• Klanten geven ons een 9/10
  • 10.000+ tevreden klanten
  • 30+ jaar ervaring

Efflorescentie van steen

Na vochtschade kan Efflorescentie op natuursteen voorkomen. Als een soort uitslag zorgt dit voor lelijke en opvallende plekken in natuursteen die de uitstraling en gezondheid van het steen niet ten goede komen.

Door vochtschade kan uitslag op gesteente ontstaan genaamd Efflorescentie. Deze uitbloei op natuursteen is vaak duidelijk zichtbaar en kan lelijke plekken veroorzaken. Zonde om deze plekken te laten zitten. Floor Care heeft verschillende oplossingen om de uitbloei te verwijderen. Wacht niet te lang met een behandeling, want er kan ook blijvende schade ontstaan. Neem contact met ons op voor een geheel vrijblijvende offerte!

 

Onze aanpak bij uitbloeiing van steen

Floor Care is gespecialiseerd in het verwijderen van efflorescentie, maar ook voor andere soorten schade aan uw steen. We bieden verschillende soorten behandelingen aan, afhankelijk van de steensoort. Bij marmer en graniet, vloeren met een gepolijst oppervlak kiezen we voor diepte schuren, hierbij openen we de steenstructuur. Een alternatieve behandeling bij andere steensoorten met bijvoorbeeld reliëf, is dat we de voegen uitslijpen. Beide processen (diepte schuren en voegen uitslijpen) zorgen ervoor dat het aanwezige vocht makkelijker naar buiten kan treden. Bij leisteen verwijderen we altijd eerst de oude aanwezige impregneerlagen middels een chemische en mechanische dieptereiniging. Daarna kunnen we eventueel de voegen uitslijpen.

 

 

Met deze processen kan dus het vocht in het gesteente en onderlaag eenvoudiger naar buiten. Natuurlijk heeft dit tijd nodig, we zullen blijven monitoren middels vochtmetingen wat de waarde in steen zijn voordat we over kunnen gaan op eventuele renovatiewerkzaamheden. Bij een acceptabele meting kunnen we de renovatiewerkzaamheden inplannen en de steenstructuur sluiten middels zoeten, polijsten en impregneren.

Wat is efflorescentie van steen

(Natuur)steen is een poreus product, al ziet dat er niet altijd zo uit. Efflorescentie is wanneer het zout uit de steen naar de oppervlakte van de steen wordt getransporteerd. Dit komt doordat er vocht in de steen zit. Vocht lost de zouten binnenin de steen op en brengt deze zouten naar de oppervlakte van de steen. Dit veroorzaakt zogenaamde uitbloeiingen (efflorescentie). Deze vorm van uitbloei kan op vele verschillende soorten steen ontstaan. In sommige gevallen is de uitslag makkelijk te verwijderen, maar soms vraagt het ook iets meer werk. In elk geval is deskundige hulp handig! Efflorescentie is helaas niet in alle gevallen te voorkomen, bij bijvoorbeeld waterschade of een erg vochtige omgeving komt het vaak voor.

Er zijn drie vormen van uitbloeiing die zich kan zich ontwikkelen op stenen:

  1. primaire efflorescentie
  2. secundaire efflorescentie
  3. crypto-fluorescentie.

Primaire efflorescentie treedt op tijdens het uitharden of de verhardingsfase van de steen, vaak bij bakstenen of beton. Secundaire uitbloeiing is de uitbloeiing als gevolg van de verwering van de steen. Crypto-fluorescentie is de afzetting van zout in de poriën van de steen onder het blootgestelde oppervlak. Door groei van de zoutkristallen kan de steen ook beschadigen. Uitbloeiingen zijn meestal het duidelijkst in de winter, maar kan overal worden waargenomen.