• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Zo lang mogelijk genieten van jouw vloer

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen is van zichzelf een duurzaam product, maar tussentijds reinigen kan schade op de lange termijn voorkomen. Alles over natuursteen schoonmaken lees je hier.

Neem contact op

Of het nou om de badkamer, de keuken of de vloer gaat, het is belangrijk om natuursteen goed te onderhouden. Hierdoor beperk je de kans op vlekken en schade tot het minimum en dat scheelt aanzienlijk in je portemonnee. Hou je weer meer geld over voor andere leuke dingen. Klinkt dat als muziek in de oren? Natuursteen schoonmaken doe je zo.

Steen is van zichzelf een duurzaam product, maar tussentijds natuursteen onderhoud kan schade op zowel de korte als lange termijn voorkomen. Een oppervlak van natuursteen regelmatig schoonmaken draagt bij aan het behoudt. 

 

Hoe maak je natuursteen schoon?

Natuursteen schoonmaken hoeft niet ingewikkeld te zijn. In enkele simpele stappen leer jij hoe je natuursteen zelf zo goed mogelijk kan schoonmaken.

1. Gebruik altijd lauwwarm water

Het is belangrijk dat je natuursteen schoonmaakt en vooral met enige regelmaat. Doe dit met een lauwwarm sopje waar je eventueel wat groene zeep aan toevoegt om het oppervlak te ontdoen van vuil. Het is belangrijk dat het water lauwwarm is en nooit heet van temperatuur. Een lauwwarm sopje met groene zeep zorgt ervoor dat externe factoren zoals kalk geen kans krijgen om het oppervlak aan te tasten.

2. Natuursteen schoonmaken met zachte producten

Ook als natuursteen van te voren goed is bewerkt, is het belangrijk dat je agressieve middelen in de kast laat staan. Schuursponsjes zijn uit den boze. Het ruwe oppervlak kan kleine sporen van krasjes en beschadigingen achterlaten waardoor vuil zich makkelijker vastbijt in het oppervlak en er op de lange termijn schade kan ontstaan. Gebruik daarom alleen maar zachte én schone doeken als je natuursteen schoonmaakt.

Daarnaast raden we je aan de vloer regelmatig schoon te vegen met een zachte bezem. Daarmee verwijder je zandkorrels die anders over de vloer schuren tijdens het lopen of verschuiven van meubels. Stofzuigen kan natuurlijk ook.

3. Neem natuursteen dagelijks af

Dit geldt met name voor het aanrecht in de keuken. Als je dagelijks – of na elk gebruik – met wat water het aanrecht afneemt, is natuursteen schoonmaken zo gepiept. Let op: maak het oppervlak ook weer goed droog om strepen en vlekken te voorkomen.

4. Vermijd het gebruik van zure middelen

Gebruik nooit (lees: echt nooit) zure middelen als je natuursteen schoonmaakt. Deze producten kunnen vlekken of kringen achterlaten en dat wil je niet. Blijf daarom ver weg van antikalk en azijn. Heb je geknoeid met koolzuurhoudende frisdrank, wijn of sinaasappelsap? Maak de vlek meteen schoon want ook deze producten bevatten een hoge pH-waarde (zuur) die natuursteen kunnen aantasten.

Natuursteen buiten schoonmaken

Natuursteen wordt niet alleen veel in interieurs toegepast, ook buiten vindt je allerlei natuurstenen toepassingen. Meestal in de vorm van een prachtig buitenterras. Ook deze natuurstenen oppervlakken dienen regelmatig schoongemaakt te worden.

Uiteraard wordt buiten altijd gekozen voor natuursteen soorten die wel tegen een stootje en bijvoorbeeld wisselende weersomstandigheden kunnen. Laat je hierover altijd goed informeren door specialisten uit de natuursteen branche.

Natuurstenen terrassen kunnen in de meeste gevallen worden afgespoten met een hogedrukreiniger. Spuit wel altijd op een lage stand en houd de straal niet te dicht bij het oppervlak.

Verschillende soorten natuursteen schoonmaken

Het effectief schoonmaken van natuursteen kan per steensoort verschillen. Lees meer over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken. Zo weet je zeker dat je de juiste middelen en technieken gebruikt om jouw natuurstenen vloer, aanrechtblad of badmeubel weer te laten glanzen als nooit tevoren.