deze reactie verdicht graniet, maakt de steensoort harder (en dus weerbaarder) en er ontstaat een glanzende laag.

Het schoonmaken van een vloer of blad

Graniet dien je regelmatig te schoon te maken. Dat kan alleen worden gedaan met reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het type graniet van jouw blad of plavuizen. Graniet schoonmaken bestaat uit twee stappen: stap 1. droog vuil verwijderen en stap 2. het reinigen met water.

Stap 1. Het droog schoonmaken van graniet

Met het droog schoonmaken van graniet bedoelen we het verwijderen van losliggend vuil. Dat is belangrijk omdat losliggend vuil slijtsporen kan veroorzaken. Zo veroorzaakt zand onder je schoenzolen doffe looppaden in huis. Losliggend vuil kan je verwijderen door te stofzuigen, of door simpelweg een doekje over jouw granieten keukenblad te halen. Je hebt schoonmaak spullen nodig die zacht zijn, zoals een microvezeldoek of stoffer met zachte haren die geschikt is voor gebruik binnen.

Stap 2. Het nat schoonmaken van graniet

Granieten aanrechtblad of vloer dien je ook nat te reinigen met water en schoonmaakmiddel. Hiervoor gebruik je specifieke reinigingsmiddelen voor graniet. Volg altijd de aanwijzingen op zoals deze op de verpakking staan vermeld. Meng het middel met lauwwarm water en gebruik een zachte doek of dweil. Laat niet te veel water achter op granieten oppervlakken. Tijdens het opdrogen kunnen anders vegen ontstaan. Als het oppervlak nog te nat is, kan je dit verwijderen met een droogdoek of zeem.

Verschillende soorten natuursteen behandelen

Behandelingen verschillen per steensoort omdat je altijd te maken hebt met een unieke technische samenstelling. Lees meer over natuursteen behandelen in het algemeen of over marmer behandelen, hardsteen behandelen en leisteen behandelen.

Bron: Kenniscentrumsteen.nl — Graniet