• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Leisteen schoonmaken

Om een leistenen oppervlak langer in goede conditie te houden, is het belangrijk dat je het gesteente goed onderhoudt. Een belangrijk aspect van leisteen onderhoud is het reinigen van het gesteente. Een goede reinigingsroutine zorgt er namelijk voor dat de mooie uitstraling van leisteen behouden blijft. 

Reiniging zorgt er tevens voor dat vuil minder snel schade kan aanrichten aan het oppervlak. Beschadigingen doen af aan de mooie uitstraling van leisteen en kan hiermee grotendeels worden voorkomen. 

 

Leisteen schoonmaken

Naast onderhoud, bescherming, verbetering en herstel dien je aandacht te besteden aan het reinigen van natuurstenen oppervlakken. Het reinigen van stenen oppervlakken bestaat uit twee stappen:

  • droog vuil verwijderen van het oppervlak, en
  • het oppervlak nat reinigen.

Onderstaande tips helpen je om jouw prachtige leistenen oppervlakken te ontdoen van vuil en deze daarmee in goede conditie te behouden. 

Losliggend vuil verwijderen

Omdat losliggend vuil het oppervlak kan beschadigen, is het belangrijk dat je dit tijdig verwijdert. Zo kan losliggend zand onder je schoenzool afgesleten looppaden veroorzaken die de mooie uitstraling van het oppervlak zichtbaar aantasten.

Met vegen, stoffen en stofzuigen verwijder je makkelijk losliggend vuil van het oppervlak. Als je binnen in huis veegt, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een bezem met zachte haren. Harde materialen kunnen het oppervlak namelijk beschadigen, dat uit zich na verloop van tijd in de vorm van kleine krasjes aan op steenoppervlak.

Het nat reinigen van leisteen

Naast het verwijderen van losliggend vuil is het belangrijk dat je leistenen oppervlakken nat reinigt. Het is daarbij essentieel dat je alleen gebruik maakt van reinigingsmiddelen die speciaal voor het type natuursteen in jouw interieur of exterieur zijn ontworpen. Elke steensoort reageert namelijk anders op bepaalde middelen. Bij incorrect gebruik van reinigingsmiddelen kan het oppervlak beschadigd raken. Doseer het middel altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Reinigingsmiddelen kunnen worden gemengd met lauwwarm waren. Daarnaast dien je het oppervlak nat te reinigen met zachte materialen. Het is raadzaam een dweil te gebruiken waar microvezel in is verwerkt. Dit kan geen schade aanrichten aan het oppervlak en vuil wordt hiermee effectief verwijderd. 

Overtollig water verwijderen

Omdat reinigingsproducten een vettige laag kunnen achterlaten op natuurstenen oppervlakken, is het belangrijk de juiste dosering te hanteren. Daarnaast kan je vettige restlaagjes verwijderen door het dweilen nogmaals te herhalen met enkel lauwwarm water. Zorg ervoor dat je het oppervlak in ieder geval niet te nat laat opdrogen, dit veroorzaakt strepen. Als er nog veel water op het oppervlak ligt, kan je dit ook verwijderen met een droogdoek.

Leistenen oppervlakken impregneren

Naast het reinigen van leisteen is het ook belangrijk deze oppervlakken te voorzien van een goede beschermlaag. Middels het aanbrengen van impregneermiddelen kunnen vocht en vuil minder makkelijk het steenoppervlak binnendringen. Zo is het leistenen oppervlak beter beschermd en wordt ook het uitvoeren van onderhoud vergemakkelijkt. 

We zien vaak dat mensen zelf aan de slag gaan met diverse beschermings- en reinigingsbehandelingen. Echter is specifieke kennis van middelen, het gesteente en chemie nodig om oppervlakken goed te kunnen behandelen. Floorcare is gecertificeerd specialist in het reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen van natuursteen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw leistenen oppervlakken? Neem dan contact met ons op.

Verschillende soorten natuursteen schoonmaken

Elke steensoort wordt gekenmerkt door een unieke samenstelling. Dat betekent ook dat steensoorten anders reageren op bepaalde reinigingsmiddelen. Kennis van het gesteente en middelen is belangrijk om natuursteen op correcte wijze te kunnen reinigen.  

Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen of over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.