• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Marmer polijsten

Correct marmer onderhoud zorgt ervoor dat je lang geniet van natuursteen. Bij intensief gebruik van een oppervlak kunnen er na verloop van tijd toch onregelmatigheden, krassen en beschadigingen aan marmer ontstaan. Variërend van een dof gelopen vloer tot diepe krassen. Marmer polijsten, schuren en zoeten zijn behandelingen om een marmeren vloer in jouw woning terug te brengen in goede conditie.

 

Marmer schuren

Als je intensief gebruik maakt van een marmeren vloer in je woning, zal deze er in de loop der jaren minder mooi uit zien. Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen om ervoor te zorgen dat het oppervlak er weer stralend bij ligt. Marmer polijsten, schuren en zoeten herstelt verschillende afwijkingen, waaronder:

  • Het verwijderen van oneffenheden 
  • Het bijwerken van hoogteverschillen
  • Het egaliseren van onvlak gelegde vloeren
  • Het verwijderen van gebruikssporen zoals een afgesleten loopvlak of kras

In de eerste fase van de behandeling, voor het marmer polijsten, wordt het marmer geschuurd. De schuurbehandeling wordt uitgevoerd met industriële diamantschijven in verschillende grofheid gradaties. De behandeling start met de meest grofkorrelige schuurschijf om de grootste oneffenheden te verwijderen. Hierna wordt in elke schuurronde gebruik gemaakt van fijnere diamantschijven. Deze schijven verwijderen de krassen van de voorgaande schuurschijf tot het uiteindelijke resultaat is bereikt. 

De vloer kan zowel grof als fijn worden afgewerkt. Een grof geschuurd oppervlak heeft geen glans en een hoge slipweerstand. Een fijn geschuurd oppervlak heeft meer glans en een lage slipweerstand. Een geschuurd oppervlak is altijd open en poreus en dient verder behandeld te worden. Daarom volgt na deze fase het zoeten.

Marmer zoeten

Zoeten is de behandeling die volgt na het schuren. Het marmeren oppervlak wordt hierbij nogmaals met diamantschijven behandeld, deze keer met zeer fijne schijven. Hierdoor worden kleine onregelmatigheden en fijne krassen verwijderd en verkrijgt het gesteente glans. Het oppervlak is na het zoeten tevens dichter en minder poreus dan marmer wat enkel is geschuurd. Afhankelijk van de diamantschijven die worden gebruikt, verkrijgt de vloer een geringe glans (licht gezoet) of een hoogglans (donker gezoet).

Marmer polijsten

Na het schuren en zoeten volgt uiteindelijk het marmer polijsten. Hiermee wordt hooglans aangebracht in het oppervlak, bij marmer is de hoogst haalbare glansgraad ‘hoogglans’. Dat wordt gedaan met een polijstschijf of met polijstpoeder- of pasta. Na marmer polijsten zijn beschadigingen en krassen beter zichtbaar. Omdat het marmer polijsten zorgt voor een gladde oppervlaktestructuur is de vloer slijtvaster dan een matte vloer die niet is gepolijst. 

De zichtbaarheid van beschadigingen en krassen neemt na verloop van tijd weer af als de vloer gebruik wordt. De mate waarin dit gebeurt hangt af van verschillende factoren, waaronder het onderhoud van de vloer en de intensiteit waarmee de vloer wordt gebruikt. Omdat een niet gepolijst oppervlak poreuzer is, vindt daar sneller slijtage plaats. Marmer polijsten is daarom altijd raadzaam, zeker een vloer van marmer.

Dofheid verdwijnt

Een groot voordeel van marmer polijsten, schuren en zoeten  is dat verschillende oppervlakte beschadigingen zoals doffe looppaden en hoogteverschillen verdwijnen. Hierdoor krijgt jouw marmeren vloer zijn levendige uitstraling terug. Voor polijsten is het noodzakelijk dat je kennis hebt van chemie, natuursteen, polijstmiddelen en de behandeling. De experts van Floorcare hebben veel ervaring met marmer polijsten en voorzien je graag van advies of uitvoering. Benieuwd wat we voor jouw marmeren vloer kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 

Andere natuursteen soorten laten polijsten

Omdat elke steensoort uniek is, geeft een polijstbehandeling nooit een identiek resultaat. 

Leisteen polijsten behoort niet tot de mogelijkheden, maar verder laten vrijwel alle natuursteen soorten laten zich polijsten. Lees meer over natuursteen polijsten in het algemeen en over graniet polijsten, hardsteen polijsten, travertin polijsten, een granito vloer polijsten en terrazzo polijsten.