• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring

Leisteen schoonmaken

Om een leistenen oppervlak langer in goede conditie te houden, is het belangrijk dat je het gesteente goed onderhoudt. Een belangrijk aspect van leisteen onderhoud is het reinigen van het gesteente en de leisteen vloer schoonmaken en houden. Een goede reinigingsroutine zorgt er namelijk voor dat de mooie uitstraling van leisteen behouden blijft.

Reiniging zorgt er tevens voor dat vuil minder snel schade kan aanrichten aan het oppervlak en een leisteen vloer schoonmaken houdt deze sterk en nieuw. Beschadigingen doen af aan de mooie uitstraling van leisteen en kan door leisteen vloer reinigen grotendeels worden voorkomen.

Leisteen vloer schoonmaken

Naast onderhoud, bescherming, verbetering en herstel dien je aandacht te besteden aan het reinigen van natuurstenen oppervlakken, zoals bijvoorbeeld een leisteen vloer schoonmaken. Leisteen schoonmaken bestaat uit drie stappen:

 1. Droog vuil verwijderen van het oppervlak
 2. Het oppervlak nat reinigen
 3. Schoongemaakt? De vochtige plekken droog maken

Door elke stap zorgvuldig uit te voeren is je vloer snel weer spic en span! Onderstaande tips helpen je om jouw prachtige leistenen oppervlakken te ontdoen van vuil en deze daarmee in goede conditie te behouden. Leisteen schoonmaken is hier ontzettend belangrijk voor. 

 

Leisteen reinigen

Losliggend vuil verwijderen bij leisteen schoonmaken

Omdat losliggend vuil het oppervlak kan beschadigen, is het belangrijk dat je dit tijdig verwijdert. Zo kan losliggend zand onder je schoenzool afgesleten looppaden veroorzaken die de mooie uitstraling van de vloer zichtbaar aantasten. Zorg dus dat je losliggend vuil verwijderd bij een leistenen vloer schoonmaken. 

Een leisteen vloer reinigen van losliggend vuil kan eenvoudig door regelmatig te vegen, stoffen en stofzuigen. Als je binnen in huis veegt, is het wel belangrijk dat je gebruik maakt van een bezem met zachte haren. Vloeren kunnen namelijk beschadigen bij het gebruik van harde of stugge materialen. Dit uit zich na verloop van tijd in de vorm van kleine krasjes in het steenoppervlak.

De vloer nat reinigen

Naast het weghalen van losliggend vuil is het belangrijk dat je de schoonmaak nat uitvoert. Het is daarbij essentieel dat je alleen gebruik maakt van reinigingsmiddelen die speciaal voor het type natuursteen in jouw interieur of exterieur zijn ontworpen. Elke steensoort reageert namelijk anders op bepaalde middelen. Bij incorrect gebruik van reinigingsmiddelen bij bijvoorbeeld leisteen tegels schoonmaken, kan de leisteen vloer of het oppervlak beschadigd raken. Doseer het middel altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking om uw plavuizen niet te beschadigen.

Reinigingsmiddelen kunnen worden gemengd met lauwwarm waren. Daarnaast dien je de leisteen vloer nat te reinigen met zachte materialen. Bij een leisteen reinigen is het raadzaam een dweil te gebruiken waar microvezel in is verwerkt. Dit kan geen schade aanrichten aan het oppervlak en vuil wordt hiermee effectief verwijderd zodat je leisteen vloer goed schoon wordt.

Deze manier van leisteen reinigen geld voor alle soorten vloeren, zoals:

 • Peacock leisteen
 • Braziliaanse leisteen
 • Portugese leisteen
 • Noors leisteen
 • Indische leisteen
 • Indiase leisteen
 • Belgische leisteen
 • Chinese leisteen

Overtollig water verwijderen na het schoonmaken

Omdat reinigingsproducten zoals een grondreiniger een vettige laag kunnen achterlaten op een natuurstenen vloer, is het bij zowel leisteen vloeren schoonmaken als leisteen tegels schoonmaken belangrijk de juiste dosering te hanteren. Bereken dus hoeveel liter grondreiniger of schoonmaakmiddel je nodig hebt op basis van de grootte van je vloer. Dit hoeft niet lastig te zijn als je plavuizen van een vaste afmeting hebt liggen.

