Zo behandel je leisteen

Leisteen polijsten

Omdat leisteen is opgebouwd uit verschillende lagen, is polijsten helaas niet mogelijk. Dat betekent overigens niet dat er voldoende andere mogelijkheden zijn om uw vloer er weer als nieuw uit te laten zien.

Neem contact op

Vanwege het typische karakter van leisteen is het een geliefde steensoort. Dit maakt dat de natuursteen goed past in een modern interieur maar ook goed combineert met een landelijk interieur of industriële stijl. Wanneer je een leistenen vloer goed weet te onderhouden, gaat deze jaren mee. Maar leisteen polijsten, kan dat eigenlijk wel?

De meeste natuurstenen lenen zich uitstekend voor het polijsten. Bij leisteen is dat helaas niet het geval. Leisteen polijsten is niet mogelijk omdat de steen bestaat uit verschillende samengeperste lagen. Hierdoor kan de steen splitten of breken tijdens het polijsten. Gelukkig lenen andere behandelingen zich wel uitstekend voor leisteen.

Waarom leisteen polijsten niet mogelijk is

Als je optimaal wilt genieten van een mooie vloer in huis, raden we je aan regelmatig professioneel onderhoud te laten verrichten. Vaak wordt er gekozen voor het polijsten van oppervlakken. Hierbij worden krasjes en oneffenheden weggehaald zodat de vloer er weer strak uitziet. Helaas is dat niet altijd mogelijk, wat het geval is bij leisteen. Leisteen is onder hoge druk en warmte gevormd. Tijdens dit proces zijn verschillende lagen tegen elkaar aangedrukt waardoor leisteen bestaat uit laagjes. Wanneer je dit probeert te polijsten, is de kans aanwezig dat de steen split of breekt.

Wat kan dan wel?

Gelukkig kun je leisteen op meerder manieren laten onderhouden, waardoor je vloer eruit ziet als nieuw. Hieronder geven we je twee tips, die ervoor zorgen dat je vloer stralend blijft.

1. Laat leisteen impregneren

We kunnen leisteen impregneren, waardoor je vloer een extra beschermlaag krijgt en vocht en vuil minder goed aan het oppervlak hecht. Als je een kop thee morst, zal het veel minder snel in de steen trekken en dat scheelt weer een hoop tijd en geld, wat je later zou spenderen aan het schoonmaken ervan.

2. Maak leisteen goed schoon

Wij raden het aan om de leisteen minimaal een keer per week goed schoon te maken. Hoe je dit het beste kan doen? Door de vloer eerst te bezemen of stofzuigen. Daarna maak je een sopje van lauwwarm water met een speciaal reinigingsmiddel voor leisteen of (edel)zeep. Poets het stenen oppervlak. Hierna spoel je het met warm soppig water af om daarna al het overtollige water op te moppen. 

Het schoonmaken is een klusje wat je zelf kunt doen, maar het kan zeker tijdrovend zijn. Om de vloer in een uitstekende conditie te houden is echter het wel belangrijk om dit goed te doen. Om tijd te besparen kunnen wij de vloer reinigen met speciaal schoonmaakmiddel. Zo voorkom je eventuele beschadigingen aan de vloer en krijgt de vloer weer zijn schoonheid terug.

Daarnaast kan een leistenen vloer worden behandeld met leisteenolie. De vloer wordt hierbij volledig ingezet met de olie waardoor het een afstotende bovenste laag krijgt én je vloer haar mooie typische leisteen kleur terugkrijgt.