• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Een stevige en stralende vloer in huis

Natuursteen impregneren

Natuursteen impregneren is de beste manier om het steen te beschermen tegen vloeistoffen en vuil.

Neem contact op

Hoewel natuursteen onaantastbaar lijkt, kan het wel degelijk worden aangetast door vloeistoffen als vet, olie en water. Om natuursteen in je woning goed te beschermen, is het belangrijk beschermingsproducten aan te brengen. Door natuursteen te impregneren verminder je de kans op vlekken en het indringen van vuil. Natuursteen onderhoud wordt bovendien makkelijker omdat extern vuil zich minder makkelijk aan het oppervlak hecht. Zo wordt het een stuk eenvoudiger de uitstraling van natuursteen te behouden. 

Hoewel er veel verschillende beschermingsmiddelen bestaan, maken we een onderscheid in twee soorten: coatings of verzegeling en impregneermiddelen. We leggen de voordelen van natuursteen impregneren aan je uit.

 

Natuursteen impregneren

Om ervoor te zorgen dat vloeistoffen en vuil een natuurstenen oppervlak niet kunnen indringen, is het noodzakelijk natuursteen te impregneren. Dit doe je door het steen te behandelen met doordringende impregneermiddelen. Wanneer impregneermiddelen worden aangebracht op natuursteen, trekken deze in het steenoppervlak en verankeren zij zich. Het impregneermiddel hecht zich hierbij aan de binnenzijde van de poriën. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak na deze behandeling water, vet en olie afstoot. 

Het impregneren van het natuursteen beschermd het niet alleen tegen water, vet en olie. Deze middelen voorkomen ook vriesschade en efflorescentie. Bij efflorescentie lost de steen op door ontbinding van de kristalstructuur, dit laat een witte waas achter op het oppervlak. De bescherming die ontstaat na het impregneren van natuursteen is langdurig en werkt direct. De beschermingslaag heeft verschillende voordelen en is cruciaal voor het behoud van natuursteen.

1. Vuil kan zich minder makkelijk hechten

Het impregneren van het natuursteen zorgt voor een afstotende werking tegen water, olie en vet. Deze vloeistoffen krijgen hierdoor de kans niet meer om het steenoppervlak binnen te dringen. Dit betekent dat schade als kringen en vlekken kan worden beperkt en voorkomen.

2. Het reinigen van je vloer zorgt voor een onderhoudsvriendelijke vloer

Het aanbrengen van een impregneerlaag in natuursteen, zorgt ervoor dat het onderhouden van het betreffende oppervlak makkelijker wordt. Wanneer er vocht, vet en olie in aanraking komt met je vloer, een aanrechtblad of andere natuursteen toepassing, zal dit niet in het gesteente dringen. 

3. Je vloer glanst weer als voorheen

Je kunt je wel voorstellen dat ingedrongen vuil zorgt voor een minder stralend oppervlak. Het aanbrengen van een impregneerlaag beschermd het gesteente hiertegen. Het is ook mogelijk natuursteen te impregneren met een middel dat de glansgraad verhoogd. Al is dit optioneel.

4. Bescherming tegen schimmel en groene aanslag

Omdat impregneermiddelen een goede beschermingslaag geven aan het gesteente, kan ook schimmel en groene aanslag zich minder goed hechten aan het oppervlak. 

Wanneer laat je oppervlakken van natuursteen impregneren?

Impregneermiddelen kunnen zowel op nieuw geplaatste oppervlakken worden aangebracht als op natuurstenen toepassingen die al langer geleden zijn aangelegd. Wel moet je er rekening mee houden dat het natuursteen impregneren niet gelijk na plaatsing kan worden uitgevoerd. Het advies is om daar zeker 6 tot 8 weken mee te wachten. Zo weet je zeker dat de vloer of wand droog is. Er dient ter controle een inwendige meting van het vochtgehalte te worden uitgevoerd. Zo kan worden vastgesteld of het oppervlak droog is. Daarnaast zullen er enkele andere maatregelen getroffen moeten worden wanneer natuursteen wordt behandeld met impregneermiddelen. Zo dien je twee dagen van tevoren de vloerverwarming uit te zetten.

Wanneer een oppervlak wordt behandeld dat al lang geleden is aangelegd, is het belangrijk dat voor het impregneren eerst hardnekkig vuil goed wordt verwijderd, middels een chemische en mechanische dieptereiniging van vloertegels en voegen. Het aangehecht vuil verwijderen en vetvrij maken alvorens er geïmpregneerd kan worden. Pas daarna kunnen impregneermiddelen worden aangebracht. 

Natuursteen impregneren met kleurverdiepende middelen

Het aanbrengen van een goede beschermingslaag kan worden gecombineerd met het zichtbaar verbeteren van natuursteen. Zo kan er gebruik worden gemaakt van impregneermiddelen met kleurverdiepende effecten of middelen die de glansgraad van het oppervlak verhogen of verlagen. Kleurverdiepende middelen zullen de kleur van je vloer, wand of aanrechtblad nog duidelijker naar voren laten komen. 

Hoewel er diverse impregneermiddelen te koop zijn waarmee je zelf aan de slag kan, wordt dit door experts afgeraden. Steensoorten kennen allemaal eigen technische samenstellingen. Dit betekent voornamelijk dat elke natuursteensoort anders zal reageren op bepaalde impregneermiddelen. Het team van Floorcare heeft ervaring met het behandelen van allerlei steensoorten en heeft ook de benodigde kennis in huis om het optimale resultaat te bereiken. De experts van Floorcare komen graag bij je langs voor op maat gemaakt advies. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Verschillende soorten natuursteen impregneren

Omdat alle steensoorten een eigen technische samenstelling hebben, zal elke steensoort op een andere manier moeten worden behandeld. Het team van Floorcare heeft kennis van verschillende steensoorten, chemie en werkmethoden. Zo wordt natuursteen altijd op correcte wijze door onze experts behandeld. 

Op onze website lees je meer over marmer impregneren, graniet impregneren, hardsteen impregneren, leisteen impregneren en travertin impregneren.