• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Granieten oppervlakken polijsten

Graniet polijsten

In gebruik zal graniet helaas altijd doffer worden en haar glans verliezen. Door een granieten vloer met regelmaat te polijsten wordt alle oppervlakkige schade weggepoetst om de steen weer terug te brengen in haar oorspronkelijke stralende staat.

Neem contact op

Graniet is een geliefde natuursteen die veel wordt toegepast in het interieur. In veel huizen kom je aanrechtbladen tegen van graniet, gekenmerkt door een glanzend oppervlak. Helaas kan graniet na verloop van tijd deze unieke glans verliezen. Gelukkig kan dit middels polijsten worden hersteld. Maar, wat is graniet polijsten precies en hoe ziet deze behandeling eruit?

Elk oppervlak heeft een andere benadering nodig, dat weten wij als geen ander. Zo bepalen we samen hoe het graniet onderhoud eruit ziet voor uw oppervlakken.

 

Wat is graniet?

Eerst even terug naar het gesteente zelf. Graniet is een lichtgekleurd stollingsgesteente met korrels die groot genoeg zijn om met het blote oog zichtbaar te zijn. Het vormt zich door de langzame kristallisatie van magma onder het aardoppervlak. Graniet bestaat voornamelijk uit kwarts en veldspaat met kleine hoeveelheden mica, amfibolen en andere mineralen. Graniet is het bekendste stollingsgesteente. Veel mensen herkennen graniet omdat het de meest voorkomende stollingsgesteente is die op het aardoppervlak wordt aangetroffen en omdat graniet wordt gebruikt in objecten die we in het dagelijks leven tegenkomen.

Toepassingen van graniet

Graniet wordt al duizenden jaren gebruikt in zowel binnen- als buitentoepassingen. Ruw gesneden en gepolijst graniet wordt gebruikt in gebouwen, bruggen, bestrating, monumenten en vele andere buitenprojecten. Binnen worden gepolijste granieten platen en tegels gebruikt in werkbladen, tegel vloeren, traptreden en vele andere praktische en decoratieve toepassingen. Hierbij kan je denken aan:

  • aanrechtbladen
  • vloertegels
  • straatstenen
  • trottoirbanden
  • traptreden
  • begraafplaats monumenten

Er zijn tal van voordelen aan het gebruik van graniet. Granieten werkbladen zijn van nature bestand tegen hitte, dus er zijn geen hot pads op het aanrecht nodig. Omdat dit een niet-poreuze steen is, biedt graniet een natuurlijke bescherming tegen schimmels. Het is ook gemakkelijk schoon te maken omdat dit gesteente niet absorbeert of het risico loopt te worden vervormd door chemicaliën die worden gebruikt om het oppervlak te reinigen. Bovendien kunnen de randen van graniet worden afgeschuind en afgewerkt op zeer decoratieve manieren. Graniet leent zich dus goed voor veel toepassingen omdat het zo hard is en goed tegen zuur kan.

Onze werkwijze bij graniet polijsten

Met onze aanpak op maat herstellen we de vloer weer als nieuw. Wij ondernemen in de meeste gevallen de volgende stappen om te komen tot een optimaal resultaat.

Stap 1. Het verwijderen van beschadigingen

Voordat we beginnen met polijsten zullen eerst de krassen, diep ingedrongen vlekken, loopschades en eventuele oppervlakte beschadigingen middels schuren verwijderen.

Stap 2. Zoeten en polijsten

Als dat succesvol is geslaagd gaan we over op zoeten en polijsten, waarbij we de steenstructuur opnieuw opbouwen en verdichten.

Stap 3. Graniet laten mineraliseren

Bij stenen met geen of een laag kalkgehalte zoals bijvoorbeeld graniet, mineraliseren we het oppervlak. Door een samenvoeging van oxaalzuur, kwarts mineraal en staalwol brengen we een chemische reactie op gang, waardoor de toplaag van het graniet verdicht. Het graniet krijgt hierdoor een hoogglanzende uitstraling, is harder en biedt hiermee ook meer bescherming doordat het minder vuil en vloeistoffen doorlaat.

Let op: met polijsten werk je diepere scheuren of beschadigingen niet weg, dit vraagt een aparte aanpak.

Graniet laten mineraliseren

In de meeste gevallen adviseren wij om te mineraliseren en te polijsten. Bij mineraliseren van graniet zorg je er dus voor dat de toplaag van de steen middels een chemisch proces harder en glanzender wordt.

Graniet heeft een andere samenstelling dan marmer en is veel harder. Marmer is kalkhoudend en graniet niet. Graniet laat zich daardoor iets lastiger polijsten en zal uiteindelijk iets minder glanzen dan marmer, dit heeft te maken met de samenstelling binnenin de steen. Mineraliseren is een specialistische behandeling, Floorcare is gespecialiseerd in het mineraliseren van verschillende soorten steen.

Zelf aan de slag met polijsten of het laten uitvoeren door een erkend bedrijf

We zien vaak dat mensen zelf aan de slag gaan met diverse natuursteen behandelingen om kosten te besparen. Wij zien het zelfs voorbijkomen dat mensen zelf aan de slag gaan met polijstschijven voor het polijsten van graniet. Het polijsten van natuursteen is echter een taak die met beleid dient te worden uitgevoerd. Onze vakmensen hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van dergelijke behandelingen. Zij kennen het materiaal van A tot Z en weten hoe ze uw natuurstenen oppervlak weer in prachtige en kerngezonde staat kunnen krijgen.

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het polijsten van graniet, is de kans zeer groot dat dit blijvende schade creëert aan het gesteente en de kosten dus uiteindelijk alleen maar zullen oplopen. Wij raden daarom aan dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren.

Wat kost graniet polijsten?

De kosten van het polijsten van een granieten vloer, aanrechtblad etc. hangen af van de staat. Bij diepe scheuren of beschadigingen zal de prijs wat hoger zijn. We maken graag een voorstel op maat. We kunnen hiervoor langskomen op locatie, maar ook via foto’s kunnen we vaak al een redelijke indicatie van de kosten geven.

Het polijsten van verschillende soorten natuursteen

Polijsten is een techniek die op vrijwel alle soorten natuursteen kan worden toegepast, wel verschilt de manier waarop het precies wordt toegepast per natuursteen soort. Lees meer over natuursteen polijsten in het algemeen, marmer polijsten, hardsteen polijsten, travertin polijsten, een granito vloer polijsten en terrazzo polijsten. Leisteen polijsten is helaas niet mogelijk, maar er zijn wel verschillende andere behandelingen mogelijk om uw vloer weer te laten stralen.