• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Zo lang mogelijk genieten van jouw vloer

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud om je vloer in topconditie te houden.

Neem contact op

Heb je oppervlakken van natuursteen in de keuken, badkamer of tuin? Dan ben je er ongetwijfeld van bewust dat natuursteen regelmatig onderhouden moet worden om het mooi te houden. Een belangrijk onderdeel van het natuursteen onderhoud is de schoonmaak. Natuursteen schoonmaken zorgt ervoor dat je vloer of tegels in je badkamer of keuken wordt ontdaan van vuil en zo blijft stralen.

Hoewel natuursteen een uiterst duurzaam product is, kan je het nodige doen om de levensduur van toepassingen in je woning te verlengen. Eén van de makkelijkste manieren om zelf natuursteen goed te onderhouden, is het reinigen van deze natuurstenen oppervlakken in je woning. Natuursteen schoonmaken is een onmisbare stap voor goed onderhoud.

 

Natuursteen reinigen

 

Natuursteen reinigen

Natuursteen schoonmaken wordt in de natuursteenbranche ook wel reinigen genoemd. We onderscheiden drie vormen van natuursteen reinigen die allen een bijdrage leveren aan het onderhoud van steensoorten.

  • Basisreiniging: hiermee bedoelen we de reinigingswerkzaamheden die worden toegepast direct na het plaatsen van natuurstenen oppervlakken. Omdat bij de plaatsing van deze oppervlakken gebruik wordt gemaakt van specie- en voegmaterialen is het belangrijk dat deze ook weer worden verwijderd. Deze reiniging dient zeer grondig te worden uitgevoerd. 
  • Dieptereiniging: middels deze behandeling worden opgehoopte lagen vuil en ingetrokken vlekken in het gesteente verwijderd. Dit kunnen onder andere verf- en lijmvlekken zijn maar ook zeep- en waslagen. 
  • Bijzondere reiniging van incidentele vlekken: vlekken die zijn doorgedrongen in het gesteente kunnen meestal niet meer met een reguliere schoonmaakbeurt worden verwijderd. Om deze vlekken te verwijderen, is daarom een specialistische behandeling nodig (vaak chemisch) om het oppervlak terug te brengen in haar oorspronkelijke staat.

Naast dat bovenstaande reinigingsbehandelingen een belangrijke basis vormen van het onderhoud, is het belangrijk dat je het natuursteen zelf ook regelmatig schoonmaakt in en rondom je woning. Of het nou gaat om de natuurstenen vloer in de badkamer of de granieten vensterbanken buiten.

 

Natuursteen vloer schoonmaken

Hoe maak je natuursteen schoon?

Natuursteen schoonmaken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zolang je rekening houdt met enkele belangrijke factoren komt het goed. Wanneer je geen aandacht besteedt aan het onderhouden van natuurstenen oppervlakken in je woning, zal het meer geld kosten om de natuursteen in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het is dus absoluut aan te raden regelmatig goed schoon te maken in huis. Houd je natuursteen schoon door de volgende tips te gebruiken:

1. Gebruik altijd lauwwarm water bij het schoonmaken van natuursteen

Het advies is om regelmatig de natuursteen vloer af te nemen met een vochtige dweil. Hiervoor dien je altijd lauwwarm water te gebruiken. Je kunt reinigingsmiddelen aan het water toevoegen die geschikt zijn voor het type natuursteen in jouw keuken of badkamer. Volg altijd de dosering en het advies op zoals aangegeven op de verpakking. Als je geen professionele reinigingsmiddelen in huis hebt, kan je eventueel ook wat groene zeep toevoegen aan het water. Daarmee kan het natuursteen worden ontdaan van vuil. Gebruik niet te veel groene zeep bij het reinigen van natuursteen want dit laat een vettige en gladde laag achter. 

