• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Het onderhouden van marmer

Marmer onderhoud

Marmer onderhoud is essentieel voor een lange levensduur en het behouden van een mooie uitstraling.

Neem contact op

Marmer onderhoud is net als het onderhoud van andere materialen essentieel. Dat zorgt ervoor dat marmer in goede conditie blijft. Onderhoud blijft tijdens de gehele levensduur van marmer noodzakelijk. Als je marmer onderhoud correct en tijdig uitvoert, zal marmer haar originele uitstraling behouden.  

Elke natuursteen soort is anders, dat betekent dat er geen eenduidig advies gegeven kan worden voor natuursteen onderhoud. Marmer onderhoud vraagt om specifieke kennis van deze steensoort, chemie, behandelingen en onderhoudsmiddelen. 

 

Wat is marmer?

Marmer is een metamorf gesteente wat miljoenen jaren geleden onder hoge druk en temperatuur is ontstaan. Omdat de aardkorst voortdurend in beweging is, ontstaat deformatie. Onder grote temperatuurverschillen en hoge druk vindt metamorfose plaats: een chemische reactie tussen mineralen waarbij uit het ene mineraal een andere mineraalsoort wordt gevormd. Wanneer kalksteen deze metamorfose ondergaat, ontstaat marmer. 

Marmer is sinds jaar en dag één van de populairste natuursteen soorten die wordt toegepast in zowel interieur als exterieur. Als je marmer hebt toegepast in je woning of in de tuin, is het belangrijk deze tamelijk poreuze steensoort goed te onderhouden. Zo garandeer je een lange levensduur en mooie uitstraling.

Marmer onderhouden omvat vijf aspecten: 

  • Reinigen
  • Beschermen
  • Onderhouden
  • Verbeteren
  • Herstellen

 

Marmer behandelen

Marmer behandelen

Omdat elke steensoort, en dus ook elke marmersoort, uniek is van samenstelling, structuur, kleur en tekening, betekent dat ook dat steensoorten verschillend reageren op gelijke behandelingen. Bij marmer behandelen gebruik je dan ook andere producten dan bij bijvoorbeeld graniet. De experts van Floorcare hebben meer dan 30 jaar ervaring met het behandelen en onderhouden van natuursteen en zo ook van marmer onderhoud. We maken gebruik van middelen die speciaal zijn ontwikkeld voor het type marmer in jouw woning. 

Voordat onderhoudsproducten worden aangebracht op natuursteen is het belangrijk dat het oppervlak vrij is van stof en vuil. Losliggend vuil kan worden verwijderd door te stofzuigen of te vegen. Wanneer je veegt in huis is het belangrijk dat je gebruik maakt van een bezem met zachte haren geschikt voor binnen gebruik. Materialen met een harde structuur zijn niet geschikt voor gebruik op natuursteen. Op de lange termijn kan dit zorgen voor zeer fijne krasjes die een doffe look creëren.

 

Marmer schoonmaken

Marmer schoonmaken

Marmeren oppervlakken in je woning vragen om een regelmatig onderhoud. Preventief marmer onderhoud voorkomt schade op korte en lange termijn. Ook detecteer je schade sneller en daarvoor geldt: hoe eerder je dit laat herstellen, hoe beter. Marmer schoonmaken is een belangrijk onderdeel van marmer onderhoud.

Bij het schoonmaken van marmer kan je kiezen uit: 

  • het droog schoonmaken van marmer
  • het nat reinigen van marmer

Het droog schoonmaken van marmer betekent het oppervlak ontdoen van losliggend stof en vuil. Dit kan je met een zachte bezem of stofzuiger doen.

Het nat reinigen van marmer is het schoonmaken van het oppervlak met reinigingsmiddel. Gebruik daarvoor enkel producten die zijn ontwikkeld voor de marmersoort in jouw woning. Het gebruik van de verkeerde reinigingsmiddelen kan ernstige schade aanrichten. Let op dat je bij het marmer schoonmaken het reinigingsmiddel altijd doseert volgens aanwijzingen op de verpakking en dit te mengt met lauwwarm water.  

Wees alert met producten met een te hoge of te lage pH-waarde. Marmer is een kalkhoudend gesteente uit de calciumcarbonaat groep en heeft een zeer lage zuurbestendigheid. Zuur kan het poreuze gesteente aantasten en ernstige schade veroorzaken. Maak altijd gebruik van onderhouds- en reinigingsmiddelen met een neutrale pH-waarde.

