• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Zo behandel je leisteen

Leisteen polijsten

Omdat leisteen is opgebouwd uit verschillende lagen, is polijsten helaas niet mogelijk. Dat betekent overigens niet dat er voldoende andere mogelijkheden zijn om uw vloer er weer als nieuw uit te laten zien.

Neem contact op

Vanwege het typische karakter van leisteen is het een geliefde steensoort. Dit maakt dat de natuursteen goed past in een modern interieur maar ook goed combineert met een landelijk interieur of industriële stijl. Wanneer je leisteen onderhoud correct uitvoert, gaat het oppervlak jaren mee. Maar leisteen polijsten, kan dat eigenlijk wel?

De meeste natuurstenen lenen zich uitstekend voor het polijsten. Bij leisteen is dat helaas niet het geval. Leisteen polijsten is niet mogelijk omdat de steen bestaat uit verschillende samengeperste lagen. Hierdoor kan de steen splitten of breken tijdens het polijsten. Gelukkig lenen andere behandelingen zich wel uitstekend voor leisteen.

Waarom leisteen polijsten niet mogelijk is

Als je optimaal wilt genieten van een mooie vloer in huis, raden we je aan regelmatig professioneel onderhoud te laten verrichten. Vaak wordt er gekozen voor het polijsten van oppervlakken. Hierbij worden krasjes en oneffenheden weggehaald zodat de vloer er weer strak uitziet. Helaas is dat niet altijd mogelijk, wat het geval is bij leisteen. Leisteen is onder hoge druk en warmte gevormd. Tijdens dit proces zijn verschillende lagen tegen elkaar aangedrukt waardoor leisteen bestaat uit laagjes. Wanneer je dit probeert te polijsten, is de kans aanwezig dat de steen split of breekt.

Wat kan dan wel?

Gelukkig kun je leisteen op meerder manieren laten onderhouden, waardoor je vloer eruit ziet als nieuw. Hieronder delen we twee tips, die ervoor zorgen dat je vloer een stralend object blijft in huis.

1. Laat leisteen altijd impregneren

Leistenen oppervlakken dienen net als andere natuursteen soorten altijd te worden voorzien van een impregneerlaag. Dankzij deze laag kunnen vocht en vuil zich minder goed aan het oppervlak hechten. Zo zal het bij het morsen van diverse vloeistoffen makkelijker zijn dit te verwijderen en krijgt dit vocht minder snel de kans in het gesteente te trekken.

2. Maak leisteen goed schoon

Leisteen dient – afhankelijk van de intensiteit waarmee het wordt gebruikt – minimaal eens per week goed schoon te worden gemaakt. Verwijder daarbij eerst losliggend vuil zoals zand en stof met een binnen bezem of stofzuiger. Hierna kan de vloer worden gereinigd met speciaal schoonmaakmiddel wat ontwikkeld is voor leisteen. Zorg er tijdens het dweilen voor dat overtollig water wordt verwijderd. Zo voorkom je dat er te veel vocht op het oppervlak ligt of dat je strepen krijgt wanneer het opdroogt.

Het schoonmaken maakt een belangrijk deel uit van het onderhouden van leisteen en is een klusje wat gemakkelijk door uzelf kan worden uitgevoerd. 

Ondervindt u toch schade aan uw leistenen oppervlak? Neem dan contact op met onze natuursteen experts om de mogelijke behandelingen met u door te nemen.

Andere soorten natuursteen polijsten

In tegenstelling tot leisteen, laten andere natuursteen soorten zich wel gemakkelijk polijsten. Wel kan het per steensoort verschillen hoe onze experts de behandeling precies uitvoeren. Lees meer over natuursteen polijsten in het algemeen, marmer polijsten, graniet polijsten, hardsteen polijstentravertin polijsten, een granito vloer polijsten of terrazzo polijsten.