• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring
Zo onderhoud je leisteen

Leisteen vloer onderhoud

Om een lange levensduur van leisteen te garanderen, is het belangrijk het gesteente goed te onderhouden. Zo behoud je de mooie uitstraling van leisteen.

Neem contact op

Net als andere materialen en steensoorten, dien je leisteen goed te onderhouden. Leisteen onderhoud is essentieel om de goede conditie en mooie uitstraling van het gesteente te behouden. Dit onderhoud dien je tijdig en met regelmaat uit te voeren en kan je gelukkig grotendeels zelf uitvoeren. Voor meer complexe behandelingen of speciale vloeren helpt Floorcare je graag verder.

Complexe behandelingen kunnen niet zomaar worden uitgevoerd. Daar is specifieke kennis van leisteen onderhoud, chemie en behandelmethoden voor nodig. 

 

Wat is leisteen precies?

Leisteen is miljoenen jaren geleden onder hoge druk en temperatuur ontstaan. Omdat de aardkorst continu in beweging is, ontstaat lokale deformatie. Hierbij ontstaan hoge temperaturen en druk die metamorfose veroorzaken. In dit geval wordt kleisteen omgevormd tot leisteen. Doorgaans is leisteen antraciet van kleur, maar het kan ook rode, bruine en blauwe tinten bevatten. Doordat leisteen is opgebouwd uit talloze lagen, is het materiaal van nature al vlak.

Waarom moet je een leisteen vloer onderhouden?

Leisteen bestaat uit verschillende kleilagen die zijn omgevormd in gesteente. Omdat leisteen uit samengeperste lagen bestaat, is het product relatief kwetsbaar. Zo kan het gesteente splijten en is het krasgevoeliger dan veel andere steensoorten. Dit maakt leisteen vloer onderhoud essentieel om de levensduur te bevorderen. Een leisteen vloer opknappen hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je de juiste behandelingen toepast.

Je kunt zelf een hoop doen om je vloer te onderhouden, maar je kunt natuurlijk ook je leisteen vloer laten onderhouden door onze experts.

 

Leisteen vloer voegen onderhouden

Waterschade behandelen

Door vocht kan er uitslag op gesteente ontstaan genaamd efflorescentie. Dit is te herkennen aan witte vlekken rond de voegen van bijvoorbeeld vloertegels. Deze witte aanslag is zout dat uit de steen naar de oppervlakte wordt getransporteerd. Doorgaans kunnen we efflorecentie goed behandelen. Bij leisteen vloeren verwijderen we altijd eerst de oude aanwezige impregneerlagen middels een chemische en mechanische dieptereiniging. Daarna kunnen we eventueel de voegen uitslijpen zodat het vocht gemakkelijk uit de tegels kan trekken. Zodra de stenen voldoende opgedroogd zijn kunnen we de vloer weer herstellen door middel van zoeten, polijsten en impregneren.

Leisteen vloer schoonmaken

Om zo lang mogelijk van de mooie uitstraling en een lange levensduur van het gesteente te genieten, is het belangrijk dat je leisteen goed onderhoudt. Hierbij komen verschillende behandelingen kijken, zoals leisteen vloer onderhoud of het behandelen van leisteen tegels. Uiteraard kun je veel zelf doen, maar je kunt je vloer ook laten reinigen door onze experts.

Leisteen schoonmaken vormt een belangrijk aspect van het onderhoud en kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. Een leisteen vloer reinigen bestaat uit drie stappen:

 1. Weghalen van losliggend en droog vuil
 2. Nat reinigen van de vloer
 3. Drogen van vochtige plekken na het schoonmaken

Omdat losliggend vuil het steenoppervlak van leisteen tegels kan aantasten, dien je dit regelmatig te verwijderen met een stofzuiger. Zo voorkom je dat losse zandkorrels onder je schoenzool afgesleten looppaden veroorzaken. Als je gaat stofzuigen, is het belangrijk dat je een voet gebruikt met zachte haren. Zo kan het oppervlak niet beschadigd raken en hoef je niet over te gaan op leisteen onderhoud.

Een leisteen vloer schoonmaken stopt niet nadat je afscheid hebt genomen van losliggend vuil. Je dient het oppervlak vervolgens nat te reinigen. Maak alleen gebruik van de juiste reinigingsmiddelen die speciaal voor het type leisteen in jouw interieur of exterieur zijn ontwikkeld en let er op dat deze zuurvrij zijn. Doseer het middel volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng het middel met lauwwarm water.

Ingetrokken vlekken kunnen helaas niet altijd meer makkelijk worden schoongemaakt. Om een leisteen vloer goed schoon te maken is soms een diepreinigingsbehandeling of micro-schuren nodig. Heb je een ingetrokken vlek ontdekt op een leistenen oppervlak bij jou in huis? Neem dan contact op met onze schade experts op het gebied van leistenen vloer onderhoud. Zij zoeken graag naar een passende oplossing.

Met bovenstaande tips en onze hulp kun je jouw leisteen vloer schoon houden zonder al te veel moeite.

Verschillende soorten leisteen onderhoud

Leisteen onderhoud kan licht verschillen per leisteen soort. Zo is een vloer van Peacock leisteen iets beter bestand tegen beschadiging en heeft dus minder onderhoud nodig. Maar toch is ook peacock leisteen onderhoud belangrijk. Het bonte Indiase peacock leisteen heeft warme herfstkleuren en prachtige breukruwe structuur die ervoor zorgt dat het minder vaak hoeft worden schoongemaakt. Maar vooral wanneer het in badkamers wordt gebruikt is juist peacock leisteen onderhoud onmisbaar. Het kan in zo’n geval slim zijn om het leisteen te behandelen met onderhoudsproducten zoals impregneermiddelen. Ook over peacock onderhoud kun je bij onze experts terecht voor advies!

