Travertin repareren
Ook bij preventief travertin onderhoud kan er na verloop van tijd schade ontstaan aan het gesteente. Zo ontstaan bij intensief gebruik van het oppervlak bijvoorbeeld afgesleten looppaden en bij knoeien met zure vloeistoffen kunnen ingetrokken vlekken ontstaan. Het is belangrijk dat je schade tijdig constateert zodat je bij travertin repareren het beste resultaat bereikt. Trek daarom direct aan de bel als je schade detecteert.
Verschillende technieken van travertin repareren brengen het gesteente weer terug in goede conditie. Om deze behandelingen goed uit te kunnen voeren, is specifieke kennis van de steensoort, chemie en methoden noodzakelijk.
Travertin repareren
Travertin is een zeer poreuze steensoort welke voornamelijk uit kalk bestaat. Dit maakt dat het gesteente erg gevoelig is voor beschadigingen. Als je schade detecteert, is travertin repareren iets waar je niet te lang mee moet wachten. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat de schade zich niet uitbreidt.
Veel voorkomende vormen schade die je bij travertin repareren kan zijn:
- Afgesleten looppaden
- Gaten en butsen
- Krassen
- Scheuren en breuken in het oppervlak
- Vochtschade
- Ingetrokken vlekken
- Efflorescentie
Deze beschadigingen kunnen gelukkig allemaal worden hersteld. Diverse reparatietechnieken zorgen ervoor dat het travertin oppervlak weer wordt teruggebracht in goede conditie. In veel gevallen hoeft de schade enkel lokaal te worden hersteld, dit doen we met de spotrepair techniek. Echter is in sommige gevallen een meer omvangrijke reparatie nodig om het oppervlak goed te kunnen herstellen.
Als er schade optreedt aan travertin, is het belangrijk dat je dit direct meldt. Travertin repareren wanneer je de schade net constateert kan erger worden voorkomen. Als je contact opneemt met Floorcare zal een schade expert meekijken naar de schade. Het is daarom handig om duidelijke foto’s te maken van de schade. Zo kunnen we een goede inschatting maken van de omvang en bepalen welke reparatietechniek we moeten toepassen. Deze foto’s zijn overigens ook belangrijk voor je verzekering. Als je goed bent verzekerd tegen bijvoorbeeld brand- en waterschade, kan je (een deel van het) bedrag terug claimen via je verzekering. Uiteraard heeft je verzekering dan wel duidelijke foto’s nodig die als bewijs dienen.
Onze spotrepair techniek
Als schade enkel lokaal is opgetreden, kan je in de meeste gevallen het travertin repareren middels de spotrepair techniek. Dit wordt ook wel spotfixing genoemd. De schade hoeft dan enkel te worden gerepareerd op de plek waar deze is ontstaan. Dat gebeurt met hoogwaardige materialen. We gebruiken als voorbeeld een buts in de vloer. Het gat zal worden opgevuld met een materiaal dat eenzelfde samenstelling en uiterlijk heeft als travertin. De kleur en structuur wordt exact nagebootst. Het vulmateriaal wordt vervolgens uitgehard onder een UV-lamp. Als dit eenmaal is uitgehard wordt de plek verder afgewerkt. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om een nieuwe impregneerlaag aan te brengen.
Mogelijke reparaties bij oppervlakkige schade
Als de schade zich aan het steenoppervlak bevindt, kunnen meerdere behandelingen worden toegepast om het oppervlak terug te brengen in goede conditie. Zo kan het oppervlak ook worden geschuurd, gezoet of gepolijst, eventueel met micro-diamantschijven. Hiermee worden hoogteverschillen, oneffenheden, doffe looppaden en krassen verwijderd van het steenoppervlak. Het is niet altijd nodig om het hele steenoppervlak te behandelen. Dit is afhankelijk van de locatie van de schade en of dit zich op een lichte of donkere plek in huis bevindt.
Ingedrongen vlekken verwijderen uit travertin
Het is belangrijk dat je travertin voorziet van een goede beschermlaag in de vorm van een coating, verzegeling of impregneerlaag. Als je knoeit op een beschermd oppervlak, geeft je dit wat langer de tijd om het oppervlak te reinigen. Zo trekken vlekken veel minder snel in het oppervlak.
Ben je helaas toch te laat of was het oppervlak niet goed beschermd? Dan kan het voorkomen dat je vlekken niet meer zelf verwijderd krijgt. Gelukkig kunnen de experts van Floorcare verschillende behandelingen toepassen om het oppervlak terug te brengen in goede staat. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen, of dit nou gaat om travertin repareren of reinigen.
Andere natuursteen soorten repareren
Elke steensoort is uniek van samenstelling en uitstraling en behoeft daarom ook een unieke aanpak als het aankomt op reparatie- en herstelwerkzaamheden. Lees meer over natuursteen repareren in het algemeen of over marmer repareren, graniet repareren, hardsteen repareren, leisteen repareren, travertin repareren, een granito vloer repareren en een terrazzo vloer repareren.