• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Zo onderhoud je leisteen

Leisteen onderhoud

Wanneer je een leistenen vloer goed weet te onderhouden, gaat de vloer jaren mee. Hoewel dit gesteente relatief kwetsbaar is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk waardoor je langer kunt genieten van je natuursteen.

Neem contact op

Leistenen vloertegels worden niet alleen buiten gelegd als terras, we zien deze steensoort ook vaak terug in het interieur. Deze donkere vloer, gekenmerkt door bruine tinten, geeft je woning een landelijke en robuuste uitstraling. Maar leisteen onderhoud, hoe ziet dat er eigenlijk uit?

Leisteen heeft van nature een ruw oppervlak. Dit dient goed onderhouden te worden om beschadiging te voorkomen. Wanneer je een leistenen vloer laat polijsten, zal deze een veel zachter oppervlak krijgen (maar ook glanzender).

 

Wat is leisteen?

Leisteen bestaat uit verschillende kleilagen die door hitte en druk omvormen in gesteente. Leisteen bestaat dus uit laagjes, wat het product kwetsbaarder maakt dan andere soorten natuursteen. Leisteen kan splijten maar is hierdoor ook krasgevoelig. Mede daardoor is het goed onderhouden van dit materiaal belangrijk om leisteen repareren op korte en lange termijn te voorkomen.

Leisteen onderhoud

Leisteen leent zich uitstekend voor preventief onderhoud zodat je zo lang mogelijk van deze natuurstenen vloer kunt genieten. Bij zeer intensief gebruik raden we aan de vloer dagelijks te onderhouden, bij minder intensief gebruikt voldoet een wekelijkse onderhoudsbeurt. Lees hier alles over leisteen schoonmaken.

Voor leisteen geldt, net zoals alle andere soorten natuursteen, dat je hier het best op maat gemaakte producten voor kunt gebruiken. Voorkom in ieder geval dat je algemene schoonmaakmiddelen gebruikt en laat antikalk, azijn en chloor links liggen. Deze producten kunnen leisteen aantasten.

Leisteen behandelingen

Leisteen behandelen bestaat uit verschillende mogelijkheden die ervoor zorgen dat de levensduur van leisteen zo lang mogelijk blijft gewaarborgd. Dit kwetsbare product dient uiterst delicaat te worden behandeld, net als andere producten die rechtstreeks uit de natuur komen.

Om vocht en vuil de kans te ontnemen dat ze het gesteente kunnen aantasten, is het belangrijk dat je leistenen oppervlakken laat impregneren. Middels leisteen impregneren wordt er dankzij een speciaal impregneermiddel een beschermlaag aangebracht in de toplaag van het gesteente. Hierdoor kunnen vuil en vocht zich niet meer goed hechten aan het oppervlak en wordt het daarnaast ook veel makkelijker om leisteen schoon te houden.

Leisteen polijsten

Is leisteen reeds aangetast door normaal gebruik? Dan is het mogelijk de vloer te laten polijsten. Bij leisteen polijsten wordt het oppervlak eerst opgeschuurd met fijne diamantschijfjes en daarna gepolijst en gezoet. Hierdoor verdwijnt de doffe look en kan er naar wens glans worden toegevoegd aan de toplaag. Bij leisteen zal het eindresultaat er uiteraard wat matter uitzien dan bijvoorbeeld marmer. Dit past bij het karakter van deze steensoort.

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd voor u klaar met op maat gemaakt advies. Neem gerust contact met ons op.

Het onderhouden van verschillende soorten natuursteen

Alle natuursteen soorten zijn uniek in eigenschappen en hun uitstraling. Daarom zal elke natuursteen soort ook anders moeten worden onderhouden. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees direct alle informatie over marmer onderhoud, graniet onderhoud, hardsteen onderhoud, travertin onderhoudgranito onderhoud of terrazzo onderhoud.