• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Zo onderhoud je leisteen

Leisteen onderhoud

Om een lange levensduur van leisteen te garanderen, is het belangrijk het gesteente goed te onderhouden. Zo behoud je de mooie uitstraling van leisteen.

Neem contact op

Net als andere materialen en steensoorten, dien je leisteen goed te onderhouden. Leisteen onderhoud is essentieel om de goede conditie en mooie uitstraling van het gesteente te behouden. Dit onderhoud dien je tijdig en met regelmaat uit te voeren en kan je gelukkig grotendeels zelf uitvoeren. Voor meer complexe behandelingen helpt Floorcare je graag.

Complexe behandelingen daarentegen kunnen niet zomaar worden uitgevoerd. Daar is specifieke kennis van leisteen, chemie en behandelmethoden voor nodig. 

 

Wat is leisteen?

Kleisteen is miljoenen jaren geleden onder hoge druk en temperatuur ontstaan. Omdat de aardkorst continu in beweging is, ontstaat lokale deformatie. Hierbij ontstaan hoge temperaturen en druk die metamorfose veroorzaken. In dit geval wordt kleisteen omgevormd tot leisteen. 

Leisteen bestaat dus uit verschillende kleilagen die zijn omgevormd in gesteente. Omdat leisteen uit samengeperste lagen bestaat, is het product relatief kwetsbaar. Zo kan het gesteente splijten en is het krasgevoeliger dan veel andere steensoorten. 

Leisteen schoonmaken

Om zo lang mogelijk van de mooie uitstraling en een lange levensduur van het gesteente te genieten, is het belangrijk dat je leisteen goed onderhoudt. Verschillende behandelingen dien je daarom zelf of door professionals te laten uitvoeren. 

Leisteen schoonmaken vormt een belangrijk aspect van het onderhoud en kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. Het reinigen van leisteen bestaat uit twee stappen: het verwijderen van losliggend en droog vuil en het nat reinigen van het oppervlak. 

Omdat losliggend vuil het steenoppervlak kan aantasten, dien je dit regelmatig te verwijderen met een veger, stoffen of stofzuiger. Zo voorkom je dat losse zandkorrels onder je schoenzool afgesleten looppaden veroorzaken. Als je binnen in huis veegt, is het belangrijk dat je een bezem gebruikt met zachte haren. Zo kan het oppervlak niet beschadigd raken.

Na het verwijderen van losliggend vuil, dien je het oppervlak nat te reinigen. Maak alleen gebruik van reinigingsmiddelen die speciaal voor het type leisteen in jouw interieur of exterieur zijn ontwikkeld. Doseer het middel volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng het middel met lauwwarm water. 

Ingetrokken vlekken kunnen helaas niet altijd meer makkelijk worden verwijderd. Soms is een diepreinigingsbehandeling of micro-schuren nodig om het oppervlak terug te brengen in goede staat. Heb je een ingetrokken vlek ontdekt op een leistenen oppervlak bij jou in huis? Neem dan contact op met onze schade experts. Zij zoeken graag naar een passende oplossing.

Leisteen behandelen

Bescherming vormt ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan leistenen oppervlakken. Het is dan ook raadzaam een goede beschermlaag aan te brengen op leistenen oppervlakken in je interieur of exterieur. Dat is extra belangrijk op plekken waar leisteen sneller in aanraking komt met vocht en vuil. Een beschermlaag kan op verschillende manieren worden aangebracht. 

  • Door middel van het aanbrengen van een coating of verzegeling.
  • Door middel van het aanbrengen van impregneermiddelen.

Impregneermiddelen hebben altijd een langdurige werking en bieden zo’n 5 tot 10 jaar bescherming in het gemiddelde huishouden. Coatings en verzegelingen kunnen zowel een kort- als langdurige bescherming bieden. Leisteen behandelen vraagt om een specifieke aanpak. Gelukkig staat Floorcare voor je klaar om je hierbij te ondersteunen. 

Leisteen polijsten

In tegenstelling tot andere steensoorten laat leisteen zich niet zomaar polijsten. Leisteen polijsten kan namelijk zorgen voor het splijten of breken van het steenoppervlak. Daarom wordt er in dit geval gebruik gemaakt van flexibele schuurschijven. Dit noemen we micro-schuren, -zoeten en -polijsten. 

Leisteen repareren

Zelfs bij correct en tijdig onderhoud kan het voorkomen dat je schade aan een leistenen oppervlak ontdekt. Als je beschadigingen spot, dien je deze zo snel mogelijk te laten herstellen door een professional. Leisteen repareren kan gelukkig op verschillende manieren. Vanwege de gelaagdheid van leisteen treedt schade vaak lokaal op. Dat is gunstig want dit bespaart je hoge kosten. Complete vervanging van het oppervlak is namelijk vaak helemaal niet nodig dankzij onze spot repair herstelmethode. 

Leisteen impregneren

Voor extra bescherming kan je kiezen om het gesteente te impregneren. Leisteen impregneren creëert een olie-, vet- en waterafstotende laag. Deze laag wordt gemaakt door met een impregneerbehandeling impregneermiddelen aan te brengen in het steenoppervlak. Deze middelen trekken in het oppervlak en verankeringen zich aan de binnenzijde van de poriën van leisteen. Het oppervlak is na deze behandeling langdurig beschermd tegen externe factoren die mogelijk schade kunnen veroorzaken aan het gesteente.

Het onderhouden van verschillende soorten natuursteen

Alle steensoorten hebben een unieke samenstelling en dien je met een unieke benadering te onderhouden. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees meer over marmer onderhoud, graniet onderhoud, hardsteen onderhoud, travertin onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud.