• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Travertin

Travertin onderhoud

Travertin onderhoud speelt een belangrijke rol bij het behoud van de lange levensduur en mooie uitstraling van travertin.

Neem contact op

Om travertin oppervlakken in je interieur en exterieur in goede conditie te houden, is het belangrijk om het gesteente goed te onderhouden. Dit travertin onderhoud omvat vijf aspecten: het beschermen, reinigen, onderhouden, herstellen en verbeteren van het gesteente. Dit zorgt er niet alleen voor dat travertin in goede conditie blijft, maar waarborgt ook de unieke uitstraling van het gesteente. 

Travertin onderhoud is belangrijk en het blijft belangrijk gedurende de hele levensduur van travertin. Dit vraagt om specifieke kennis van de steensoort, chemie, onderhouds- en reinigingsmiddelen en diverse behandelingen.

 

Wat is travertin?

Travertin wordt nog altijd vaak verward met marmer, maar deze steensoort heeft wel degelijk een unieke samenstelling. Travertin is een neerslaggesteente van anorganisch materiaal. Het gesteente ontstaat wanneer kalk neerslaat op de bodem van met kalk verzadigd water. Travertin wordt gekenmerkt door gaatjes die zijn ontstaan door plantenresten die zijn vergaan nadat volgende lagen kalk werden neergeslagen. 

Travertin heeft een typische crème kleur en is verkrijgbaar in lichte en donkere tinten. De kleur hangt van het gesteente wordt bepaald door de plek waar travertin gewonnen wordt. Travertin is een populaire steensoort die nog altijd veel wordt toegepast in het interieur. Als je travertin oppervlakken in je interieur of exterieur hebt, is het belangrijk deze poreuze steensoort goed te onderhouden. Zo blijft de lange levensduur en bijzondere uitstraling gewaarborgd. 

Travertin onderhoud

Omdat elke steensoort een unieke samenstelling heeft, kan er geen eenduidig advies worden gegeven voor het onderhouden van natuursteen. Travertin heeft een heel andere samenstelling dan bijvoorbeeld graniet en al daarom anders reageren op gelijke behandelingen en onderhouds- of reinigingsmiddelen. 

Travertin onderhoud kan grotendeels door jou zelf worden gedaan. Het is dan wel belangrijk dat je gebruik maakt van middelen die speciaal voor travertin onderhoud zijn ontwikkeld. In de praktijk kom je dit voornamelijk tegen bij het reinigen van het steenoppervlak.

Travertin schoonmaken

Travertin schoonmaken is een belangrijk onderdeel van travertin onderhoud. Het omvat twee aspecten: het verwijderen van losliggend vuil en het nat reinigen van het oppervlak. 

Het is belangrijk dat je het oppervlak zeer regelmatig ontdoet van losliggend vuil. Zandkorrels onder je schoenzool bijvoorbeeld hebben een schurend effect en dat veroorzaakt op de lange termijn een afgesleten steenoppervlak. Losliggend vuil verwijder je gemakkelijk met een bezem, stoffer of stofzuiger. Als losliggend vuil is verwijderd, kan je het oppervlak nat reinigen. Gebruik hiervoor enkel reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het type travertin in jouw interieur. Het gebruik van de verkeerde middelen kan ernstige schade veroorzaken. Ook dien je het middel altijd te doseren volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Wees extra alert met producten met een te hoge en te lage pH-waarde. De pH-waarde varieert tussen de 0 en 14. Kalkhoudende steensoorten zoals travertin mogen alleen worden behandeld met pH-neutrale producten, de waarde ligt daarbij rond de 7. 

Travertin impregneren

Travertin impregneren zorgt ervoor dat het steenoppervlak wordt voorzien van een goede beschermlaag. Hierdoor heeft het een water en vuilafstotende laag en raakt het gesteente minder snel beschadigd. Eveneens vergemakkelijkt dit het travertin onderhoud en de reiniging van het gesteente.

Middels impregneren worden impregneermiddelen aangebracht op het steenoppervlak. Deze dringen door tot diep in het gesteente en verankeren zich in de poriën. Het gesteente raakt hierdoor goed verzadigd waardoor je lange tijd geniet van een goede bescherming. 

Travertin polijsten

Travertin wordt altijd op de fabriek geresineerd. Hierdoor wordt het oppervlak veel egaler opgeleverd. Travertin bevat namelijk open holtes welke het gesteente erg kwetsbaar maken. Naast het resineren is schuren, zoeten en polijsten ook een belangrijk onderdeel van travertin onderhoud. Echter is specifieke kennis van het gesteente en de behandeling nodig om dit goed uit te kunnen voeren. 

Middels travertin polijsten worden krassen, oneffenheden, onvlak gelegde tegels en afgesleten looppaden verwijderd. Dit gebeurt in drie fases: het schuren, zoeten en polijsten. 

Travertin repareren

Travertin is poreuze kalksteensoort met open poriën en is daardoor extra kwetsbaar. Bij onjuist travertin onderhoud ontstaat er vaak sneller schade. Beschadigingen kunnen helaas ook op andere momenten optreden, na vochtschade of na het laten vallen van een zwaar voorwerp bijvoorbeeld. Travertin repareren kan gelukkig middels diverse behandelingen. Zo wordt het gesteente weer teruggebracht in goede conditie.

Travertin gaten opvullen

Soms heb je te maken met hele grote putten of gaten. Als de schade extreem is heb je hulp van een expert nodig. Gelukkig is travertin gaten opvullen één van de methodes waar we bij Floorcare veel ervaring mee hebben. Heb je schade gedetecteerd aan een travertin oppervlak in jouw interieur of exterieur? Of het nou gaat om reparatie, reiniging of travertin onderhoud, onze experts staan altijd voor je klaar om je van passend advies te voorzien.

Onderhoud varieert per natuursteen soort

Per steensoort kan het onderhoud enorm variëren omdat je te maken hebt met een unieke samenstelling en uitstraling van het gesteente. Specifieke kennis van gesteente, chemie en behandelingen is nodig om het gesteente in goede conditie te houden. 

Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees direct alle informatie over marmer onderhoud, graniet onderhoud, hardsteen onderhoud, leisteen onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.