Zo lang mogelijk genieten van jouw vloer

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen is van zichzelf een duurzaam product, maar tussentijds reinigen kan schade op de lange termijn voorkomen. Alles over natuursteen schoonmaken lees je hier.

Neem contact op

Of het nou om de badkamer, de keuken of de vloer gaat, het is belangrijk om natuursteen goed te onderhouden. Hierdoor beperk je de kans op vlekken en schade tot het minimum en dat scheelt aanzienlijk in je portemonnee. Hou je weer meer geld over voor andere leuke dingen. Klinkt dat als muziek in de oren? Natuursteen schoonmaken doe je zo.

Steen is van zichzelf een duurzaam product, maar tussentijds natuursteen onderhoud kan schade op zowel de korte als lange termijn voorkomen. Een oppervlak van natuursteen regelmatig schoonmaken draagt bij aan het behoudt. 

 

Hoe maak je natuursteen schoon?

Natuursteen schoonmaken hoeft niet ingewikkeld te zijn. In zes simpele stappen leer jij hoe je natuursteen zelf zo goed mogelijk kan schoonmaken.

1. Gebruik altijd lauwwarm water

Het is belangrijk dat je natuursteen schoonmaakt en vooral met enige regelmaat. Doe dit met een lauwwarm sopje waar je eventueel wat groene zeep aan toevoegt om het oppervlak te ontdoen van vuil. Het is belangrijk dat het water lauwwarm is en nooit heet van temperatuur. Een lauwwarm sopje met groene zeep zorgt ervoor dat externe factoren zoals kalk geen kans krijgen om het oppervlak aan te tasten.

2. Natuursteen schoonmaken met zachte producten

Ook als natuursteen van te voren goed is bewerkt, is het belangrijk dat je agressieve middelen in de kast laat staan. Schuursponsjes zijn uit den boze. Het ruwe oppervlak kan kleine sporen van krasjes en beschadigingen achterlaten waardoor vuil zich makkelijker vastbijt in het oppervlak en er op de lange termijn schade kan ontstaan. Gebruik daarom alleen maar zachte én schone doeken als je natuursteen schoonmaakt.

Daarnaast raden we je aan de vloer regelmatig schoon te vegen met een zachte bezem. Daarmee verwijder je zandkorrels die anders over de vloer schuren tijdens het lopen of verschuiven van meubels. Stofzuigen kan natuurlijk ook.

3. Neem natuursteen dagelijks af

Dit geldt met name voor het aanrecht in de keuken. Als je dagelijks – of na elk gebruik – met wat water het aanrecht afneemt, is natuursteen schoonmaken zo gepiept. Let op: maak het oppervlak ook weer goed droog om strepen en vlekken te voorkomen.

4. Vermijd het gebruik van zure middelen

Gebruik nooit (lees: echt nooit) zure middelen als je natuursteen schoonmaakt. Deze producten kunnen vlekken of kringen achterlaten en dat wil je niet. Blijf daarom ver weg van antikalk en azijn. Heb je geknoeid met koolzuurhoudende frisdrank, wijn of sinaasappelsap? Maak de vlek meteen schoon want ook deze producten bevatten een hoge pH-waarde (zuur) die natuursteen kunnen aantasten.

5. Natuursteen buiten? Gebruik een hogedrukspuit of staalborstel

Een buitenterras met natuursteen is prachtig, maar bij het schoonmaken ervan moet je uitkijken dat je het niet beschadigt. Je mag het terras wel afspuiten met een hogedrukreiniger, maar let op: zet de spuit op een lage stand. Zorg dat je de straal niet te dicht bij de voegen van de tegels houdt. Je kunt ook een borstel in de hand nemen, voor niet-gepolijste ruwe natuursteen kan je het beste een staalborstel of staalwol gebruiken. Is de vloer wel gepolijst, dan kan je ook een harde borstel met zandkorrels gebruiken. 

Ook voor buiten geldt: pak niet zomaar afwasmiddel uit de kast als je natuursteen gaat reinigen. Gebruik alleen zachte zeep of een product op basis van lijnolie. 

6. Biologisch waspoeder tegen groene aanslag

Als er een groen laagje aanslag op je natuursteen buiten te zien is, verwijder dat dan met een algendodend middel, biologisch waspoeder met enzymen of soda. Let er hierbij goed op dat de producten niet in aanraking komen met terrasmeubelen. Vetvlekken kan je te lijf gaan met keukenpapier, heet water en soda. Zo absorbeer je de vlek. Heb je op het terras een vlek en krijg je het er niet zomaar af met soda? Krab dan voorzichtig de vlek eraf.

Soorten natuursteen schoonmaken

Het effectief schoonmaken van natuursteen kan per steensoort verschillen. Lees meer over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken. Zo weet je zeker dat je de juiste middelen en technieken gebruikt om jouw natuurstenen vloer, aanrechtblad of badmeubel weer te laten glanzen als nooit tevoren.