Natuursteen impregneren

Hoewel natuursteen ontastbaar lijkt, kunnen stof en vloeistoffen het oppervlakte aantasten. Het toevoegen van een impregnatie laag zorgt voor directe bescherming tegen invloeden en houdt het oppervlakte in topconditie.

Een geïmpregneerde vloer is beter beschermd tegen externe invloeden. De frequentie van impregneren is afhankelijk van het type steen en het soort afwerking en de beloopbaarheid. Poreuze en zwaar beloopbare oppervlakken moeten om de 1-3 jaar worden geïmpregneerd.

 

Wat zijn de voordelen van impregneren?

  • De steen zal beter beschermd zijn, maar de kleur en uitstraling van de steen zal niet veranderen.
  • Omdat het impregneermiddel zich in het oppervlak bevindt, zal het over het algemeen enkele jaren meegaan voordat het opnieuw moet worden aangebracht. Het is dus een duurzame bescherming van de steen.
  • De behandeling kan zowel op een binnen- en buitenoppervlak worden toegepast.
  • Schimmel en groene aanslag zal minder snel hechten op de steen en is beter beschermt tegen weersinvloeden.
  • De waterafstotende eigenschap van de steen zal verbeteren.

Wat is natuursteen impregneren?

Middels het impregneren van een natuurstenen oppervlak bescherm je het gesteente. Alle natuursteen is poreus. Onderhoud voor het gesteente is van essentieel belang voor de levensduur, bescherming en uitstraling. Bij de aanschaf van natuursteen wordt vaak te weinig stilgestaan bij onderhoud, schoonmaak methodieken en reinigingsprocessen. Water en schoonmaakmiddelen bevatten zouten, mineralen en chloor die allemaal schadelijk kunnen zijn voor natuursteen. Middels impregneren kan je de steen dus beschermen tegen deze invloeden.

Floor Care is gespecialiseerd in het impregneren van verschillende soorten steen. Na het aanbrengen op steen zoals marmer, graniet, beton, terrazzo, neemt de opname van materiaal 4-10 keer af. Impregneren is altijd goedkoper dan het herstellen van de vloer en het verwijderen van vlekken.

Welk type steen moet geïmpregneerd worden?

Alle type stenen kan je impregneren. Poreuze stenen zoals marmers hebben een intensievere behandeling nodig.

Kleur verdiepend impregneren

Kleur verdiepend impregneren passen wij toe bij donkere stenen zoals diverse granietsoorten of hardsteen. Dit geeft de donkere kleur van de steen meer diepte, volume en meer glans (afhankelijk welke kleur verdiepende impregneer we toepassen). Met deze methode geef je het gesteente meer voeding, waardoor deze verzadigd raakt. Wij maken hierin vaak gebruik van impregneer op waterbasis, dit zorgt voor minder geur, droogt heel snel en is voordeliger in prijs.

 

Natuursteen impregneren in 5 stappen

  1. Een zeer belangrijke eerste stap van het impregneren is het goed reinigen van het oppervlak. Impregneermiddel hecht het beste op een schoon en droog oppervlak.  Wij maken hierin gebruik van chemisch en mechanisch dieptereinigen.
  2. In sommige gevallen schuren wij de vloer voordat wij impregneren. Middels schuren maak je de vloer ook schoon en klaar voor het impregneren.
  3. Het daadwerkelijk aanbrengen van het impregneermiddel. Wij gebruiken veel verschillende soorten afhankelijk van de steensoort en de locatie.
  4. Eventueel verwijderen van overtollig impregneermiddel.
  5. Vaak is 1 keer behandelen niet voldoende, met name poreuze stenen zoals beton terrazzo en marmer  hebben iets meer zorg nodig. Wij gaan indien nodig voor het 2 laags onverdund aanbrengen voor een optimaal resultaat en een juiste verzadiging van de steen.

Wij kunnen helpen bij alle periodiek onderhoud uitgevoerd door een vakman waaronder: schoonmaken, polijsten, impregneren en eventueel repareren van uw steen. Impregneren helpt bij het onderhoud en is slechts één stap van het totale proces.