• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Zo lang mogelijk genieten van jouw vloer

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud om je vloer in topconditie te houden.

Neem contact op

Net als andere materiaalsoorten zal natuursteen goed onderhouden moeten worden. Een belangrijk onderdeel van het natuursteen onderhoud is het reinigen van deze oppervlakken in en rondom je huis. Natuursteen schoonmaken zorgt ervoor dat het gesteente in je woning wordt ontdaan van vuil en blijft stralen.

Hoewel natuursteen een uiterst duurzaam product is, kan je het nodige doen om de levensduur van toepassingen in je woning te verlengen. Eén van de makkelijkste manieren om zelf natuursteen goed te onderhouden, is het schoonmaken van deze natuurstenen oppervlakken in je woning. Natuursteen schoonmaken is een onmisbare stap voor goed onderhoud.

 

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken wordt in de natuursteenbranche ook wel reinigen genoemd. We onderscheiden drie vormen van reiniging die allen een bijdrage leveren aan het onderhoud van steensoorten.

  • Basisreiniging: hiermee bedoelen we de reinigingswerkzaamheden die worden toegepast direct na het plaatsen van natuurstenen oppervlakken. Omdat bij de plaatsing van deze oppervlakken gebruik wordt gemaakt van specie- en voegmaterialen is het belangrijk dat deze ook weer worden verwijderd. Deze reiniging dient zeer grondig te worden uitgevoerd. 
  • Dieptereiniging: middels deze behandeling worden opgehoopte lagen vuil en ingetrokken vlekken in het gesteente verwijderd. Dit kunnen onder andere verf- en lijmvlekken zijn maar ook zeep- en waslagen. 
  • Bijzondere reiniging van incidentele vlekken: vlekken die zijn doorgedrongen in het gesteente kunnen meestal niet meer met een reguliere schoonmaakbeurt worden verwijderd. Om deze vlekken te verwijderen, is daarom een specialistische behandeling nodig (vaak chemisch) om het oppervlak terug te brengen in haar oorspronkelijke staat.

Naast dat bovenstaande reinigingsbehandelingen een belangrijke basis vormen van het onderhoud, is het belangrijk dat je zelf ook regelmatig schoonmaakt in en rondom je woning. 

Hoe maak je natuursteen schoon?

Natuursteen schoonmaken is niet ingewikkeld. Zolang je rekening houdt met enkele belangrijke factoren komt dat goed. Wanneer je geen aandacht besteedt aan het onderhouden van natuurstenen oppervlakken in je woning, zal het meer geld kosten om de het gesteente in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het is dus absoluut aan te raden regelmatig goed schoon te maken in huis. Je kan daarvoor altijd terugvallen op de volgende tips. 

1. Gebruik altijd lauwwarm water bij natuursteen schoonmaken

Het advies is om regelmatig de vloer af te nemen met een vochtige dweil. Hiervoor dien je altijd lauwwarm water te gebruiken. Hier kunnen reinigingsmiddelen aan worden toegevoegd die geschikt zijn voor het type natuursteen in jouw woning. Volg altijd de dosering en het advies op zoals aangegeven op de verpakking. Als je geen professionele reinigingsmiddelen in huis hebt, kan je eventueel ook wat groene zeep toevoegen aan het water. Daarmee kan het oppervlak worden ontdaan van vuil. Gebruik niet te veel zeep bij het reinigen van natuursteen, dit laat een vettige en gladde laag achter. 

2. Natuursteen schoonmaken met zachte producten

Het is van belang dat je tijdens het schoonmaken van natuursteen enkel gebruik maakt van onderhouds- en reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het type steen in jouw woning. Verkeerd gebruik kan schade aan het gesteente veroorzaken. Daarnaast mogen natuurstenen oppervlakken niet met harde materialen worden gereinigd. Schuursponsjes mogen daarom niet worden gebruikt. Maak gebruik van zachte (microvezel)doeken. Datzelfde geldt voor het vegen in huis. Hiervoor maak je enkel gebruik van een zachte bezem die geschikt is voor gebruik binnenshuis. 

3. Neem natuursteen dagelijks af

Om ingetrokken vlekken te voorkomen, is het raadzaam enkele natuurstenen toepassingen in huis dagelijks af te nemen. Dit geldt voornamelijk voor aanrechtbladen. Dit hoef je enkel met lauwwarm water en een zachte doek te doen. Maak de doek niet te nat om opdrogende strepen op het aanrechtblad te voorkomen. 

4. Vermijd het gebruik van zure middelen

Natuursteen kan flink worden beschadigd wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de juiste onderhoud- en reinigingsmiddelen. Producten met een te lage (en overigens ook een te hoge) pH waarde mogen daarom niet worden gebruikt. De pH waarde ligt altijd tussen de 0 en 14. Het meest neutrale middel wordt aangeduid met het cijfer 7. Alle middelen die lager scoren dan een 7 zijn zure producten.

Buitenshuis natuursteen schoonmaken

Natuursteen wordt niet alleen binnen toegepast, ook buitenshuis kennen we veel natuurstenen toepassingen, denk aan terrassen, gevels en looppaden. Deze steensoorten hebben te maken met heel andere omstandigheden omdat ze worden blootgesteld aan de buitenlucht. Onder andere zon, regen en wind hebben invloed op deze oppervlakken. Een veelvoorkomend probleem bij natuursteen buitenshuis is algvorming. Dit zorgt voor verkleuringen en maakt het oppervlak spekglad. Om van bij het reinigen van jouw natuursteen compleet van algen af te komen, zal het moeten worden behandeld met algendodende reinigingsmiddelen welke zijn voorzien van QUAD’s (quaternaire ammoniumderivaten). 

Verschillende soorten natuursteen schoonmaken

Het schoonmaken van natuursteen verschilt per steensoort. Op zoek naar specifieke informatie over de steensoort in jouw woning?

Lees meer over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, leisteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken