• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring
Reinigen

Vloer reinigen

Als je natuurstenen oppervlakken niet goed reinigt, heeft dit grote gevolgen voor de lange levensduur en uitstraling van het gesteente.

Neem contact op

Het onderhouden van natuursteen omvat vijf aspecten: het reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen van het gesteente. Verwaarlozing van tenminste één van deze aspecten kan ervoor zorgen dat de lange levensduur van het gesteente niet meer kan worden gewaarborgd of dat de mooie uitstraling verloren gaat. 

Het reinigen van natuursteen is iets dat grotendeels door jou zelf kan worden uitgevoerd. Dit is belangrijk omdat vuil dat op het steenoppervlak blijft liggen beschadigingen kan veroorzaken. Zo heeft zand onder schoenzolen een schurend effect en veroorzaakt dit na verloop van tijd een doffe look. Om beschadigingen te voorkomen is het noodzakelijk dat je vuil zeer regelmatig verwijdert. 

 

Natuurstenen oppervlakken reinigen

Er bestaan tal van reinigingsbehandelingen die ervoor zorgen dat jouw natuurstenen vloer in optimale conditie blijft. Deze behandelingen worden gedurende de hele levensduur van het gesteente uitgevoerd. Onder andere tijdens of vlak na de oplevering van het nieuw geplaatste steenoppervlak. De reinigingswerkzaamheden die op dat moment plaatsvinden vallen onder de noemer opleveringsreiniging.

Na de opleveringsreiniging is er vaak sprake van diepreiniging. Dit kan gedurende de hele levensduur van natuursteen plaatsvinden. Het gaat hier bijvoorbeeld om het verwijderen van ingetrokken waslagen, verfvlekken of lijmresten. 

Daarnaast bestaan er nog diverse behandelingen die volledig gericht zijn op vlekverwijdering. Dit betreft het verwijderen van vlekken die niet meer verwijderd kunnen worden bij een reguliere reinigingsroutine. 

Opleveringsreiniging

Als er een nieuw natuurstenen oppervlak in je interieur of exterieur wordt geplaatst, moet dit altijd worden voorzien van een opleveringsreiniging. Dit is de reinigingsbeurt die als eerste plaatsvindt na het plaatsen van de vloer. Dat is belangrijk omdat er tijdens het plaatsen vrijwel altijd cementresten achterblijven. Als dit niet grondig wordt verwijderd van het steenoppervlak ontstaat cementsluier, met als resultaat een doffe waas op het steenoppervlak. Dit kan vaak niet meer met water worden verwijderd. Als het verwijderen van cementsluier niet goed wordt uitgevoerd of als er gebruik wordt gemaakt van de verkeerde cementsluierverwijderaar kan dit ernstige schade veroorzaken. 

Diepreiniging

Als vuil niet goed wordt verwijderd tijdens reguliere reinigingsbeurten, wordt het steeds moeilijker om het oppervlak schoon te krijgen. Als er vuilophoping ontstaat, is het nodig om het oppervlak te behandelen middels diepreiniging. Middels deze behandeling worden lijm- en verfresten, was- en zeeplagen en andere ingetrokken vlekken verwijderd. Deze behandeling wordt uitgevoerd met speciale reinigers. Deze reinigings brengen een chemische reactie op gang waardoor zelfs diep ingetrokken vuil loskomt uit de poriën.

Elke steensoort is uniek van samenstelling, dat betekent ook dat elke steensoort anders reageert op een bepaald middel. Verkeerd gebruik van deze middelen kan ernstige schade veroorzaken aan het gesteente. Specifieke kennis van gesteenten, chemie en de behandeling is noodzakelijk om dit goed uit te kunnen voeren.

Vlekverwijdering

Het is belangrijk dat je natuurstenen oppervlakken voorziet van een goede beschermlaag. Dat kan in de vorm van een coating, verzegeling of met impregneermiddelen. Dit zorgt ervoor dat vocht en vuil minder makkelijk het steenoppervlak binnendringt. Dit voorkomt vlekken en geeft je langer de tijd het oppervlak te ontdoen van vocht en vuil.

Als je knoeit met vuil is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk verwijdert van het steenoppervlak. Zo minimaliseer je de kans op ingetrokken vlekken. Heb je ondanks adequaat handelen toch vlekken overgehouden in het steenoppervlak? Dan kunnen deze vlekken in veel gevallen worden verwijderd met vlekverwijderaar. Als je met vlekverwijderaar aan de slag gaat, zijn er enkele zaken waar je rekening mee dient te houden, namelijk:

  • Je moet goed weten wat de vlek heeft veroorzaakt. Zure vloeistoffen behandel je namelijk anders dan een olievlek.

  • Wrijf nooit op de plek waar de vlek is ontstaan. Dep enkel met absorberend papier of met een doek met desbetreffende vlekverwijderaar.

  • Maak alleen gebruik van vlekverwijderaars waarvan je weet dat ze geschikt zijn voor het type natuursteen in jouw interieur of exterieur. Verkeerd gebruik van deze middelen kan ernstige schade veroorzaken.

  • Handel altijd zo snel mogelijk om ernstige schade te voorkomen. In dit geval geldt: hoe sneller, hoe beter.

Meer van onze diensten

Naast het reinigen van vloeren biedt Floorcare nog veel diensten aan om jouw natuurstenen oppervlakken in optimale conditie te houden. Lees meer over een natuurstenen vloer polijsten, cementsluier verwijderen, natuursteen kristalliseren of voegen kleuren.