 

Impregneren marmer

Marmer beschermen met een impregneermiddel

Een belangrijk aspect bij het onderhoud van marmer is het beschermen van de oppervlakken in je woning. Marmer impregneren zorgt ervoor dat het marmer onder andere water, vet en olie kan afstoten. Impregneermiddelen trekken in het steenoppervlak en hechten zich aan de binnenzijde van de poriën. Dit creëert een afstotende beschermingslaag. Een goede beschermlaag zorgt ervoor dat je langer van de stralende marmer in je woning geniet. Wordt je marmeren vloer intensief belopen of je keukenblad van marmer veelvuldig gebruikt door het hele gezin? Dan is impregneren zeker aan te raden.

 

Marmer vloer polijsten

Marmeren vloer polijsten

Het kan helaas gebeuren dat er na een ongelukje met vloeistoffen vlekken ontstaan in een marmeren blad of vloer. Hoewel diepreiniging vaak een uitkomst biedt, is het soms noodzakelijk ingetrokken vlekken te verwijderen middels micro-schuren, -zoeten en/of -polijsten. Marmer polijsten is een lichte vorm van schuren die wordt uitgevoerd met zeer fijne diamantschijven. Hiermee worden lichte slijtsporen, fijne krasjes en doffe vlekken verwijderd. Afhankelijk van het type marmer in je woning, kunnen verschillende dichtheid- en glans gradaties worden bereikt, zoals zijdeglans of hoogglans. 

 

Gebroken marmer repareren

Het repareren van marmer

Schade zoals gaten, butsen, scheuren en breuken, vragen om marmer onderhoud in de vorm van reparatie- of herstelwerkzaamheden. Marmer repareren en herstellen kan middels tal van verschillende behandelingen. Het team van Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met het herstellen en repareren van marmer. Heb je kleine of grote schade gedetecteerd aan marmer in jouw woning? Onze natuursteen experts staan altijd voor je klaar om je van een passend advies te voorzien. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden. 

Onderhoud van andere natuursteen soorten

Marmer onderhoud is gericht op de specifieke eisen van marmer maar het onderhouden van natuursteen verschilt per natuursteen soort. Omdat elke soort uniek is van samenstelling is het belangrijk altijd de juiste producten te gebruiken die geschikt zijn voor het type natuursteen dat in jouw interieur of exterieur ligt. 

Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees direct alle informatie over graniet onderhoud, hardsteen onderhoud, leisteen onderhoud, travertin onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.

Bron: Wikipedia.nl — Marmer

Vragen over marmer onderhoud

Is marmer sterk?

Marmer is een relatief zacht gesteente. Het is bijvoorbeeld minder hard dan graniet. Dit maakt het gevoelig voor beschadiging. Zorg dat je het marmer goed onderhoud en wees voorzichtig bij gebruik.

Wat voor soorten marmer zijn er?

Er bestaan vele soorten marmer. Wit marmer (Blanco Macael, Blanco Ibiza, Blanco Tranco en Blanco Carrara), crème marmer (Crema Cenia, Crema Marfil en Crema Valencia), zwart marmer (Negro Marquina) en rood marmer (Rojo Alicante, Rojo Bilbao, Rojo Coralito en Rojo Levante).

Hoe kwetsbaar is marmer?

Omdat marmer een relatief zacht gesteente is, is het behoorlijk kwetsbaar. De samenstelling maakt het gevoelig voor krassen, vlekken en temperatuurwisselingen. Neem contact op met Floorcare voor advies over het onderhouden van dit kwetsbare natuursteen.

Hoe onderhoud je marmer?

Het onderhouden van is in vijf categorieën in te delen. Reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen. Per categorie zijn er meerdere behandelingen mogelijk.

Hoe bescherm je marmer?

Marmer kan beschermd worden tegen toekomstige schade door het te impregneren. Impregneren is een gesteente bewerken met een impregneermiddel die vervolgens het materiaal intrekt. Wanneer impregneermiddelen worden aangebracht op natuursteen, trekken deze in het steenoppervlak waardoor de steen verzadigd raakt. Het impregneermiddel hecht zich in het marmer aan de binnenzijde van de poriën waardoor een vet, olie of waterafstotende laag ontstaat. Na deze behandeling is het marmer beter beschermd en behoudt het langer zijn mooie uiterlijk.