Braziliaanse leisteen staat er om bekend dat het makkelijk te onderhouden is. Door de afwezigheid van kalk in het gesteente, is de kans op vlekken in je vloer veel kleiner. Vloeren van braziliaanse leisteen hoef je enkel één of twee keer per week te dweilen.

De Portugese Leisteen staat bekend om het oppervlak, waarin de natuurlijke lagen van de leisteen goed te zien zijn. Ook bij Portugese leisteen is het belangrijk zuurvrije reinigingsmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken. Dit geld voor alle specifieke typen leisteen, dus ook voor:

 • Noors leisteen
 • Indische leisteen
 • Indiase leisteen
 • Belgische leisteen
 • Chinese leisteen

Onderhoud leisteen vloeren met de juiste behandeling

Welke behandelmethode voor jouw vloer het meest geschikt is, hangt af van de situatie. Het is hoe dan ook raadzaam om een goede beschermlaag aan te brengen op bijvoorbeeld leisteen tegels in je woning of in de tuin. Dat is extra belangrijk op plekken waar leisteen sneller in aanraking komt met vocht en vuil, zoals leisteen vloeren. Leisteen plavuizen behandelen met een goede beschermlaag is dus een belangrijk onderdeel van leisteen vloer onderhoud. Een beschermlaag kan op verschillende manieren worden aangebracht. 

 • Door middel van het aanbrengen van een coating of verzegeling
 • Door middel van het aanbrengen van impregneermiddelen

De juiste impregneermiddelen hebben altijd een langdurige werking en bieden zo’n 5 tot 10 jaar bescherming in het gemiddelde huishouden. Coatings en verzegelingen kunnen zowel een kort- als langdurige bescherming bieden. Leisteen behandelen en leisteen onderhoud vraagt om een specifieke aanpak. Gelukkig staat Floorcare voor je klaar om je hierbij te ondersteunen. 

 

leisteen onderhoud middels polijsten

Leistenen vloer polijsten

In tegenstelling tot andere steensoorten laat leisteen zich niet zomaar polijsten. Leisteen polijsten kan namelijk zorgen voor het splijten of breken van het steenoppervlak of van leisteen tegels. Daarom wordt er in dit geval gebruik gemaakt van flexibele schuurschijven. Dit noemen we micro-schuren, -zoeten en -polijsten en is geschikt voor kwetsbare steensoorten.

Leisteen vloer laten repareren

Zelfs bij correct onderhoud kan het voorkomen dat je schade aan een leistenen vloer of leisteen tegels ontdekt. Als je beschadigingen spot, dien je deze zo snel mogelijk te laten herstellen door een professional. Leisteen repareren kan gelukkig op verschillende manieren. Vanwege de gelaagdheid van leisteen treedt schade vaak lokaal op. Dat is gunstig want dit bespaart je hoge kosten. Complete vervanging van het oppervlak of van de leisteen plavuizen is vaak helemaal niet nodig dankzij onze spot repair herstelmethode. 

 

Leisteen vloer impregneren

Leisteen impregneren

Oogt jouw leisteen vloer dof of versleten? Dan kan impregneren uitkomst bieden. Leisteen impregneren creëert een olie-, vet- en waterafstotende laag. Deze laag wordt gemaakt door met een impregneerbehandeling impregneermiddelen aan te brengen in het steenoppervlak. Deze middelen trekken in de vloeren en verankeringen zich aan de binnenzijde van de poriën van leisteen. Het oppervlak is na deze behandeling langdurig beschermd tegen externe factoren die mogelijk schade kunnen veroorzaken aan het gesteente. Dit beperkt de noodzaak voor verder leisteen onderhoud.

Een onderhoudsbeurt voor verschillende soorten natuursteen

Vloeren van verschillende steensoorten hebben een unieke samenstelling en dien je met een speciale benadering te onderhouden. Lees meer over natuursteen onderhoud in het algemeen of lees meer over marmer onderhoud, graniet onderhoud, hardsteen onderhoud, travertin onderhoud, granito onderhoud of terrazzo onderhoud

Bron: Kenniscentrumsteen.nl — Leisteen

Vragen over leisteen onderhoud

Hoe onderhoud je Leisteen?

Leisteen onderhoud bestaat uit schoonmaken en beschermende behandelingen uitvoeren. Gebruik bij het schoonmaken nooit zuurhoudende schoonmaakproducten, zoals schoonmaakazijn of chloor. Het leisteen kan door deze producten beschadigd raken. Om het leisteen te beschermen kan het behandeld worden met impregneermiddel.

Hoe bescherm je leisteen?

Middels een impregneermiddel, coating of verzegeling kan een oppervlak van leisteen worden beschermd. Impregneermiddelen hebben altijd een langdurige werking en bieden vijf tot tien jaar bescherming aan het oppervlak.

Kan leisteen tegen water?

Leisteen heeft als voordeel dat het geen water doorlaat. Er desalniettemin waterschade ontstaan rond voegen en randen van het lei. Laat een leistenen vloer dus nooit onnodig lang nat.

Hoe verwijder je vuil van leisteen?

Losliggend vuil kan het steenoppervlak kan beschadigen. Om afgesleten looppaden te voorkomen kan je het vuil wegvegen middels een bezem met zachte haren. Zo kan het oppervlak niet beschadigd raken en hoef je niet over te gaan op leisteen onderhoud.

Hoe vaak leisteen onderhouden?

Om zo lang mogelijk van de mooie uitstraling en een lange levensduur van het gesteente te genieten, is het belangrijk dat je leisteen goed onderhoudt. Hoe vaak je het leisteen behandeld ligt aan de locatie en het gebruik. Neem voor advies contact met ons op.