• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Leisteen polijsten

Een natuursteen vloer polijsten is doorgaans geen probleem, maar bij leisteen is dit iets gecompliceerder. Leisteen onderhoud is essentieel voor het waarborgen van de lange levensduur van deze steensoort. Na verloop van tijd kunnen er beschadigingen zoals fijne krassen ontstaan waardoor de mooie uitstraling van natuursteen wordt aangetast. De meeste steensoorten lenen zich uitstekend voor een schuur-, zoet- en polijstbehandeling om deze beschadigingen te verwijderen. Bij leisteen is dat echter niet zomaar mogelijk; leisteen polijsten is uitdagend.

Omdat leisteen bestaat uit samengeperste lagen gesteente, kan het gesteente tijdens een behandeling splijten of breken. Gelukkig zijn er voldoende andere mogelijkheden dan polijsten om een leisteen vloer terug te brengen in goede conditie. 

 

Leisteen-polijsten

Waarom breukruwe leisteen polijsten niet mogelijk is

In de loop der jaren kunnen er diverse beschadigingen optreden aan natuurstenen oppervlakken zoals een vloer, waaronder doffe looppaden en fijne krassen. De meeste steensoorten kunnen worden behandeld met leisteen polijsten, schuren en zoeten. Middels deze behandelingen, zoals leistenen tegel polijsten worden hoogteverschillen, beschadigingen, krassen en onregelmatigheden verwijderd.

Omdat leisteen kan splitten of breken tijdens deze behandeling, dien je het gesteente op unieke wijze te behandelen. Hiervoor is specifieke kennis van het gesteente en deze behandelingen noodzakelijk. Een mildere vorm van polijsten is bijvoorbeeld wél mogelijk bij leisteen, maar een leistenen vloer polijsten of leisteen tegels polijsten is niet simpel. Daarnaast kunnen sommige leisteen soorten ook worden behandeld middels frezen.

Micro-schuren, -zoeten en -polijsten van een vloer

Leisteen heeft een ruw oppervlak, dit wordt ook wel het splijt- of breukoppervlak genoemd. Dit wordt gekenmerkt door een onregelmatig uiterlijk. De kwetsbare steensoort is hierdoor gevoelig en kan relatief snel splijten. Dit gespleten oppervlak kan worden behandeld middels micro-schuren, -zoeten en -polijsten. Het leisteen polijsten, zowel leistenen tegel polijsten als leistenen vloer polijsten, wordt uitgevoerd met flexibele schuurschijven.

De vloer wordt eerst geschuurd met flexibele schuurschijven met een grove korrel. In elke schuurronde wordt gebruik gemaakt van een schuurschijf met een fijnere korrel. Na deze behandeling is het oppervlak ruw en open en daarmee gevoelig voor externe factoren die schade kunnen aanrichten. Het oppervlak dient daarom ook te worden gezoet. Het zoeten wordt uitgevoerd met zeer fijne flexibele schuurschijven die het oppervlak verdichten. Het proces van een leisteen vloer polijsten is pas afgerond nadat de juiste polijstvilt met polijstpoeder of polijstpasta hoogglans is aangebracht. Zo ziet uw natuursteen vloer er weer uit als nieuw.

Frezen

Enkele leisteensoorten lenen zich ook goed voor een freesbehandeling. Leistenen tegels worden middels deze behandeling gekalibreerd. Dat wil zeggen dat de tegels op gelijke hoogte worden gebracht en zo een gelijkmatigere uitstraling verkrijgen. Na het frezen kan de vloer worden gezoet en en bij sommige steensoorten zelfs nog worden gepolijst. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw leisteen vloer of heb je vragen? Neem dan gerust contact op met de experts van Floorcare. Wij zijn gecertificeerd specialist in het onderhouden, reinigen, beschermen, herstellen en verbeteren van natuursteen, waaronder leisteen polijsten.

Ook als het gaat om het behandelen van specifieke types leisteen staan wij klaar voor advies en ondersteuning. Denk hierbij aan:

  • Peacock leisteen
  • Indische leisteen
  • Indiase leisteen
  • Belgische leisteen
  • Chinese leisteen
  • Braziliaanse leisteen
  • Portugese leisteen
  • Noors leisteen

Leisteen-Vloer-Polijsten

Leisteen reinigen

Omdat een leisteen vloer polijsten niet altijd even eenvoudig is, is het regelmatig reinigen van jouw vloer des te belangrijker. Zo voorkom je namelijk dat los liggend vuil krassen kan veroorzaken. Een leisteen vloer schoonmaken hoeft in de basis niet lastig te zijn. Droog vuil zoals zand en stof kan eenvoudig worden verwijderd met een zachte bezem of stofzuiger. Vervolgens kun je jouw natuursteen vloer reinigen met water en schoonmaakmiddel. Let hierbij wel altijd goed op dat je gebruik maakt van de juiste middelen. Sommige schoonmaakmiddelen zijn namelijk te agressief voor leisteen vloeren en kunnen zodoende schade aanrichten.

Mocht grondige reiniging vereist zijn kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Een andere natuursteen vloer polijsten?

In tegenstelling tot een leisteen vloer kunnen de meeste andere steensoorten wel worden geschuurd, gezoet en gepolijst. Ben je op zoek naar meer informatie over het polijsten van de steensoort in jouw woning of interieur? Lees dan meer over natuursteen polijsten in het algemeen of over marmer polijsten, graniet polijsten, hardsteen polijsten, travertin polijsten, een granito vloer polijsten of terrazzo polijsten. We helpen je graag verder om jouw vloer weer in nieuwstaat terug te brengen.

Bron: Cultureelerfgoed.nl — Leisteen

Vragen over leisteen polijsten

Wat houdt leisteen polijsten in?

Leisteen polijsten is een proces die zorgt dat een oppervlak weer glanzend wordt gemaakt. Dit wordt gedaan middels een hard slijpmiddel, dat een fijne korrelstructuur heeft en harder is dan het te bewerken gesteente.

Kan je leisteen polijsten?

Door de gelaagde opbouw van leisteen is traditioneel polijsten uitdagend. Het kwetsbare leisteen kan relatief snel splijten. Dit gespleten oppervlak kan worden behandeld middels micro-schuren, -zoeten en -polijsten. Het leisteen polijsten wordt uitgevoerd met flexibele schuurschijven.

Waarmee leisteen polijsten?

Het oppervlak wordt eerst geschuurd met flexibele schuurschijven met een grove korrel. In elke schuurronde wordt gebruik gemaakt van een schuurschijf met een fijnere korrel. Na deze behandeling is het oppervlak ruw en open en daarmee gevoelig voor externe factoren die schade kunnen aanrichten.

Wanneer moet je leisteen polijsten?

Wanneer het leisteen dof oogt of wanneer er beschadigen zijn ontstaan wil je het gesteente polijsten. Deze beschadigingen zijn vaak het resultaat van intensief gebruik. Om de levensduur van je natuurstenen oppervlak te verlengen is regelmatig onderhoud een must.

Kan ik zelf leisteen polijsten?

Met de juiste apparatuur is het mogelijk om zelf het leisteen te polijsten. Echter is leisteen een erg uitdagend natuursteen om te polijsten. Daarom raden wij aan om contact met ons op te nemen. Wij geven advies of kunnen je helpen met de juiste manier van leisteen polijsten.