• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Leisteen polijsten

Leisteen onderhoud is essentieel voor het waarborgen van de lange levensduur van deze steensoort. Na verloop van tijd kunnen er beschadigingen zoals fijne krassen ontstaan waardoor de mooie uitstraling van natuursteen wordt aangetast. De meeste steensoorten lenen zich uitstekend voor een schuur-, zoet- en polijstbehandeling om deze beschadigingen te verwijderen. Bij leisteen is dat echter niet zomaar mogelijk. 

Omdat leisteen bestaat uit samengeperste lagen gesteente, kan het gesteente tijdens een behandeling splijten of breken. Gelukkig zijn er voldoende andere mogelijkheden om een leistenen oppervlak terug te brengen in goede conditie. 

 

Waarom leisteen polijsten niet mogelijk is

In de loop der jaren kunnen er diverse beschadigingen optreden aan natuurstenen oppervlakken, waaronder doffe looppaden en fijne krassen. De meeste steensoorten kunnen worden behandeld met schuren, zoeten en polijsten. Middels deze behandeling worden hoogteverschillen, beschadigingen, krassen en onregelmatigheden verwijderd. Omdat leisteen kan splitten of breken tijdens deze behandeling, dien je het gesteente op unieke wijze te behandelen. Hiervoor is specifieke kennis van het gesteente en deze behandelingen noodzakelijk. Een mildere vorm van polijsten is bijvoorbeeld wél mogelijk bij leisteen. Daarnaast kunnen sommige leisteensoorten ook worden behandeld middels frezen.

Micro-schuren, -zoeten en -polijsten

Leisteen heeft een ruw oppervlak, dit wordt ook wel het splijt- of breukoppervlak genoemd. Dit wordt gekenmerkt door een onregelmatig uiterlijk. De kwetsbare steensoort is hierdoor gevoelig en kan relatief snel splijten. Dit gespleten oppervlak kan worden behandeld middels micro-schuren, -zoeten en -polijsten. Deze behandeling wordt uitgevoerd met flexibele schuurschijven.

Het oppervlak wordt eerst geschuurd met flexibele schuurschijven met een grove korrel. In elke schuurronde wordt gebruik gemaakt van een schuurschijf met een fijnere korrel. Na deze behandeling is het oppervlak ruw en open en daarmee gevoelig voor externe factoren die schade kunnen aanrichten. Het oppervlak dient daarom ook te worden gezoet. Het zoeten wordt uitgevoerd met zeer fijne flexibele schuurschijven die het oppervlak verdichten. Na het zoeten wordt met een flexibele polijstschijf of polijstvilt met polijstpoeder of polijstpasta hoogglans aangebracht op het oppervlak. 

Frezen

Enkele leisteensoorten lenen zich ook goed voor een freesbehandeling. Leistenen tegels worden middels deze behandeling gekalibreerd. Dat wil zeggen dat de tegels op gelijke hoogte worden gebracht en zo een gelijkmatigere uitstraling verkrijgen. Na het frezen kan het oppervlak worden gezoet en en bij sommige steensoorten zelfs nog worden gepolijst. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw leistenen oppervlakken? Neem dan contact op met de experts van Floorcare. Wij zijn gecertificeerd specialist in het onderhouden, reinigen, beschermen, herstellen en verbeteren van natuursteen. 

Andere soorten natuursteen polijsten

In tegenstelling tot leisteen kunnen de meeste andere steensoorten wel worden geschuurd, gezoet en gepolijst. Ben je op zoek naar meer informatie over het polijsten van de steensoort in jouw woning of interieur? Lees dan meer over natuursteen polijsten in het algemeen of over marmer polijsten, graniet polijsten, hardsteen polijsten, travertin polijsten, een granito vloer polijsten of terrazzo polijsten.