• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Granito vloer repareren

Granito lijkt net als andere steensoorten hard en onaantastbaar, maar is wel degelijk gevoelig voor schade. Ook wanneer je granito onderhoud correct en tijdig uitvoert, is het gesteente kwetsbaar. Wanneer je schade detecteert, is een granito vloer repareren iets wat je zo snel mogelijk moet doen.

Diverse reparatiewerkzaamheden zorgen ervoor dat granito snel wordt teruggebracht in goede conditie. Een granito vloer repareren vraagt om specifieke kennis van het gesteente, chemie, behandelingen en granito repareren vraagt ook de nodige apparatuur. 

 

Schade aan granito

Granito lijkt net als andere steensoorten onaantastbaar, maar omdat granito is vervaardigd van poreuze steensoorten is het wel degelijk kwetsbaar. Dit betekent dat er ondanks goed onderhoud toch schade aan granito kan ontstaan. Daarom is specialistische kennis van een granito vloer repareren onmisbaar bij goed granito onderhoud.

In de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 werden er in veel woningen in Nederland granito vloeren gelegd. Het overgrote deel van de nieuwe generatie bewoners van deze woningen heeft ervoor gekozen om deze vloeren te laten liggen. Omdat granito vloeren vaak al tientallen jaren oud zijn, kan het zijn dat je beschadigingen aantreft. Gelukkig kan dit middels diverse behandelingen worden gerepareerd. De beschadigingen die we voornamelijk aantreffen aan granito oppervlakken zijn:

  • afgesleten looppaden en/of een doffe look
  • krassen
  • gaten en butsen
  • scheuren en breuken

Verschillende reparatietechnieken brengen granito weer terug in optimale staat. Granito repareren doe je vaak lokaal, maar soms is vervanging van (een deel van) het oppervlak noodzakelijk. 

Beschadigingen aan een granito vloer repareren

Middels schuren, zoeten en polijsten kan je een granito vloer repareren en van veel type schade herstellen. Het gaat hierbij om beschadigingen zoals:

  • hoogteverschillen en onvlak gelegde tegels
  • oneffenheden en onregelmatigheden
  • afgesleten looppaden en een doffe look
  • kleine krassen en andere lichte beschadigingen

Granito repareren middels deze behandeling bestaat uit drie verschillende fasen: schuren, zoeten en polijsten. Allereerst wordt het steenoppervlak geschuurd met industriële diamantschijven met een grove korrel. In elke schuurronde wordt gebruik gemaakt van een fijnere diamantschijf. Daarbij worden krassen uit eerdere schuurrondes verwijderd. Wat overblijft is een poreus en open oppervlak wat verder behandeld dient te worden. Daarom volgt erna het zoeten van het oppervlak. Dit wordt eveneens uitgevoerd met diamantschijven, ditmaal met een zeer fijne korrel. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak weer wordt gedicht en haar glans deels terug krijgt. Na het zoeten wordt het oppervlak gepolijst. Hiermee verkrijgt het gesteente weer hoogglans welke naar wens in meer of mindere mate wordt aangebracht. 

Spotrepair

Wanneer schade lokaal optreedt en zich niet verder uitbreidt, kan je in de meeste gevallen granito repareren middels de spotrepair techniek. Dit wordt ook wel spotfixing genoemd. Dit betekent dat beschadigingen dan enkel worden hersteld op de plek waar deze zijn ontstaan. Zo hoef je niet de hele granito vloer te repareren.

Tijdens deze reparatiewerkzaamheden wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige (vul)materialen met dezelfde samenstelling en uitstraling als granito. De beschadiging wordt opgevuld met het materiaal en lijnen, vormen en structuren van granito worden zoveel mogelijk nagebootst. Het materiaal wordt na het vullen uitgehard onder een UV-lamp en de plek wordt indien nodig verder afgewerkt. 

Diepe scheuren en breuken kunnen echter niet middels bovenstaande behandeling worden verwijderd. In veel gevallen kunnen diepe scheuren en breuken worden gerepareerd met speciale lijm. Deze zal worden gematcht aan de kleur en structuur van het origineel gelegde oppervlak. In sommige gevallen is het echter nodig om een deel of zelfs het gehele oppervlak te vervangen. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en laat ons jouw helpen bij een granito vloer repareren. 

Maak altijd duidelijke foto’s van de beschadiging(en). Op basis daarvan kan een schade expert een eerste inschatting maken van de benodigde werkzaamheden en bijkomende kosten. Deze foto’s zijn daarnaast ook belangrijk voor de verzekering. Als je goed bent verzekerd kan je vaak een deel van het bedrag of zelfs het gehele bedrag terugkrijgen van je verzekering. 

Diverse soorten natuursteen repareren

Elke steensoort heeft een unieke samenstelling waardoor het per steensoort verschilt hoe deze moet worden teruggebracht in goede conditie. Natuursteen repareren dient door een professional met specifieke kennis van het gesteente, chemie en de behandelingen te worden uitgevoerd. Lees meer over marmer repareren, graniet repareren, hardsteen repareren, leisteen repareren, travertin repareren en een terrazzo vloer repareren.