• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Graniet behandelen

Graniet onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat granieten oppervlakken in je interieur of exterieur in goede conditie blijven. Het correct uitvoeren van dit onderhoud zorgt ervoor dat graniet zijn originele uitstraling behoudt. Het onderhoud bestaat uit vijf verschillende aspecten waarbinnen tal van behandelingen vallen. 

De vijf aspecten van het onderhoud zijn: reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen. Het uitvoeren van de behandelingen binnen deze vijf aspecten vereist kennis van steensoorten, chemie, werktechnieken en onderhouds- en reinigingsmiddelen. 

 

Graniet behandelen

Graniet kan op verschillende manieren worden behandeld. Middels impregneren of het aanbrengen van coating of verzegeling is het beter bestand tegen indringing van vocht en vuil. Het reinigen van graniet zorgt er op zijn beurt weer voor dat losliggend vuil wordt verwijderd en hiermee de kans op slijtsporen afneemt. Wanneer slijtage en beschadigingen reeds aanwezig zijn, kunnen deze middels verschillende behandelingen worden hersteld. 

We lichten enkele behandelingen nader toe die belangrijk zijn voor het behouden van graniet in goede conditie. 

Graniet impregneren

Het aanbrengen van een goede beschermingslaag is een behandeling die altijd wordt aangeraden. Granieten zijn harde steensoorten die niet goed absorberen, maar ook voor deze steensoort is het raadzaam het oppervlak te impregneren. Dat is extra belangrijk op plekken in huis waar het oppervlak sneller in aanraking komt met vocht, vuil en zuur, zoals de keuken. Impregneermiddelen trekken in het oppervlak en verzadigen het gesteente. Er ontstaat hierdoor een vocht- en vuilafstotende laag. Tevens vergemakkelijkt dit het onderhoud van graniet.

Een impregneerlaag biedt gemiddeld 5 tot 10 jaar bescherming. Diverse factoren zoals de intensiteit waarmee het oppervlak gebruik wordt, zijn hierop van invloed. 

Graniet polijsten of mineraliseren

Schuren, zoeten en polijsten zorgt ervoor dat granieten oppervlakken worden teruggebracht in goede conditie. Deze behandeling wordt uitgevoerd in drie verschillende fases. Eerst wordt het oppervlak geschuurd met grove diamantschijven. Elke schuurronde wordt een fijnere schijf gebruikt om de krassen van de voorgaande schijf te verwijderen. Hoogteverschillen, oneffenheden en krassen worden hiermee verwijderd. Na de eerste fase wordt het oppervlak gezoet. Dit gebeurt met fijnere diamantschijven. Graniet is na het zoeten dichter, minder poreus en verkrijgt meer glans. De laatste fase bestaat uit het polijsten van de vloer. Daarmee wordt hoogglans aangebracht. De hoogste haalbare glansgraad van graniet is ‘goede glans’. Naast deze behandeling leent graniet zich ook uitstekend voor mineraliseren. 

Bij mineraliseren komen chemicaliën door middel van een boenmachine in aanraking met het steenoppervlak. Dit veroorzaakt een chemische reactie. Deze reactie verdicht graniet, maakt de steensoort harder (en dus weerbaarder) en er ontstaat een glanzende laag.

Het schoonmaken van granieten oppervlakken

Graniet dien je regelmatig te reinigen. Dat kan alleen worden gedaan met reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het type graniet in jouw interieur of exterieur. Het reinigen bestaat uit twee stappen: droog vuil verwijderen en nat reinigen.

Stap 1. Het droog schoonmaken van graniet

Met het droog schoonmaken van graniet bedoelen we het verwijderen van losliggend vuil. Dat is belangrijk omdat losliggend vuil slijtsporen kan veroorzaken. Zo veroorzaakt zand onder je schoenzolen doffe looppaden in huis. Losliggend vuil kan je verwijderen door te vegen, stoffen of stofzuigen. Gebruik altijd producten die zacht zijn, zoals een bezem met zachte haren die geschikt is voor gebruik binnen. 

Stap 2. Het nat schoonmaken van graniet

Granieten oppervlakken dien je ook nat te reinigen. Hiervoor gebruik je specifieke reinigingsmiddelen voor graniet. Volg altijd de aanwijzingen op zoals deze op de verpakking staan vermeld. Meng het middel altijd met lauwwarm water en gebruik een zachte doek of dweil. Laat niet te veel vocht achter op granieten oppervlakken. Tijdens het opdrogen kunnen vegen ontstaan. Als het oppervlak nog te nat is, kan je dit verwijderen met een droogdoek of zeem.

Verschillende soorten natuursteen behandelen

Behandelingen verschillen per steensoort omdat je altijd te maken hebt met een unieke technische samenstelling. Lees meer over natuursteen behandelen in het algemeen of over marmer behandelen, hardsteen behandelen en leisteen behandelen.