2. Natuursteen schoonmaken met zachte producten

Gebruik bij het schoonmaken van natuursteen enkel reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het type natuursteen van jouw vloertegels, aanrechtblad of badkamermeubel. Verkeerd gebruik kan schade aan het gesteente veroorzaken. Daarnaast mogen natuurstenen oppervlakken niet met harde materialen worden gereinigd. Schuursponsjes mogen daarom niet worden gebruikt. Maak gebruik van een zachte spons of zachte (microvezel)doeken. Datzelfde geldt voor het vegen van een natuurstenen vloer in huis. Hiervoor maak je enkel gebruik van een zachte bezem die geschikt is voor gebruik binnenshuis. 

3. Neem een aanrecht of natuursteen vloer dagelijks af

Om ingetrokken vlekken te voorkomen, is het raadzaam enkele natuurstenen toepassingen in huis dagelijks af te nemen. Dit geldt voornamelijk voor aanrechtbladen van bijvoorbeeld graniet of marmer. Dit hoef je enkel met lauwwarm water en een zachte doek te doen. Maak de doek niet te nat met water om opdrogende strepen op het natuursteen te voorkomen. 

4. Vermijd het gebruik van zure schoonmaakmiddelen op natuursteen

Natuursteen kan flink worden beschadigd wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de juiste onderhoud- en reinigingsmiddelen. Producten met een te lage (en overigens ook een te hoge) pH waarde mogen daarom niet worden gebruikt. De pH waarde ligt altijd tussen de 0 en 14. Het meest neutrale middel wordt aangeduid met het cijfer 7. Alle middelen die lager scoren dan een 7 zijn zure producten. Vermijd dus azijn, schoonmaakazijn en soda!

 

Natuursteen schoonmaken buiten

Natuursteen schoonmaken buiten

Natuursteen wordt niet alleen binnen toegepast, ook buitenshuis kennen we veel natuurstenen toepassingen, denk aan een terras, gevel of tegels. Deze steensoorten hebben te maken met heel andere omstandigheden omdat ze worden blootgesteld aan de buitenlucht. Natuursteen schoonmaken buiten gaat dan ook iets anders te werk dan binnen. Onder andere zon, regen en wind hebben invloed op deze oppervlakken. Een veelvoorkomend probleem bij natuursteen buiten is algvorming. Dit zorgt voor verkleuringen en maakt het oppervlak spekglad. Om van bij het reinigen van jouw natuursteen compleet van algen af te komen, zal het moeten worden behandeld met algendodende reinigingsmiddelen welke zijn voorzien van QUAD’s (quaternaire ammoniumderivaten). Uiteraard helpen we graag bij het schoonmaken van jouw terras of tegels van natuursteen.

Natuursteen schoonmaken met groene zeep?

Als je Google gebruikt om te zoeken naar informatie over het gebruik van groene zeep bij het reinigen van natuursteen, lees je tegenstrijdige berichten op meerdere websites. De één zweert erbij en de ander raadt het gebruik juist af. Wij adviseren om een natuurstenen vloer of wandtegels te reinigen met een schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor het type natuursteen waar jouw tegels van gemaakt zijn. Mocht je dit niet in huis hebben, dan kun je een beetje groene zeep aan het water toevoegen. Gebruik echter niet te veel zeep. Dit kan namelijk vettige strepen achterlaten. Groene zeep wordt idealiter dus enkel gebruikt in kleine hoeveelheden wanneer je geen speciaal schoonmaakmiddel in huis hebt.

Natuursteen impregneren

Wordt jouw natuurstenen vloer of aanrechtblad veel gebruikt? Dan kan het lonen om het oppervlak te impregneren. Bij natuursteen impregneren wordt er een impregneermiddel aangebracht die diep doordringt in de poriën van de steen. Hierdoor krijg je een beschermende laag op je natuursteen die olie, vet en water afstoot. Hierdoor verklein je de kans op vlekken die in je natuursteen trekken en wordt het schoonmaken eenvoudiger.

Het schoonmaken van verschillende soorten natuurstenen

Het schoonmaken van natuursteen verschilt per steensoort. We reinigen natuursteen dan ook altijd op een manier die geschikt is voor het type steen. Ben je op zoek naar specifieke informatie over de natuursteen in jouw badkamer of keuken?

Lees meer over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito schoonmaken en een terrazzo schoonmaken.

Bron: Wikipedia.org — Natuursteen