• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Graniet polijsten

Bij intensief gebruik van granieten oppervlakken in huis kunnen er in de loop der tijd beschadigingen en krassen ontstaan. Hierdoor verliest je granieten vloer zijn mooie uitstraling. Het schuren, zoeten en graniet polijsten zorgt er gelukkig voor dat het oppervlak weer wordt teruggebracht in goede conditie.

Graniet onderhoud zorgt ervoor dat je langer geniet van natuursteen in je interieur of exterieur. Om doffe looppaden en andere beschadigingen te verwijderen, biedt schuren, zoeten en graniet polijsten een uitkomst.

Toepassingen van graniet

Hoewel de meeste mensen de neiging hebben hun keuze voor natuursteen voornamelijk op uiterlijk te baseren, is het minstens zo belangrijk om te kijken naar de samenstelling van het gesteente. Eigenschappen als slijtvastheid, zuurgevoeligheid en vorstbestendigheid bepalen grotendeels voor welke toepassingen een steensoort geschikt is. 

Omdat graniet een niet poreuze steensoort is, goed bestand is tegen grote temperatuurverschillen en een dicht oppervlak heeft, leent de steensoort zich goed voor veel toepassingen. Graniet wordt daarom zowel gebruikt in het interieur als in het exterieur. In het interieur zien we dit voornamelijk terug in de vorm van een vloer, trap, aanrechtblad of decoratieve toepassing. In het exterieur wordt graniet voornamelijk gebruikt voor tegels, bestratingen en bruggen, maar bijvoorbeeld ook voor grafmonumenten. 

 

Graniet vloer polijsten

Onze werkwijze bij graniet polijsten

Als je intensief gebruik maakt van een granieten vloer of aanrechtblad kan er na verloop van tijd schade ontstaan. Een groot deel van deze beschadigingen kunnen we herstellen middels graniet polijsten, schuren en zoeten. Oppervlakkige schade wordt verwijderd zodat het granieten oppervlak weer in goede conditie verkeert. 

Soorten schade die we middels deze behandeling goed kunnen herstellen, zijn:

  • Hoogteverschillen
  • Oneffenheden
  • Onregelmatigheden
  • Aantasting 
  • Krassen
  • Beschadigingen
  • Afgesleten loopvlak
  • Sporen van de fabriekszaag

Floorcare heeft meer dan 30 jaar ervaring met graniet onderhouden en herstellen en graniet polijsten. Onze experts beschikken over specifieke kennis van gesteenten, chemie, onderhouds- en reinigingsmiddelen en werkmethoden. Neem contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Stap 1. Het verwijderen van beschadigingen

De behandeling wordt onderverdeeld in drie verschillende fases: het schuren, zoeten en polijsten van het granieten oppervlak. Dit kan bijvoorbeeld een vloer zijn, maar ook graniet aanrechtblad of traptreden. In de eerste fase wordt het graniet geschuurd met industriële diamantschijven in verschillende grofheid gradaties. De schuurbehandeling start met de meest grofkorrelige schuurschijf om de grootste onregelmatigheden te verwijderen. Vervolgens wordt in elke schuurronde een schijf met fijner diamant gebruikt. De krassen van de voorgaande schuurschijf verdwijnen tot het beoogde resultaat is bereikt. Na deze fase is het oppervlak open en poreus en dient deze verder behandeld te worden.

Stap 2. Zoeten en graniet polijsten

De volgende stap in de behandeling is het zoeten van graniet. Het oppervlak wordt nogmaals geschuurd met polijstschijven. Ditmaal gebeurt dat met zeer fijne diamantschijven. Fijnere krassen en onregelmatigheden worden hiermee ook van het oppervlak verwijderd. Het gesteente is na het zoeten ook dichter, minder poreus en weer glanzend. Met het zoeten kan een geringe (licht gezoet) of hoogglans (donker gezoet) worden bereikt. 

Na het zoeten volgt het graniet polijsten. Met een polijstschijf of met polijstpoeder- of pasta wordt hoogglans aangebracht in het oppervlak. De hoogst haalbare glansgraad die graniet kan bereiken is ‘goede glans’. Het is belangrijk dat je je realiseert dat beschadigingen juist beter zichtbaar zijn op een gepolijst oppervlak. Toch is graniet polijsten essentieel omdat graniet hierdoor minder poreus is en hierdoor ook een stuk slijtvaster wordt.

 

Graniet aanrechtblad polijsten

Zelf een vloer of granieten aanrechtblad polijsten

We zien vaak dat mensen zelf aan de slag gaan met behandelingen aan graniet om kosten te besparen. De kans is echter groot dat je hierbij blijvende schade creëert aan het granieten oppervlak. Een granieten vloer polijst je immers niet eenvoudig met de hand en een consumenten schuurmachine.

Een granieten vloer polijsten of granieten aanrechtblad polijsten kun je daarom het beste laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. De experts van Floorcare hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van behandelingen aan natuursteen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw granieten oppervlak? Neem dan gerust contact met ons op.

Granieten vloer reinigen

Wil je beschadigingen in je vloer of keukenblad voorkomen, dan is het juist schoonmaken van graniet belangrijk. Door losliggend vuil tijdig te verwijderen voorkom je namelijk dat er krassen ontstaan. In het geval van een vloer kun je dit het beste doen met een stofzuiger met zachte haren. Desalniettemin kan het voorkomen dat er hardnekkige vlekken in het graniet getrokken zijn. Deze vlekken reinigen met water en schoonmaakmiddel is niet altijd mogelijk. In dit geval kunnen we de vlekken doorgaans verwijderen door middel van schuren, zoeten en polijsten.

 

Granieten vloer polijsten

Graniet vloer laten mineraliseren

Naast polijsten laat graniet zich ook goed lenen voor mineraliseren. Door middel van een boenmachine komen chemicaliën in aanraking met het steenoppervlak waardoor een chemische reactie ontstaat. Deze reactie zorgt ervoor dat het graniet dichter wordt, harder en er een hoogglans laag ontstaat. De behandeling dien je frequent te herhalen om te genieten van een optimaal resultaat. Mineraliseren is een zeer specialistische behandeling die kennis van het gesteente en chemie vereist. 

Het polijsten van verschillende soorten natuursteen

De meesten natuurstenen vloeren en keukenbladen kunnen we met behulp van een polijst behandeling weer in nieuwstaat terugbrengen. De manier waarop we een oppervlak zoals een vloer polijsten verschilt echter per steensoort. De ene vloer is de andere vloer niet. Lees daarom meer over natuursteen polijsten in het algemeen of over marmer polijsten, hardsteen polijsten, travertin polijsten en terrazzo polijsten

Leisteen polijsten is helaas niet mogelijk, maar er zijn wel verschillende andere behandelingen mogelijk om leistenen oppervlakken weer te laten stralen.

Granito vloer polijsten

Graniet wordt vaak verward met granito, maar is heel wat anders. Waar graniet een massieve steensoort is, is granito een samenstelling van stukjes steen en cement. Een granito vloer polijsten vergt dan ook een andere aanpak dan graniet polijsten.

Bron: Kenniscentrumsteen.nl — Graniet