• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Gevel onderhoud

Voor veel bedrijven en organisaties dient het vooraanzicht van hun pand als een visitekaartje voor klanten. Een stralende natuurstenen gevel geeft direct een gevoel van kwaliteit en betrouwbaarheid. Een slecht onderhouden gebouw met vieze wandtegels daarentegen niet. Dat is zonde; er is tenslotte maar één kans op een eerste indruk! Gelukkig kunnen we een natuurstenen gevel grondig behandelen zodat hij weer straalt als nooit tevoren.

Natuursteen reinigen in huis kan in de meeste gevallen prima met wat lauwwarm water en een geschikt schoonmaakmiddel. Het reinigen van grote natuurstenen oppervlakken in de buitenlucht (soms op tientallen meters hoogte) is natuurlijk een ander verhaal. Gelukkig draaien we ook hier onze hand niet voor om. 

Een gevel schoonmaken: de stappen

Niet iedere gevel van natuursteen is hetzelfde. Factoren als de leeftijd, de locatie en natuurlijk het soort natuursteen zijn van invloed op het onderhoudsproces. Toch doorlopen we doorgaans dezelfde vier belangrijke stappen om een gevel weer terug te brengen in topconditie:

 

Aanslag op gevel

1. Algen verwijderen

Een natuurstenen oppervlak in de buitenlucht dient doorgaans als een ideaal leefgebied voor algen en andere micro-organismen. De combinatie van het licht-poreuze oppervlak en de blootstelling aan regen en zonlicht zullen er vroeg of laat voor zorgen dat algen zich gaan vestigen. Dit zal vaak resulteren in een groene,, oranje of zwarte waas, waardoor het effect van bijvoorbeeld een mooie, lichte travertin gevel helemaal verloren gaat. Bij het reinigen van een gevel beginnen we dan ook met het verwijderen van alle micro-organismen door middel van een algendoder. Hierdoor doden we en stagneren we de groei.

2. Schoonspoelen

Als alle micro-organismen zijn afgedood, kunnen we de gevel gaan schoonspoelen, het verwijderen van residu en dergelijke. Onder gepaste druk spoelen we de algenresten en overige vervuiling weg. Hiermee hebben we afscheid genomen van alle viezigheid die zich in de loop der jaren heeft opgespaard. 

 

Gevel schuren

3. Schuren en zoeten

Om de natuurstenen gevelpanelen weer terug te brengen in hun originele staat, is het nodig om ze te schuren, zoeten en eventueel polijsten. Tijdens deze fase worden alle eventuele oneffenheden handmatig verwijderd. Zo verdwijnen krassen, oppervlakte beschadigingen en krijgt het natuursteen zijn eventuele glans weer terug doordat de steenstructuur gesloten wordt. Het gesteente is hierdoor minder kwetsbaar voor intreding van vuil en vloeistoffen. Hierdoor kan vuil minder makkelijk hechten aan het object.

 

Gevel reinigen

4. Impregneren

Als we bij stap drie zouden stoppen, zou de gevel er in mum van tijd weer net zo uitzien als voor de behandeling. Vocht en vuiligheid zouden opnieuw in de steen trekken en er zou wederom snel algenvorming ontstaan. Om dit proces aanzienlijk te vertragen is het raadzaam om de natuurstenen gevel te impregneren. Bij natuursteen impregneren wordt er impregneermiddel aangebracht die in de poriën van het steen trekt. Dit zorgt voor een laag die water, vet en olie afstoot. Hierdoor zal vuil minder snel in de steen trekken en dat maakt het onderhouden van de gevel eenvoudiger.

Tijd voor gevel onderhoud?

Iedere gevel van natuursteen verdient het om te stralen, of het nou een kantoor, hotel of monumentaal pand betreft. Het periodiek reinigen van de gevel is daarom essentieel. 

We hebben al veel bedrijven mogen helpen, waaronder:

  • Het Amstel Hotel
  • ABN Amro aan de Zuidas
  • Utrecht Ford Advocaten
  • RAI Amsterdam
  • Sheraton Schiphol

Bij Floorcare zijn we gespecialiseerd in natuursteen onderhoud en weten daarom precies hoe we het natuursteen van jouw gebouw weer in zijn originele staat kunnen terugbrengen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.