Daarnaast kan je vettige restlaagjes verwijderen door het dweilen nogmaals te herhalen met enkel lauwwarm water. Zorg ervoor bij leisteen schoonmaken dat je het oppervlak in ieder geval niet te nat laat opdrogen, dit veroorzaakt strepen. Als er nog veel water op het oppervlak ligt, kan je dit ook verwijderen met een droogdoek.

 

Leisteen impregneren

Breukruwe leisteen vloer impregneren

Naast het reinigen van leisteen is het ook belangrijk deze oppervlakken te voorzien van een goede beschermlaag door de leisteen te impregneren. Middels het aanbrengen van impregneermiddelen kunnen vocht en vuil minder makkelijk het steenoppervlak binnendringen. Hierdoor is het  oppervlak beter beschermd en wordt ook het uitvoeren van onderhoud vergemakkelijkt. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om je leisteen vloer schoon te houden. Ideaal voor ruimtes met veel bezoekers zoals kantoren en hotels, maar natuurlijk ook prettig voor gezinnen met kinderen en huisdieren.

We zien vaak dat mensen zelf aan de slag gaan met diverse beschermings- en reinigingsbehandelingen. Echter is specifieke kennis van middelen, het gesteente en chemie nodig om oppervlakken goed te kunnen behandelen. Floorcare is gecertificeerd specialist in het reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen van natuursteen, en dus ook in leisteen schoonmaken.

Benieuwd naar de mogelijkheden van leisteen schoonmaken, een leistenen vloer reinigen of andere behandelingen aan jouw natuursteen? Neem dan contact op.

 

Leisteen-vloer-schoonmaken

Uw natuursteen laten reinigen

Elke steensoort wordt gekenmerkt door een unieke samenstelling. Dat betekent ook dat verschillende vloeren anders reageren op bepaalde reinigingsmiddelen. Kennis van het gesteente en middelen is belangrijk om natuursteen op correcte wijze te kunnen laten reinigen.

Lees meer over natuursteen schoonmaken in het algemeen of over marmer schoonmaken, graniet schoonmaken, hardsteen schoonmaken, travertin schoonmaken, een granito vloer schoonmaken en een terrazzo vloer schoonmaken.

Bron: Cultureelerfgoed.nl — Leisteen

Vragen over leisteen schoonmaken

Waarmee leisteen schoonmaken?

Gebruik enkel reinigingsmiddelen die voor leisteen zijn gemaakt. Elke steensoort reageert namelijk anders op bepaalde middelen. Bij incorrect gebruik van reinigingsmiddelen kan het oppervlak beschadigd raken. Gebruik het middel met lauwwarm water en doseer het middel altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Hoe leistenen vloer reinigen?

Leisteen schoonmaken bestaat uit twee stappen. Het verwijderen van droog vuil en het oppervlak nat reinigen. Losliggend droog vuil moet tijdig worden verwijderd om schade te voorkomen. Zorg bij nat reinigen dat je niet teveel water gebruikt en de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt, het liefst specifieke middelen voor leisteen.

Hoe krijg je leisteen weer glanzend?

Het is vaak voldoende om het leisteen te reinigen met een gepast schoonmaakmiddel. Gebruik dan een zachte doek, spons of dweil, het liefst met microvezels. Bij ernstige beschadiging zal het leisteen moeten worden gepolijst om weer een mooie glans te krijgen.

Hoe vaak moet je leisteen schoonmaken?

Om het leistenen oppervlak in een zo goed mogelijk staat te houden is het aan te raden één keer per week het oppervlak schoon te maken.

Wat voor dweil gebruik je op leisteen?

Een dweil met microvezeldoek is het best geschikt om leisteen mee schoon te maken. Zorg in ieder geval dat de dweil schoon is gemaakt.