Waterschade herstel
Hoewel ook water een natuur eigen product is, kan vocht een slechte invloed hebben op het oppervlakte van natuursteen. Het is belangrijk te weten hoe dit op te lossen en bovenal te voorkomen.
Schade door water of neerslag is een van de meest voorkomende schades aan natuursteen. Natuurlijk is waterschade aan natuursteen vervelend, maar vaak kunnen wij het heel goed herstellen. Hierbij gaat het om schade door lekkage, gesprongen waterleiding, overstroming, of rioolwater na een hevige regenval. Het water blijft achter in de vloer en laat vlekken of bollingen achter. Het effect van water op steen verschilt per steensoort.
Watervlekken op natuursteen
Door vocht in de steen bij waterschade kan natuursteen er donkerder uitzien. Meestal ontstaan plaatselijk donkerder tegelranden bij de poreuze voegen, en daar waar de porositeit groter is en de steen dus meer vocht kan bevatten. Met de afname van het vochttransport neemt ook deze verkleuring deels vanzelf af. In steensoorten waar ijzerdeeltjes of organische stoffen voorkomen, kunnen bij waterschades chemische reacties plaatsvinden waardoor oxidatie en verkleuringen zullen ontstaan.
Oppervlakte aantasting na waterschade
Doordat een steen poreus is neemt deze het vocht op. Het vochttransport in de steen zorgt tegelijkertijd ook voor de opname en doorgifte van zouten. Wanneer het water verdampt, worden vaste zoutkristallen gevormd in de steen. Deze kristallen zijn groter is vaste vorm dan in vloeibare vorm. Deze kristalvorming kan het oppervlak aantasten doordat de steen uit elkaar wordt gedrukt.
Kalkaanslag na waterschade
Te veel vocht op natuursteen resulteert vaak in kalkaanslag op de tegeloppervlak, Dit komt doordat bij verdamping de kalk achterblijft. Hoe langer u wacht hoe groter het probleem vaak wordt. Direct verwijderen van de kalk is dus ons advies. Gebruik hiervoor geen reguliere schoonmaakmiddelen, deze maken het op de langer termijn erger en kunnen de natuursteen beschadigen.
Efflorescentie van steen
Een veelvoorkomend probleem is efflorescentie van natuursteen. De steen is dan vaak wit uitgeslagen. Dit komt doordat het vocht dat de steen is binnengedrongen zorgt dat de natuurlijke zouten binnen in de staan oplossen en naar de oppervlakte komen. Lees hier alles over efflorescentie van natuursteen en welke behandelingen er zijn om dit vervelende probleem op te lossen.
Eerste hulp & hersteltraject na waterschade aan natuursteen
Bij natuursteenherstel na waterschades beginnen we vaak met het open-schuren van het oppervlak en het plaatsen van droogapparatuur. De voortgang van het droogproces wordt door de Floor Care specialisten regelmatig gecontroleerd en geregistreerd. Zodra het vochtniveau voldoende is gedaald, gaan we verder met chemisch vlekken verwijderen waar nodig en mechanisch dicht-polijsten van het natuursteenoppervlak. Hierbij komt een nieuw steenlaag te voorschijn die dus ongebruikt en onbeschadigd is. Zo is na deze behandeling uw vloer op oppervlakte weer als nieuw.
Dankzij onze brede natuursteenkennis en meer dan 30 jaar praktijkervaring, staat Floor Care bekend als dé natuursteen- herstelspecialist van Nederland. Met onze effectieve herstel oplossingen, ronden we projecten snel af, voorkomen we extra overlast en beperken we de schadeomvang en herstelkosten voor eventuele verzekeraars. Neem gerust contact met ons op voor advies en/ of een vrijblijvende offerte!
BELAFSPRAAK
Daarom Floorcare
- Klanten geven ons een 9/10
- Vaak gedekt door verzekeraar
- 10.000+ tevreden klanten
- 30 jaar ervaring
BELAFSPRAAK
Daarom Floorcare
- Klanten geven ons een 9/10
- Vaak gedekt door verzekeraar
- 10.000+ tevreden klanten
- 30 jaar ervaring
Blijf op de hoogte
Onze nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons werk en gratis tips en advies voor natuursteen onderhoud te ontvangen.