• Klanten geven ons een 9/10
 • 10.000+ tevreden klanten
 • 30+ jaar ervaring
De pracht van natuursteen behouden

Natuursteen behandelen

Natuursteen behandelen zorgt ervoor dat het oppervlak haar glanzende uiterlijk niet verliest.

Neem contact op

Natuursteen behandelen kan op verschillende manieren. Verschillende behandelingen beschermen het natuursteen tegen slijtage en beschadigingen. Ook zorg je zo dat het oppervlak weer in topconditie is. Op deze pagina lichten we enkele van onze behandelingen toe en delen we tips die jou helpen om jouw natuurstenen oppervlakken goed te verzorgen. 

Natuursteen behandelen kan op verschillende manieren om ervoor te zorgen dat deze oppervlakken weer in de beste conditie worden gebracht. Zo geniet je niet alleen van prachtig natuursteen in je woning, maar zijn deze oppervlakken ook nog eens beter beschermd. Natuursteen behandelen en het periodiek onderhouden zijn geen overbodige luxe als je zo lang mogelijk wilt genieten van natuursteen in jouw woning.

 

Natuursteen behandelen

Met meer dan 30 jaar ervaring weet Floorcare welke behandelingen geschikt zijn om jouw natuurstenen oppervlakken in topconditie te brengen. Een greep uit de methodes waarop wij natuursteen behandelen:

 • Afwerken mat, zijdeglans, hoogglans, antiek-look of wet-look
 • Antislip aanbrengen 
 • Basisreiniging
 • Beschermlaag aanbrengen middels impregneren, het oppervlak wordt vloeistoffen- en vuilafstotend gemaakt
 • Coatings aanbrengen
 • Natuursteen behandelen middels dieptereiniging
 • Het vullen van beschadigde of ontbrekende voegen
 • Het vullen van butsen, gaten, steenholtes en scheuren
 • Hoogteverschillen corrigeren
 • Kristalliseren en mineraliseren
 • Slijtvastheid vergroten
 • Steenkleur verdiepen
 • Steenontbinding (uitbloeiing / efflorescentie) remmen en corrigeren
 • Verwijderen van onder andere vervuiling, kalkaanslag, cementsluier, coating, was- en zeeplagen, lijm- en verfresten, zuur-, roest-, olie- en inktvlekken

Naast het laten uitvoeren van bovenstaande natuursteen behandelingen, zijn er ook enkele behandelingen die je zelf kan uitvoeren. Dat komt voornamelijk neer op het reguliere onderhoud van natuurstenen oppervlakken in je woning, met als meest eenvoudige behandeling: schoonmaken. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dat het beste doet.

1. Veeg regelmatig binnen in huis

Omdat reiniging een belangrijk onderdeel uitmaakt van natuursteen onderhoud, is het belangrijk met regelmaat natuursteen te behandelen met een schoonmaakbeurt. Het schoonmaken bestaat uit twee onderdelen: natuursteen droog schoonmaken en oppervlakken nat reinigen.

Voor het nat schoonmaken van natuursteen, dien je eerst het losliggende vuil te verwijderen. Je kan een oppervlak borstelen, vegen, stoffen of stofzuigen. Losliggend vuil moet worden verwijderd omdat dit een schurend effect heeft onder schoenzolen en op die manier een doffe uitstraling kan geven aan de vloer. Veeg daarom regelmatig in huis met een bezem met zachte haren die geschikt is voor gebruik binnen. Uiteraard kan je ook gewoon een stofzuiger gebruiken. 

2. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Na het droog schoonmaken van het oppervlak, dien je ook regelmatig nat schoon te maken. Hiervoor kunnen onderhouds- en reinigingsmiddelen worden gebruikt die geschikt zijn voor de steensoort in jouw woning. Omdat elk type steensoort een unieke technische samenstelling heeft, is het belangrijk dat je hiervoor enkel producten gebruikt die voor deze specifieke steensoort ontwikkeld zijn. Wanneer je natuursteen behandeld met middelen die een te hoge of te lage pH waarde hebben kan het oppervlak flink worden aangetast. Meng het middel met lauwwarm water en volg altijd de aangegeven dosering van de verpakking op. Heb je advies nodig? Onze experts staan altijd voor je klaar, neem gerust contact met ons op. 

3. Maak je vloer niet té nat (of maak hem weer goed droog)

Wanneer je een natuurstenen oppervlak nat schoonmaakt, is het belangrijk niet al te veel water te gebruiken. Overtollig vocht kan op het oppervlak blijven liggen en bij onvoldoende bescherming in het gesteente dringen. Wanneer er toch te veel water op het oppervlak is blijven liggen, kan dit worden droog gemaakt met een doek of droge dweil.  

Andere soorten natuursteen behandelen

Iedere steensoort vraagt om een unieke benadering. Dit betekent dat natuursteen behandelingen in de basis meestal wel hetzelfde zijn, maar met andere middelen en methoden moeten worden uitgevoerd.   

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandelingen voor het type natuursteen in jouw woning? Lees meer over marmer behandelen, graniet behandelen, hardsteen behandelen en leisteen behandelen.