• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Marmer polijsten

Marmer is een zeer geliefde steensoort dankzij de unieke kleuren en patronen. Het wordt dan ook regelmatig toegepast in vloeren, wanden en meubels. Correct marmer onderhoud zoals impregneren en reinigen zorgt ervoor dat je lang geniet van de natuursteen. Bij intensief gebruik van een vloer of blad kunnen er na verloop van tijd toch onregelmatigheden, krassen en beschadigingen aan marmer ontstaan. Variërend van een dof gelopen vloer tot diepe krassen. Marmer polijsten, schuren en zoeten zijn behandelingen om een marmeren vloer in jouw woning terug te brengen in goede conditie. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat leggen we graag aan je uit.

 

Marmer vloer polijsten

Het proces van polijsten begint met schuren

Als je intensief gebruik maakt van een marmeren vloer in je woning, zal deze er in de loop der jaren minder mooi uit zien. Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen om ervoor te zorgen dat het oppervlak er weer stralend bij ligt.

Marmer polijsten, schuren en zoeten herstelt verschillende afwijkingen, waaronder:

  • Het verwijderen van oneffenheden 
  • Het bijwerken van hoogteverschillen
  • Het egaliseren van onvlak gelegde vloeren
  • Het verwijderen van gebruikssporen zoals een afgesleten loopvlak of kras

In de eerste fase van de behandeling, voor het marmer polijsten, wordt het marmer geschuurd. De schuurbehandeling wordt uitgevoerd met industriële diamantschijven in verschillende grofheid gradaties. Een vloer schuren start met de meest grofkorrelige schuurschijf om de grootste oneffenheden te verwijderen. Hierna wordt in elke schuurronde gebruik gemaakt van fijnere diamantschijven. Deze schijven verwijderen de krassen van de voorgaande schuurschijf tot het uiteindelijke resultaat is bereikt. 

De vloer kan zowel grof als fijn worden afgewerkt. Een grof geschuurde vloer heeft geen glans en een hoge slipweerstand. Een fijn geschuurde vloer heeft meer glans en een lage slipweerstand. Een geschuurde vloer is altijd open en poreus en dien je verder te laten behandelen. Daarom volgt na deze fase het zoeten.

De vloer, het aanrecht of het tafelblad zoeten

Zoeten is de behandeling die volgt na het schuren. Het marmeren oppervlak wordt hierbij nogmaals met diamantschijven behandeld, maar deze keer met zeer fijne schijven. Hierdoor worden kleine onregelmatigheden en fijne krassen uit de vloer verwijderd en verkrijgt het gesteente glans. De natuursteen is na het zoeten tevens dichter en minder poreus dan marmer wat enkel is geschuurd. Afhankelijk van de diamantschijven die worden gebruikt, verkrijgt de vloer een geringe glans (licht gezoet) of een hoogglans (donker gezoet).

Tot slot: marmer polijsten

Na het laten schuren en zoeten volgt uiteindelijk het marmer polijsten. Hiermee wordt hooglans aangebracht in het oppervlak (bij marmer is de hoogst haalbare glansgraad ‘hoogglans’). Het polijsten wordt uitgevoerd met een polijstschijf of met polijstpoeder- of pasta. Na het polijsten zijn beschadigingen en krassen beter zichtbaar. Omdat het marmer polijsten zorgt voor een gladde oppervlaktestructuur is de vloer slijtvaster dan een matte vloer die niet is gepolijst. 

De zichtbaarheid van beschadigingen en krassen neemt na verloop van tijd weer af als de vloer gebruik wordt. De mate waarin dit gebeurt hangt af van verschillende factoren, waaronder het onderhoud van de vloer en de intensiteit waarmee de vloer wordt gebruikt. Omdat een niet gepolijste vloer poreuzer is, vindt daar sneller slijtage plaats. Een marmeren vloer polijsten is daarom altijd raadzaam.

 

Gepolijste marmeren vloer

Marmer vloer polijsten tegen doffe plekken

Doordat een vloer of tafelblad van marmer intensief gebruikt wordt, kunnen er doffe plekken ontstaan. Je kunt natuurlijk het marmer reinigen, maar daarmee krijg je dergelijke beschadigingen doorgaans niet weg. Een groot voordeel van polijsten, schuren en zoeten is dat verschillende oppervlakte beschadigingen zoals doffe looppaden en hoogteverschillen verdwijnen. Hierdoor krijgt jouw marmeren vloer zijn levendige uitstraling terug. Voor polijsten is het noodzakelijk dat je kennis hebt van chemie, natuursteen, polijstmiddelen en de behandeling. De experts van Floorcare polijsten marmeren oppervlakken groot en klein. We hebben veel ervaring met marmer polijsten en voorzien je graag van advies of uitvoering.

Wil je jouw aanrechtblad of natuursteen vloer laten polijsten? Neem dan contact met ons op of laat je gegevens achter voor meer informatie of een offerte.

Andere natuursteen soorten laten polijsten

De manier waarop natuursteen polijsten in zijn werk gaat, verschilt per steensoort. Omdat elke steensoort uniek is kun je een polijst behandeling het beste door een professional laten uitvoeren. Leisteen polijsten behoort niet tot de mogelijkheden, maar verder laten vrijwel alle natuursteen soorten zich polijsten. Lees meer over natuursteen polijsten in het algemeen en over graniet polijsten, hardsteen polijsten, travertin polijsten, een granito vloer polijsten en terrazzo polijsten.

Bron: Wikipedia.nl — Marmer

Vragen over marmer polijsten

Kan ik zelf marmer polijsten?

Het polijsten van een vloer van marmer wordt gedaan met verschillende machines en materialen. Hierdoor is het zelf uitvoeren van het polijsten doorgaans niet aan te raden. Floorcare heeft alle apparatuur die vereist is en onze experts hebben veel ervaring bij het polijsten van marmer. Wij voorzien je graag van advies of nemen de uitvoering van je over.

Waarmee kun je marmer polijsten

Marmer wordt gepolijst met schuurschijven die gebonden zijn met diamant. De polijstschijf kan grof of fijn zijn, dit hangt af van de situatie. De mate van grofheid wordt ook wel de polijst- of schuurkorrel genoemd.

Hoe krijg je marmer weer glanzend?

Het schoonmaken met een geschikt reinigingsmiddel is in veel gevallen voldoende. Gebruik dan een zachte doek, spons of dweil. Bij ernstige beschadiging zijn de matte vlekken in het marmer niet meer weg te poetsen. Dan zal het marmer moeten worden gepolijst om weer een mooie glans te krijgen.

Hoe krijg je krassen uit marmer?

Hoe je krassen uit marmer verwijdert hangt af van de diepte van de krassen. Bij diepe krassen kan een marmeren vloer worden geschuurd. Bij het schuren wordt gebruik gemaakt van grove diamantschijven die de krassen uit het marmer verwijderen gedurende meerdere schuurrondes. Bij fijne krassen wordt het marmer gezoet. Bij zoeten worden fijnere diamantschijven gebruikt en krijgt het marmer glans.

Wat is het verschil tussen polijsten en zoeten?

Bij polijsten worden fijnere diamantschijven gebruikt dan bij zoeten. Hoe fijner de schijf, hoe hoger de glans van het marmer. Dit betekent dat polijsten zorgt voor de hoogst haalbare glansgraad, ook wel hoogglans genoemd.