• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Zo onderhoud je travertin

Travertin onderhoud

Zoals bij elke natuursteen is het juist onderhouden van travertin erg belangrijk. Het onderhouden van deze natuursteen is belangrijk voor het behouden van oorspronkelijke look van travertin.

Neem contact op

Travertin heeft de afgelopen jaren een enorme comeback gemaakt in ons interieur. Niet alleen komen wij veel vloeren tegen van travertin, deze natuursteen wordt op veel verschillende manieren toegepast in huis. De populairste nieuwkomer: een travertin tafel. Hartstikke mooi, maar travertin onderhoud: hoe doe je dat eigenlijk?

Het goed onderhouden van travertin is belangrijk om de oorspronkelijk look van de natuursteen te behouden. Deze poreuze steensoort laat zich makkelijk onderhouden en behandelen zolang je weet op welke manier je dat het best kan doen.

 

Wat is travertin?

Allereerst, wat is het precies? Travertin wordt vaak verward met marmer. Maar er is wel degelijk een verschil tussen deze soorten natuursteen. Travertin heeft een veel grovere structuur dan marmer en bevat daarnaast minuscuul kleine gaatjes. Deze gaatjes ontstaan tijdens de vorming van deze zoetwaterkalksteen.

Travertin heeft een typische crème kleur en is verkrijgbaar in lichte tinten maar ook wat donkerder beige. Dat hangt af van de plek waar de travertin gewonnen wordt. De neutrale kleur van dit gesteente gaat goed samen met vrijwel alle interieurstijlen. Geen wonder dat het zo’n geliefde natuursteen is in huis.

Travertin onderhoud

Het onderhouden van travertin is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Omdat deze steensoort een hoge kalkwaarde bevat, is het gevoelig voor pH-rijke producten. Deze kunnen de steen ernstig beschadigen en dat zou nogal zonde zijn van zo’n mooie vloer of tafel. Zorg er dus voor dat je de juiste reinigingsproducten in huis haalt voor het travertin schoonmaken. Gebruik nooit agressieve middelen zoals CIF of antikalk. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat je fijne producten gebruikt zoals een zachte bezem en microvezeldoek. Schuursponsjes zijn een echte ‘no go’ en kunnen het oppervlak beschadigen met krasjes.

Travertin impregneren

Wat het onderhoud van travertin een stuk makkelijker maakt, is het laten impregneren van de natuursteen. Middels travertin impregneren wordt een beschermlaag aangebracht in de toplaag van het oppervlak. Daardoor is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf zoals vuil en vocht. Omdat dit geen kans krijgt zich te hechten aan de steen, zal ook het schoonmaken een stuk makkelijker gaan.

Travertin polijsten

Travertin wordt in de meeste gevallen zeer glanzend opgeleverd omdat de natuursteen dan het best tot zijn recht komt. Na verloop van tijd zal het glanzende oppervlak echter tot wat van deze glans verliezen. Travertin polijsten zal ervoor zorgen dat oneffenheden en krassen worden verwijderd en het oppervlak haar glans terugkrijgt. Nadat het oppervlak wordt opgeschuurd met diamantpads, zal het oppervlak worden gepolijst en gezoet. Voor de afwerking kan worden gekozen voor matig glanzend oppervlak tot een zeer glanzend oppervlak.

Travertin repareren

Travertin is een zeer kalkrijk product, wat betekent dat het een poreuze steensoort is en daarmee gevoelig voor schade. Travertin repareren is gelukkig een manier om de meeste vormen van schade weer te herstellen. Middels onze spotrepair techniek hoeft schade enkel lokaal te worden hersteld en zal de gerepareerde spot na reparatie niet meer te onderscheiden zijn van het origineel. Travertin wordt gekenmerkt door grote poriën in het oppervlak waar relatief snel schade aan kan ontstaan. Travertin gaten opvullen is een reparatie waar we bij Floorcare veel ervaring mee hebben. We werken uitsluitend met producten van hoogwaardige kwaliteit waardoor we natuursteen altijd perfect kunnen herstellen.

Onderhoud varieert per natuursteen soort

Elk type natuursteen wordt op nét een andere manier onderhouden. Natuursteen is een product van de natuur en daar dient delicaat mee om te worden gegaan. Dit betekent ook dat elke steensoort een unieke samenstelling heeft die anders moet worden onderhouden. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees direct alle informatie over marmer onderhoud, graniet onderhoudhardsteen onderhoudleisteen onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.