• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Een stevige en stralende vloer in huis

Natuursteen impregneren

Natuursteen impregneren is de beste manier om het steen te beschermen tegen vloeistoffen en vuil.

Neem contact op

Hoewel natuursteen onaantastbaar lijkt, kan het wel degelijk worden aangetast door vloeistoffen als vet, olie en water. Om natuursteen in je woning goed te beschermen, is het belangrijk beschermingsproducten aan te brengen. Door natuursteen te impregneren verminder je de kans op vlekken en het indringen van vuil. Natuursteen onderhoud wordt bovendien makkelijker omdat extern vuil zich minder makkelijk aan het oppervlak hecht. Zo wordt het een stuk eenvoudiger de uitstraling van je natuurstenen vloer of aanrecht te behouden. 

Hoewel er veel verschillende beschermingsmiddelen bestaan, maken we een onderscheid in twee soorten: coatings of verzegeling en impregneermiddelen.

We leggen de voordelen van natuursteen impregneren graag aan je uit.

 

Het impregneren van natuursteen

Om ervoor te zorgen dat vloeistoffen en vuil een natuurstenen oppervlak niet kunnen indringen, is het noodzakelijk natuursteen te impregneren. Dit doe je door het steen te behandelen met doordringende impregneermiddelen. Wanneer impregneermiddelen worden aangebracht op natuursteen, trekken deze in het steenoppervlak en verankeren zij zich. Het natuursteen impregneermiddel hecht zich hierbij aan de binnenzijde van de poriën. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak na deze behandeling water, vet en olie afstoot. 

Het impregneren van het natuursteen beschermd het niet alleen tegen water, vet en olie. Deze middelen voorkomen ook vriesschade en efflorescentie. Bij efflorescentie lost de steen op door ontbinding van de kristalstructuur, dit laat een witte waas achter op het oppervlak. De bescherming die ontstaat na het impregneren van natuursteen is langdurig en werkt direct. De beschermingslaag heeft verschillende voordelen en is cruciaal voor het behoud van natuursteen. 

 

Natuursteen vloer impregneren

Impregneer natuursteen om de volgende redenen:

1. Vuil kan zich minder makkelijk hechten

Het impregneren van het natuursteen zorgt voor een afstotende werking tegen water, olie en vet. Deze vloeistoffen krijgen hierdoor de kans niet meer om het steenoppervlak binnen te dringen. Dit betekent dat schade als kringen en vlekken kan worden beperkt en voorkomen. Dit maakt het schoonmaken van natuursteen een stuk eenvoudiger. 

2. Het reinigen zorgt voor een onderhoudsvriendelijke vloer

Natuursteen impregneer je zodat het onderhouden van het betreffende oppervlak makkelijker wordt. Wanneer er vocht, vet en olie in aanraking komt met je tegels, een aanrechtblad of andere natuursteen toepassing, zal dit niet in het gesteente dringen. Impregneer de natuursteen dus om vlekken te voorkomen. 

3. Je aanrecht of vloer glanst weer als voorheen

Je kunt je wel voorstellen dat ingedrongen vuil zorgt voor een minder stralend oppervlak. Als je het gesteente gaat impregneren voorkom je dat het vuil en dof wordt. Het is ook mogelijk natuursteen te impregneren met een product dat de glansgraad verhoogd (dit is optioneel).

4. Bescherming tegen schimmel en groene aanslag

Omdat impregneermiddelen een goede beschermingslaag geven aan het gesteente, kan ook schimmel en groene aanslag zich minder goed hechten aan het oppervlak. Impregneer jouw vloeren en tegels om het steen in topconditie te houden!

Wanneer gebruik je een natuursteen impregneermiddel?

Impregneermiddelen kunnen zowel op nieuw geplaatste oppervlakken worden aangebracht als op natuurstenen toepassingen die al langer geleden zijn aangelegd. Wel moet je er rekening mee houden dat het natuursteen impregneren niet gelijk na plaatsing kan worden uitgevoerd. Het advies is om daar zeker 6 tot 8 weken mee te wachten. Zo weet je zeker dat de vloer of wand de tijd heeft gehad om te drogen. Er dient ter controle een inwendige meting van het vochtgehalte te worden uitgevoerd. Zo kan worden vastgesteld of het oppervlak echt 100% droog is. Los van het drogen zullen er enkele andere maatregelen getroffen moeten worden wanneer natuursteen wordt behandeld met impregneermiddelen. Zo dien je twee dagen van tevoren de vloerverwarming uit te zetten.

Bij nieuwe vloeren kunnen we snel te werk gaan. Wanneer er echter een oppervlak wordt behandeld dat al lang geleden is aangelegd, is het belangrijk dat voor het impregneren eerst hardnekkig vuil wordt verwijderd. Dit doen we door middel van een chemische en mechanische dieptereiniging van vloertegels en voegen. Zo worden vlekken en aangehecht vuil verwijderd en het oppervlak vetvrij gemaakt alvorens er geïmpregneerd gaat worden. Pas daarna kunnen impregneermiddelen worden aangebracht. 

 

Natuursteen aanrecht impregneren

Kleurverdiepende middelen gebruiken wanneer je gaat impregneren

Het aanbrengen van een goede beschermingslaag kan worden gecombineerd met het zichtbaar verbeteren van natuursteen. Zo kan er gebruik worden gemaakt van impregneermiddelen met kleurverdiepende effecten of middelen die de glansgraad van het oppervlak verhogen of verlagen. Kleurverdiepende middelen zullen de kleur van je vloer, wand of aanrechtblad nog duidelijker naar voren laten komen. 

Hoewel er diverse producten te koop zijn waarmee je zelf kunt impregneren, wordt dit door experts afgeraden. Steensoorten kennen allemaal eigen technische samenstellingen. Dit betekent voornamelijk dat elke natuursteensoort anders zal reageren op bepaalde impregneermiddelen. Het team van Floorcare heeft ervaring met het impregneren van allerlei steensoorten en heeft ook de benodigde kennis in huis om het optimale resultaat te bereiken.

De experts van Floorcare komen graag bij je langs voor op maat gemaakt advies. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Verschillende soorten natuursteen impregneren

Impregneer een vloeren of wanden nooit als je niet precies weet om welke soort steen het gaat. Omdat alle steensoorten een eigen technische samenstelling hebben, zal elke steensoort op een andere manier moeten worden behandeld. Het team van Floorcare heeft kennis van verschillende steensoorten, chemie en werkmethoden. Zo wordt natuursteen altijd op correcte wijze, stap voor stap door onze experts behandeld.

Op onze website lees je meer over marmer impregneren, graniet impregneren, hardsteen impregneren, leisteen impregneren en travertin impregneren.

Bron: Wikipedia.org — Natuursteen