Hardsteen impregneren
Hardsteen impregneren is een behandeling waarbij er een beschermlaag op de natuursteen wordt aangebracht. Hierdoor zijn de tegels beter beschermd tegen krassen en vuil. Het impregneren van het natuursteen is een belangrijk onderdeel van hardsteen onderhoud. Het is dus aan te raden om het Belgisch hardsteen in je woning te impregneren zodat je de levensduur ervan aanzienlijk verlengt.
Hardsteen is een poreuze steensoort met een hoge mate van zuurgevoeligheid. Hierdoor is het extra raadzaam om een impregneer laag aan te brengen op de natuursteen. Vocht en vuil kan hierdoor minder goed binnendringen waardoor vlekken worden voorkomen. Ook wordt dankzij een goede beschermlaag het verwijderen van vlekken makkelijker. Of het nou gaat om een vloer, aanrechtblad, trap, wand of natuursteen tafels; we helpen je graag verder!
Een beschermlaag aanbrengen op de natuursteen
Vanwege de samenstelling van hardsteen is het belangrijk dat je het oppervlak voorziet van een goede beschermlaag. Hierdoor wordt de kans op vocht- en vuilindringing stukken kleiner.
Een beschermlaag kan op verschillende manieren op de natuursteen worden aangebracht:
- Middels een coating of verzegeling
- Middels het aanbrengen van een impregneermiddel
Coatings (zoals een waslaag) en verzegelingen hebben een kort- of langdurende werking. Een impregneermiddel heeft altijd een langdurige werking.
Belgisch hardsteen impregneren
Wanneer bij Belgisch hardsteen impregneren een impregneermiddel wordt aangebracht op het oppervlak, trekt dit in het oppervlak en verzadigt het gesteente. Het impregneermiddel hecht zich aan de binnenzijde van de poriën van de hardsteen. Als gevolg hiervan ontstaat een olie, vet en waterafstotende laag. Hierna is het oppervlak beschermd tegen externe factoren die mogelijk schade kunnen aanrichten.
Sommige impregneermiddelen hebben enkel een waterafstotende werking, deze producten noemen we hydrofobisch. Andere impregneermiddelen hebben daarentegen enkel een vet en olie afstotende werking, deze producten noemen we oleofobisch. Floorcare raadt aan om bij het hardsteen impregneren altijd een combinatie van deze twee te gebruiken om van een optimale bescherming te genieten.
Naar wens kunnen impregneermiddelen worden gebruikt die onzichtbare of zichtbare effecten hebben op de glansgraad en kleur van het oppervlak. De glansgraad kan worden verhoogd of verlaagd. Kleurverdiepende middelen gebruiken bij het hardsteen impregneren benadrukt de kleur en structuur van de natuursteen.
Omdat elke steensoort een unieke samenstelling heeft, is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van impregneermiddelen die geschikt zijn voor het type hardsteen in jouw huis of tuin. Dat is belangrijk omdat hardsteen heel anders op bepaalde impregneermiddelen reageert dan bijvoorbeeld graniet. Twijfel je over de aanpak van jouw natuursteen? Neem dan contact op met onze experts.
De voordelen van hardsteen impregneren
Het aanbrengen van een impregneerlaag zorgt ervoor dat vocht en vuil niet in het gesteente kunnen dringen. Het hardsteen impregneren heeft meerdere voordelen, namelijk:
- Vocht en vuil trekken minder snel in het gesteente. Dit geeft je bij knoeien langer de tijd om het oppervlak te reinigen.
- De kans op ingedrongen vlekken wordt geminimaliseerd omdat vocht en vuil minder snel door het steenoppervlak worden geabsorbeerd.
Kortom: impregneer je vloer zodat het schoonmaken van hardsteen en het verwijderen van vlekken eenvoudiger wordt.
Wanneer laat je natuursteen impregneren?
Als een hardstenen oppervlak onlangs is geplaatst, kan dit niet direct worden behandeld met impregneermiddelen. Dit omdat de beschermlaag die ontstaat het verdampingsproces tegenhoudt, iets wat van groot belang is bij onlangs geplaatst natuursteen. Het is daarom noodzakelijk in dit geval circa 6 tot 8 weken te wachten met hardsteen impregneren. Daarnaast zal de vloerverwarming twee dagen voor het plaatsvinden van eventuele behandelingen moeten worden uitgeschakeld.
Als de impregneerlaag eenmaal is aangebracht, geniet je lange tijd van een goede bescherming. In een gemiddeld huishouden gaan we er vanuit dat deze beschermlaag zo’n 5 tot 10 jaar meegaat. Uiteraard is dit afhankelijk van verschillende factoren zoals de ligging en gebruiksintensiteit van het oppervlak.
Verschillende natuursteen soorten impregneren
Elke soort natuursteen wordt gekenmerkt door een unieke samenstelling. Dat betekent ook dat steensoorten anders reageren op bepaalde impregneermiddelen. Lees hier meer over natuursteen impregneren in het algemeen.
Als je op zoek bent naar een specifieke steensoort vind je hier meer informatie over graniet impregneren, marmer impregneren, leisteen impregneren en travertin impregneren.