kristalliseren
Natuursteen kristalliseren
Natuurstenen oppervlakken die aan slijtage onderhevig zijn, verliezen na verloop van tijd hun glans. Middels kristalliseren wordt het oppervlak slijtvaster gemaakt en behoudt het langer haar mooie uitstraling.
Neem contact opVloeren zijn vaak in hoge mate onderhevig aan slijtage. Hierdoor verliezen natuurstenen vloeren na verloop van tijd hun mooie uitstraling. Om de lange levensduur en uitstraling van natuursteen te garanderen, is het belangrijk voldoende aandacht te besteden aan het onderhoud ervan.
Het onderhoud omvat vijf aspecten: het reinigen, beschermen, onderhouden, verbeteren en herstellen van natuursteen. Binnen deze aspecten vallen tal van behandelingen, waaronder kristalliseren. Natuursteen kristalliseren zorgt ervoor dat het oppervlak beter beschermd is en ook wat betreft uitstraling aanzienlijk verbetert.
Wat is kristalliseren?
Als een vloer sporen van slijtage vertoont, kan het steenoppervlak worden gekristalliseerd. Middels deze behandeling verdwijnen ondiepe krassen en lichte beschadigingen en verkrijgt de vloer weer deels haar glans.
Het kristalliseren zorgt er tevens voor dat het oppervlak wordt verdicht. Hierdoor kan vuil minder makkelijk in de poriën van het gesteente dringen en slijt het oppervlak minder snel. Zo blijft de mooie uitstraling van het gesteente gewaarborgd. Ook het reinigen van het gesteente wordt eenvoudiger na kristallisatie.
Beschadigingen die middels kristalliseren worden verwijderd, zijn:
- looppaden en een doffe look,
- vloeren met cementsluier en/of vochtvlekken, en
- ondiepe krassen en andere lichte beschadigingen.
Welke steensoorten kan je kristalliseren?
Niet alle steensoorten kunnen worden gekristalliseerd. Gesteenten die zich hier echter wel goed voor lenen zijn steensoorten die zijn opgebouwd uit kalk (bijvoorbeeld marmer), neerslaggesteenten (bijvoorbeeld travertin) en vele metamorfgesteenten (bijvoorbeeld gneis). Eveneens kunnen terrazzo en composiet worden gekristalliseerd. Beide steensoort vallen binnen de categorie kunststeensoorten.
De behandeling
Voordat een vloer kan worden gekristalliseerd, moeten eerst de aanwezige beschermlagen worden verwijderd. Denk hierbij aan coatings, verzegelingen en een impregneerlaag. Deze beschermlagen worden verwijderd middels chemische diepreiniging. Na het kristalliseren kan een beschermlaag indien gewenst opnieuw worden aangebracht.
Het kristallisatieproces veroorzaakt een chemische reactie in de bovenste laag van het gesteente. Deze reactie zorgt ervoor dat de toplaag van het gesteente verdicht en daarmee veel bestendiger wordt tegen slijtage. De middelen die voor de behandeling worden gebruikt, bevatten tevens stoffen die ervoor zorgen dat de glans toeneemt. In hoeverre de vloer na kristallisatie glanst, heeft te maken met de oorspronkelijke oppervlaktebewerking van de vloer. Of het oppervlak was gezoet of gepolijst en in hoeverre er nog een glanslaag aanwezig was zijn allemaal factoren die hierop van invloed zijn.
Hoe vaak moet je kristalliseren?
Hoe vaak je een vloer laat kristalliseren hangt voor het overgrote deel af van de intensiteit waarmee de vloer wordt gebruikt. In principe kan de behandeling vaak worden herhaald. Kristalliseren is een behandeling die eenvoudig kan worden uitgevoerd omdat de ruimte niet volledig leeg hoeft te worden gehaald.
Benieuwd naar meer van onze diensten?
Naast het kristalliseren van vloeren biedt Floorcare tal van andere diensten aan om natuurstenen oppervlakken terug te brengen in optimale staat. Lees meer over een natuurstenen vloer polijsten of over een natuurstenen vloer reinigen, cementsluier verwijderen of voegen kleuren.