• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring

Hardsteen repareren

Natuursteen is een product waar je op delicate wijze mee om dient te gaan om van een lange levensduur te genieten. Zelfs bij tijdig en correct hardsteen onderhoud kan het zo zijn dat je schade ontdekt aan het oppervlak. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk laat herstellen om uitbreiding van de schade te voorkomen. Diverse reparatie- en herstelbehandelingen zorgen ervoor dat jouw hardstenen oppervlak wordt teruggebracht in goede conditie. 

Bij hardsteen repareren, is kennis van de behandelingen, de steensoort en chemie onmisbaar. 

 

Hardsteen repareren

Bij schade moet je altijd zo snel mogelijk het hardsteen repareren. Dat is cruciaal om uitbreiding van de beschadiging te voorkomen. Beschadigingen die kunnen voorkomen aan hardstenen oppervlakken zijn onder andere: 

 • Krassen
 • Gaten en butsen
 • Scheuren en breuken
 • Doffe looppaden
 • Efflorescentie
 • Ingetrokken vlekken
 • Brand- en waterschade

Neem direct contact op met een gecertificeerd bedrijf als je schade detecteert. De schade experts van Floorcare kunnen een nauwkeurige inschatting maken van de schade, eventuele gevolgen en reparatiemogelijkheden om zo snel mogelijk over te gaan op hardsteen repareren. 

Om een nauwkeurige inschatting te maken is het belangrijk dat je duidelijke foto’s maakt van de schade. Zorg voor voldoende licht op de foto’s en zorg ervoor dat ze scherp zijn. Dat is niet alleen belangrijk voor de experts van Floorcare, ook je verzekering heeft deze foto’s nodig. Als je verzekerd bent, kan je in veel gevallen een groot deel of zelfs het hele bedrag van het hardsteen repareren terugvragen van de verzekering.

Hardsteen repareren met spotrepair

Een reparatietechniek die bij hardsteen repareren veelvuldig door de experts van Floorcare wordt toegepast is spotrepair, ook wel spotfixing genoemd. Een beschadiging hoeft in dit geval enkel te worden hersteld op de plek waar deze is ontstaan. Vereiste is wel dat de schade zich in de tussentijd niet heeft uitgebreid. Als schade enkel lokaal hoeft te worden hersteld, is vervanging van een deel of het hele oppervlak niet nodig. Hardsteen repareren middels spotrepair scheelt zo aanzienlijk in de kosten. 

Door gebruik te maken van vulmaterialen die nagenoeg dezelfde uitstraling en samenstelling hebben als hardsteen, wordt het kapotte deel van het oppervlak teruggebracht in goede conditie. De lijnen, vormen, kleuren en structuren van het type hardsteen dat is toegepast worden op natuurlijke wijze nagemaakt. Het vulmateriaal wordt vervolgens uitgehard met een UV-lamp en de herstelde spot wordt hierna verder afgewerkt. Dat maakt spotrepair een efficiënte manier van hardsteen repareren. 

Hardsteen polijsten

Een andere behandeling die geschikt is om schade te verwijderen bij hardsteen repareren is het schuren, zoeten en polijsten van hardsteen. Hiermee worden verschillende beschadigingen hersteld, waaronder:

 • Oneffenheden en onregelmatigheden
 • Doffe looppaden
 • Hoogteverschillen
 • Krassen en andere lichte beschadigingen

De vorm van hardsteen repareren wordt uitgevoerd in verschillende fasen: schuren, zoeten en polijsten. Het schuren wordt uitgevoerd met industriële diamantschijven met een hoge grofheid gradatie. Verschillende schuurrondes volgen elkaar op waarbij in elke ronde gebruik wordt gemaakt van een fijnere diamantschijf. Deze schijf zal de krassen van de voorgaande ronde verwijderen. Het oppervlak is na deze bewerking open en poreus en dient verder behandeld te worden. Daarom volgt hierna het zoeten, de fase waarin het oppervlak weer wordt gedicht en zijn glans terugkrijgt. Ook bij het zoeten wordt het oppervlak behandeld met diamantschijven, ditmaal met veel fijnere schijven. Het polijsten wordt in de laatste fase uitgevoerd. Het steenoppervlak bereikt hiermee een veel hogere glansgraad. 

Tips om reparatie aan hardsteen te voorkomen

Natuurlijk is het belangrijk om hardsteen repareren zoveel mogelijk te voorkomen. Een herstelde spot is namelijk nooit meer volledige identiek aan het oorspronkelijk geplaatste hardsteen. Enkele tips die daarom raadzaam zijn om op te volgen:

 • Breng altijd een degelijke bescherming aan in de vorm van een coating, verzegeling of impregneerlaag. Het oppervlak is hierna in veel hogere mate beschermd tegen externe factoren die schade kunnen aanrichten. 
 • Losliggend vuil zoals zand zorgt onder je schoenzool voor een een schurend effect met afgesleten looppaden als gevolg. Verwijder losliggend vuil daarom zeer regelmatig en bij voorkeur zelfs dagelijks. 
 • Heb je per ongeluk geknoeid met (zure) vloeistoffen? Dan is het belangrijk dit zo snel mogelijk te reinigen om het indringen van vlekken te voorkomen. 

Diverse natuursteen soorten repareren

Omdat elke steensoort een unieke samenstelling heeft, worden reparatiewerkzaamheden op verschillende manieren uitgevoerd. Lees meer over natuursteen repareren in het algemeen of over marmer repareren, graniet repareren, leisteen repareren, travertin repareren, een granito vloer repareren en een terrazzo vloer repareren.