• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Hardsteen behandelen

Hardsteen onderhoud is van essentieel belang om de uitstraling en goede conditie van hardsteen in je interieur of exterieur te behouden. Vijf aspecten vormen de basis van hardsteen behandelen en onderhouden: reiniging, bescherming, onderhoud, verbetering en herstel. 

Binnen deze vijf aspecten worden tal van behandelingen uitgevoerd die de conditie van hardsteen gezamenlijk waarborgen. Om hardsteen behandelen op correcte wijze uit te voeren is specifieke kennis van hardsteen, chemie en behandelingen noodzakelijk. Zelf aan de slag gaan met hardsteen behandelen is complex en zorgt vaak voor enorme schade en hogere kosten. 

 

Hardsteen behandelen

Tal van behandelingen dragen bij aan hardsteen in topconditie. We lichten enkele typen hardsteen behandelen toe die zeer wenselijk zijn om deze goede conditie te waarborgen, namelijk:

  • Het aanbrengen van een goede beschermlaag
  • Het schuren, zoeten en polijsten van hardsteen
  • Het (tijdig) herstellen van beschadigingen

1. Hardsteen behandelen middels impregneren

Het is raadzaam en tevens noodzakelijk om hardstenen oppervlakken goed te beschermen. Door een degelijke beschermlaag aan te brengen, verkrijgt het steenoppervlak een vocht- en vuilafstotende werking. Als impregneermiddelen worden aangebracht verankeren zij zich bij het hardsteen behandelen in het gesteente. Ze hechten zich aan de binnenzijde van de poriën om een beschermlaag te creëren. Deze beschermlaag blijft in het gemiddelde huishouden zo’n 5 tot 10 jaar zitten. 

Hardsteen impregneren is niet de enige mogelijkheid om het oppervlak goed te beschermen. Ook coatings en verzegelingen bieden een uitkomst. Het onderhouden van hardstenen oppervlakken wordt eveneens vergemakkelijkt door het aanbrengen van een goede beschermlaag.

2. Hardsteen polijsten

Om oppervlakken te ontdoen van oneffenheden en krassen, kan je hardsteen behandelen middels schuren, zoeten en hardsteen polijsten. Zo verkrijgt het oppervlak weer glans en verdwijnen lichte beschadigingen. Hardsteen behandelen op deze manier wordt opgedeeld in drie verschillende fasen: het schuren, zoeten en polijsten. 

De eerste fase betreft het schuren van het oppervlak. Dit wordt gedaan met industriële diamantschijven met een grove korrel. Diverse schuurrondes volgen elkaar op waarbij in elke ronde gebruik wordt gemaakt van een minder grove diamantschijf. Na deze fase is het oppervlak echter open en poreus. Middels zoeten, de tweede fase van de behandeling, wordt het oppervlak verdicht. Ook dit gebeurt met diamantschijven, ditmaal met een zeer fijne korrel. Ook verkrijgt de vloer in deze fase meer glans. Tijdens de laatste fase wordt de vloer gepolijst. Hiermee verkrijgt hardsteen weer hoogglans.

3. Regelmatig schoonmaken van hardsteen

Reiniging vormt een belangrijk aspect van het onderhoud aan natuurstenen oppervlakken. Je dient hardstenen oppervlakken dan ook regelmatig te reinigen. Hardsteen schoonmaken bestaat uit twee stappen: droog vuil verwijderen en nat reinigen.

  • Stap 1. Droog vuil verwijderen

Omdat losliggend vuil beschadigingen kan veroorzaken, is het belangrijk dit regelmatig te verwijderen. Dat kan door te vegen, stoffen of stofzuigen. Als je het interieur veegt, is het belangrijk dat je een bezem gebruikt met zachte haren voor gebruik binnen in huis. 

  • Stap 2. Nat reinigen

Als losliggend vuil is verwijderd, kan je het oppervlak nat reinigen. Maak hierbij altijd gebruik van reinigingsmiddelen die speciaal voor het type hardsteen in jouw interieur of exterieur zijn ontwikkeld. Doseer het middel altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ook bij nat reinigen enkel gebruik van zachte materialen zoals een microvezeldoek. Schuursponsjes bevatten namelijk harde materialen die zeer kleine krasjes kunnen achterlaten op het steenoppervlak. 

Floorcare is specialist op het gebied van hardsteen behandelen. We helpen je graag met advies of behandeling. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het behandelen van verschillende natuursteen soorten

Omdat elke steensoort uniek is van samenstelling, dienen behandelingen op andere wijze te worden uitgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk om kennis te hebben van gesteenten, chemie en de behandelingen. Leer meer over natuursteen behandelen in het algemeen of over marmer behandelen, graniet behandelen en leisteen behandelen.