Granieten oppervlakken polijsten

Graniet polijsten

In gebruik zal graniet helaas altijd doffer worden en haar glans verliezen. Door een granieten vloer met regelmaat te polijsten wordt alle oppervlakkige schade weggepoetst om de steen weer terug te brengen in haar oorspronkelijke stralende staat.

Neem contact op

Graniet is een geliefde natuursteen die veel wordt toegepast in het interieur. In veel huizen kom je aanrechtbladen tegen van graniet, gekenmerkt door een glanzend oppervlak. Helaas kan graniet na verloop van tijd deze unieke glans verliezen. Gelukkig kan dit middels polijsten worden hersteld. Maar, wat is graniet polijsten precies en hoe ziet deze behandeling eruit?

Elk oppervlak heeft een andere benadering nodig, dat weten wij als geen ander. Zo bepalen we samen het juiste onderhoud van uw vloer.

 

Wat is graniet?

Eerst even terug naar het gesteente zelf. Graniet is een lichtgekleurd stollingsgesteente met korrels die groot genoeg zijn om met het blote oog zichtbaar te zijn. Het vormt zich door de langzame kristallisatie van magma onder het aardoppervlak. Graniet bestaat voornamelijk uit kwarts en veldspaat met kleine hoeveelheden mica, amfibolen en andere mineralen. Graniet is het bekendste stollingsgesteente. Veel mensen herkennen graniet omdat het de meest voorkomende stollingsgesteente is die op het aardoppervlak wordt aangetroffen en omdat graniet wordt gebruikt in objecten die we in het dagelijks leven tegenkomen.

Toepassingen van graniet

Graniet wordt al duizenden jaren gebruikt in zowel binnen- als buitentoepassingen. Ruw gesneden en gepolijst graniet wordt gebruikt in gebouwen, bruggen, bestrating, monumenten en vele andere buitenprojecten. Binnen worden gepolijste granieten platen en tegels gebruikt in werkbladen, tegel vloeren, traptreden en vele andere praktische en decoratieve toepassingen. Hierbij kan je denken aan:

  • aanrechtbladen
  • vloertegels
  • straatstenen
  • trottoirbanden
  • traptreden
  • begraafplaats monumenten

Er zijn tal van voordelen aan het gebruik van graniet. Granieten werkbladen zijn van nature bestand tegen hitte, dus er zijn geen hot pads op het aanrecht nodig. Omdat dit een niet-poreuze steen is, biedt graniet een natuurlijke bescherming tegen schimmels. Het is ook gemakkelijk schoon te maken omdat dit gesteente niet absorbeert of het risico loopt te worden vervormd door chemicaliën die worden gebruikt om het oppervlak te reinigen. Bovendien kunnen de randen van graniet worden afgeschuind en afgewerkt op zeer decoratieve manieren. Graniet leent zich dus goed voor veel toepassingen omdat het zo hard is en goed tegen zuur kan.

Onze werkwijze bij graniet polijsten

Met onze aanpak op maat herstellen we de vloer weer als nieuw. Wij ondernemen in de meeste gevallen de volgende stappen om te komen tot een optimaal resultaat.

Stap 1. Het verwijderen van beschadigingen

Voordat we beginnen met polijsten zullen eerst de krassen, diep ingedrongen vlekken, loopschades en eventuele oppervlakte beschadigingen middels schuren verwijderen.

Stap 2. Zoeten en polijsten

Als dat succesvol is geslaagd gaan we over op zoeten en polijsten, waarbij we de steenstructuur opnieuw opbouwen en verdichten.

Stap 3. Het mineraliseren van graniet

Bij stenen met geen of een laag kalkgehalte zoals bijvoorbeeld graniet, mineraliseren we het oppervlak. Door een samenvoeging van oxaalzuur, kwarts mineraal en staalwol brengen we een chemische reactie op gang, waardoor de toplaag van het graniet verdicht. Het graniet krijgt hierdoor een hoogglanzende uitstraling, is harder en biedt hiermee ook meer bescherming doordat het minder vuil en vloeistoffen doorlaat.

Let op: met polijsten werk je diepere scheuren of beschadigingen niet weg, dit vraagt een aparte aanpak.

Graniet laten mineraliseren

In de meeste gevallen adviseren wij om te mineraliseren en te polijsten. Bij mineraliseren van graniet zorg je er dus voor dat de toplaag van de steen middels een chemisch proces harder en glanzender wordt.

Graniet heeft een andere samenstelling dan marmer en is veel harder. Marmer is kalkhoudend en graniet niet. Graniet laat zich daardoor iets lastiger polijsten en zal uiteindelijk iets minder glanzen dan marmer, dit heeft te maken met de samenstelling binnenin de steen. Mineraliseren is een specialistische behandeling, Floorcare is gespecialiseerd in het mineraliseren van verschillende soorten steen.

Zelf doen of laten doen?

Het polijsten van natuursteen moet met zorg uitgevoerd worden, dus ook het polijsten van graniet. Je kunt zelf met diamanten polijstschijven aan de slag, maar als je niet precies weet wat je doet, loop je helaas kans op het creëren van blijvende schade aan de steen. Daarom raden wij aan om het door een gespecialiseerd bedrijf uit te laten voeren. 

Wat kost graniet polijsten?

De kosten van het polijsten van een granieten vloer, aanrechtblad etc. hangen af van de staat. Bij diepe scheuren of beschadigingen zal de prijs iets hoger zijn. We maken graag een voorstel op maat. We kunnen hiervoor langskomen op locatie, maar ook via foto’s kunnen we vaak al een redelijke indicatie van de kosten geven.