Een stevige en stralende vloer in huis

Natuursteen impregneren

Hoewel natuursteen ontastbaar lijkt, kunnen stof en vloeistoffen het oppervlak aantasten. Het toevoegen van een impregnatie laag zorgt voor directe bescherming tegen invloeden en houdt het oppervlakte in topconditie.

Neem contact op

We zien vaak dat mensen zelf aan de slag gaan met impregneermiddel, met alle gevolgen van dien. Zo bevat het ene type marmer veel meer kalk dan het andere, en kan een doorsnee schoonmaakmiddeltje grote schade aanrichten aan je vloer. Natuursteen impregneren is daarom belangrijk om je vloer goed te beschermen. Want hoewel jouw vloer sterk en onaantastbaar lijkt, kan natuursteen wel degelijk worden aangetast door externe factoren.

Vloeistoffen, vuil en stof kunnen het oppervlak van je vloer lelijk aantasten. Door natuursteen te laten impregneren, blijft je vloer veel beter beschermd.

 

Natuursteen impregneren

Wat betekent het eigenlijk als je jouw vloer gaat laten impregneren? Dat de steen op de vloer bestand wordt gemaakt tegen water, brand of krassen. Maar ook olievlekken en vuil dringen minder makkelijk het oppervlak binnen. De bescherming door het impregneren is langdurig en direct. Hierdoor heb jij zo lang mogelijk plezier van een stralende vloer in huis. Jawel, zónder schade en slijtage. Maar natuursteen impregneren, wat zijn daarvan precies de voordelen? 

1. Vuil kan zich minder makkelijk hechten

En dat is niet alleen fijn omdat het dan schoner blijft in huis, het voorkomt en vertraagt zelfs het proces van slijtage. Als vuil zich namelijk wél snel en makkelijk hecht aan de vloer, kan dat op de lange termijn schade veroorzaken zoals vlekken, krassen en diepere scheuren. 

2. Het reinigen van je vloer wordt makkelijker

Say no more. Ook het schoonmaken thuis wordt er een stuk relaxter op. Logisch eigenlijk want als vuil zich minder makkelijk hecht aan het oppervlak, hoef jij tijdens de wekelijkse grote schoonmaak een stuk minder hard te boenen.

3. Je vloer glanst weer als voorheen

Impregneren zorgt daarnaast ook voor een laagje glans op je vloer. Een natuurstenen vloer krijgt hierdoor echt weer haar originele uitstraling terug. Wie wil dat nou niet?

4. Bescherming tegen schimmel en groene aanslag

Schimmel en groene aanslag zal minder snel hechten op de steen en is beter beschermt tegen weersinvloeden. Zelfs de waterafstotende eigenschap van de steen zal verbeteren.

Wanneer laat je natuursteen impregneren?

Het impregneren vindt over het algemeen plaats na andere behandeltechnieken zoals schoonmaken en het reinigen van natuursteen. Het reinigen kan bestaan uit schuren en polijsten. 

Je kunt zowel nieuw geplaatst natuursteen impregneren als bestaand natuursteen. Bij nieuw geplaatst natuursteen is het belangrijk om minstens 4 weken te wachten. De lijm en/of het voegmiddel moet voldoende opgedroogd en uitgehard zijn. Als het impregneren eerder plaats zou vinden, dan bestaat de kans dat het vocht niet meer weg zou kunnen vanonder de tegel of vloer. Deze opsluiting van vocht geeft dan vlekken of kringen in het nieuw gelegde natuursteen. 

Gaan we bestaand natuursteen impregneren dan is het belangrijk om andere verzegelingen, zeep, was of andersoortige impregneermiddelen eerst te verwijderen. Dit doen we door een dieptereiniging met speciale strippers voor natuursteen. Na het neutraliseren van de vloer, kunnen we het natuursteen gaan impregneren.

Keuze in het soort impregneren

Het impregneren van de natuurstenen vloer gaat zeker niet altijd op dezelfde manier. Zo kan er alleen een beschermlaag aangebracht worden. Maar ook zijn er opties om een beschermlaag met een kleurverdiepend effect of bijvoorbeeld een zijdeglans effect aan te brengen. 

Alle type stenen kan je impregneren. Poreuze stenen zoals marmers hebben wel een intensievere behandeling nodig. Onze experts komen graag bij je langs voor op maat gemaakt advies. Meer weten? Neem dan contact met ons op.