• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring
De pracht van natuursteen behouden

Natuursteen behandelen

Natuursteen behandelen zorgt ervoor dat het oppervlak haar glanzende uiterlijk niet verliest.

Neem contact op

Natuursteen behandelen kan op verschillende manieren. Verschillende behandelingen beschermen het natuursteen tegen slijtage en beschadigingen. Ook zorg je zo dat het oppervlak weer in topconditie is. Op deze pagina lichten we enkele van onze behandelingen toe en delen we tips die jou helpen om jouw natuurstenen oppervlakken goed te verzorgen. 

Een behandeling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd met als doel om de betreffende natuurstenen oppervlakken weer in de beste conditie te brengen. Zo geniet je niet alleen van prachtig natuursteen in je woning, maar zijn vloeren en werkbladen ook nog eens beter beschermd. Natuursteen behandelen en het periodiek onderhouden zijn geen overbodige luxe als je zo lang mogelijk wilt genieten van natuursteen in jouw woning.

 

Het behandelen van natuursteen

Met meer dan 30 jaar ervaring weet Floorcare welke behandelingen geschikt zijn om jouw natuurstenen oppervlakken in topconditie te brengen. Een greep uit de methodes waarop wij natuursteen behandelen:

 • Afwerken mat, zijdeglans, hoogglans, antiek-look of wet-look
 • Antislip aanbrengen 
 • Natuursteen reinigen
 • Beschermlaag aanbrengen middels steen impregneren
 • Coatings aanbrengen
 • Het vullen van beschadigde of ontbrekende voegen
 • Het vullen van butsen, gaten, steenholtes en scheuren
 • Natuursteen reparatie
 • Hoogteverschillen corrigeren
 • Kristalliseren en mineraliseren
 • Slijtvastheid vergroten
 • Natuursteen polijsten
 • Steenkleur verdiepen
 • Steenontbinding (uitbloeiing / efflorescentie) remmen en corrigeren
 • Verwijderen van onder andere vervuiling, kalkaanslag, cementsluier, coating, was- en zeeplagen, lijm- en verfresten, zuur-, roest-, olie- en inktvlekken

Natuursteen impregneren

Het impregneren van natuursteen is een veel voorkomende behandeling voor vloeren. We brengen een impregneermiddel aan dat diep in de poriën van het gesteente trekt. Hierdoor ontstaat er een een olie-, vet- en waterafstotende beschermlaag. Impregneer een natuurstenen vloer om de kans op vlekken in het natuursteen te verkleinen en het reinigen te vergemakkelijken.

 

Natuursteen schoonmaken

Het schoonmaken van natuursteen

Naast het laten uitvoeren van bovenstaande natuursteen behandelingen, zijn er ook enkele behandelingen die je zelf kan uitvoeren. Dat komt voornamelijk neer op het reguliere onderhoud van natuurstenen oppervlakken in je woning, met als meest eenvoudige behandeling: schoonmaken. Dit kan variëren tot het afnemen van een keukenblad tot een geheel natuurstenen terras schoonmaken. 

Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dat het beste doet:

 1. Stofzuig regelmatig binnen in huis

Omdat reiniging een belangrijk onderdeel uitmaakt van natuursteen onderhoud, is het belangrijk met regelmaat natuursteen te behandelen met een schoonmaakbeurt. Het schoonmaken bestaat uit twee onderdelen: natuursteen droog reinigen en oppervlakken nat reinigen. Voor het nat schoonmaken van natuursteen, dien je eerst het losliggende vuil te verwijderen. Je kan een oppervlak stofzuigen of eventueel vegen met een zachte bezem. Losliggend vuil moet worden verwijderd omdat dit een schurend effect heeft onder schoenzolen en op die manier een doffe uitstraling kan geven aan de vloer. Stofzuig daarom regelmatig in huis met een mondstuk met zachte haren die geschikt is voor gebruik binnen.

2. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Na het droog schoonmaken van de natuursteen, dien je ook regelmatig nat schoon te maken. Hiervoor kunnen onderhouds- en reinigingsmiddelen worden gebruikt die geschikt zijn voor de steensoort in jouw woning. Omdat elk type natuursteen een unieke technische samenstelling heeft, is het belangrijk dat je hiervoor enkel producten gebruikt die voor deze specifieke steensoort ontwikkeld zijn. Wanneer je natuursteen behandeld met middelen die een te hoge of te lage pH waarde hebben kan het oppervlak flink worden aangetast. Meng het middel met lauwwarm water en volg altijd de aangegeven dosering van de verpakking op. Heb je advies nodig? Onze experts staan altijd voor je klaar, neem gerust contact met ons op.

3. Maak je vloer niet té nat (of maak hem weer goed droog)

Wanneer je een natuurstenen oppervlak nat schoonmaakt, is het belangrijk niet al te veel water te gebruiken. Overtollig vocht kan op het oppervlak blijven liggen en bij onvoldoende bescherming in het gesteente dringen. Hierdoor kun je nieuwe vlekken creëren. Let hier vooral op bij natuursteen in de keuken of badkamer. Wanneer er toch te veel water op het oppervlak is blijven liggen, kan dit worden droog gemaakt met een doek of droge dweil. 

Andere soorten natuursteen behandelen

De toepassing van verschillende soorten natuursteen verschilt, en zodoende vraagt iedere steensoort ook om een unieke behandeling. Dit betekent dat natuursteen behandelingen in de basis meestal wel hetzelfde zijn, maar met andere middelen en methoden moeten worden uitgevoerd. Ben je benieuwd naar de mogelijke behandelingen voor het type natuursteen in jouw woning? Lees meer over marmer behandelen, graniet behandelen, hardsteen behandelen en leisteen behandelen.